Ο πρώτος ξένος της ΑΕΚ στο μπάσκετ -Οι πρώτοι ξένοι του ελληνικού μπάσκετ (ΦΩΤΟ)

Ο πρώτος ξένος της ΑΕΚ στο μπάσκετ -Οι πρώτοι ξένοι του ελληνικού μπάσκετ (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Η επιτυχία της ΑΕΚ και η κατάκτηση του τίτλου της Κυπελλούχου Ευρώπης με ατόφια ελληνική σύνθεση άνοιξε την… όρεξη και άλλων ομάδων που επιθυμούσαν την Ευρωπαϊκή διάκριση. Μόνο που η σύγκριση σταδιακά έβγαινε σε βάρος των Ελληνικών συλλόγων αφού και σε ταλέντο υστερούσαν απέναντι σε αυτές με προέλευση την Ανατολική Ευρώπη και σε δυνατότητα χρησιμοποίησης ξένων παικτών.

Οι τελευταίοι απαγορευόταν να παίξουν στο πρωτάθλημα και οι Ελληνικές ομάδες που πίστεψαν ότι μπορούσαν να διακριθούν στην Ευρώπη είχαν μόνο δύο τρόπους να ενισχυθούν. Ο πρώτος ήταν να ‘’ελληνοποιήσουν’’ είτε κανονικούς ομογενείς Ελληνο-αμερικάνους, είτε ‘’ψεύτικους’’ και ο δεύτερος να πάρουν ένα ή δύο ξένους που θα έπαιζαν μόνο στα Ευρωπαϊκά ματς.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο στο συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν συμπεριλαμβάνονται παίκτες που νόμιμα ή… παράτυπα έπαιξαν ως Έλληνες στο πρωτάθλημα αλλά αποκλειστικά Αμερικάνοι… πιονιέροι που φόρεσαν τη φανέλα Ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Η σειρά είναι χρονολογική και καλύπτει μια ενδεκάδα παικτών που εμφανίστηκαν (ορισμένοι… ουρανοκατέβατοι ή θαλασσοφερμένοι) από το 1969 μέχρι το 1978.

Ο πρώτος ξένος της ΑΕΚ ήταν το Γκάρι Τζόουνς τη σεζόν 1977/78 που έπαιξε στους ομίλους του Κυπέλλου Κόρατς.

 

1. Κρεγκ Γκρίνγουντ (Παναθηναϊκός, 1969-70):

Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Μπάκνελ, ένας λευκός σέντερ με μπόι 1μ.98 είναι επίσημα ο πρώτος ξένος παίκτης που έπαιξε σε Ελληνική ομάδα. Ενίσχυσε τον Παναθηναϊκό για δύο μόλις παιχνίδια στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ο αποκλεισμός των ‘’πράσινων’’ από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου έκλεισε τον κύκλο του. Ο Γκρίνγουντ δεν ξανάπαιξε μπάσκετ σε ψηλό επίπεδο τουλάχιστον και σήμερα είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ελαιοχρωματισμών στην Πενσιλβάνια.

2. Ουίλμπουρ ‘’Γουίλι’’ Κέρκλαντ (Παναθηναϊκός, 1971-72):

Ο πρώτος ποιοτικός ξένος που εμφανίστηκε το 1971 και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κάνει μια καταπληκτική πορεία που τον οδήγησε μέχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών πριν αποκλειστεί από την πανίσχυρη Βαρέζε. Τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης εκείνης της χρονιάς ο ‘’Γουίλι[D1] [D2] ’’ ήταν σέντερ-φόργουορντ με ύψος 2μ.01.

Είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Τσέινεν και πριν παίξει στην Ελλάδα έπαιξε για δύο μήνες στους Πίτσμπουργκ Πάιπερς, ομάδα του δεύτερου επαγγελματικού πρωταθλήματος ΑΒΑ. Αμέσως μετά κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και ξανάπαιξε μπάσκετ στα 24 του. Μετά τον Παναθηναϊκό έπαιξε στην Ιταλική Τορίνο και έκλεισε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 στην Ελβετία.

3. Μπραϊδάκης ή Μπραουδάκης (Παναθηναϊκός, 1972-73):

Αμερικάνος με… ελληνικότατο όνομα που έπαιξε μόνο στην Ευρώπη. Προφανώς το… Μπράουν έγινε πιο… ελληνοπρεπές. Αγνώστων λοιπών στοιχείων αφού η σύντομη θητεία του στον Παναθηναϊκό κράτησε δύο αγώνες προκριματικού γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στην πολύ δυνατή Ακαντέμικ Σόφιας.

4. Γιούγκερσον (Παναθηναϊκός, 1973-74):

Άλλη μια περίπτωση παίκτη χαμένου στον… χρόνο. Ενίσχυσε τον Παναθηναϊκό στους προκριματικούς γύρους του πρωταθλητριών το 1973 και αργότερα εμφανίστηκε ως ‘’γυρολόγος’’ σε αρκετές μικρές Ευρωπαϊκές ομάδες.

5. Τσαρλς Γιέλβερτον (Ολυμπιακός, 1973-74):

Πιθανώς ο καλύτερος Αμερικάνος παίκτης που πέρασε από τη χώρα μας. Το 1973, ο Νίκος Γουλανδρής, ιστορικός πρόεδρος του Ολυμπιακού αποφάσισε να ενισχύσει την ομάδα μπάσκετ που έπαιζε στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Εκτός από τη γνωστή τετράδα ομογενών (Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Μελίνι, Διάκουλας) έφερε δύο Αμερικάνους για τους Ευρωπαϊκούς αγώνες.

O Γιέλεβετον, που με μπόι 1μ.88 έπαιζε στις θέσεις 2 και 3 αποδείχθηκε ‘’λίρα εκατό’’. Ο απόφοιτος του Φόρνταμ και νούμερο 25 στο ντραφτ του 1971 μετά τον Πειραιά ρίζωσε στην Ιταλία, κέρδισε ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1975 με τη Βαρέζε και πλέον στα 72 του χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη όπου κάνει εμφανίσεις σε μικρά κλαμπ της πόλης μια και είναι εξαιρετικός τζαζ σαξοφωνίστας!!!

6. Τζόουνς (Ολυμπιακός, 1973-74, 1976-77):

Ο παρτενέρ του Γιέλβερτον στον Ολυμπιακό. Τα μόνα γνωστά στοιχεία που διασώζονται είναι ότι έπαιζε στις θέσεις των ψηλών. Ο αστικός μύθος λέει ότι τον ανακάλυψε παίκτης της ομάδας σε μπαρ της Γλυφάδας, μια και ο Τζόουνς υπηρετούσε τη θητεία του στη βάση του Ελληνικού. Το σενάριο μοιάζει αρκετά αληθοφανές αφού ένας… Τζόουνς εμφανίστηκε ξανά με τον Ολυμπιακό στα Ευρωπαϊκά ματς του 1976 και οι παλαιότεροι λένε ότι επρόκειτο για τον ίδιο παίκτη. Αν δεν είναι πρόκειται για τον 11ο παίκτη της λίστας.

7. Ο’ Νιλ (Πανιώνιος 1975-76, 1976-77):

Το 1975 με την παρουσία του στο Κύπελλο Κόρατς ο Πανιώνιος αποφάσισε να ενισχυθεί με ένα… θαλασσοφερμένο Αμερικάνο. Εδώ ο μύθος λέει ότι ο κύριος Μακνίλ για τον οποίο ατυχώς δεν ξέρουμε περισσότερα ήταν… παρκαρισμένος στο λιμάνι του Πειραιά με ένα αεροπλανοφόρο του 6ου στόλου. Ξανάπαιξε και την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη με τον Πανιώνιο σε μια καριέρα που οι αγώνες της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

8. Μάικλ Κλάους (Πανιώνιος, 1976-77):

Εδώ και αν έχουμε… περίπτωση! Ο Κλάους σπούδαζε στο Αμερικάνικο κολέγιο της Αθήνας με υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Στα νιάτα του γύρισε μεγάλο μέρος της Ευρώπης παίζοντας μπάσκετ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 επέστρεψε στις ΗΠΑ και έγινε ένας πολύ επιτυχημένος στιχουργός και παραγωγός ροκ ποπ δίσκων. Αν δείτε το όνομα του στα credits δίσκων του Τζεφ Μπάκλεϊ και άλλων λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών να ξέρετε ότι κάποτε φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου! Σήμερα έχει αποσυρθεί από την ενεργό μουσική σκηνή και ζει στο Νάσβιλ του Τενεσί, πατρίδα της κάντρι μουσικής!

9. Τζέρι Τζένκινς (Παναθηναϊκός 1977-78, Ολυμπιακός 1978-79):

Ο πρώτος ξένος διπλός πράκτορας προτού το…αποτολμήσουν παίκτες όπως ο Πάσπαλι και ο Βολκόφ σχεδόν 15 χρόνια αργότερα. Με μπόι 2μ.01 και σώμα που θύμιζε ελάχιστα μπασκετμπολίστα ο Τζενκινς παρά το λεπτό κορμί του ήταν εξαιρετικός σκόρερ. Βοήθησε αρχικά τον Παναθηναϊκό και την επόμενη σεζόν τον Ολυμπιακό να φτάσουν στους 6 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επίτευγμα περίπου αδιανόητο στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Αμέσως μετά μετακόμισε για σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση στην Αγγλία, έπαιξε σε πολλές ομάδες, διατέλεσε πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος για πολλά χρόνια, αργότερα προπόνησε συλλόγους της χώρας και σήμερα έχει ένα καμπ για νέους μπασκετμπολίστες στις ΗΠΑ.

10. Μπράουν (Ολυμπιακός, 1977-78):

Μάλλον δεν πρόκειται για τον… Μπραουδάκη ή Μπραϊδάκη που έπαιξε πέντε χρόνια νωρίτερα στον Παναθηναϊκό. Ενίσχυσε τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Κυπελλούχων και εξαφανίστηκε… γρήγορα. Το ίδιο γρήγορα με την ταχύτητα που είχε εμφανιστεί.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X