Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Πάντα το αποτέλεσμα μετράει!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για το σημείο που θα κρίνει την επιτυχία των μεταγραφών και του Καρντόσο

20

Αυτές οι μέρες έχουν πολλή κουβέντα για τις μεταγραφές. Για εκείνους που θα έρθουν, εκείνους που θα φύγουν, εκείνους που φαντάζεται ο καθένας πως θα έρχονταν. Στις μεταγραφές συνήθως ισχύει, ότι και μετά από ήττες. Καλύτεροι πάντα είναι εκείνοι που δεν παίζουν στις γκέλες, τις περισσότερες φορές καλύτεροι είναι εκείνοι που πηγαίνουν στους άλλους. Μεγάλωσα πολύ για να μπαίνω πια σε αυτήν τη διαδικασία. Εχει αναρίθμητα παραδείγματα μεταγραφών αεροδρομίου που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, εκείνων που ήταν παικταράδες και δικαίως ακριβοπληρώθηκαν και τούμπαλιν. Αρα, μέχρι να τους δούμε, χαμηλά ο ενθουσιασμός.

Αλλωστε, για να κρίνουμε τα μέτρα της πραγματικότητας, η ΑΕΚ (και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικό) είναι αφελές να πιστεύει κάποιος πως μπορεί να χτυπήσει παίκτες από την πρώτη ταχύτητα. Οσο περνούν τα χρόνια, οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές βλέπουν την Ελλάδα μόνο ως τόπο διακοπών (και αν). Η ΑΕΚ και οι υπόλοιποι – αλλά η ΑΕΚ μας ενδιαφέρει – πρέπει να ψάχνουν προσεκτικά, να εστιάζουν σε συγκεκριμένες αγορές, να βρίσκουν παίκτες που κάνουν και περισσεύουν, εκεί που αλλού ίσως να μην έχουν τύχη οι συγκεκριμένοι παίκτες. Δείτε για παράδειγμα τον Ζεράλδες. Στην Αϊντραχτ των ημιτελικών του Europa League δεν έκανε, στην ΑΕΚ ενδεχομένως θα δώσει πολλά.

Θα τα δούμε. Ετσι και αλλιώς, άπαντες κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ολοι και όλα. Εμείς οι δημοσιογράφοι για την επάρκεια στο ρεπορτάζ και την τεκμηρίωση της άποψης, οι παίκτες για τις διακρίσεις που πετυχαίνουν, οι προπονητές για τη διαχείριση της κατάστασης. Δυστυχώς, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μπάνκι. Εκείνος που θαυμάστηκε για τη δουλειά του στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, είδε την ομάδα να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και έπειτα. Μοιραία, η ΑΕΚ έχασε τα αυγά και τα πασχάλια και για εμένα είναι προφανές, ότι δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον με τον Ιταλό στον πάγκο.

Να μη χανόμαστε όμως. Το ζητούμενο στον προορισμό, είναι πάντα και το ταξίδι. Πως φτάνεις δηλαδή στο στόχο σου. Η ιστορία της ΑΕΚ μας προσφέρει τους δρόμους που επιλέχθηκαν για να οδηγήσουν στην επιτυχία. Θυμηθείτε, πως στα χρόνια του Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ ξεκίνησε με ομάδα που έπαιζε με το μαχαίρι στα δόντια για να βγει από τα «πέτρινα» χρόνια. Επειτα, κρατώντας σταθερό κορμό και εκμεταλλευόμενη τα δεδομένα της εποχής, μπόρεσε να δημιουργήσει σύνολο που θαυμάστηκε και κατέκτησε τα πάντα. Η ΑΕΚ έκανε υπέροχο ταξίδι, μια μαγική οκταετία, που κρίθηκε ως η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του συλλόγου.

Το επόμενο σημείο αναφοράς στα δικά μου μάτια, ήταν η δεύτερη παρουσία του Σάντος στον πάγκο της ΑΕΚ. Δεν αναφέρομαι στην πρώτη φορά, αν και έφερε ένα κύπελλο, διότι οι παίκτες εκείνης της περιόδου ήταν για μεγάλα πράγματα. Το στίγμα του, ο Σάντος το προσέφερε κυρίως στη δεύτερη θητεία. Τότε που πήρε ένα σκορποχώρι παικτών που δεν υπήρχαν στο χάρτη κατά κύριο λόγο και δημιούργησε μια σούπερ ομάδα, που διεκδίκησε τα πάντα και έχασε τον τίτλο σε ένα ματς που έχει θολούρα. Σε εκείνη τη διετία, παρά τις αλλαγές που υπήρξαν, η ΑΕΚ είχε συγκεκριμένη φιλοσοφία, ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και πως θα το πάρει.

Βλέποντας την εξέλιξη του Σάντος, αλλά τη σταθερότητα στην προπονητική φιλοσοφία, δεν μπορώ παρά να θεωρώ, ότι αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίοδο της ΑΕΚ. Να χαράσσει σχέδιο, να ακολουθεί τις γραμμές για να φτάσει σε αυτό και να κρίνεται στο φινάλε της χρονιάς. Ο Πορτογάλος τότε, αν και είχε δεχθεί πολλές μουτζούρες στο σχεδιασμό του 2004 κατά την επόμενη χρονιά, θυσιάστηκε για να αλλάξει η ΑΕΚ φιλοσοφία, να γίνει πιο ελκυστική και θεαματική. Αποδείχθηκε, παρά την πρόσκαιρη επιτυχία, ότι η καταστρατήγηση του πλάνου δεν είχε θετικά αποτελέσματα, έστω και αν κλάπηκε ένα πρωτάθλημα.

Εν κατακλείδι: η ΑΕΚ επιθυμεί να αλλάξει. Δεν έχω παρά ελάχιστες κουβέντες του Καρντόσο και αναφορές ανθρώπων που έχουν μιλήσει μαζί του, για να ξέρω προς τα που οδεύει. Αυτό που είναι σημαντικό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι η ΑΕΚ να ακολουθήσει τις συντεταγμένες που θα ορίσει. Να βρει το σχέδιο, να το τηρήσει και να προσδοκά αποτελέσματα, δίχως να έχει αμφιβολίες στην πρώτη στραβοτιμονιά. Όταν ακολουθείς το πλάνο, όταν δημιουργείς κορμό και σταθερότητα, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πάντα πολύ περισσότερες. Με τον Καρντόσο θα φανεί κατά πόσον η ΑΕΚ έμαθε από λάθη του παρελθόντος της.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα