Οι αυθαιρεσίες, οι ανακρίβειες και οι...μεγάλες ανακρίβειες των δηλώσεων του Μπερτομέου

«Η FIBA δεν μπορεί να αποβάλει κανέναν σύλλογο»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

O Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε μια συνέντευξη στην As, όπου εκτός των άλλων, δεν υποδεικνύει στη FIBA μόνο πότε θα κάνεις τις διοργανώσεις της, αλλά και πότε θα τις κάνει… Επίσης, είναι λάθος να χρησιμοποιεί τον όρο Πυραμίδα, που ανήκει στο ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού με την ελεύθερη συμμετοχή και πρόσβαση, όπως το ξέρουμε εδώ και τόσα χρόνια. Είναι μια παρελκυστική προσπάθεια, να συμπεριλάβει στο λόγο του λέξεις και όρους που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού, το οποίο η ECA με τις πρακτικές της έχει καταδυναστεύσει.

Είπε λοιπόν ο Μπερτομέου: 

“Μπορούμε να αποφύγουμε τα προβλήματα με το καλεντάρι αν οι θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκύπτουν από τις ηπειρωτικά πρωταθλήματα. Τα Προολυμπιακά τουρνουά δημιουργήθηκαν προκειμένου η FIBA να βγάζει χρήματα από παίκτες που πληρώνουν οι ομάδες”…

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα προολυμπιακά τουρνουά δίνουν ευκαιρίες σε ομάδες που θα τύχει να μη διακριθούν σε μία διοργάνωση, να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη. Ο Μπερτομέου αρχικά απαγόρευσε τη διεξαγωγή των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά έβαλε το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας πάνω σε ημερομηνίες που ήταν δεσμευμένες από τα εθνικά πρωταθλήματα, μετά ζήτησε την μετακίνηση των ημερομηνιών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή του, σε επίσημο έγγραφο προτάσεων) και τώρα, ως ο ηγεμόνας του παγκόσμιου μπάσκετ, κουνάει το δάχτυλο στη FIBA αποφασίζοντας ότι οι θέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να κρίνονται από προηγούμενες διοργανώσεις… Είναι δική σου απόφαση να τον κρίνεις ή όχι

ΕΙΠΕ: “Ο αριθμός των ομάδων στην ACΒ σε συνδυασμό με την επέκταση της Ευρωλίγκας δημιουργεί ένα μοναδικό πρόβλημα που δεν επηρεάζει άλλες χώρες…”

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Μπερτομέου θέλει να έχει λόγο στο εγχώριο περιβάλλον του μπάσκετ των χωρών. Κι αυτό γιατί ναι μεν περιέγραψε το πρόβλημα, το οποίο έχουν κι άλλες χώρες, που έχουν 16 ή 18 ομάδες στον πρωτάθλημά τους (π.χ. Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα), αλλά δεν πρότεινε καμία λύση. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι οι αλλαγές των ημερομηνιών έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη, ή έστω την τυπική ενημέρωση της Ενωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών (ULEB).

EΙΠΕ: “Είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση να περιορίσει το ρίσκο. Είμαστε εδώ για να κάνουμε business και για να μεγαλώσουμε χρειαζόμαστε σταθερότητα, δυνατές ομάδες, μεσοπρόθεσμες επενδύσεις και τεχνολογική ανάπτυξη. Αυτό θα ήταν αδύνατον αν στην Ευρωλίγκα έμπαιναν κάθε χρόνο διαφορετικές ομάδες. Μπορούμε να κρατήσουμε μία ομάδα που πάει καλά, αλλά όχι να αρχίζουμε από την αρχή κάθε χρόνο”.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ορισμός του μονοπωλείου κρύβεται στις λέξεις του Μπερτομέου, που κάνει μπίζνες, ζητάει μεσοπρόθεσμες, αλλά δίνοντας εγγυήσεις συμμετοχής σε 11 ομάδες, και δυνητική συμμετοχή στην VTB, την Αδριατική, το Eurocup και τη Γερμανία. Οσο οι ομάδες του Eurocup θα επενδύουν μεσοπρόθεσμα, μπας και παίξουν κάποια στιγμή στην Ευρωλίγκα, οι 11 της Ευρωλίγκας θα δυναμώνουν με βάση των 10ετές εγγυημένο οικονομικό πλάνο τους. Κι αν μία ομάδα που κάνει μεσοπρόθεσμες επενδύσεις, όπως τις λέει ο Μπερτομέου, βρεθεί για μία χρονιά στην Ευρωλίγκα, την επόμενη, ακόμα κι αν κατακτήσει τον τίτλο, θα βρεθεί πάλι να κάνει μεσοπρόθεσμες επενδύσεις, που επί της ουσίας είναι αιώνιες επενδύσεις για να παίξει μία ομάδα μία ή δύο φορές στην Ευρωλίγκα. Επίσης, η Ευρωλίγκα δεν έχει κρατήσει ποτέ, καμία ομάδα στην Ευρωλίγκα επειδή τα πήγε καλά. Τρανό παράδειγμα η Λοκομοτίβ. Δίνει διετή συμβόλαια σε ομάδες χωρίς το παραμικρό αγωνιστικό κριτήριο (π.χ. Νταρουσάφακα).

ΕΙΠΕ: Πιστεύουμε στα εθνικά πρωταθλήματα

ΑΛΗΘΕΙΑ: “Σε αυτά που έχει μειώσει το ενδιαφέρον καθώς οι θέσεις στην Ευρωλίγκα είναι κλειδωμένες και οι πρωταθλητές των χωρών αποκλείεται να βρουν έδαφος να αγωνιστούν εκεί, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, μία εκ των οποίων είναι φυσικά και η Ισπανία.

ΕΙΠΕ: Οκτώ μήνες είναι οι μήνες των διασυλλογικών διοργανώσεων και μετά, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κατόπιν 45 ημέρες διακοπών και μετά η έναρξη της προετοιμασίας των ομάδων για την πρί σίζον, με όλους τους παίκτες διαθέσιμους. Εχουμε παρατηρήσεις ότι το 60% των οπιο σοβαρών τραυματισμών συμβαίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μετά τις εθνικές ομάδες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο για τις εθνικές ομάδες”.

ΑΛΗΘΕΙΑ: “Οι 45 ημέρες των διακοπών των παικτών δεν προκύπτουν πουθενά και είναι ακόμα μία κουβέντα εντυπωσιασμού, που στηρίζεται στην άγνοια αυτών που τον ακούν και τον διαβάζουν…

Κι αυτό γιατί:

Με δεδομένο ότι η Ευρωλίγκα θα τελειώνει 25 Μαίου και τα εθνικά πρωταθλήματα, ή έστω κάποια από αυτά τέλη Ιουνίου, oι Εθνικές ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να προετοιμαστούν και να παίξουν σε διοργανώσεις που διαρκούν μίνιμουμ δύο εβδομάδες, έτσι ώστε:

  • Οι αγώνες των Εθνικών ομάδων, να τελειώνουν στις 30 Ιουλίου. Μετά από 45 ημέρες διακοπών των παικτών, να αρχίζουν οι προετοιμασίες των ομάδων 15 Σεπτεμβρίου και την 1 Οκτώβρη να εκκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις…
  • Ομως, δεν ειναι μονο αυτό… Σε αυτόν τον ένα μήνα, πολλές φορές δε θα πρέπει διεξάγεται μόνο μία διοργάνωση, αλλά πολλές μαζί.

Αρχικά: Το 2020 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που τελειώνουν μέσα Αυγούστου, αρα εκ προοιμίου το σχέδιο Μπερτομέου στερείται βασιμότητας.

Το 2021 είναι το ευρωμπάσκετ, το 2022 ειναι ελεύθερο, και το 2023 ειναι το Μουντομπάσκετ.

Πέραν του γεγονότος ότι ο Μπερτομέου ζητάει να ορίζονται τόσο μεγάλες διοργανώσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο λες και το μπάσκετ ειναι beach volley ή windsurf υπάρχει και η άλλη οπτική:

  • Η Ευρωλίγκα έχει ζητήσει να γίνονται όλα τα Παράθυρα το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι:
  • Σε έναν μήνα του καλοκιριού που “επιτρέπει μεγαλόψυχα” ο Μπερτομέου στις εθνικές ομάδες, θα έπρεπε να γίνουν:

-Τα τελευταία Παράθυρα της μίας μεγάλης διοργάνωσης που γίνεται το ίδιο καλοκαίρι και τα πρώτα της επόμενης μεγάλης διοργάνωσης… Κι όλα αυτά σε ένα μήνα, αμέσως μετά το τέλος της σεζόν και τους παίκτες κατάκοπους.

Και φυσικά να αφαιρεθεί το ένα καλοκαίρι free που έχει προβλέψει ανά κάθε ολυμπιακό κύκλο η FIBA για την ξεκούραση και την ατομική βελτίωση των παικτών.

Αυτά δεν είναι εικασίες, ούτε ερμηνείες. Είναι δεδομένα. Οπως δεδομένες είναι και οι προτάσεις που έκανε η ECA στη συνάντηση των 45 λεπτών, όπου κατέθεσε ένα εξευτελιστικό για τις εθνικές ομάδες (και τους παίκτες) καλεντάρι.

Τέλος: Ποιος προπονητής θα δεχτεί να κάνει 15 ημέρες προετοιμασίας πριν την έναρξη της σεζόν; Μήπως είναι πολυ εύκολα λόγια εντυπωσιασμού;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X