Δίκη ΕΠΟ: «Δεν είχαν δόλο οι άνθρωποι…»

Απίστευτες ατάκες ακούστηκαν στην δίκη για την περίφημη «κάρτα υγείας» της ΕΠΟ που συνεχίστηκε την Τετάρτη 14/2 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται για κακουργηματική απιστία 22 πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις τελευταίοι αιρετοί πρόεδροι της ομοσπονδίας (Γκιρτζίκης, Σαρρής, Πιλάβιος, Γκαγκάτσης).

 Η υπόθεση αφορά ένα πρόγραμμα για ιατρικούς ελέγχους αθλητών, που εκπονήθηκε το 2005, δεν υλοποιήθηκε ποτέ εξ ολοκλήρου, αλλά η ΕΠΟ συνέχιζε να το πληρώνει για πολλά χρόνια, ζημιώνοντας –σύμφωνα με το κατηγορητήριο- την περιουσία της κατά 13 εκατ. ευρώ.

Από τα όσα είπαν οι μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν την Τετάρτη, ξεχώρισαν κάποιες αναφορές στους κατηγορούμενους που είχαν το ενδιαφέρον τους…

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, που είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: «Εγώ σε αυτούς τους ανθρώπους θα έστηνα ανδριάντα και όχι να είναι σήμερα εδώ κατηγορούμενοι»!

Ξεχωριστή ήταν και η αναφορά του πρώην προέδρου της ΕΠΣΑΝΑ, Γιώργου Παπαμακάριου, που είπε μεταξύ άλλων: «Ο Γκιρτζίκης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και οικογενειάρχης. Θεωρώ ότι έκανε πολλά πράγματα κατά την θητεία του στην ΕΠΟ. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται».

Ενδιαφέρον είχε και η κατάθεση του κ. Μωραΐτη, πρώην μέλους της ΕΠΣ Βοιωτίας του Βαγγέλη Τοπολιάτη: «Ο Τοπολιάτης πρόσφερε τα πάντα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν είχαν δόλο οι άνθρωποι που είναι κατηγορούμενοι εδώ. Εγώ πιστεύω ότι κάποιοι δεν ήθελαν αυτούς τους κυρίους στο ποδόσφαιρο. Έχω διαβάσει και κάποια σάιτ που έλεγαν “να φύγουν από το ποδόσφαιρο”»!

Ο κ. Μωραΐτης μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι… «μέχρι και ο Πλατινί ήρθε και έδωσε συγχαρητήρια για την κάρτα υγείας»!

Στο σημείο εκείνο, παρενέβη εύστοχα και αποστομωτικά ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Τζώνης: «Μήπως ξέρετε κύριε ποια ήταν η μετέπειτα εξέλιξη του Πλατινί»;

Μια ατάκα η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατηγορουμένων που βρίσκονταν στο εδώλιο…

«Φταίνε οι υπουργοί που έδιναν υποσχέσεις…»

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, όλοι οι μάρτυρες εξέφρασαν την άποψη ότι η ΕΠΟ συνέχιζε να πληρώνει την ανάδοχο εταιρεία και να μην καταγγέλλει την σύμβαση, διότι οι αρμόδιοι υπουργοί υγείας και αθλητισμού υπόσχονταν ότι το έργο θα αδειοδοτηθεί και θα νομιμοποιηθεί.

Ο Νίκος Τζώρτζογλου ανέφερε:

«Στο Ηράκλειο κάναμε 1300 με 1500 μετρήσεις ως το 2007. Δεν έγιναν σε όλους. Το πρόγραμμα σταμάτησε γιατί υπήρχε πρόβλημα με το νομικό πλαίσιο. Αντιδρούσαν οι ιατρικοί σύλλογοι. Όλοι το θέλαμε το πρόγραμμα. Περνούσε ομόφωνα από τις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ. Δεν θεωρώ ότι ζημιώθηκε η ομοσπονδία. Δεν φταίει η ΕΠΟ που δεν λειτούργησε. Η ΕΠΟ προσπάθησε. Μάθαινα ότι ο αρμόδιος υπουργός υποσχόταν ότι θα βρεθεί λύση. Το ότι η σύμβαση συνέχιζε να υπάρχει, ήταν ίσως επειδή πίεζαν οι Ενώσεις να βρεθεί λύση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα. Οι Ενώσεις έλεγαν στην ΕΠΟ να προχωρήσει το έργο».

Ο Γιώργος Παπαμακάριος σημείωσε:

«Το πρόγραμμα σταμάτησε γιατί μάθαμε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο. Μέχρι τότε, οι υπουργοί και όλοι έλεγαν στην ΕΠΟ “προχώρα”. Υπόσχονταν ότι θα το στηρίξουν νομοθετικά».

Ο επίσης πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής, Φώτης Μαγουλάς, υποστήριξε από την πλευρά του:

«Τα μηχανήματα ήρθαν σε μας και λειτούργησαν το 2008. Για ενάμιση χρόνο περίπου. Πέρασαν πάνω από 3.000 αθλητές, καθώς και οι μικρές Εθνικές ομάδες. Το σταματήσαμε γιατί ενημερωθήκαμε ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση. Το νομικό πλαίσιο δεν ήταν τέτοιο ώστε να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια. Υπήρχε τρομερή πίεση από τους ιατρικούς συλλόγους να μην προχωρήσει. Στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ, το μόνο θέμα που όλοι ψήφιζαν να υλοποιηθεί ήταν η κάρτα υγείας. Όλες οι Ενώσεις πίεζαν για να γίνει».

Ο κ. Μωραΐτης, εξάλλου, τόνισε:

«Ήταν απαραίτητη η κάρτα υγείας. Τα παιδιά πέθαιναν στο γήπεδο. Όλοι πίστευαν ότι το θέμα των αδειών θα λυθεί νομοθετικά. Είχαν διαβεβαιώσεις απ’ τους υπουργούς και προχωρήσανε. Κατά τη γνώμη μου, η ΕΠΟ δεν υπέστη ζημιά. Οι Ενώσεις ενέκριναν τα πάντα, ομόφωνα».

Τέλος, ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Σπύρου Καλογιάννη, κατέθεσε ο γνωστός δικηγόρος Κίμωνας Ευαγγελάτος:

«Ο Καλογιάννης ήταν εξ οφίτσιο στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και τοποθετούνταν μόνο για όσα αφορούσαν την Football League της οποίας ήταν πρόεδρος. Η σύμβαση είχε ήδη ψηφιστεί πριν μπει ο Καλογιάννης στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Θεσμικά δεν μπορούσε να ασκήσει έλεγχο. Η παρουσία του ήταν τυπική».

Οι επόμενες συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της «κάρτας υγείας», είναι στις 21 Φεβρουαρίου, 8 Μαρτίου, 14 Μαρτίου και 22 Μαρτίου.

Πηγή:sdna.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *