Η «ερασιτεχνική» πρεμιέρα της ΑΕΚ (VIDEO)

Στην περίοδο του άκρατου επαγγελματισμού που βιώνουμε, κάποια πράγματα μοιάζουν αυταπόδεικτα. Ωστόσο, για να καταφέρουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να κατοχυρώσουν δικαιώματα

Στην περίοδο του άκρατου επαγγελματισμού που βιώνουμε, κάποια πράγματα μοιάζουν αυταπόδεικτα. Ωστόσο, για να καταφέρουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να κατοχυρώσουν δικαιώματα. Κάτι που συνέβη μέσα από «μάχες» και απεργίες, με κορυφαία στιγμή την απεργία στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος του 1986. Η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, παίζοντας με ερασιτέχνες παίκτες (όπως ονομάζονταν τότε οι σημερινές ομάδες νέων), που στην πλειοψηφία τους δεν έκαναν καριέρα στη συνέχεια με τη φανέλα της.

Το μείζον θέμα της εποχής ήταν η άρνηση των παικτών να συναινέσουν στην τροποποίηση του ΚΑΠ σχετικά με τις πενταετίες. Ο Στέλιος Μανωλάς ως αρχηγός της ΑΕΚ – και ο Δημήτρης Μαυρίκης για λογαριασμό του Πανιωνίου – στήριξε την απεργία. Το ματς έγινε κανονικά με ερασιτέχνες, με την ΑΕΚ να προηγείται στο 22’ με τον Δημητριάδη με τον Πανιώνιο να ισοφαρίζει στο τέλος. Πάντως, ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακό ματς, καθώς περιελάμβανε μία αποβολή, δύο δοκάρια και ξύλο στις κερκίδες!

Σε εκείνο το ματς για την ΑΕΚ είχαν παίξει οι: Σαββίδης, Σιδέρης, Μάρκου, Βολωνάκης, Βαφειάδης, Κοτσαμπασάκης, Αναγνωστόπουλος (64’ Σ. Δημητριάδης), Π. Δημητριάδης, Μαραγκός, Ζαρωτιάδης, Τζόγιας. Από όλα αυτά τα παιδιά, με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ έκαναν εμφανίσεις τα επόμενα χρόνια οι Βολωνάκης και Ζαρωτιάδης.

Δείτε επίσης

Τους έκανε πλάκα και την «έστησαν» (VIDEO)

Για όσους έχουν γνώση της δεκαετίας του ’80, ίσως η πιο «μαύρη» στιγμή των «πέτρινων» χρόνων είναι η 10η Φεβρουαρίου του 1988. Τότε που η ΑΕΚ έζησε το δράμα και την απόλυτη ντροπή της άλωσης από τα εκατομμύρια του Κοσκωτά