Μάστιγα η ανεργία στην Ελλάδα – Μένουν χωρίς δουλειά παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΑΣΑ

Η ανεργία συνεπώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική πραγματικότητα, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που παρά τις ακαδημαϊκές τους σπουδές παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, με τους δείκτες της Ελλάδας να δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό.

Στα ύψη η ανεργία των νέων

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην ανεργία των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών (άτομα που ούτε εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται) από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιταλία και η Κολομβία και πόρρω απέχει από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ανάλογα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, η ψαλίδα στην αγορά εργασίας της Ελλάδα είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται, ενώ μόλις το 50% των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας. Στο ενδιάμεσο, αλλά διατηρώντας την ανησυχητική πρωτιά, είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού, με το 82% αυτών να εργάζεται και οι κάτοχοι πτυχίου, με το 73% αυτών να δουλεύει. Μόνο οι κάτοχοι διδακτορικού στην Ελλάδα, αν και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%), είναι κοντά σε αυτό.

Απεναντίας, τεράστια ψαλίδα παρατηρείται στους κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με πτυχίο και με μεταπτυχιακό έχουν μικρότερο ποσοστό (29% και 76%) από ό,τι ο ΟΟΣΑ με μέσο όρο (44% και 91%).

Θύματα της ανεργίας οι γυναίκες

Την ίδια ώρα, στην σχετική έκθεση τονίζεται ότι η ανεργία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες. Συγκεκριμένα στις ηλικίες 25-34 ετών, στα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται, το 64% είναι γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι κατά 15% υψηλότερο, αγγίζοντας το 79%.

Η κρατική χρηματοδότηση εκλείπει

Παράλληλα, σύμφωνα με την τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ, η Παιδεία στην Ελλάδα τις κρίσεις δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αφού οι μειώσεις ήταν απανωτές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό η χώρα δαπανά 5.400 ευρώ ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 6.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν το 60%-70% αυτών που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση στην Παιδεία για την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 έως και 15 ετών.

Δείτε επίσης

Την Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Τάκη Σπυριδάκη

Η κηδεία θα γίνει στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

One comment

 1. TZIZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΙΛΑΣ ΦΙΛΕ.
  ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ .
  ΕΧΕΙΣ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ.
  120.000.000 ΕΥΡΩ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!! ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΣΕ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
  ΔΕΣ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.
  ΤΟΥΤΕΣΤΗΝ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ .
  ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
  ΠΟΥ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ .
  ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ, ΕΝΦΙΑ ,ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΦΟΡΩΝ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΝΕΚΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΟΠΙΔΑ ΜΑΣ.
  ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΕΠΟΝ Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ , ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ,ΠΟΤΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ.
  ΘΥΜΗΘΗΤΕΤΟ ΑΝ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *