Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Τα 3 βήματα που απομένουν για την υπογειοποίηση

Αυτά είναι τα βήματα που απομένουν ώστε να αρχίσει το έργο της υπογειοποίησης που συνδέεται άρρηκτα με την «Αγιά Σοφιά»

10

Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της ΑΕΚ είναι σε εξέλιξη. Κοντά στην ολοκλήρωση του για την αλήθεια. 

Η «Αγιά Σοφιά» είναι το μεγάλο όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη και το όνειρο εκατομμυρίων ΑΕΚτζήδων ανά τον πλανήτη. Η επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη, στην περιοχή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σύλλογο. Εκεί που «γεννήθηκε» το 1924, εκεί από όπου απουσιάζει από το 2003. Και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη «πληγή» στο «σώμα» της ΑΕΚ. Τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου έχουν ξεκινήσει από το 2017 και στόχος των «κιτρινόμαυρων» είναι στα μέσα της επόμενης σεζόν η ομάδα να είναι ξανά πίσω στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο, παρότι η κατασκευή του γηπέδου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, με όλο το κυρίως σώμα του γηπέδου έτοιμο και το στέγαστρο να τοποθετείται πάνω του, έχει μείνει πίσω το ζήτημα της υπογειοποίησης. Εργο κομβικό, έργο που ακουμπά την «Αγιά Σοφιά» και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Από τον περασμένο Απρίλιο και επίσημα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανέλαβε το έργο της υπογειοποίησης από την Περιφέρεια Αττικής. Το έργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών και η ολοκλήρωση του θα σημάνει τη λειτουργία του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Η συνολική αξία φτάνει τα 8.142.737,22 ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες.

Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα

Παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες και το 2019… φεύγει, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Και η αγωνία μεγαλώνει. Στις 8 του περασμένου μήνα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αντιπροσωπεία της ΑΕΚ, της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφεια βρέθηκαν στην Περιφέρεια. Και έλαβαν τη δέσμευση ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες δίχως καθυστερήσεις.

Κλιμάκια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα πέριξ του γηπέδου και κάνουν μετρήσεις. Ομως έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Και αυτό προβληματίζει. Πριν λίγο καιρό η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής συνεδρίασε και αποφάσισε να εγκρίνει τα επανορθωτικά μέτρα που έλαβε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία και θα φέρει εις πέρας το έργο. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο είχε αιτηθεί την σχετική εξέλιξη λόγω κάποιων προβλημάτων με την εταιρία για να δώσει το τελικό «ΟΚ».

Το «Sportime» απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για απαντήσεις, σε καίρια ερωτήματα. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υπογειοποίηση, που αποτελεί και το πιο κομβικό κομμάτι στο έργο αυτή την περίοδο. Επικοινωνήσαμε με την εντεταλμένη σύμβουλο τεχνικών έργων στην Περιφέρεια Αττικής για να μας δώσει τις απαντήσεις, να βγουν τα συμπεράσματα και να δουν άπαντες πως κυλά το χρονοδιάγραμα για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της ΑΕΚ.

Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΙΔΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ SPORTIME ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟ

«Αυτά έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για το γήπεδο της ΑΕΚ»

Από το 2013 μέχρι σήμερα και οι τρεις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής έχουν βοηθήσει πολύ την ΑΕΚ στο ζήτημα του νέου γηπέδου. Και επί Σγουρού και επί Δούρου και τώρα επί Πατούλη, η Περιφέρεια είναι κοντά στην ομάδα σε αυτό το μεγάλο έργο. Ποια όμως είναι η στήριξη και η πραγματική βοήθεια της στην κατασκευή του νέου γηπέδου της Αγίας Σοφίας; «Η Περιφέρεια Αττικής κινείται σε δύο επίπεδα. Καταρχήν έχει αναλάβει το έργο της υπογειοποίησης του δρόμου που περνά μπροστά από το νέο. Επιπλέον, ενέταξε το έργο “Κατασκευή γηπέδου Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής” στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων έτους 2019 με προϋπολογισμό 20 εκ. € . Δηλ. η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τη χρηματοδότηση του έργου από ίδιους πόρους

Στη συνέχεια η Περιφέρεια κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (65ΣΣ7Λ7-ΖΝ8) προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως» για την υλοποίηση της β’ φάσης του έργου καθώς και στη συγκρότηση επιτροπής επίβλεψης, ελέγχου και εισήγησης για έγκριση των παραδοτέων της μελέτης. Στο διάστημα που ακολούθησε την ανωτέρω απόφαση Π.Σ. ακολουθήθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας όλες οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες που αφορούν τη δωρεά μελέτης δηλ. την δημοσιοποίηση της δωρεάς μελέτης που αφορά στο έργο, τη διαβούλευση και τον έλεγχο της μελέτης κ.λπ. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2019» απαντά χαρακτηριστικά η κα Κοσμίδη στο Sportime.

Τρία βήματα απέμειναν για να ξεκινήσει η υπογειοποίηση

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η υπογειοποίηση στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ξεκινούσε τον περασμένο Μάιο, εν συνεχεία η ημερομηνία μετατέθηκε το καλοκαίρι, ακολούθως για το φθινόπωρο και τώρα τέλη Νοεμβρίου ακόμη αναμένεται το πότε θα αρχίσουν τα έργα. Και η αγωνία μεγαλώνει. Αλλωστε το θέμα του νέου γηπέδου έχει ταλαιπωρήσει αρκετά την ΑΕΚ και τον κόσμο της και κάθε νέα καθυστέρηση δημιουργεί εκνευρισμό και πολλές συζητήσεις.

Η κα Κοσμίδη όμως για πρώτη φορά απαντά στα ερωτήματα που αφορούν αυτό το σημαντικό έργο και υπογραμμίζει στο Sportime «Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με την αντιπροσωπεία της ΑΕΚ,« καταστήσαμε σαφές παρουσιάζοντας επίσημα στοιχεία κι έγγραφα , ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση για την οποία ευθύνονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Οι διαδικασίες που ορίζονται εκ του νόμου για τη δημοπράτηση ενός δημόσιου έργου, όπως είναι η υπογειοποίηση, ακολουθήθηκαν επακριβώς και με άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής με την υπ’ αρ. απόφαση Π.Σ. 163/2014 ενέκρινε την εκπόνηση µελέτης µε τίτλο «Υπογειοποίηση τµήµατος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και τα συνοδά έργα στο ∆ήµο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας» µε δαπάνη του Αθλητικού Σωµατείου «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» (Α.Ε.Κ.) µε σκοπό τη δωρεά αυτής στην Περιφέρεια Αττικής, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 2Α του Ν. 3316/2005, όπως προστέθηκε µε το άρθρο 29 του Ν. 4014/2011, Η δημοπράτηση έγινε τον Μάρτιο του 2019, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ».

Υπήρξαν καθυστερήσεις που αφορούν τη μειοδότρια εταιρεία κι όχι την Περιφέρεια Αττικής με αποτέλεσμα ως σήμερα, 18/11/2019 , να αναμένουμε την θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες μας βρίσκονται κυριολεκτικά «πάνω από το έργο» ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωσης της δημοπράτησης, ώστε, αν είναι δυνατόν, οι εργασίες να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο 2019. Από εδώ και πέρα για να ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης πρέπει πρώτον, να αποφασίσει θετικά το Ελεγκτικό Συμβούλιο αναφορικά με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, δεύτερον, να γίνει κατάθεση επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, τρίτον, να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ».

Γιώργος Πατούλης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Ευρώπη Κοσμίδη

«Αναβαθμίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων»

Αυτό το σημαντικό έργο της υπογειοποίησης προφανώς και δεν γίνεται αποκλειστικά για να ωφελήσει την «Αγιά Σοφιά» και την ΑΕΚ. Είναι ένα έργο που αφορά το Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και τους όμορους Δήμους. Αρα χιλιάδες κατοίκους. Και παράλληλα θα αναδείξει το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, ένα αναξιοποίητο στολίδι, πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Και η κα Κοσμίδη εκ μέρους της Περιφέρειας μας αναλύει τα οφέλη τονίζοντας «Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου καθώς, αφενός θα συμβάλλει στην ενοποίηση του κέντρου της πόλης (πλατεία Αγ. Τριάδας) με τους περιμετρικούς πεζοδρόμους. Αφετέρου, θα γίνει περισσότερο προσβάσιμο σε όλους το Άλσος Νέας Φιλαδελφείας, το οποίο αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. Επιπλέον, με το έργο της υπογειοποίησης θα συνδεθεί το άλσος με τη ζώνη πρασίνου και το δίκτυο πεζοδρόμων, που θα κατασκευαστεί πλησίον του ρέματος Γιαμπουρλά.

Πολύ σημαντική θα είναι η υπογειοποίηση και για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών του Δήμου Νέας Φιλαδελφείας, ιδιαίτερα κατά την πραγματοποίηση αθλητικών γεγονότων στο γήπεδο, οπότε η κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων στους παράπλευρους δρόμους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το ότι απαιτήθηκε ξεχωριστή περιβαλλοντική αδειοδότηση για την υπογειοποίηση, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο έργο αστικής ανάπλασης, που έρχεται να αναβαθμίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου».

«Αυτά συμφωνήσαμε με την ΑΕΚ στην συνάντηση»

Στις 8 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Α’ αντιπρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος, Μηνάς Λυσάνδρου, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Αλέξης Αλεξίου, οι Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πάνος Παναγιωτίδης και Μιχάλης Αναστασόπουλος εκ μέρους της Dimand, αλλά και ο Γιάννης Βούρος βρέθηκαν στην Περιφέρεια για επίσημη συνάντηση.

Η Ευρώπη Κοσμίδη ήταν παρούσα και μας αναλύει όλα όσα ειπώθηκαν και συμφωνήθηκαν αναφέροντας «Η αντιπροσωπεία της ΑΕΚ επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση του νέου Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Σκοπός της πρόσκλησης ήταν αφενός να υπάρξει καταρχήν γνωριμία με τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Αφετέρου, να καθορισθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίσθηκε μετά από δική μας πρόταση να υπάρξει ένα Παρατηρητήριο Υλοποίησης του Έργου, το οποίο θα τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή και θα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση για την πορεία υλοποίησης του έργου και τις ενέργειες που καλείται κάθε πλευρά να φέρει εις πέρας, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα πιθανές καθυστερήσεις και προβλήματα».

Σε αυτή την συνάντηση συμφωνήθηκε και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ύψους 1 εκατ. Ευρώ ανάμεσα στο Δήμου και την Περιφέρεια Με αυτό το ποσό θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα που είχαν «παγώσει» επί εποχής Άρη Βασιλόπουλου και αφορούν τη διαμόρφωση πεζοδρόμων και ελεύθερων χώρων γύρω από το νέο γήπεδο.

«Η Περιφέρεια δίνει χρήματα και μάχη με την γραφειοκρατία»

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευθεί για χρηματοδοτήσει με 20 εκατ.ευρώ το έργο «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού Αγιά Σοφιά», την υπογειοποίηση των οδών Φωκών και Πατριάρχου Κωνσταντίνου στην περιοχή και το κονδύλι για το Δήμου για έργα πέριξ του γηπέδου. Η Ευρώπη Κοσμίδη επαναλαμβάνει μέσω του Sportime τη δέσμευση της Περιφέρειας και του Γιώργου Πατούλη για την υλοποίηση όλων αυτών και για τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. «Η δέσμευση του Γιώργου Πατούλη είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Η Περιφέρεια θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από την πλευρά της και αυτό θα γίνει στο συντομότερο δυνατόν χρόνο. Θα δώσουμε όχι μόνον τα χρήματα που έχουμε δεσμευθεί, αλλά και μια μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό κάθε μεγάλου project που υλοποιείται σε αυτή τη χώρα.

Ξεκαθαρίζουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ότι η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί και δημοπρατεί με δημόσιου χαρακτήρα διαδικασίες το έργο της υπογειοποίησης και της β’ φάση της κατασκευής του γηπέδου. Όχι το σύνολο του έργου. Επίσης έχουμε δεσμευθεί να χρηματοδοτήσουμε το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας με κονδύλιο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εκτελέσει έργα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου» δηλώνει χαρακτηριστικά η εντεταλμένη σύμβουλος τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα