"Όταν το ποδοσφαιρο συναντά την τέχνη"

"Όταν το ποδοσφαιρο συναντά την τέχνη"
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «όταν το ποδόσφαιρο συναντά την τέχνη» που διοργάνωσε  ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ Χαλανδρίου» και το «Επίσκυρον», την Παρασκευή στο Χαλάνδρι και η οποία ήταν  αφιερωμένη στα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, προς τιμήν του οποίου προβλήθηκε βίντεο με εικόνες και δηλώσεις του για το ποδόσφαιρο. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε όμως το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Ευχαριστώ τον Δήμο Χαλανδρίου για την ωραία αυτή πρωτοβουλία. Δυστυχώς στη χώρα μας η… υψηλή διανόηση θεωρεί το ποδόσφαιρο ως το… όπιον του «λαουτζίκου». Αντιθέτως εγώ το αγαπώ και το θαυμάζω, γιατί το θεωρώ όχι μόνο σωματική άσκηση υψηλού βαθμού αλλά και πνευματική προσπάθεια ξεχωριστή, μιας και ο ποδοσφαιριστής έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να πάρει τη σωστή κάθε φορά απόφαση. Αυτός ο συνδυασμός είναι που δημιουργεί τα σύγχρονα ινδάλματα των εκατομμυρίων οπαδών που γεμίζουν τα στάδια σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία».

Για την κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση του ποδοσφαίρου μίλησαν ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο ιστορικόςΚυριάκος Χήνας, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, οι συγγραφείς Χριστόφορος Κάσδαγλης,  Θανάσης Κάππος, ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης, ενώ διαβάστηκε το παρακάτω μήνυμα του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου:

Αγαπητές φίλες και φίλοι. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας αν και θα το ήθελα πολύ. Λατρεύω το ποδόσφαιρο από την εποχή του Λινοξυλάκη, του Πανάκη, του Μπέμπη, του Νεστορίδη και του Μανταλόζι. Στη δεκαετία του ΄50 στην Πάτρα, κάθε Κυριακή 3 το μεσημέρι το αυτί κολλημένο στο ραδιόφωνο και το απόγευμα στην πλατεία Όλγας με το πάνινο τόπι να προσπαθείς να μιμηθείς και να κάνεις αυτά που μόλις είχες ακούσει. Και διάβαζα τα κατορθώματα του Ντι Στέφανο, του Κουμπάλα και της Ταξιαρχίας του Πούσκας. Έπαθα κατάθλιψη όταν οι ισχυροί του κόσμου – ακόμα και στη Ρομαντική εποχή-  δίνανε χαριστικά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 στη Δυτική Γερμανία γιατί έπρεπε οι Γερμανοί να καθαρίσουν το παρελθόν τους.

Γνώρισα και λάτρεψα τον Δομάζο, τον απίστευτο Λουκανίδη και έφηβος δεν έχανα ούτε φιλικό παιχνίδι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο άλλαξε. Ήρθε η εποχή που το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε από τους οικονομικά ισχυρούς που με τους στρατούς οπαδών προσπαθούσαν να περάσουν τα δικά τους σχέδια για τα συμφέροντά τους . Και η βία να κρατάει καλά ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης.

Αλλά και πάλι ως δια μαγείας ακόμα και σ΄ αυτό το περιβάλλον καινούργιοι καλλιτέχνες και μάγοι της μπάλας με απογείωναν από τον Μαραντόνα και τις τρίπλες εντός ενός μέτρου του Χατζηπαναγή μέχρι το μαγικό τρίο της δεκαετίας του 2000 Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι. Και τώρα με τον Μέσι, τον Νειμάρ και τον Σουάρεθ να με κάνουν να τρελαίνομαι.

Σκεφτόμουνα όταν έβλεπα στο Άμστερνταμ την κούρσα 50μέτρων του Δώνη και το άψογο γκολ του Βαζέχα που έγραψε το ΑΓΙΑΞ- ΠΑΟ  0-1 τι μουσική υπόκρουση θα έβαζα. Κατέληξα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι. Γιατί το ποδόσφαιρο αυτές τις στιγμές δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πιο σπουδαία έργα τέχνης. Γιατί η μπάλα στα πόδια των μάγων της, δημιουργεί την ίδια απόλαυση με τις πιρουέτες του Νουρέγιεφ, την ίδια απόλαυση με τον Γκουλντ όταν παίζει Μπαχ ή με τον Ραβί Σανκάρ όταν αυτοσχεδιάζει.

Κι εκεί όπου η Τέχνη ταυτίζεται με το ποδόσφαιρο, εκεί όπου οι μεγάλοι καλλιτέχνες συναντούν τους μεγάλους μάγους της μπάλας είναι η στιγμή που ξεπερνούν τις καταγεγραμμένες τους δυνατότητες. Εκεί που ξεπερνούν τα όριά τους. Εκεί που κάνουν το αδύνατο, δυνατό. Στην περιπέτεια του ανθρώπου αυτό δεν είναι που μετράει; Τα παιδιά στο Παρίσι το 1968 αυτό είπανε «Ας είμαστε ρεαλιστές, ας κατακτήσουμε το αδύνατο»

 Ευγνωμοσύνη σε όσους ποδοσφαιριστές μας απογείωσαν στο παρελθόν  αλλά και σε όσους μας απογειώσουν στο μέλλον».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές,  Αρ. Καμάρας, Xρ. Αρδίζογλου, Τ. Λουκανίδης, Ν. Σαργκάνης, Λ. Νικολάου, Γ. Καραγκούνης,  Χρ. Αντωνόπουλος, Σπ. Μαραγκός, Β. Λάκης, Τζουνάκος, Θεοφάνης, Θ. Αντζινάς ,Γ. Βλαντης, Γ. Παυλίδης,  Λ. Κυρκασιάδης και Κ. Πουλιος Γ.Γ. του Π.Σ.Α.Π.

 Στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής των,  Π. Ζουμπουλάκη, Σπ. Κουρσάρη, Στ. Κατσιρέα, Αλ. Βακιρτζή, Β. Διονυσόπουλου, Ν. Οικονομίδη, Γ. Παπανελόπουλου

Παρευρέθηκαν, ο πρεσβευτής της Κούβας κ. Οσβαλντο Κομπάχο, ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης, η Περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Κορωναίου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, οι αντιδήμαρχοι Σ. Γκάκας και Δ. Χριστουλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Κιούσης και Τ. Ευσταθίου, η πρόεδρος του συλλόγου Ρεματιάς Κέλλυ Δάνου, ο πρόεδρος του Γ.Σ. Απόλλωνας Αθηνών Κ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Χαλανδρίου Α. Μαραγκουδάκης, ο πρώην πρόεδρος του Ατρόμητου Χαλανδρίου Κ. Πετρόπουλος, η σύζυγος του αείμνηστου Πάνου Γεραμάνη Ναυσικά και εκατοντάδες φίλοι του ποδοσφαίρου του αθλητισμού  και των τεχνών.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από νεανικό συγκρότημα.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης και ο ζωγράφος Νίκος Οικονομίδης.

 Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευχή μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις να προκύψει ένα βιώσιμο σχήμα από όλους εκείνους που έχουν την άποψη ότι το ποδόσφαιρο είναι πάνω από όλα τέχνη και το οποίο θα συμβάλει με τις θέσεις που θα διαμορφώσει, στην  κάθαρση του αθλήματος, την αναβάθμιση των πρωταθλημάτων και τη σωστή διαπαιδαγώγηση  των χιλιάδων νέων που ασχολούνται με το ωραιότερο των αθλημάτων.

karagounis lakis paravas lakis sarganis loukanidis karagounis nikolaou ardizoglou podosfairo texni 1 podosfairo texni 2 podosfairo texni 3 podosfairo texni 4 podosfairo texni 5 podosfairo texni 6 vivlia podosfairo texni

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X