Φωτιά στην Αττική: Στάχτη σε 24ώρες 68.890 στρέμματα

Φωτιά στην Αττική: Στάχτη σε 24ώρες 68.890 στρέμματα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τεράστια είναι η καταστροφή που έχει υποστεί η Αττική από τις φωτιές τα τελευταία χρόνια, με την πιο πρόσφατη, φονική πυρκαγιά να καταστρέφει ολοσχερώς το 70% της συνολικής περιοχής στο Μάτι.

Το μέγεθος αυτής της καταστροφής αποτυπώνει ο χάρτης που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό, το 70% της περιοχής αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, ενώ το 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις.

Η συνολική έκταση σε Νέο Βουτζά και Μάτι που έγινε στάχτη υπολογίζεται σε 12.759 στρέμματα. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την καμμένη έκταση στα Γεράνεια όρη, τότε το σύνολο φτάνει τα 68.890 στρέμματα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, από το 2007, η Αττική έχει απωλέσει εξαιτίας πυρκαγιών το 34% του δασικού της πλούτου!

Σύμφωνα, δηλαδή, με το δημοσίευμα, από τα συνολικά 1.645.860 στρ. δάσους που διαθέτει η Αττική, τα 561.908 μέσα στο διάστημα 2007-2017 παραδόθηκαν στις φλόγες!

Είναι εφικτή η πρόληψη;

Για το μοντέλο WRF-SFIRE, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην φωτιά της Κινέτας και το οποίο μπορεί να αναλύει σε πραγματικό χρόνο όλες τις παραμέτρους μιας φωτιάς, δηλαδή, που καίει, σε τι έδαφος, ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά και να προβλέπει την πορεία της, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Πρόκειται για το σύστημα που μπορεί να προβλέψει την εξάπλωση ενός πύρινου μετώπου και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός διακρατικού προγράμματος, μεταξύ της Ελλάδας- Κύπρου – Βουλγαρίας. “Το σύστημα λαμβάνει και αναλύει όλα τα δεδομένα. Τον άνεμο, την χρήση γης, αν πρόκειται για δάσος ή αστική περιοχή” σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και συμπληρώνει: “Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο πολύ γρήγορα μπορεί να “τρέξει” και να μας δώσει μια συνολική εικόνα, από την στιγμή που θα ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Προς τα που θα κινηθεί και , πόσο μεγάλο είναι το μέτωπό της. Η εφαρμογή του είναι σε πιλοτικό στάδιο και το θέσαμε σε επιχειρησιακή λειτουργία – για πρώτη φορά- στην φωτιά της Κινέτας και την ίδια μέρα στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Θα είναι, ωστόσο, σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι και έτσι οι πολίτες και οι φορείς που εμπλέκονται στην πυρόσβεση θα μπορούν να έχουν ένα εργαλείο που μπορεί να μας δώσει όλα τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X