Ο Τσίπρας επιτίθεται στους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)

Ο Τσίπρας επιτίθεται στους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

tsipras“Το κόμμα μας γνώριζε απολύτως τι συμβαίνει. Άλλο κυβέρνηση και άλλο κόμμα. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Το κόμμα είχε σύνδεση απόλυτη με την κυβέρνηση. Κατά πόσο το κόμμα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια διαμόρφωσης θέσεων ή απλά παρακολουθούσε. Και το κόμμα και την κυβέρνηση, η κοινωνία τα ξεπέρασε και τα δύο. Υπήρχε μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης, που κάποιοι παρακολουθούσαν, γκρινιάζοντας”, σημείωσε και τόνισε ότι η εντολή του λαού ήταν η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν να ματώνουν οι πολίτες, ακόμα κι αν η κυβέρνηση η ίδια ματώσει.

“Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί να σκιστούν τα Μνημόνια. Ξέραμε τις συνθήκες. Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο. Ας αφήσουμε τη λαϊκίστικη προσέγγιση περί σκισίματος των μνημονίων. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, σε πρωτοφανείς συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας”, επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη, μετά τη 12η Ιουλίου, δεν είναι ίδια. “Το εξάμηνο έχει αποδώσει πολλά πράματα. Δε θα πρέπει να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Από χέρι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε δίνονται. Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου. Ανεξάρτητα από το εάν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας. Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά τη 12η Ιουλίου. Δεν υπήρξαν καλές προθέσεις ούτε από την πλευρά μας, ούτε από την πλευρά τους. Υπήρξε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Υπήρχε μία κυβέρνηση, που διεκδικεί άλλη προοπτική και οι θεσμοί, που ήταν στρατευμένοι σε ένα σχέδιο”, ανέφερε

Υπεραμυνόμενος της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά: “Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ακόμα και ποινικές διαδικασίες σχετικά με τον εάν είχε ο κ. Βαρουφάκης δεύτερο πλάνο. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν είχαμε καταρρεύσει. Δε μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν αυτούς τους πέντε μήνες. Και για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Συνεχίζει να αξίζει τον κόπο. Θεωρείται ήττα για όσους λένε ότι η επανάσταση θα γίνει με επέλαση στα χειμερινά ανάκτορα. Δε θα είχαν αυτήν την πολυτέλεια εάν η 12η Ιουλίου δεν ήταν πραγματικότητα”.

Παράλληλα πάντως υποστήριξε και τη “λυκοσυμμαχία” της Ε.Ε διερωτώμενος: Εκτός της Ε.Ε δεν υπάρχει λιτότητα; και μάλιστα την οποία θα έχεις επιβάλλει από μόνος σου .

Απέκρουσε έστω και χωρίς να τον κατονομάσει την πρόταση της Αριστερής Πτέρυγας ” καλύτερα να φύγουμε εάν αποτύχουμε” ( την είχε διατυπώσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης), σημειώνοντας: “Εάν η Αριστερά οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού κλείνει την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από θέση ευθύνης. Ουσιαστικά, αυτό είναι φόβος απέναντι σε αυτή την ευθύνη”.

Για το δια ταύτα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης εν όψει του τρίτου μνημονίου και των σεναρίων περί εμβόλιμων νέων προαπαιτούμένων, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το σχετικό σενάριο, λέγοντας: “Εμείς θα εφαρμόσουμε ό,τι υπογράψαμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο όμως. Δε θα κάνουμε και τους πονηρούς”, ενώ επανέλαβε ότι η έξωθεν απειλή του grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Είναι εντυπωσιακό πάντως, ότι κατά τη δίωρη συνέντευξή του, η οποία μάλιστα παραχωρήθηκε χωρίς καμία διακοπή, ο κ. Τσιπρας δεν δέχθηκε καμία ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, είπε για:

Διαπραγμάτευση

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “σκληρή μάχη για την οποία είμαστε υπερήφανοι” και υπογράμμισε “Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από το εάν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια”.

Παράλληλα, τόνισε πως “Δεν υπήρξαν καλές προθέσεις ούτε από την πλευρά τους ούτε από την πλευρά μας. Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Οι ‘Θεσμοί’ αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ουδέτεροι αλλά στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο”. Και συμπλήρωσε: “Το κόμμα γνώριζε απολύτως τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Το θέμα είναι κατά όσο το κόμμα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια να βοηθηθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Η κοινωνία και ο ελληνικός λαός ξεπέρασε πολλές φορές και το κόμμα και την κυβέρνηση. Κάποιοι παρακολουθούσαν τη διαπραγμάτευση γκρινιάζοντας την ώρα που ο ελληνικός λαός τη στήριζε”.

