1979/80: η χρονιά της αποκαθήλωσης, η αρχή της φθοράς για την ΑΕΚ (VIDEO+ΦΩΤΟ)

1979/80: η χρονιά της αποκαθήλωσης, η αρχή της φθοράς για την ΑΕΚ (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για μια ομάδα που είχε σαρώσει τα πάντα στην Ελλάδα την προηγούμενη διετία (δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένας χαμένος τελικός), κανείς δεν μπορούσε να περιμένει πως η επόμενη σεζόν θα την αποκαθήλωνε από την κορυφή. Και όμως, η είσοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου στα επαγγελματικά χρόνια, σήμανε για την ΑΕΚ την περίοδο της φθοράς. Μια κακή πορεία σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, που ολοκληρώθηκε μια μέρα σαν σήμερα του 1980. Η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη με 1-0 στο μπαράζ της 3ης θέσης και τελικά κατετάγη 4η στην βαθμολογίας.

Ηδη, από το καλοκαίρι του ’79 είχαν αρχίσει οι απώλειες. Ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου είχε αποχωρήσει από την ΑΕΚ, όπως και οι Τσάμης, Τόσκας και Βιέρα (μεσούσης της σεζόν έφυγαν και οι Νικολούδης και Δομάζος για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα). Ο Λουκάς Μπάρλος δεν είχε πια την οικονομική ισχύ των πρώτων ετών. Στις μεταγραφές εκείνης της σεζόν ήταν ο Γιουγκοσλάβος μεσοεπιθετικός Φράνιο Βλάντιτς, που δεν βοήθησε και οι εξελίξιμοι Θώδης και Αργυρός. Επίσης, είχαν αποκτηθεί οι Γκέσιος, Ελευθεράκης, Ρήγας, Κώττης, Δ. Παπαδόπουλος, Παραπραστανίτης, ενώ τον Δεκέμβρη προστέθηκε και ο Καραβίτης.

Πρώτος προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Αυστριακός Χέρμαν Στεσλ, που αντικαταστάθηκε τον Μάρτιο από τον Μίλτο Παπαποστόλου. Η ΑΕΚ είχε μείνει μακριά από τον τίτλο από πολύ νωρίς, έπειτα από αρνητικά αποτελέσματα. Έχασε και τον στόχο του κυπέλλου, με ήττα από τον ΠΑΟΚ σε μονό ματς. Τα χειρότερα ήρθαν από την Ευρώπη, όπου η ΑΕΚ τιμωρήθηκε για επεισόδια στη ρεβάνς με τη ρουμανική Αρτζες Πιτέστι (άγγιξε την ανατροπή νικώντας με 2-0, αλλά είχε ηττηθεί με 3-0 στο πρώτο ματς). Χάνοντας την 3η θέση στο μπαράζ από τον Παναθηναϊκό, έμεινε εκτός Ευρώπης για δύο σεζόν, καθώς δεν μπόρεσε να εκτίσει την ποινή της άμεσα.

Μοναδικό μεγάλο κέρδος εκείνης της σεζόν, η ανάδειξη και καθιέρωση παιδιών από την Ακαδημία της ΑΕΚ που είχε δουλέψει τα προηγούμενα χρόνια ο Φράντισεκ Φάντροκ: Οικονομόπουλος, Μανωλάς, Στυλιανόπουλος, Γεωργαμλής, Βλάχος, έγιναν βασικοί στην ΑΕΚ, που στο τέλος της χρονιάς αποχαιρέτησε αγωνιστικά και τους Μπάγεβιτς και Τάσο που επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Πρώτος παίκτης σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα ο Βαγγέλης Παραπραστανίτης με 32 ματς, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπάγεβιτς με 12 γκολ.

 

nikolaou-bajevic-νικολαου-μπαγεβιτς ardizoglou-αρδιζογλου nikolaou-stesl-νικολαου-στεσλ fantrok-thodis-φαντροκ-θωδης stratos-barlos-στρατος-μπαρλος vladic-bajevic-domazos-βλαντιτς-μπαγεβιτς-δομαζος stergioudas-intzoglou-vlahos-στεργιουδας-ιντζογλου-βλαχος nikoloudis-nikolaou-νικολουδης-νικολαου mavros-papapostolou-fantrok-pantazis-μαυρος-παπαποστολου-φαντροκ-πανταζης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X