Τελικά, έφερε τους καλύτερους

Ο Τάσος Τσατάλης πιστεύει πως η ΑΕΚ έκανε τις πιο δυνατές κινήσεις ως τώρα από την ξένη αγορά κι εξηγεί το γιατί

Για να ξέρουμε και τι λέμε, οι μεταγραφές που έχει κάνει ως τώρα η ΑΕΚ, δεν είναι απλά σημαντικές για την ίδια. Είναι οι πιο σημαντικές που έχουν γίνει ως τώρα στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά παίκτες από το εξωτερικό.

Τόσο ο Μπογέ, όσο και ο Πόνσε έρχονται από πρωταθλήματα και ομάδες, αλλά και διαθέτουν αν και νεαροί τέτοιοα βιογραφικά, που δεν υπάρχει καμιά σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή έχει έρθει αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Πάντα μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχει σύγκριση δύο ποδοσφαιριστών που ο ένας στα 22, ο άλλος στα 21 έχουν παίξει ήδη βασικοί σε Νιούελς Ολτν Μπόις, Ρίβερ Πλέιτ, Τορίνο, Λιλ ή ανήκουν σε μια ομάδα όπως η Ρόμα. Απλά δεν υπάρχει.

Ο Ποντένσε είναι μια περίπτωση καλού νεαρού ποδοσφαιριστή από την Πορτογαλία, αλλά πρέπει να θυμίσουμε πως ούτε τη σεζόν που τελείωσε ήταν βασικός στην ομάδα του, αλλά ούτε κι έχει παίξει σε άλλη ομάδα ή άλλο πρωτάθλημα, από το Πορτογαλικό, που σαφώς δεν είναι στο επίπεδο, ούτε του ισπανικού, ούτε του γαλλικού, ούτε φυσικά του ιταλικού. Που είναι και η αδυναμία μας, με την ευκαιρία.

Οι δε συμφωνίες που πέτυχε η ΑΕΚ για τις ρήτρες, αποδεικνύουν κάτι που αναφέρουμε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τους δανεισμούς με οψιόν αγοράς. Πως θέλουν δουλίτσα και όλα γίνονται. Και υπάρχουν κι άλλα πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν μέσα στην σεζόν. Δεν σταματάει η ιστορία στην επίτευξη συμφωνίας για ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Στο χέρι της ΑΕΚ είναι να γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Γενικά η ομάδα έκανε μια στροφή μέσα στη μεταγραφική περίοδο. Μια στροφή σε διαφορετικό σκεπτικό στα μεταγραφικά. Το λέμε συνέχεια. Η ΑΕΚ πλέον έχει ανέβει επίπεδο. Τα πράγματα δυσκολεύουν κάθε καλοκαίρι που περνάει, η ομάδα είναι πλέον πρωταθλήτρια.

Τα μεταγραφικά της γίνονται πιο πολύπλοκα, ποιο σύνθετη υπόθεση. Δεν υπάρχουν απλές κι εύκολες λύσεις. Τα προβλήματα στην παρούσα φάση, η ΑΕΚ τα ξεπέρασε με τις πρωτοβουλίες του Δ. Μελισσανίδη που … άνοιξε νέα μεταγραφικά κανάλια, έβαλε τις βάσεις για νέες συνεργασίες, άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού.

Είναι ένα «παιχνίδι» όμως που πρέπει να έχει συνέχεια και για να έχει τη συνέχεια που χρειάζεται, πρέπει ο μηχανισμός της ΑΕΚ να λειτουργεί προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα. Τρέξιμο, κράτημα των επαφών και άνοιγμα καινούργιων, επίγνωση πως η δουλειά στα μεταγραφικά κρατάει 12 μήνες τον χρόνο και δεν περιορίζεται σε λίγο πριν και κατά την διάρκεια των «παραθύρων».

Και το «έχουμε χρόνο», για μια ομάδα με τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει χρόνος. Ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός. Ποτέ δεν φτάνει για μια ομάδα με τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, το λέω ξανά.

Αν λες «υπάρχει χρόνος» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και δεν αντιλαμβάνεσαι πως το περιβάλλον είναι τόσο απαιτητικό και τόσο ανταγωνιστικό που δεν μπορείς να χάνεις δέκατο του δευτερολέπτου, τότε φτάνεις να είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας και να έρχεται ο Ιούνιος μήνας χωρίς να έχεις έστω μια περίπτωση ελεύθερου ποδοσφαιριστή που να τον έχεις έτοιμο και να έρθει με προδιαγραφές ενδεκάδας.

Να, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί ξανά. Να κάτι στο οποίο αποτυπώνεται η δυσκολία προσαρμογής στα απαιτητικά δεδομένα της αγοράς και να ένα έλλειμμα, που έχει περισσότερο να κάνει με λάθος νοοτροπία, παρά με έλλειψη δυνατοτήτων.

Η ΑΕΚ που βρήκε κι έφερε τα προηγούμενα χρόνια ως ελεύθερους παίκτες σαν τον Σιμόες, τον Γιόχανσον, τον Βράνιες, οι οποίοι σημάδεψαν την πορεία της, φέτος ως πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μια έστω μεταγραφή καλού ελεύθερου παίκτη.

Σημειώνω κάτι πολύ χτυπητό, χωρίς να σημαίνει πως είναι το μοναδικό που χρειάζεται πολύ σκέψη και ψάξιμο, όταν με το καλό τελειώσει η διαδικασία των μεταγραφών και για φέτος και στην ΑΕΚ κληθούν να βρουν αυτά που πρέπει να διορθώσουν. Θα πούμε κι εμείς σίγουρα περισσότερα τότε.

Προς το παρόν, βλέπω την ΑΕΚ να αξιοποιεί τον χρόνο που έχει μπροστά της και τα συμπεράσματα που θα βγουν από τα τρία δυνατά φιλικά και τους προκριματικούς, για να σχηματιστεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες στην συνέχεια. Που σε κάθε περίπτωση είναι υπαρκτές.

Για μια θέση βέβαια, αυτή του ενός ακόμη κεντρικού χαφ, θεωρώ πως ο προπονητής την έχει ήδη στο μυαλό του και δεν χρειάζεται να δει και πολλά, εκτός αν κάποιοι τον εκπλήξουν απόλυτα σε σχέση με την εικόνα που έχει. Το οποίο δεν είναι και το πιο πιθανό.

Αλλά προοπτική ενίσχυσης υπάρχει και σε άλλες θέσεις.

Δείτε επίσης

Η ΑΕΚ μοναδική εγγυήτρια της ομαλότητας

Ο Γιάννης Σαντοριναίος εξηγεί την ιστορική ευκαιρία της ΑΕΚ στην συνάντηση των Big-4 με τις UEFA, FIFA...