Υπάρχει και αυτή η όψη της αλήθειας

Ο Τάσος Τσατάλης αναδεικνύει έναν παράγοντα που κάνει την διαφορά φέτος για την ΑΕΚ και κάποιοι δεν θέλουν να τον σκέφτονται

Γιατί η ΑΕΚ μετά από 12 αγωνιστικές φέτος, είναι πρώτη και θα μπορούσε να έχει και μεγαλύτερη διαφορά;

Σίγουρα γιατί έχει την καλύτερη ομάδα από την στιγμή που επέστρεψε.

Σίγουρα, γιατί έχει πολλούς περισσότερους παίκτες με την απαραίτητη ποιότητα και προσωπικότητα για μια πορεία πρωταθλητισμού.

Σίγουρα γιατί μετά τους Δέλλα, Πογέτ, Κετσπάγια και φυσικά τον Μοράις, έχει έναν προπονητή που δείχνει να της ταιριάζει.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω και ισχύουν και είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να μπορεί η ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να διεκδικεί πρωτάθλημα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Που κάποιες «αγκυλώσεις» εσωτερικές στην «κοινωνία» της ΑΕΚ, ορισμένους δεν τους κάνει να αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα, όταν το σκέφτονται. Για πολλούς λόγους.

Υπάρχει το γεγονός πως η ΑΕΚ δέκα …Λιβάγιες να είχε, άλλους… δέκα Μουρίνιο στον πάγκο να είχε, αν στο πρωτάθλημα υπήρχε ομάδα που θα κέρδιζε συνεχώς, ό,τι και να γινόταν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιονδήποτε τρόπο, όχι στην κορυφή δεν θα ήταν, αλλά ίσως να μην ήταν καν κοντά. Με την ίδια εικόνα που έχει ακριβώς τώρα και με τα ίδια αποτελέσματα.

Το ότι η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικεί στα ίσια πρωτάθλημα, βασικά έχει να κάνει με το ότι πρωταγωνίστησε ο διοικητικός της μηχανισμός, εδώ και μια τριετία, στην επιτυχημένη τελικά προσπάθεια ανατροπής του συστήματος της απόλυτης διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΟΣΦΠ έχει αυτή τη στιγμή έξι βαθμούς λιγότερους, απ’ ότι είχε πέρσι μετά τα πρώτα 12 ματς που παίχτηκαν, αφήνοντας κατά μέρος τις αναβολές. Δηλαδή τρεις ισοπαλίες περισσότερες ή δύο ήττες περισσότερες, σε σχέση με πέρσι. Που επίσης είχε αρχίσει να χάνει βαθμούς, μετά το τέλος Οκτωβρίου, που άλλαξε η διοίκηση στην ΕΠΟ.

Η ΑΕΚ έχει αντίστοιχα πέντε περισσότερους.

Να πάμε στην σεζόν 2015-2016; Που είχε τον απόλυτο έλεγχο η διοίκηση Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ;

Ξέρετε πόσους βαθμούς είχε στα πρώτα 12 παιχνίδια του ο ΟΣΦΠ; Είχε 36! Τα είχε κερδίσει όλα! Είχε 13 βαθμούς περισσότερους απ’ όσους έχει φέτος στα ίδια ματς.

Το εκπληκτικό είναι πως η ΑΕΚ, σε 12 ματς είχε 23 βαθμούς! Δηλαδή φέτος έχει μόλις έναν περισσότερο. Με έναν πόντο περισσότερο από όσους είχε την σεζόν 2015-2016, είναι σήμερα μόνη πρώτη στην βαθμολογία. Είχε 7-2-3, ενώ φέτος έχει 7-3-2. Δηλαδή έχει φέτος μια ήττα λιγότερη και μια ισοπαλία περισσότερη. Έναν βαθμό διαφορά, από την ΑΕΚ… που κράζαμε, έχει η φετινή ΑΕΚ που αποθεώνουμε.

Νομίζω πως είναι το στοιχείο που αναδεικνύει αυτό που θέλω να πω, περισσότερο από κάθε τι άλλο. Γιατί το λέω ξανά, η σεζόν 2015-2016, ήταν μια σεζόν καθαρής κυριαρχίας ακόμη του ΟΣΦΠ σε επίπεδο ΕΠΟ.

Που μπορεί να είχε αρχίσει η μάχη σε επίπεδο ΕΠΣ, μπορεί ο Κοντονής από τον Μάρτιο και μετά να είχε αρχίσει να βάζει δύσκολα στο σύστημα κι εκείνος, αλλά τουλάχιστον μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και σίγουρα όσο χρειαζόταν στο πρωτάθλημα, σχεδόν ως το τέλος του, η ΕΠΟ ήταν αποκλειστικό προνόμιο του ενός.

Κανείς δεν μπορεί να ανταπαντήσει κάτι σε αυτό το στοιχείο, σε αυτό το επιχείρημα. Κανείς. Είναι αυτό που δείχνει όσο κανένα, πως ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να μπορεί φέτος η ΑΕΚ βασισμένη στις όποιες αγωνιστικές δυνατότητες έχει να διεκδικεί πρωτάθλημα, είναι η αλλαγή που συντελέστηκε με πρωταγωνιστή την ίδια σε διοικητικό επίπεδο, με πρωταγωνιστή τον Δ. Μελισσανίδη προσωπικά.

Γιατί πριν το 2013 που έστω και σε επίπεδο Γ΄ Εθνικής ακόμη η ΑΕΚ επέστρεψε στο τοπίο συνδεδεμένη με τον Μελισσανίδη και Σαββίδης υπήρχε και η προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου υπήρχε, αλλά κανείς δεν μπορούσε να κουνήσει τους… κρατούντες.

Είπα όμως πως δεν αρέσει ίσως σε όλους αυτή η πραγματικότητα. Γιατί κάποιους τους εκθέτει. Γιατί καταδεικνύει πόσα έχει στερηθεί η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια, είτε από την έλλειψη ικανότητας, είτε από την έλλειψη διάθεσης να αντιμετωπίσει κατάμουτρα την σε βάρος της κατάσταση και να την πολεμήσει.

Γιατί αποδεικνύεται πως όλα αυτά που κάποιοι κάποτε πουλούσαν σαν υψηλά ιδανικά, «καθαρό ποδόσφαιρο», «ισονομία» κι άλλα, που όμως ποτέ δεν θέλησαν και ποτέ δεν επιχείρησαν να τα επιδιώξουν δυναμικά και ενεργητικά, τα έδωσε όχι μόνο στους ΑΕΚτζήδες, αλλά και στους φιλάθλους όλων των ομάδων, η σημερινή ΑΕΚ. Η ΑΕΚ που έχει σημείο αναφοράς τον Μελισσανίδη.

Είναι δύσκολο να το καταπιούν κάποιοι αυτό, το καταλαβαίνω. Και γι’ αυτό αναλώνονται πολλές φορές στο να αναδεικνύουν κάθε τι άλλο, εκτός από την σημασία του παράγοντα διοίκηση. Τι να κάνουμε όμως… Η αλήθεια είναι μία και δεν αλλάζει.

Φυσικά οι πρωταγωνιστές πρέπει να είναι αυτοί που κάθονται στον πάγκο κι αυτοί που παίζουν στο γήπεδο. Άλλωστε το είπε πρώτος ο ίδιος ο Μελισσανίδης, όταν του ζήτησαν δηλώσεις έξω από το ΟΑΚΑ, μετά από το 3-2 με τον ΟΣΦΠ φέτος.

Όμως η ΑΕΚ που άρχισε να δημιουργεί πάλι από το 2013 και μετά, κατάφερε σε αυτούς τους πρωταγωνιστές, να εξασφαλίσει πως ο ιδρώτας τους, οι προσπάθειες τους, δεν θα πηγαίνουν χαμένες επειδή ετσιθελικά, μια «συμμορία», αποφάσιζε πόσους βαθμούς θα έχει κάθε ομάδα.

