Ο Ζήκος έδειξε το μέλλον για την ακαδημία της ΑΕΚ!

Ο Ζήκος έδειξε το μέλλον για την ακαδημία της ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας της ΑΕΚ μίλησε ο Άκης Ζήκος ο οποίο φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM «REPLAY»

Ο διευθυντής της Ακαδημίας της ΑΕΚ μίλησε στους Μιχάλη Τσόχο και Βασίλη Σαμπράκο και ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουν οι ακαδημίες της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα μίλησε για τα μεγάλα οφέλη που είχαν οι ποδοσφαιριστές και το επιτελείο της Ακαδημίας από τη συμμετοχή στο Υouth League και την συνάντησή τους με τις αντίστοιχες ομάδες μερικών από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, με υποδειγματική λειτουργία στο θέμα της εκπαίδευσης των ποδοσφαιριστών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Άκης Ζήκος

«Εμείς στην Ακαδημία της ΑΕΚ χαρήκαμε πάρα πολύ που πέσαμε στον ίδιο όμιλο με μερικές από τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης. Διότι ακριβώς θέλουμε να δούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο. Και βέβαια για να δούμε στα ίσα το επιθετικό ποδόσφαιρο το οποίο εκφράζουμε και εμείς. Για εμάς αυτός είναι ο σκοπός. Μπορεί να γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε ένα αποτέλεσμα αλλά δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση.

Η ακαδημία του Άγιαξ λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια στο ίδιο περιβάλλον με την ίδια νοοτροπία και με τη συνέχεια που πρέπει να έχει μία Ακαδημία σε οποιαδήποτε μορφή της και σε οποιαδήποτε χώρα.  Παίζουν το ίδιο σύστημα το 4-3-3 εδώ και 40 χρόνια και το υποστηρίζουν και έχουν φτάσει πλέον ο στόχος του να είναι να βγάζουν παίκτες-νικητές για να κερδίσουν το Champions League και όχι απλά για να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Η Μπάγερν δουλεύει σε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το 2015 αγόρασε μία έκταση στην οποία από το 2017 λειτουργεί ένα αθλητικό κέντρο, το οποίο στοίχισε 100 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματικά μπαίνεις μέσα και μένεις άφωνος και η Μπάγερν δικαιολογημένα καμαρώνει για αυτό το αθλητικό κέντρο. Αντί να δώσει 100 εκατομμύρια για να πάρει έναν ή δύο ποδοσφαιριστές προτίμησε να τα δαπανήσει για να δημιουργήσει αυτό το αθλητικό κέντρο. Έχουν να βγάλουν ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες τους από την εποχή του Λαμ και αυτό είναι σοβαρό για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο.

Η Μπενφίκα μας εντυπωσίασε με την εξειδίκευση των ανθρώπων και με την τεχνική των ποδοσφαιριστών. Οταν συζητήσαμε με τους ανθρώπους στην Μπενφίκα μας είπαν ότι ότι μάνατζερ και οι προπονητές των ομάδων under 23 και 19 είναι 17 χρόνια στην ομάδα. Το πρώτο που κοίταξα, είναι να βρούν ανθρώπους με κατάρτιση και με σωστή νοοτροπία, ώστε να χτίσουν πάνω σε αυτούς και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Επίσης μας είπαν ότι αν ο προπονητής της πρώτης ομάδας δεν συνεννοείται με μας και δεν συνεργάζεται στα meeting που γίνονται 2-3 φορές το χρόνο ώστε να δούμε σε πλάνο τριετίας τι κάνουμε, ο πρόεδρος διώχνει τον προπονητή της πρώτης ομάδας ή τον επιπλήττει.

Τα έσοδα της Μπενφίκα από παίκτες ακαδημιών τα τελευταία χρόνια ήταν 240 εκατομμύρια. Η Λιόν μάς παρουσίασε τις ακαδημίες της στο Υouth League Coaches Forum και λίγο πολύ μας είπε ότι σε κάθε γενιά ποδοσφαιριστών, δηλαδή κάθε οκτώ με δέκα χρόνια, βγάζουν 56 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τους οποίους μόνο το 3% γίνεται παίκτης της ομάδας της Λυών. Δηλαδή μιλάμε για 1,5 με 2 παίκτες κατά μέσο όρο. Το ετήσιο μπάτζετ της ακαδημίας της Λυών είναι 11 εκατομμύρια που σημαίνει ότι επενδύουν 80 με 90 εκατομμύρια σε ένα βάθος 8 με 10 χρόνων για να βγάλουν 1,5 με 2 ποδοσφαιριστές. Και ακόμα επενδύουν και θα συνεχίσω να επενδύουν γιατί αυτά τα λεφτά τα παίρνουν πίσω.

