Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το βέτο του Μακρόν και τη στάση της ΕΕ

Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το βέτο του Μακρόν και τη στάση της ΕΕ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σε κίνδυνο θέτει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και το βέτο Μακρόν, να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Και μπορεί οι Βρυξέλλες με τη συγκεκριμένη απόφαση να έστειλαν ένα μήνυμα αναξιοπιστίας, πλήττοντας με την απόφασή τους το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ωστόσο έχει ήδη μπει σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, με τις προκλήσεις -αλλά και τις ευθύνες- της Αθήνας να είναι μεγάλες.

Ο Ζόραν Ζάεφ, που εμφανίζεται έτοιμος «να τα βροντήξει», οδηγείται σε εκλογές στις 12 Απριλίου, με την επικράτηση του VMRO, του εθνικιστικού κόμματος Γκρουέφσκι, που έχει ταχθεί εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της κατάργησής του, να θεωρείται δεδομένη. Κατ’ ουσίαν εκείνο που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί είναι η έκταση της νίκης του VMRO, η οποία θα ήταν συντριπτική σε περίπτωση που στα Σκόπια δεν επικρατούσαν δεύτερες σκέψεις και στήνονταν οι κάλπες άμεσα και όχι στις 12 Απριλίου, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να πραγματοποιηθούν κινήσεις εκτόνωσης της κατάστασης.

Κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμούν ότι τελικά και το VMRO, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, δεν πρόκειται να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα δυσκολέψει πολύ η εφαρμογή της και τα σημεία τριβής με την Αθήνα θα ενταθούν. Πολύ περισσότερο που η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχώρησε κρίσιμα σημεία της Συμφωνίας που ήταν προς διαπραγμάτευση, όπως τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα. Είναι σαφές ότι έως τις εκλογές της 12 Απριλίου δεν θα υπάρξουν περιθώρια διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βορείου Μακεδονίας- η οποία θα είναι υπηρεσιακή από τις αρχές του έτους- ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών θα εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις του προεκλογικού αγώνα της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Βορείου Μακεδονίας και επανέναρξης των εθνοτικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση απέναντι στο ακροατήριό της, δεδομένου του κλίματος που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά, καθώς θα κληθεί να υπερασπίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, συντασσόμενη με τη διεθνή κοινότητα και με το ίδιο το Βερολίνο. Ήδη, ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε πίεση στην κατεύθυνση της κατάργησής της σε περίπτωση που τα Σκόπια παραβιάσουν τη Συμφωνία. “Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο τη τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η Συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της Συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει” τόνισε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του “Σκάι”, στέλνοντας το μήνυμά του για τη στάση που εκτιμά ότι πρέπει να κρατήσει η Αθήνα, δεδομένων των έως τώρα θέσεών της, αλλά και τις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί από τη διεθνή κοινότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X