-Στο τραπέζι έπεσαν πολλά τρομοκρατικά σενάρια. Το μόνο πραγματικό ήταν το εξής. Ήξερα πως εάν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, να τα βροντήξω και να φύγω, την ίδια ώρα θα έπεφταν τα τα ελληνικά τραπεζικά καταστήματα στο εξωτερικό και σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα, που θα σήμαινε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Δεν υπήρχε κούρεμα, αλλά κατάρρευση. Δε θα υπήρχαν αποταμιεύσεις.

Εναλλακτικές

Οι εναλλακτικές είναι είτε η άτακτη χρεοκοπία, είτε ο δύσκολος συμβιβασμός, που μας ανοίγει, όμως, το δρόμο για να βγούμε από την επιτήρηση. Ζούμε σε παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Δείτε χώρες, εκτός ευρώ, όπως η Αλβανία. Εκεί δεν υπάρχει λιτότητα; Κάποιοι λένε εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει νόημα η Αριστερά να είναι στην κυβέρνηση, υπό αυτό το πλαίσιο. Εγώ λέω να το συζητήσουμε. Να πούμε να πάρει ξανά ο ελληνικός λαός αυτούς που τους οδήγησαν στα μνημόνια. Άντε και να το αποφασίσουμε. Τι σημαίνει αυτό; ότι θα απέχουμε από τις επόμενες εκλογές; Δε γίνονται αυτά. Εαν επικρατήσει η λογική του αναχωρητισμού, η Αριστερά κλείνει μία και καλή την πόρτα από εδώ και στο εξής να διαχειριστεί θέσεις ευθύνης. Εμείς δε δηλώνουμε ιδιοκτήτες του προγράμματος.

Συμφωνία

Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία. Δεν είναι δυνατό να αυτομαστιγωνόμαστε. Υπάρχει η πικρία. Το γνωρίζω. Μια καλή συμφωνία θα ήταν αυτή που θα μας έδινε δυνατότητα εξασφάλισης μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά μαζί και έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι λάθος γιατί δεν έχει αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας. Θα θεωρούσα λογικό το να μην επιβληθεί έκταση φορολογίας σε επαγγελματικούς κλάδους, που βρίσκονται σε τεράστια κρίση. Και εδώ πρέπει να βρούμε ισοδύναμα.

-Το μνημόνιο ήταν λάθος. Δίνουμε τη μάχη, για να το ανατρέψουμε. Ακούω πολλούς να λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο που μας έχει έρθει. Θα συμφωνήσω ότι είναι επώδυνο, γιατί προέκυψε μετά από επώδυνους συμβιβασμούς.

– Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δε μπορούν να γίνουν σε συνθήκες ρήξης. συο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Σε αυτά τα δύο θα κριθεί η Αριστερά, εάν θα τα πετύχει. Μπορεί να ασκηθεί ένα πρόγραμμα δίκαιης πολιτικής, όταν στο απυρόβλητο είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Σε αυτά θα κριθούμε. Αλλά θέλει χρόνο και μέθοδο. Τους τελευταίους έξι μήνες το μυαλό μας ήταν στη διαπραγμάτευση και θέλω να απολογηθώ για αυτό. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την εντός ολιγαρχία.

Μνημόνια

“Η εντολή που πήραμε ήταν να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με ένα νόμο” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: “Ούτε υποσχεθήκαμε υγιεινό περίπατο. Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο. Αυτή είναι λαϊκίστικη προσέγγιση. Να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε ότι δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και με διαρκή αγωνία εάν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις”.

Εκλογές

-Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα εκλογές, εάν είχαμε εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν δεν έχω πλειοψηφία, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις στο επίπεδο του κόμματος. Δεδομένης αυτής της πραγματικής διάστασης, που υπάρχει.

Εσωκομματικά

-Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει το κόμμα σοσιαλδημοκρατικό. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί να θέλουμε εμείς να ενταχθούμε σε αυτό;

-Πέρα από τις διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές, υπάρχει θέμα ουσίας. Πριν δύο χρόνια κάναμε ιδρυτικό συνέδριο. Βασικός στόχος ήταν να φτιάξουμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίος. Η προσπάθεια ήταν έντιμη, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Αυτή είναι μία πραγματικότητα.

-Έχω την άποψη ότι η πολυσυλλεκτικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Δεν λέω αν είναι καλό ή κακό, λέω ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Δεν μπορεί να υπάρχει a la carte κυβερνητική πλειοψηφία.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με σημαντικό ρόλο. Οφείλει, τηρώντας το καταστατικό, να πάρει αποφάσεις. Υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία. Κάποιοι το απέδωσαν στη βίαιη ωρίμανση. Έχουμε την αναντιστοιχία να υπάρχουν 30.000 μέλη και τρία εκατομμύρια πολίτες που μας στηρίζουν. Τώρα, αυτά τα 30.000 μέλη πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Δε θα αλλάξει ο χαρακτήρας του κόμματός μας.