 

Στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε πρώτα πώς πρέπει να χτίσουμε εμείς τη νοοτροπία μας και το περιβάλλον που θέλουμε να φτιάξουμε και στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ακαδημίες. Και επειδή η παραγωγή και η πώληση ποδοσφαιριστών είναι κάτι που υπάρχει πλέον σε όλο τον κόσμο, UEFA στο financial fair play δεν θεωρεί τις ακαδημίες έξοδο, αλλά έσοδο. Είναι πολύ σημαντική και πολύ σωστή αυτή η προσέγγιση.

Σε μία Ακαδημία το πρώτο που θέλεις να δημιουργήσεις είναι το περιβάλλον: με ποιο τρόπο θες να το κάνεις και με ποιους ανθρώπους και γι’ αυτό πρέπει να έχει μία συνέχεια. Το δεύτερο είναι η υλικοτεχνική υποδομή δηλαδή να έχεις γήπεδα. Η ΑΕΚ έχει δικό της γήπεδο για τις ακαδημίες της για πρώτη φορά από το 2013 και μετά. Και κάποιοι λένε ότι η ακαδημία της ΑΕΚ ξοδεύει εκατομμύρια. Δεν ξέρω βέβαια αν μιλάνε για ευρώ ή για… δραχμές.

Το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε σωστό σκάουτινγκ και να βρούμε ποδοσφαιριστές που έχουν προοπτική. Όχι συγγενείς και φίλους και κολλητούς των κολλητών

Ένα ακόμα που μου έκανε πολύ εντύπωση και που το κάνουμε στην ΑΕΚ είναι αυτό που μας είπαν οι άνθρωποι του Άγιαξ. Εμείς πλέον φέρνουμε την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών μέσα στην ακαδημία του συλλόγου. Οταν τα παιδιά μετά από 16 χρονών αναγκάζονται να κάνουν έξι με οκτώ προπονήσεις και ένα παιχνίδι την εβδομάδα, σημαίνει ότι χρειάζονται δύο με τρεις προπονήσεις πρωινές. Αν κάπου δούμε ότι τα παιδιά δεν πάνε καλά στο σχολείο, τα επαναφέρουμε στην τάξη και τους τονίζουμε ότι προτεραιότητα είναι το σχολείο. Στην ανάγκη, τα αφήνουμε και λίγο εκτός ποδοσφαίρου για να διορθωθούν.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι η σύνδεση με την πρώτη ομάδα. Όταν έρχεται ένας προπονητής που θα χρησιμοποιήσει μόνο επαγγελματίες γιατί πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα ή όταν θα έρθει κάποιος που θα προσέξει τις ακαδημίες λίγο ή πολύ, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι: η μετάβαση δηλαδή από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας πρέπει να υπάρχει μία Βίβλος που να λέει ότι όποιος προπονητής και αν είναι στην πρώτη ομάδα, η ΑΕΚ πρέπει να λειτουργεί έτσι.

 

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια, είναι ότι έχουμε μπει στο σωστό δρόμο. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και πολύ μεγάλος. Και ευτυχώς που κατά πάσα θα έχουμε πολύ σύντομα πιθανότητα δύο γήπεδα ακόμα τα οποία θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε πολύ καλά στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, αφού πρέπει να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να έχουμε όλοι την ίδια νοοτροπία. Διαφορετικά το πράγμα κάπου σκαλώνει.

Και γενικά αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βρούμε τον τρόπο με τον οποίον θα επικοινωνούμε για πάντα με την πρώτη ομάδα και με τη σύνδεση και μετάβαση των ποδοσφαιριστών προς αυτήν. Ξέρω πως οι άνθρωποι που διοικούν την πρώτη ομάδα σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς αυτό πραγματικά θέλουμε.

Αλλά με ενοχλεί λίγο το περιβάλλον. Στον αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας το κύπελλο έπαιξαν πέντε παιδιά στην πρώτη ομάδα και τα δύο σκόραραν και μετά, αντί να υπάρξει καλό κλίμα, υπήρξε μία απαξίωση για το πώς δουλεύουνε και γράφτυηκε ότι θέλουν υπομονή και δουλειά. Μα εννοείται ότι θέλουν υπομονή και δουλειά όταν μιλάμε για 18χρονα παιδιά. Τα παιδιά αυτά περιμένουν να δούνε από τα ΜΜΕ της ΑΕΚ και τους ανθρώπους γύρω από τις ΑΕΚ αναγνώριση και να ακούσουν μία καλή κουβέντα. Αλλά αυτή η κουβέντα δεν υπήρχε. Αντίθετα υπήρχε σύγκριση με το τι γινόταν τη δεκαετία του ‘70 στην ΑΕΚ του Φάντρονκ και αναφορά στα εκατομμύρια που υποτίθεται ότι πέφτουν στις ακαδημίες χωρίς αποτέλεσμα.

Πριν από λίγο σας είπα τι χρήματα δίνει η Λιόν για να βγάζει 1,5 με 2 ποδοσφαιριστές σε κάθε γενιά. Σκεφτείτε ότι η ΑΕΚ ήδη σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να έχει στην ενδεκάδα της έναν Γαλανοπουλο

Όσοι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να μιλάνε για όλα αυτά τα θέματα γίνονται και επικίνδυνοι στο τέλος γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά. Όχι για επαγγελματίες. Είναι παιδιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους

Δεν μου αρέσει να μιλάω για ένα παιδί γιατί είμαστε εμείς εδώ για όλα τα παιδιά και πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, όχι μόνο τι θα κάνει το ένα παιδί από τις ακαδημίες μας που θα παίξει ποδόσφαιρο, τι θα κάνουν τα 199 που δεν θα παίξουν ποδόσφαιρο.

Υπάρχει το παράδειγμα του Μπότου ο οποίος είναι από 9 χρόνων στην ΑΕΚ και σε λίγο θα κλείσει τα 18 του χρόνια. Έχει δουλέψει σωστά,, έχει πάρει ήδη χρόνο συμμετοχής την πρώτη ομάδα και έχουμε την τύχη να υπάρχει φέτος στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ ένα προπονητικό τιμ που έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μία μεθοδικότητα για το πώς θα γίνει η μετάβαση είτε στις προπονήσεις είτε στα παιχνίδια αυτών των παιδιών στην πρώτη ομάδα.

Εμάς μας ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά το ποδόσφαιρο, να γίνουν σωστοί άνθρωποι,  να αγαπήσουν την ΑΕΚ να γίνουν οπαδοί της να τους έχουμε σε ένα σωστό αξιοκρατικό περιβάλλον όπου θα έρχονται και θα φεύγουν με χαμόγελο. Καμιά φορά με κοροϊδεύουν όταν τα λέω αυτά, αλλά δε με πειράζει που με κοροϊδεύουν. Κάποιοι μου λένε ότι δεν είναι σωστό να λέω ότι, για παράδειγμα, η κ16 δεν πηγαίνει για το πρωτάθλημα.

Οταν πήγαμε στον Αγιαξ, μιλούσαμε με έναν προπονητή της Ακαδημίας και μας έλεγε ότι δεν μπορείς να επιπλήξεις ένα παιδί που παίζει ατομικά και κάνει ντρίπλες. «Αν σε αυτό το παιδάκι κόψω τη χαρά του παιχνιδιού, θα τον χάσω νωρίς» μας είπε, «Θα έρθει και η ώρα που θα πρέπει να μπει στο καλούπι της ομάδας. Αν τού το στερήσω τώρα, τον έχασα.  Εμείς δεν έχουμε επιθετικογενείς παίκτες στην Ελλάδα γιατί από πολύ μικρή ηλικία τους βάζουμε σε καλούπι.

Εάν αυτό που κάνω εδώ το έκανα κάπου στο εξωτερικό, δεν θα ήμουν και τόσο απαραίτητος. Εκεί θα κάνω το αυτονόητο. Μιλούσα με τους ανθρώπους και Άγιαξ και της Λιόν και μου έλεγαν τα ίδια που λέμε και εμείς εδώ στην ακαδημία της ΑΕΚ. Θα είμαι πολύ ευτυχισμένος αν καταφέρω να αφήσω κάτι. Ακόμα και αν κάποτε φύγω από την ΑΕΚ είναι πολύ σημαντικό να έχω αφήσει πίσω μία φιλοσοφία βάσει της οποίας θα δουλεύουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές. Για φανταστείτε ένα παιδί που από τα 12 μέχρι τα 18 του χρόνια είναι σε μία Ακαδημία στην οποία έχει αλλάξει τρεις φορές φιλοσοφία και τρόπο εκπαίδευσης. Τι θα καταλάβει στο τέλος;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X