Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Ποτέ δεν έκανε λάθος η ΑΕΚ με τον Βράνιες

Ο Τάσος Τσατάλης αναλύει στο enwsi.gr για όλα όσα έγιναν με Βράνιες και ΑΕΚ

87

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το κύριο πρόβλημα στην υπόθεση του Όγκνιεν Βράνιες, ήταν η Άντερλεχτ.

Και κατ΄επέκταση η αποτυχία της FIFA να θέσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένο γι΄αυτές τις περιπτώσεις, για να μην έχουμε αλλοίωση του ανταγωνισμού, όπως συμβαίνει τώρα με την ΑΕΚ και την απώλεια του Βράνιες.

Ο Βόσνιος το αν είναι σε θέση να διαχειριστεί ορθολογικά τέτοιες καταστάσεις, μας το έχει δείξει.

Από την στιγμή που οι Βέλγοι τον έβαλαν σε αυτή την διαδικασία, με χαρακτηριστική ευκολία έκανε στο μυαλό του την αλλαγή από ΑΕΚ σε Άντερλεχτ.

Μετά αναζητούσε μια αφορμή, για να δικαιολογήσει και στο μυαλό του ενδεχομένως, την στάση που είχε επιλέξει.

Την βρήκε με την αστειότητα πως δήθεν η ΑΕΚ δεν έκανε αυτό που έπρεπε για να έρθουν η σύντροφος και η κόρη του στην Αθήνα. Την στιγμή που γίνεται μπάχαλο με τους Σέρβους που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν.

Ο Όγκνιεν Βράνιες δεν ανταπόδωσε την στήριξη που του έδωσε προσωπικά ο Μελισσανίδης. Με το να εκτελέσει έστω την συμβατική του υποχρέωση, δηλαδή την παραμονή στην ομάδα ως τις 30 Ιουνίου.

Επίσης, πρέπει να πούμε πως εφόσον …ψήφιζε ΑΕΚ, η πεποίθηση των ανθρώπων της ήταν πως θα έβρισκαν τρόπο να τον κρατήσουν και τον Ιούλιο, μέσω FIFA.

Αλλά σε αυτό δεν μπορώ να τον κρίνω. Έχει μεγάλη σημασία γι΄αυτόν το συμβόλαιο που έχει για δυο χρόνια ακόμη στην Άντερλεχτ. Όπως θα είχε για τον καθένα στην θέση του.

Πιστεύω πως αν ήταν πιο σταθερός και δομημένος ως χαρακτήρας, θα είχε βρει τον τρόπο να προασπίσει αποτελεσματικά το οικονομικό του συμφέρον, σε συνεργασία με την ΑΕΚ. Δεν είναι όμως και δεν μπόρεσε να το δει έτσι.

Αποτέλεσμα, να «αδειάσει» με τρόπο που εύλογα προς τα έξω φαίνεται ως ακραία κυνικός, όσους τον εμπιστεύθηκαν και τον στήριξαν. Όσους πήραν ρίσκα και πήγαν κόντρα και με προπονητές ή τεχνικούς διευθυντές για να του δώσουν ειδικά την δεύτερη ευκαιρία το προηγούμενο καλοκαίρι. Βασικά μιλάω προσωπικά για τον Μελισσανίδη.

Από κει και πέρα, πρέπει να πούμε δυο πράγματα.

Διάβασα κι άκουσα προσεκτικά όλες τις προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων κι αυτές που εκτιμούν πως η ΑΕΚ έχει να πάρει μαθήματα από την συγκεκριμένη υπόθεση και πως την πάτησε κι έπρεπε να το είχε προσέξει.

Αν και υπάρχει επιχειρηματολογία για να το στηρίξεις αυτό, θεωρώ πως δεν είναι έτσι.

Η ΑΕΚ δεν βγήκε χαμένη από την σύνδεση με Βράνιες

Ο Βόσνιος μαζί με τον Αραούχο ήταν οι κινήσεις – ματ, που υπό τον Χιμένεθ, έκαναν την ΑΕΚ που δεν βλεπόταν ως τις αρχές του 2017, να βελτιωθεί άμεσα και να φτάσει να γίνει η πρωταθλήτρια του 2018. Ο Βράνιες ανήκει στην κατηγορία των 3-4 παικτών, που χωρίς κάποιον από αυτούς, δεν θα ήταν το ίδιο εφικτό να πάρει η Ένωση τον τίτλο.

Έφερε στην ΑΕΚ τα περισσότερα χρήματα από πώληση, μετά τον Παπασταθόπουλο το καλοκαίρι του 2008. Αυτό και μόνο αρκεί για να δώσει απάντηση στο αν βγήκε κερδισμένη ή χαμένη η Ένωση από το «νταραβέρι» με τον Βράνιες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Παρά το γεγονός πως τον πούλησε, η ΑΕΚ μπόρεσε να τον έχει πίσω το καλοκαίρι του 2019 και μάλιστα πληρώνοντας το μισό του συμβόλαιο. Όλα αυτά ενώ συνέχισε κανονικά η αποπληρωμή για την πώληση του!

Ο Βράνιες χωρίς καμιά αμφιβολία, εξελίχθηκε εύκολα ειδικά μετά την σταθεροποίηση με τον Καρέρα, στον κορυφαίο αμυντικό της ομάδας και φέτος.

Χάνει τώρα ενδεχομένως η ΑΕΚ, με την αρνητική ανατροπή που συντελείται εν μέσω play offs και ημιτελικής φάσης κυπέλλου. Ωστόσο η συμπεριφορά του Βράνιες ήρθε κι ακολούθησε το βασικό πρόβλημα. Που ήταν η δυνατότητα που κακώς στην πράξη δίνει η FIFA στην Άντερλεχτ, να δημιουργήσει ζήτημα.

Αν δεν υπήρχε αυτό, αν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή το πλαίσιο, τίποτε δεν θα είχε συμβεί.

O Bράνιες έφερε λεφτά στην ΑΕΚ

Επίσης διαβάζω συγκρίσεις, με «τα παιδιά που δίνουν και την ψυχή τους και δεν έχουν την ίδια μεταχείριση» κλπ. Πρώτα απ’ όλα ο Βράνιες διαφέρει από όλα τα «παιδιά», γιατί πολύ απλά ήταν το μοναδικό «παιδί» που έφερε πολλά λεφτά στα ταμεία της ΠΑΕ. Ο μοναδικός το σημειώνω. Ξέρετε και η εμπορικότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει μια σημασία.

Αν ας πούμε είχε «τιμωρηθεί παραδειγματικά» ο Βράνιες στις αρχές του 2018 όπως ζητούσαν οι διάφοροι κάτοχοι των εύκολων λύσεων, πρώτον είναι αμφίβολο αν η ΑΕΚ θα έπαιρνε το πρωτάθλημα και δεύτερον το ίδιο αμφίβολο, αν θα έπαιρνε 3,5 εκατομμύρια από πώληση του λίγους μήνες μετά.

Ο Βράνιες δεν είναι η μοναδική περίπτωση στο διεθνές ποδόσφαιρο, που ομάδα μπορεί να κάνει και πέντε φορές παραπάνω τα στραβά μάτια σε αφορμές που δίνει. Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, γιατί δεν είναι όλοι οι παίκτες ίδιοι. Υπάρχουν αυτοί που κάνουν την διαφορά εντός γηπέδου κι επίσης …στα φέρνουν.

Κάτι ακόμη …Συγγνώμη, αλλά πότε τέθηκε θέμα αν ο Βράνιες έδινε και την ψυχή του στο γήπεδο μέσα; Πότε τέθηκε θέμα αν ήταν ή όχι πολλές φορές ακόμη και ακραίο παράδειγμα αυτοθυσίας; Πότε έκανε πίσω υπό οποιοεσδήποτε συνθήκες και σε οποιαδήποτε έδρα; Μη τρελαθούμε.

Tο περιβόητο «οπαδιλίκι»

Και κάτι τελευταίο για το περιβόητο «οπαδιλίκι». Το γεγονός πως στον Βράνιες άρεσε να νιώθει συνδεδεμένος με την εξέδρα των οργανωμένων της ΑΕΚ, κάτι που λόγω του χαρακτήρα του όπως τον γνωρίσαμε, μόνο περίεργο δεν φαίνεται, δεν συνιστά «οπαδιλίκι».

Αυτό που καταλαβαίνω προσωπικά, είναι πως έκανε κάτι που γούσταρε και το γούσταραν και στην εξέδρα κι αν εμείς θέλουμε να το ερμηνεύουμε αυτό ως οπαδιλίκι, είναι δικό μας θέμα κι όχι δικό του. Το ποδόσφαιρο έχει κι αυτή την πτυχή κι αν σε έναν παίκτη αρέσει αυτό, δεν θα του απαγορέψουμε και να το κάνει. Και δεν προκύπτει από πουθενά πως δεν υπήρξε κάτι αυθόρμητο και γνήσιο.

Τα σημειώνω όλα αυτά, όχι για να δικαιώσω σε κάτι τον Βράνιες, που δυστυχώς φεύγει μη δικαιωμένος και έκθετος απέναντι σε ανθρώπους που δεν είχε δικαίωμα να μείνει έκθετος. Που φεύγει έχοντας απογοητεύσει πολύ κόσμο, που δεν είχε δικαίωμα να απογοητεύσει.

Τα σημειώνω γιατί ορισμένα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και επειδή θεωρώ αβάσιμα πολλά που αναφέρονται κατά καιρούς και πολύ περισσότερο τώρα, σε σχέση με τον Βράνιες.

Η ΑΕΚ δεν έκανε ποτέ λάθος με τον Βράνιες. Ποτέ και κανένα λάθος. Και τίποτε δεν έχει να διορθώσει. Κι αν της προκύψει ξανά περίπου ανάλογη περίπτωση στον δρόμο της, καλά θα κάνει να την εκμεταλλευτεί με τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε τον Βόσνιο.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα