Συγκλονιστικός Βούρος για το μεγαλείο της ΑΕΚ!

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας μίλησε και για το όραμα του, αλλά και για τα προβλήματα της περιοχής

Μια πλούσια συνέντευξη στην εφημερίδα «Spirto» παραχώρησε ο Γιάννης Βούρος.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής, αλλά και στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Παράλληλα, μίλησε για το όραμα που έχει, για αυτά που πρέπει να γίνουν στον Δήμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη του, την Ένωση.

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης του Γιάννη Βούρου:

-Κύριε Βούρο πιστεύατε μέσα σας στην πρωτιά και πού νομίζετε πως υστερούσε ο αντίπαλός σας Αριστείδης Βασιλόπουλος ;

Ο Aριστείδης Βασιλόπουλος νομίζω πως υστερούσε λόγω της στασιμότητας που είχε αποτυπωθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα. Εν πολλοίς, είχε αποδοθεί στο γεγονός πως ο Δήμος δε διαθέτει χρήματα και υπόκειται σε οικονομική δυσπραγία.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να βρει πόρους θα μπορούσε να μπει στη λογική της χρηματοδότησης από άλλες πηγές όπως ο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν «κάνουλες» που μπορείς να έχεις εισροή χρημάτων, αρκεί να το θέλεις. Το εν λόγω γεγονός σε συνδυασμό με τη νοοτροπία της στασιμότητας και της έλλειψης επιθυμίας αναβάθμισης είναι μια φιλοσοφία που τη βλέπουμε και στους κυβερνόντες και τα αποτελέσματα είναι φανερά.

Η πόλη δεν είναι καθαρή. Δεν έχει ασφάλεια, φωτισμό στα πάρκα, τα μικρά σοκάκια και στους δρόμους των παραμεθόριων περιοχών με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί περίτρανα η αντίληψη της στασιμότητας.

Επίσης, πέραν της καθημερινότητας δεν υπήρξε ανάπτυξη στο πολιτιστικό κομμάτι και του Άλσους που είναι ένας οικογενειακός πνεύμονας αναψυχής όπως ήταν παλιά στα δικά μας τα χρόνια.

Αν εγώ δεν πίστευα πως μπορώ να διεισδύσω σ’ ένα κατεστημένο και να πάρω το Δήμο δε θα έθετα υποψηφιότητα. Το πρόγραμμά μου έγινε γνωστό μέσα σε 4 ½ μήνες. Το επικοινωνήσαμε όσο γίνεται περισσότερο στον κόσμο ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας πείθοντας πως είμαστε μια μάχιμη παρέα ανθρώπων που διαθέτει πτυχία, όρεξη και εμπειρία στα ζητήματα του Δήμου.

Συνήθως, μπαίνω στους στίβους για να κερδίζω κι αυτό άρχισε να αποτυπώνεται από τον πρώτο μήνα που υπήρχε αμφιταλάντευση του κόσμου καθώς μερίδα ανθρώπων έλεγε πως είχα λείψει καιρό από τη γενέτειρά μου και έχω κάνει άλλα πράγματα. Αυτό, ήταν και το πάτημα για να με πολεμήσουν οι αντίπαλοί μου. Βέβαια, γρήγορα ακυρώθηκε κι όλα πήραν το δρόμο τους.

-Θα αφήσετε την ενασχόλησή σας με την υποκριτική για να ασχοληθείτε αποκλειστικά με τη Δημαρχία;

Τις περιόδους που ήμουν Διευθυντής στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος και επί 5 χρόνια είχα αφήσει την υποκριτική. Για μένα το θέατρο δεν είναι η ζωή μου με τη λογική πως αν δεν κάνω θέατρο θα πεθάνω. Κάνω έτσι και αλλιώς πράγματα που με φέρνουν σ’ επαφή με την κοινωνία.

-Ποιο ήταν το βαθύτερο κίνητρο που σας έπεισε να ασχοληθείτε με τα κοινά του τόπου από τη νεαρή σας ηλικία;

Θα ακουστεί κοινότυπο γιατί το λέω συχνά. Επιθυμώ να κατανεμηθεί δικαιότερα το μίνιμουμ της ευμάρειας και να επανέλθει το χαμόγελο στην κοινωνία. Από την εφηβική μου ηλικία, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πολύ θα ήθελα να είμαι ο μεσάζων προκειμένου κάποιος να περάσει καλύτερα στη ζωή του. Οι γονείς μου δεν ήταν πολιτικοποιημένοι αλλά διάβαζαν. Είχαν άποψη αλλά δεν ασχολήθηκαν με την πολιτική ποτέ, επίσημα.

-Ποια η δυναμική που ασκεί ένας Δήμος και ένας Δήμαρχος στους πολίτες και την πολιτεία;

Νομίζω πως μπορεί να παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής».  Υπάρχουν «βαγόνια» με εφόδια που μπορούν να προσφερθούν στην κοινωνία για την εξέλιξη και αναβάθμισή της προκειμένου να αναπροσαρμοστούν για να αποφέρουν καλύτερα πράγματα σ΄ ένα Δήμο.

Ο Δήμαρχος ως πρώτος πολίτης μιας πόλης πρέπει να παίξει το «ρόλο της ατμομηχανής» προκειμένου να αρχίσει το «ταξίδι» της προσφοράς.

-Πώς σας αντιμετωπίζουν οι περίοικοι όταν σας συναντούν να κυκλοφορείτε γύρω τους;

Πολύ καλά. Λίγο πριν έρθω για τη συνέντευξή μας περπάτησα στη Δεκελείας γιατί έμεινα από τη μηχανή μου και πήγα μέχρι το συνεργείο για να την πάρω και μου φέρονται στο δρόμο πολύ εγκάρδια. Ακόμη κι αυτοί που δεν με επέλεξαν για Δήμαρχο της πόλης έχουν καλή πρόθεση απέναντί μου. Μου ζητούν να βγάλουμε φωτογραφίες και με συγχαίρουν που γύρισα πάλι στη γειτονιά που μεγάλωσα και έπαιξα. Εκτιμώ πως χαίρονται και ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Επιδίωξή μου είναι να επιβεβαιώσω τις προσδοκίες των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν για τη Δημαρχία της πόλης και να ακυρώσω την όποια επιφύλαξη που έχουν κάποιοι για μένα.

-Ο συνδυασμός «Πολιτών Πολιτεία» κι εσείς ως Δήμαρχος από πού σκοπεύετε να ξεκινήσετε το έργο σας στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας;

Στις πρώτες εκατό μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα (αναλαμβάνω επίσημα από την 1η Σεπτέμβρη) η εικόνα της πόλης θα έχει αλλάξει και ως προς την ασφάλεια των πολιτών -ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της – ως προς τον καλλωπισμό της πόλης, την καθαριότητα και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να ζωντανεύουμε την πόλη κάνοντας πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες καθώς και φεστιβάλ.

-Ποιες είναι οι παθογένειες της Νέας Φιλαδέλφειας

Τα τελευταία χρόνια η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν εσωστρεφής και δεν είχε άνοιγμα στους όμορους Δήμους. Υπήρχε μια μιζέρια ως προς τις αποφάσεις κι ένας σκοταδισμός απέναντι στα τεκταινόμενα, θυμίζοντας μεσαίωνα. Πιστεύω πως ο δικός μας συνδυασμός με τα εξαιρετικά στελέχη που υπάρχουν θα προσφέρουν μια αναγέννηση.

-Η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, είδαν με θετικό μάτι την υποψηφιότητά σας, και φυσικά λαμβάνετε τη στήριξης του φίλαθλου κόσμου και της διοίκησης της ΑΕΚ. Πώς καταφέρατε να είστε τόσο αγαπητός και να προσπεράσετε πολιτικά εμπόδια και στερεότυπες  πεποιθήσεις;

Όταν είσαι γνωστός σε μια κοινωνία και ο κόσμος γνωρίζει πώς έχεις κινηθεί -ειδικά στα δημοτικά πράγματα -δεν μπορεί να παίξει ρόλο το κόμμα, το χρώμα και η κατεύθυνση. Παίζει ρόλο η προσωπικότητά σου, το πώς έχεις συνεργαστεί με πολίτες από διαφόρους χώρους παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Επομένως ήταν εύκολο κάποιοι άνθρωποι να μ’ εμπιστευτούν και να δημιουργήσουμε μια παρέα από νεοδημοκράτες, από ανθρώπους του κέντρου, από κεντροαριστερούς ή αριστερούς που είχαν ως στόχο την αναβάθμιση και την αλλαγή της εικόνας και του περιεχομένου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Έχουμε κοντά μας συμβούλους και υποψηφίους από πέντε διαφορετικές παρατάξεις των προηγούμενων Δημοτικών εκλογών. Ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα γιατί δεν είναι εύκολο να πειστούν και να έρθουν μόνοι τους να δηλώσουν πως θέλουν να βρίσκονται κοντά μας.

-Ποια είναι η άποψή σας για τον Κώστα Μπακογιάννη;

Εκτιμώ πως είναι μια καλή λύση για τη δημαρχία της Αθήνας. Ειδικά σ’ αυτήν τη μεταβατική εποχή που αμφιβάλλουμε για πολλά και αμφιταλαντευόμαστε απέναντι σ΄ ανθρώπους και στις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει ένας Δήμος.

Σε συνδυασμό με τις εκλογές και τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αμφίδρομων σχέσεων και εργασιών προκειμένου τουλάχιστον η Αττική να ζήσει καλύτερες ημέρες.

-Ποια είναι η σχέση σας με τον κύριο Πατούλη;

Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Τα τελευταία 17 χρόνια έμενα στο Δήμο Αμαρουσίου και έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά  καλά την περίοδο  που ήμουν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

-Πότε υπολογίζετε την ολοκλήρωση του γηπέδου της ΑΕΚ και σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες;

Το γήπεδο της ΑΕΚ στηρίζεται κατά τη δική μου άποψη σ΄ ένα τρίπτυχο που έχει να κάνει και με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορική μνήμη. Η ΑΕΚ δεν είναι ένα σωματείο που προέκυψε γιατί μια παρέα ανθρώπων σε μια τοπική κοινωνία αποφάσισε να κάνει ένα σύλλογο ο οποίος εξελίχθηκε, πέρασε τα τοπικά πρωταθλήματα, πέρασε στα διευρυμένα πρωταθλήματα και έφτασε να παίζει στη Super League. Η ΑΕΚ κουβαλάει μια ιστορική μνήμη, ρίζες, προσφυγιά, ξενιτιά, πόνο και πολιτισμό επί της ουσίας.

Με την ένταξη του μουσείου εντός του γηπέδου πιστεύω πως θα δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης για φορείς, σωματεία και συλλόγους και θα έχει μια επισκεψιμότητα πέραν των ημερών που θα παίζει μπάλα.

Τα διαφυγόντα κέρδη και τα ενοίκια στον ΟΑΚΑ θα σταματήσουν να υφίστανται και θα υπάρξουν έσοδα στο Δήμο και θέσεις εργασίας τόσο λόγω του μουσείου όσο και δρώμενων. Στη δεδομένη στιγμή υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη ενώ εδώ θα έχουμε έσοδα και μια ανάπτυξη οικονομική η οποία θα είναι προς όφελος των δημοτών καθώς  θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας . Το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2020 με 2021 λόγω διαφόρων προβλημάτων του Δήμου.

-Αυξήθηκαν σήμερα οι άνθρωποι που σάς περιτριγυρίζουν ελπίζοντας σε μια θέση στο Δήμο;

Προς το παρόν δε μου ζητούν εργασία και προς ώρας έρχονται να με συγχαρούν άνθρωποι που δεν τους ήξερα ως ψηφοφόρους μου. Ωστόσο, ασκείται μια έμμεση ή άμεση προσάρτηση στην ομάδα που έχουμε δημιουργήσει αλλά το δικαιολογώ αυτό. Νομίζω πως είναι σεβαστό καθώς πάντα ο νικητής διευρύνει τον κύκλο του.

-Είστε άνθρωπος που θα κλείσει αυτιά και μάτια στην έκκληση για βόλεμα συγγενών και φίλων;

Το έχω ήδη κάνει. Στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος επί 3 χρόνια που διετέλεσα καλλιτεχνικός διευθυντής δεν εισχώρησε κανένας συγγενής πρώτου βαθμού. Άνθρωποι  που θα επιδιώκουν να προσαρτηθούν στη διοίκηση θα περάσουν από πολύ «λεπτό κόσκινο». Τι να το κάνω ένα «κουτσό άλογο» αν δεν έχει το γνωσιακό υπόβαθρο για να προσφέρει;

Σκοπεύετε να κάνετε δημοτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση προκειμένου ο δήμος να έχει ακόμα περισσότερη φωνή και διαφημιστικά έσοδα δίνοντας παράλληλα και θέσεις εργασίας;

Δημοτικό ραδιόφωνο θα ήθελα πολύ να κάνω αλλά τηλεόραση όχι. Νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι να το στελεχώσουν. Θα κάνουμε, επίσης, δημοτικό θέατρο, επαγγελματική δραματική σχολή και λέσχη κινηματογράφου.

Δείτε επίσης

Με Πο και Γούτα άρχισε η προετοιμασία του Ατρομήτου ενόψει ΑΕΚ

Οι παίκτες του Ατρομήτου επέστρεψαν στις προπονήσεις