-Δε μπορώ να μην αναφερθώ το πόσο με έχει εκπλήξει μία στάση ορισμένων συντρόφων. Σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς δίναμε μάχες, καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι και με την ίδια αγωνία λίγες ημέρες πριν. Ότι αν κλείσει μία τράπεζα θα καταστρέφουμε. Δώσαμε μάχη μαζί. Οι ίδιοι άνθρωποι, μετά τη δική μου σκληρή μάχη, θεώρησαν σκόπιμο να πουν ότι εμείς μπορούμε να θρέφουμε τις δάφνες τις ιδεολογικής καθαρότητας, ενώ εσύ ψηφίζεις. Αυτό με οδηγεί στην ιδέα ότι κάποιοι είχαν προαποφασίσει τη διάσπαση. Θα δείξει η ζωή εάν θα επαληθευτώ.

Δημοψήφισμα

Πρέπει να δούμε ποια συμφωνία μας έδιναν στις 25 Ιουνίου. Το δημοψήφισμα ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή. Δεν ήταν η απόφασή μας μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά απέναντι όλου του εγχώριου και διεθνούς συστήματος. Ήταν μονόδρομος το δημοψήφισμα. Μας έδιναν συμφωνία, με δύσκολα και αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Οι βόρειες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πάνε στις Βουλές τους και να πούνε να δώσουμε φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα. Η ισχυρή στάση μας κόντρα σε θεούς και δαίμονες κατάφερε να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα. Αυτό οδήγησε και σε αλλαγές συσχετισμών εντός της Ευρώπης.

-Από τα 13 δις σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 σε τρία χρόνια, συν τη δέσμευση για το χρέος. Αυτό είναι το κλειδί, για να δούμε εάν η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Με χρέος 180% δε βγαίνεις στις αγορές. Ο δρόμος είναι είτε η απομείωση είτε η διαγραφή του χρέους. Να μην έχουμε τερατώδη πλεονάσματα, που δε μασ οδηγούν πουθενά.

-Στο πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος υποχωρήσαμε. Στο δεύτερο ερώτημα δεν πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποιες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ορισμένοι δημιούργησαν συνθήκες πραξικοπήματος. Εγώ είπα την αλήθεια. Δεν είπα οτι κάνω δημοψήφισμα για να σε βγάλω από το ευρώ, αλλά για να μου δώσετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία. Το “όχι” δεν ήταν όχι στο ευρώ.

-Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου των εταίρων. Σε μία σύσκεψη, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μία επιχείρηση ταπείνωσης. Θυμάστε τη φράση Τουσκ “the game is over”. Θέλανε πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση μπορεί και να παραμένει μη αρεστή. Είπα σε Μέρκελ και Ολάντ την απόφασή μου. Τους ζήτησα να βοήθησουν, ώστε να πάμε ήρεμα στο δημοψήφισμα. Να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εβδομαδιαίας παράτασης του προγράμματος. Με διαβεβαίωσαν και οι δύο ότι θα κάνουν ότι μπορούν. Μόνο η Μέρκελ μου είπε ότι θα βγει και θα πει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι “ευρώ ή δραχμή”. Δεν τήρησαν όσα είπαν. Σε 48 ώρες το Eurogroup Πήρε άλλη απόφαση.

–Η απόφαση περί capital control ήταν εκδικητική. Η επιλογή που είχαμε ήταν να κάνουμε πίσω και να συμφωνήσουμε στο αδιέξοδο που μας έδιναν, στερώντας από το λαό να εκφραστεί ή να προχωρήσουμε. Το “όχι” είναι ακόμα τεράστιο χαρτί. Το να δείχνεις ότι μία κυβέρνηση είναι μαζί με το λαό είναι τεράστια νίκη. Δε θα τη χαρίσουμε σε κανένα που επιχειρεί, ακόμα και τώρα, να τη δει λάθρα.

MME

-Δεν έχουμε λογική ρεβανσισμού. Έχουμε λογική να μπει μία τάξη στο χώρο. Αυτός που διαχειρίζεται το αγαθό, πρέπει να υπόκειται σε κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά το πλαίσιο, όσοι δεν τηρούν υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να τις τηρήσουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε στο λαό ότι θα ρυθμιστεί ο χώρος. Δε θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημιές, για να παρέχουν στήριξη σε πολιτικά κόμματα. Η λειτουργία των επιχειρήσεων στο χώρο των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής.

Ζ. Κωνσταντοπούλου

-Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια και δημόσια. Οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα. Άρα, είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς ότι εγώ σε καταγγέλλω για να σε προστατέψω. Δεν είμαι κανένα μικρό παιδί.

Π. Παυλόπουλος

Ο κ. Παυλόπουλος έχει πραγματική αγωνία για τον τόπο. Την εκφράζει καθημερινά. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά νομίζω έχουμε εξαιρετική συνεργασία.

[youtube id=”oDkcN3kb310″ width=”600″ height=”350″]

Πηγή: capital

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X