Σε αυτό οφείλεται το ότι ο Χιμένεθ και οι παίκτες του, έχουν καταφέρει φέτος με βάση ότι έχουν μαζέψει από τις προσπάθειες τους μέσα στο γήπεδο, να είναι πρώτοι και όχι 13 βαθμούς πίσω από τον πρώτο, όπως οι παίκτες αρχικά του Δέλλα και μετά του Πογέτ, πριν μόλις δύο χρόνια.

Σε αυτό οφείλεται το ότι η σημερινή διοίκηση της ΑΕΚ, μπορεί να μπει μέσα στα αποδυτήρια και να κοιτάει τους παίκτες και τον προπονητή στα μάτια. Να μπορεί να τους πει πως από την πλευρά της, έκανε και κάνει όλα όσα πρέπει και μπορεί, για να μην κλέβει κανένα λαμόγιο τον ιδρώτα τους.

Κι όχι να πηγαίνει όταν πλέον είναι πολύ αργά, στον Ριβάλντο, τον Λυμπερόπουλο, τον Δέλλα, τον Ζήκο, τον Παπασταθόπουλο, τον Μπλάνκο και να προσπαθεί να τους εξηγήσει, γιατί ενώ ήρθαν πρώτοι δεν ήταν πρωταθλητές!

16 Σχόλια

 1. ωραίο μου πλυντήριο

  Αν είσαι καντηλανάφτης μπορείς και να υπονοείς ότι και ο δέλλας και ο πογιέτ φέτος θα είχαν την Α.Ε.Κ πρώτη.

  άρθρο για καντήλια

 2. Μόνο που δεν έχει βάλει τα υποδήματα με τις ταπες να σκοράρει και τα γάντια να πλοκαρει ο τιγραρος. Ουδενας προπονητής, πόσω δε μαλλω ο Εμμανουήλ, δε θα κάμε πρόκριση επί της πριζ και δε θα μαζευε 7 ποντιους εις τον όμιλο, αν δεν έκαμε ο τιγραρος τα κουμανδα του ακόμη και με τον υιο Θεοδωρίδη.

 3. σιγουρα ισχυει αυτο και ειναι το πρωτο για το οποιο θα επρεπε να χαιρομαστε σα φιλαθλοι…γενικως…
  αλλα θα μου επιτρεψετε να πω οτι ακομα και αν ειχε καλυτερο υλικο απο τα αλλα χρονια (κατι το οποιο ελεγχεται ειδικα μετα τους τοσους τραυματισμους σοβαρους ή λιγοτερο σοβαρους), το να ειναι καποιοι τοσο προκατειλημενοι με τον προπονητη ειναι τραγικο…λες και εχουμε τα αλλα θεματα λυμενα να ανοιξουμε και αυτο τωρα…
  λενε ασχετος ο χιμενεθ και προτεινουν να παρουμε καλυτερο…ετσι γενικα και αοριστα… λες και απλα ανοιγεις την πορτα του γραφειου σου και να απεξω περνα ενας καλος προπονητης φερτον μεσα…
  η κριτικη οταν ηρθε και ο λυσαλεος πολεμος καποιων …τους εχει μετατρεψει σε ορκισμενους εχθρους που για να μη τρωθει ο εγωισμος τους εχουν εμμονη και ζουν για τη στιγμη που ο χιμενεθ θα απομακρυνθει…ακομα και μετα απο 30 χρονια και 20 τιτλους σαν αλλος φεργκιουσον να φυγει, αυτοι θα πανηγυριζουν που επιτελους ο ψυχακιας ασχετος σπανιολος εφυγε…

  • Ρε ασχετε ο Χιμενεθ με τα τεραστια λαθη του που θαπρεπε η ΑΕΚ να ειναι πρωτη με 10 βαθμους διαφορά αντι για 1 ποιος φταιει?…
   Το ξερεις οτι αν συνεχισει τις τρελες του πολυ συντομα θα περασεις 2ος η και 3ος?….και τοτε τι θα λεμε παλι?….παει ξανα ενας χρονος χαμενος?…τι θα λες μετα ρε βλακα?..
   Αντε χασου απο εδω μεσα εσυ και καποιοι αλλοι με οσα γραφετε?…ολος ο κοσμος της ΑΕΚ χαζος ειναι που βριζει τον Χιμενεθ…παντου…ραδια…τηλεοραση…στο γηπεδο…παντου τον βριζουν…που στο δισολο εισαστε ολοι και δεν ακουτε?…

   • εκει που ακους εσυ – μου στο ρεντ πλανετ δεν ειναι κανενας μας…
    τι να πεις σε ενα – του πληκτρολογιου…ουστ μοναχα ουστ

   • το οτι εισαι – δε φαινεται απο τα λεγομενα σου… ποτε η αεκ δεν ηταν 15 βαθμους μπροστα… κραταγαμε 11 αφωνιστικες το μοραις που δεν εκανε νικη…θα διωξουμε τον πρωτο παντου χιμενεθ?
    που ακουστηκε πρωτη μετα απο 30 χρονια να διωξουμε τον προπονητη θεος φυλαξη…
    και αντε να μη παρουμε πρωταθλημα οκ θα λεμε εφταιγε αυτο και εκεινο…
    το να τον διωξουμε πρωτο και να μη παρουμε με αλλο προπονητη πρωταθλημα τι θα λεμε μετα ρε γιδι?
    οτι εφυγε και αυτος οπως ο λινεν επειδη εκεινος φοβηθηκαμε μη μας σωσει τοτε και τωρα φοβηθηκαμε το χιμενεθ μην παρει πρωταθλημα?
    αντε να χαθεις ασχετε

   • ωραίο μου πλυντήριο

    Βρίζεις κι εσύ με υποθέσεις. Ποιος είναι ο όλος ο κόσμος της Α.Ε.Κ; τα 10 ζαβά που τρέφονται αποκλειστικά από τις ψυχολογικές θεωρίες του τσαταλη;

    Καλό είναι να κρίνεις τα γεγονότα και όχι να κάνεις υποθέσεις.

 4. ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΕΜΑΤΟ ΟΥΣΙΑ
  ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ

 5. Τσαταλης Μιαουλης εχουν αναλαβει εργολαβια να κανουν τη βρωμικη δουλεια. Να πουν καταμουτρα στον κοσμο της ΑΕΚ αυτα που δεν θελουν να κατονομαζουν οι περισσοτεροι δημοσιογραφοι της ΑΕΚ δημοσια. Βασικα το εχω ξαναπει οτι για μενα ειναι οι πιο παντελονατοι μονο και μονο που εχουν καταριψει το αφηγημα Χιμενεθ=πρωτια μεσα σε ολους τους στοχους κλπ Το παραμυθια δλδ καποιων ρεπορτερ και μιντια της ΑΕΚ. Το αρθρο αυτο ειναι η ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΑΕΚ με τους ιδιους βαθμους αλλων ετων ειναι πρωτη!!! Αλλξε η ΕΠΟ αλλαξαν ολα. ΑΠο εδω και περα ομως Τασο ειναι ωρα η Διοικηση αφου εβαλε πλατες στην ομαδα εξωαγωνιστικα να βαλει και αγωνιστικα!!! Να παμε το βημα παρακατω και να ανεβουμε επιπεδο.

  • Ναι δεν ειδες τι μεταγραφαρες κοιταζει; κατι 34χρονους μασουντ και κατι παιχτες απο παναιτωλικο , τωρα θα παμε να χασουμε στην αουστρια χωρις κεντρο , με γαλανοπουλο και αινταρεβιτς , δεν μας βλεπω καθολου καλα. Θα πεταξουμε μια ιστορικη ευκαιρια στα σκουπιδια, και του χρονου θα παιζουμε με καμια σεβιλλη προκριματικα παλι , πολυ κριμα και 10 μυρια που πηρε τελικα ο μελισσανιδης τι εκανε;; Μια απο τα ιδια …. Οποτε ας μην κραζοθμε βινισους αλμειδες μπακασετες αισταρεβιτς κλωναριδιδες γτ το καλοκαιρι εσεις λεγαται οι δημοσιογραφοι οτι παμε για οικονομικη υπερβαση για εξτρεμ και δεν πηραμε τπτ τελικα καθως κλωναριδης τροιστασον και οι 2 απετυχαν 100000% ο πατιτο που για μενα κακως παραμεριστηκε γτ ειναι πολυ καλυτερος απο ολους αυτους και ανετα επαιζε και 10αρι επαναλαμβανω σε σχεσ η με μπακασετα και κλωναριδη πολυ πολυ καλυτερος , τεσπα μην μας δινεται σανο δημοσιογραφοι της αεκ δεν τρωμε ολοι

 6. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ Ο ΜΕΛ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΙΟΛΑΣ.

 7. καλημερα τασο για μενα αυτη ειναι η μονη οψη της αληθειας , μπραβο για το αρθρο

 8. Ο Ολυμπιακός το απίστευτο σπρώξιμο το είχε την επταετία 1996-2003. Τότε όχι μόνο κατάφερε να διαλύσει την ακριβή (και φυσικά ποιοτική) ΑΕΚ της εποχής αλλά και να διώξει ουσιαστικά από το ποδόσφαιρο την οικογένεια Βαρδινογιάννη (την πιο ισχυρή οικογένεια στη χώρα η οποία δεν φημιζόταν ακριβώς και για την τιμιότητά της). Ο Μαρινάκης το αβαντάζ που απέκτησε από το 2010 που ανέλαβε οφείλεται ότι στην αρχή έσπρωξε πολύ χρήμα. Λόγω της κρίσης (θυμίζω το 2010 έχουμε το πρώτο μνημόνιο) κανείς δεν τον ακολούθησε. Μοιραία η ΕΠΟ πέρασε στα χέρια του και από το 2011 και μετά ο Μαρινάκης ουσιαστικά ανακυκλώνει τα κέρδη από το Τσαμπιονς Λιγκ και τις πωλήσεις παιχτών. Η αλλαγή σελίδας στην ΕΠΟ (που άρχισε από το 2015) είναι σημαντική βέβαια αλλά ο λόγος που η ΑΕΚ είναι πλεόν στα ίσα με τον Ολυμπιακό είναι ότι ποδοσφαιρικά δουλεύει καλύτερα από αυτόν.

 9. Γιωργος 66

  Τασο οσο κι αν ειναι αιχμηρή για τον Ντεμη η τελικη παραγραφος σου, ειναι περα για περα αληθινη.
  Ο Νικολαιδης -που ολοι τον αγαπαμε-, δεν ειναι μονο οτι δεν παλεψε κι εχασε με κατω τα χερια την υπθεση.
  Για οσους θυμουνται, σε μια στροφη του πρωταθληματος ειχε πει πως ο τιτλος χαθηκε για φετος και μετα εγινε το ανεπαναληπτο σερί του Κωστενογλου με τις 9 σερι νικες , αν θυμαμαι καλά.
  Δεν ειχε πιστεψει, εκτος του οτι δεν πάλεψε στο τελος για τα κεκτημενα.
  Φετος θα παλεψουμε γιατι ειμαστε ολοι μαχητες.
  Αρκει ο Τιγρης που δικαια εξυμνειται στο αρθρο για αυτα που εξασφαλισε στην ομαδα (μετάθεση στα τρένα στους καμικάζι), να κανει και το καθηκον στις προσθηκες του Γεναρη..

  Μια τριάδα με τους Χουλτ, Χολτζχ…, Μασουντ δεν με χαλουσε καθολου.
  Με αυτους στο τσεπακι το εχουμε..!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Μ

   το μονο που χρειαζεται να κανει η διοικηση ειναι να πεισει τους διαιτητες να μην φοβουνται να σφυριξουν παραβαση υπερ της ΑΕΚ γιατι περα απο το πεναλτυ με την Λαμια μας πανε καροτσα σε ολα σχεδον τα παιχνιδια γιατι απο ξυλο που τρωμε και καρτες αλλο τιποτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *