Τελευταία Νέα

Το όνειρο που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Αν κάποιος γυρνούσε τον χρόνο πίσω και έφτανε ακριβώς μια μέρα σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, θα σημείωνε πως η ΑΕΚ βρισκόταν σε διαδικασία πανηγυρισμού

Αν κάποιος γυρνούσε τον χρόνο πίσω και έφτανε ακριβώς μια μέρα σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, θα σημείωνε πως η ΑΕΚ βρισκόταν σε διαδικασία πανηγυρισμού. Το Εφετείο Αθηνών είχε κάνει δεκτή την αίτηση τριτανακοπής του Πέτρου Στάθη κατά της απόφασης που είχε βγει στις 30 Σεπτεμβρίου και απέρριπτε την υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44 του 1892/90 για τυπικούς λόγους. Η τριμελής σύνθεση του Εφετείου αφού επανεξέτασε την αίτηση αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την αρχική αίτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ κι έτσι αυτή υπάγεται στο άρθρο 44.

Ο Νικολαϊδης ως πρόεδρος της ΠΑΕ, είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος και μίλησε για την πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους νομικούς και κυρίως τον κ. Αλέξανδρο Μεταλληνό. Επίσης ευχαριστώ τον Πέτρο Στάθη, με τον οποίον μπορεί να μην έχω καλές σχέσεις, αλλά ήταν ο υπεύθυνος για την τριτανακοπή. Παράλληλα, ευχαριστώ τον Γιώργο Κιντή, που έσωσε την ΑΕΚ και θα τον ευγνωμονώ για πάντα, τον κόσμο της ομάδας, καθώς και όλους τους νέους μετόχους. Πρέπει να βρούμε χρήματα, δάνεια, χορηγούς και να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε με το νέο γήπεδο. Δεν ήταν δική μου επιτυχία η υπαγωγή στο άρθρο 44, αλλά όλοι είχαμε μερίδιο σε αυτό. Η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει μεγάλες μεταγραφές. Όσον αφορά το γηπεδικό, η συνεργασία με τον Ερασιτέχνη ισχύει. Ήταν προς το συμφέρον του Δημοσίου να υπάρχει η ΑΕΚ, γιατί έτσι θα πάρει κάποια χρήματα. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο και τα τώρα θα τρέξουμε για να βρούμε λύσεις και κυρίως χρήματα. Ελπίζουμε η ομάδα να φτάσει ψηλά. Ονειρευόμαστε την ομάδα ψηλά», έλεγε στα σκαλιά της Γράμμου.

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν δικαιολόγησαν το πανηγυρικό κλίμα. Τραγικές επιλογές και κακές διοικήσεις, οδήγησαν την ΑΕΚ ξανά στην καταστροφή που αυτήν τη φορά δεν αποφεύχθηκε. Το ερώτημα παραμένει αμείλικτο: πως είναι δυνατόν, η υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 44 που τότε θεωρήθηκαν σωτήριες (και ήταν, καθώς περιόριζαν τις οφειλές της εταιρείας στο 1/10 των αρχικών), έφτασε να δεσμεύει το μέλλον της ομάδας; Οι ανίκανες διοικήσεις, δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση, έπαψαν να εξασφαλίζουν καν το 1,250 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν σε ετήσια βάση για την εξόφληση της δόσης και δημιούργησαν καταστάσεις που δεν αρμόζουν στο μέγεθος του συλλόγου.

Δείτε επίσης

Η πρώτη απόδειξη πως η ΑΕΚ θα γινόταν «Βασίλισσα» της Ευρώπης (VIDEO)

Για τους περισσότερους, υπάρχει η εντύπωση πως η πορεία της ΑΕΚ στο κύπελλο κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης το 1968 και η κατάκτηση του στην επική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού σταδίου, αποτέλεσε έκπληξη. Το μπάσκετ δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια