Εποχή «Ζήτα» στην ΑΕΚ

Οι εποχές μοιάζουν μακρινές, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, αποτελούν την αρχή πολλών καταστάσεων που ταλαιπώρησαν για χρόνια την ΑΕΚ. Βλέπετε, μία μέρα σαν σήμερα του 1981, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

Οι εποχές μοιάζουν μακρινές, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, αποτελούν την αρχή πολλών καταστάσεων που ταλαιπώρησαν για χρόνια την ΑΕΚ. Βλέπετε, μία μέρα σαν σήμερα του 1981, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος εκλέχθηκε παμψηφεί από τη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ, πρόεδρος της Ενωσης. Επί της ουσίας, ξεκίνησε και επίσημα η εποχή «Ζήτα» στην ΑΕΚ, καθώς ο επιχειρηματίας ένδυσης και υποδημάτων με τη βιομηχανία «Ζήτα Ελλάς», διαδέχθηκε τον Λουκά Μπάρλο.

Επί της ουσίας, ο Μπάρλος είχε αρχίσει να φθίνει στην προεδρία της ΑΕΚ από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε επαγγελματικό. Τα οικονομικά προβλήματα, η αδυναμία συνεννόησης με την Ερασιτεχνική (τότε το σωματείο διατηρούσε ποσοστό μετοχών που έφτανε το 40% και είχε μεγάλο ρόλο στη λήψη αποφάσεων) και η ανάγκη ανανέωσης στην ομάδα, οδηγούσαν σε συζητήσεις με υποψήφιους διαδόχους. Ο Ζαφειρόπουλος υπερίσχυσε του Βάσου Χατζηϊωάννου, πατέρα του Πόλυ, που απαιτούσε να λάβει την εταιρεία «καθαρή» από χρέη.

Ο Ζαφειρόπουλος παρέμεινε στην ιδιοκτησία της ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 1992. Σε αυτά τα 11 χρόνια, η Ενωση κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Το οξύμωρο είναι πως σε καμία από αυτές τις διακρίσεις δεν ήταν πρόεδρος ο Ζαφειρόπουλος. Είχε εκχωρήσει τη διοίκηση το ’83 στον Μιχάλη Αρκάδη, το ’89 στον Στράτο Γιδόπουλο και το ’92 στον Κώστα Γενεράκη. Συνδυάστηκε με τα «πέτρινα» χρόνια και με κακές αναμνήσεις, με αποκορύφωμα τα μεγάλα επεισόδια στο φινάλε της σεζόν 1987-88, με τον Ηρακλή.

 

Δείτε επίσης

Από τον… Λούλου με αγάπη (VIDEO)

Κάποιοι ποδοσφαιριστές μπορεί να γράψουν ιστορία και να μείνουν στις μνήμες μόνο και μόνο για ένα ιδιαίτερο γκολ. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο Λουάι (Λούλου) Τσάνκο. Ασημος Σουηδός μέσος, έμπνευση του Ιβιτς το καλοκαίρι του 2005 για να κλείσει τα κενά στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ. Κανείς ίσως να μη θυμάται το πέρασμα του από την Ενωση, με εξαίρεση το γκολ που πέτυχε μια μέρα σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια

One comment

  1. Εντελώς άσχετο το άρθρο σου. Που κολλάει όλο αυτό με την (μη) μεταγραφική δραστηριότητα της ομάδας? Τι προσπαθεί να μας πεί ο ποιητής? Θεωρώ ότι είσαι (στ’ αλήθεια) σοβαρός και μελετημένος δημοσιογράφος, αυτά, σήμερα, δεν έπρεπε καν να τα σκεφτείς (δεν συζητάω καν για δημοσίευση).
    Τι πιστεύεις δηλαδή, ότι θα μετακυλήσουμε τις όποιες ευθύνες της νυν διοίκησης σε Ζαφειρόπουλους, Γιδόπουλους κλπ? Αντί να κράξεις Διοίκηση, Λυμπερόπουλους (σκέτη απογοήτευση που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αντικατασταθεί), Ματιάσεβιτς (άλλος αυτός, διακοσμητικό στοιχείο – μας είχαν ζαλίσει τον έρωτα για τις γνώσεις και τις επαφές του) κάθεσαι και αναμοχλεύεις παλιές ιστορίες?
    Δυστυχώς, έχετε ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι ευθύνες για την φετινή κατάσταση για τις «τουλάχιστον 2 μεταγραφές απο το πάνω ράφι» και για τον σχεδόν «κλεισμένο Καρέλη» τον οποίον πήρε ο μΠΑΟΚ χωρίς πολλά πολλά και χωρίς -ίσως- να τον χρειάζεται, μόνο και μόνο για το επικοινωνιακό κομμάτι.
    Anyway, οψόμεθα, έχουν μείνει λίγες ώρες για την λήξη της μεταγραφικής περιόδου και ίσως να αλλάξει η κατάσταση και η ομάδα ενισχυθεί γιατί όμιλοι C.L. χωρίς ενίσχυση και συγχρόνως καλή πορεία δεν πάνε μαζί.
    Ευχαριστώ και συγγνώμη αν ενόχλησα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *