Τελευταία Νέα

Τώρα η ΑΕΚ κοιτάει πάλι το μέσα της

Ο Τάσος Τσατάλης για της ανάγκες της επόμενης μέρας, μιας σεζόν που άγγιξε την απόλυτη αγωνιστική αποτυχία

Όταν είσαι κάτω, πρέπει να είσαι αποφασισμένος κι έτοιμος να δεχτείς το βάρος των χτυπημάτων που σημαίνει αυτό. Ευτυχώς η ΑΕΚ διοικείται από κάποιον, που αυτό το βάρος ξέρει να το σηκώνει μια χαρά.

Το γεγονός πως η ΑΕΚ, μετά από τρεις σερί σεζόν που κατάφερε τα πάντα, χθες και τυπικά ολοκλήρωσε μια απόλυτα αποτυχημένη, ούτε πρωτοφανές είναι, ούτε καθορίζει την μοίρα της.

Αποτυχημένη βέβαια μια σεζόν που η Ένωση έπαιξε στο Champions Leagueμετά από 12 χρόνια και μέσα σε 4,5 χρόνια ημερολογιακά, από τότε που έπαιζε στην Γ΄Εθνική. Ας είναι, οι τελευταίες εντυπώσεις μένουν.

Προσωπικά έχω πολλούς περισσότερους λόγους από τους περισσότερους που διαβάζουν εδώ (κι αυτό λόγω επαγγελματικής ιδιότητας) και να προβληματίζομαι και να απογοητεύομαι από κάποια πράγματα.

Ναι, είναι βαρύς ο τρόπος με τον οποίο η ΑΕΚ παρέδωσε τα σκήπτρα. Δεν παρέδωσε απλά τα σκήπτρα, παρέδωσε πνεύμα. Αυτή η εντύπωση μένει.

Τώρα λοιπόν, είμαστε κάτω και τις τρώμε. Ξεσαλώνουν οι αντίπαλοι. Την ώρα που γράφω, υπάρχουν blog σε ιστοσελίδες του ΟΣΦΠ, που πανηγυρίζουν γιατί «με δόξα και τιμή», έτσι ακριβώς το λένε, η ομάδα τους αποτελεί πάλι μέρος αυτού που περιγράφουν ως «νέο δίπολο».

Αυτό το ξεκίνησε η αρθρογραφία από πλευράς ΠΑΟΚ. Τα περί «δίπολου». Οπότε ένα συμπέρασμα βγαίνει. Για τους μεν πρώτους, η ΑΕΚ τους κατάντησε να λένε πως …με δόξα και τιμή, είναι δεύτεροι, αλλά και τους δύο μαζί, τους ενδιαφέρει το ίδιο, να τονίζουν πως έχουν βάλει από κάτω την ΑΕΚ. Προβάλλουν το «δίπολο» που στο μυαλό τους έχουν δημιουργήσει αυτοί, ως πλήγμα για την ΑΕΚ. Γιατί πολύ απλά η ΑΕΚ τους καίει.

Την ΑΕΚ βέβαια πρέπει να την καίνε τα δικά της. Προς το παρόν, όσο είναι κάτω, ούτε απαντήσεις μπορεί να δώσει, ούτε επιχειρήματα σοβαρά απέναντι στην προπαγάνδα. Είναι υποχρεωμένη να στραφεί στο εσωτερικό της

 

Στους δικούς της που ανησυχούν, με τον τρόπο που κύλησε η σεζόν, πονάνε με τον τρόπο που έκλεισε και πονάνε περισσότερο λόγω της ενισχυμένης ανησυχίας για το αύριο.

Αυτό που τους χαλάει και τους προβληματίζει, είναι πως η ΑΕΚ από το φθινόπωρο και μετά δεν έχει βγάλει αντίδραση.

Επειδή για μένα πάντα το ποδοσφαιρικό τμήμα και η συμπεριφορά του, είναι αντανάκλαση του πως κινείται και τι ψυχολογία δημιουργεί ο όλος μηχανισμός γύρω και πάνω από αυτό, θεωρώ ευνόητο αυτός ο κόσμος να ανησυχεί για συνολική έλλειψη αντίδρασης.

Για να λέμε την αλήθεια, είναι άλλωστε πολλά τα ζητήματα για τα οποία δικαιούσαι να ανησυχείς. Στοιχεία που είναι λάθος να τα συνδέουμε με τις ανάγκες που δημιουργεί ο ανταγωνισμός. Παραδοσιακά η ΑΕΚ το πώς ανταποκρίθηκε στο ανταγωνισμό, κρίθηκε από τις σταθερές τις δικές της πρώτιστα. Αυτές φαίνονται κλονισμένες από το φθινόπωρο και μετά.

Όταν αποκατασταθούν αυτές, τότε και μόνο τότε, θα είναι λογικό να μπούμε στην λογική του τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τους άλλους. Έχουμε επιστρέψει σε αυτή την κατάσταση, να πρέπει πρώτα να φτιάξουμε το εντός μας, ως αποτέλεσμα της κακά σχεδιασμένης φετινής σεζόν.

Ναι, χάθηκε μια ευκαιρία με το τέλος της περσινής σεζόν. Αλλά αυτές τις ευκαιρίες μια ΑΕΚ με τη διοικητική δυναμική που έχει, θα τις βρει πολλές φορές μπροστά της. Πολύ περισσότερο όταν είναι σε διαδικασία κατασκευής και οσονούπω ολοκλήρωσης των πιο κομβικών έργων υποδομής που χρειάζεται μια ομάδα.

Ωστόσο θα συμφωνήσουμε όλοι, πως αγωνιστικά άλλη τέτοια σεζόν δεν αντέχεται. Η ΑΕΚ έχει στόχο η επόμενη σεζόν, να είναι η τελευταία χωρίς το δικό της σπίτι. Ακόμη κι αν κι ένα μικρό κομμάτι της μεθεπόμενης προστεθεί, η κατάσταση είναι περίπου η ίδια. Είναι αντικειμενικά το ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης για την δημιουργία της ομάδας που θα μπει στην «Αγιά Σοφιά».

Η ομάδα αυτή, ενδεχομένως να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα ούτε του χρόνου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα σύνολο που θα προκαλέσει πάλι το ενδιαφέρον, θα εμπνεύσει, θα τραβήξει τον κόσμο στο γήπεδο.

Και κατά την γνώμη μου, αν είναι σωστά δομημένη, με ποδοσφαιρική λογική, με τις ενδεχόμενες υπερβάσεις εκεί που είναι ανάγκη να γίνουν και να πιάνουν τόπο, τότε θα είναι και ανταγωνιστική για το πρωτάθλημα.

Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα που αναδεικνύονται τον τελευταίο, ένα με ενάμισι χρόνο.

Με την κατάκτηση του τίτλου πέρσι, η ΑΕΚ έκλεισε έναν κύκλο χτισίματος που κορυφώθηκε στις μεταγραφικές περιόδους του Γενάρη και του καλοκαιριού του 2017. Δεν εξετάζω σε ποιο ποσοστό αυτό το χτίσιμο ήταν αποτέλεσμα πλάνου ή και συγκυρίων. Και δεν το εξετάζω γιατί πάντα συμβαίνουν και τα δύο για να έρθει καλό αποτέλεσμα.

Κι αν κάτι μας διδάσκει το μετά, είναι πως οι συγκυρίες έρχονται ευνοϊκά, όταν υπάρχει η βασική ποδοσφαιρική λογική και αυτοί που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, από την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη του 2018 και μετά, δεν σε βοηθάνε ούτε οι συγκυρίες.

Σχεδιασμός επίσης, είναι και η σωστή εκτίμηση του δυναμικού που έχεις. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως το βασικό σχήμα αποτελεί σε μεγαλύτερο βαθμό από το επιτρεπτό για τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, σε ποδοσφαιριστές που οι προσδοκίες ξεπερνούν τις δυνατότητες τους.

Είτε τις καθαρά αγωνιστικές, είτε τις ψυχολογικές. Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό για διάφορους λόγους να μην μπορεί να γίνει πλέον ειδικά στο περιβάλλον της ΑΕΚ.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις της πολυκοσμίας επίσης σε κάποιες θέσεις, που πρέπει …να αραιώσει, προς όφελος της ενίσχυσης σε άλλες που υπάρχει λειψανδρία.

Εδώ είτε περνάει κάποιος ένα βήμα πίσω στην ιεραρχία του ρόστερ ή κατά προτίμηση, παραχωρείται με όφελος για την ομάδα.

Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να εκτιμηθούν σωστά. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αυτό που ευχόμαστε να το αντιμετωπίζουμε και ως πραγματικότητα. Ούτε να ανακαλύπτουμε επάρκεια εκεί που δεν υπάρχει.

Η ΑΕΚ φυσικά και πρέπει να εκτιμήσει την τωρινή της κατάσταση και να σχεδιάσει το επόμενο βήμα, με σκεπτικό που να προβλέπει και «τσιμπήματα» στο οικονομικό.

Αλλά για να έχεις πιθανότητες να πιάσει τόπο η οποιαδήποτε στρατηγική σου επιλογή, είναι κρίσιμο το ποιοι και πως θα την υπηρετήσουν.

Δείτε επίσης

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και η ΕΠΟ

Ο Τάσος Τσατάλης εξηγεί στο enwsi.gr πως συνδέεται η επικοινωνιακή επίθεση στο αφεντικό της ΑΕΚ, απευθείας με τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και πως εκτίθενται πρόσωπα με θεσμικό ρόλο