Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Θα ανέβει «σκαλοπάτια» η ΑΕΚ για τον φορ

Ο Τάσος Τσατάλης για τα μεταγραφικά της Ένωσης και για τα εκπληκτικά που ακούμε και διαβάζουμε, γύρω από τον προπονητή της Μπράγκα

23

Οι δύο μεταγραφές που θέλει να κάνει η ΑΕΚ για να κλείσει τον βασικό κύκλο των κινήσεων της, το έχουμε πει πως είναι και οι πιο δύσκολες, αλλά και ταυτόχρονα καθοριστικές. Ο ένας βασικός ακραίος και ο φορ, δεν χρειάζεται να είσαι κάτοχος UEFA Pro, για να καταλάβεις πως σε μια ομάδα με την φιλοσοφία του Μιγκέλ Καρντόσο, είναι κομβικοί.

Το καλό είναι πως στην ΑΕΚ μπορούν να ψαχτούν γι’ αυτές τις κινήσεις, έχοντας κλείσει ήδη πολλά μέτωπα. Άρα αυτές τις μέρες το βάρος πέφτει εκεί αποκλειστικά. Ένα βάρος, που απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, πότε μετατοπίζεται προς την μία θέση, πότε προς την άλλη. Ανάλογα με την εξέλιξη στις επαφές, για τους στόχους που είναι σε προτεραιότητα.

Και οι δύο κινήσεις, ακόμη περισσότερο ίσως αυτή του φορ, σε οικονομικό επίπεδο θα είναι από τις υψηλότερες, που έχει κάνει η ΑΕΚ από το 2013 μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολαίων. Και λέω από τις υψηλότερες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο 1,5 χρόνος του Αραούχο στην Ένωση για παράδειγμα, κόστισε πάνω από 2 εκατομμύρια καθαρά. Ενώ πληρώθηκαν άλλα 2 εκατομμύρια περίπου για την απόκτηση του Λιβάγια. Ωστόσο, αν τελικά το φορ και παρά την εικόνα που είχαμε ως τώρα, έρθει με συμβόλαιο πάνω από 1 εκατομμύριο και ίσως κι αρκετά πάνω από αυτό, δεν θα μου προκαλέσει εντύπωση, βάσει της εικόνας που έχω από το ρεπορτάζ τα τελευταία 24ωρα.

Εννοείται πως όταν πας να κινηθείς σε αυτό το επίπεδο, οι επιλογές σου γίνονται περισσότερες. Άρα μεγαλύτερη και η ανάγκη να βγάλεις το καλύτερο δυνατό και με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, από αυτές στις οποίες καταλήγεις. Που σημαίνει, πως το μόνο που δεν χρειάζεται είναι πίεση. Ειδικά για τον φορ. Για τον ακραίο, τον ένα τουλάχιστον που κυνηγά η ΑΕΚ για να τον έχει όσο πιο νωρίς γίνεται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, προφανώς και δεν πάει για το συμβόλαιο που θα διαθέσει στον φορ, αλλά και για εκεί, οι πιθανότητες να είναι στο επίπεδο των πιο ψηλών συμβολαίων που υπάρχουν ήδη και ίσως και λίγο περισσότερο, δεν είναι λίγες.

Περιθώρια ανοιχτά για προσθαφαιρέσεις

Απλά εδώ παίζεται κάπως. Γιατί μεταξύ των επιλογών, θα βρεις και παίκτες πιο έμπειρους με το βιογραφικό να «μιλάει» από μόνο του, άρα και αντίστοιχες οικονομικές απαιτήσεις. Αλλά θα βρεις και παίκτες που περισσότερο κρίνονται από τον προπονητή και τους ανθρώπους του σχεδιασμού, βάσει προοπτικής. Και μπορεί στο τέλος κάποιος από αυτούς να είναι η επιλογή. Όπως είπα και πριν, με τις δύο αυτές κινήσεις, όταν με το καλό ολοκληρωθούν, η ΑΕΚ θα έχει κλείσει τον βασικό κύκλο των μεταγραφών της. Αυτές δηλαδή που από την αρχή ήταν δεδομένο πως έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν.

Αλλά όπως σωστά είπε ο Καρντόσο, οι μεταγραφές τελειώνουν τον Αύγουστο, στις 31. Αυτό αφήνει τα περιθώρια ανοιχτά για προσθαφαιρέσεις, ανάλογα με την εικόνα που θα αποκομίσει ο προπονητής μέσα στην προετοιμασία. Υπάρχουν παίκτες, που είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής την σεζόν που τελείωσε κι άρα ο Καρντόσο είχε την ευκαιρία να αποκτήσει αρκετά ολοκληρωμένη άποψη από το υλικό που έχει δει. Υπάρχουν άλλοι με λιγότερο ή αρκετά λιγότερο χρόνο συμμετοχής, που δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να σχηματίσει το ίδιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Υπάρχουν παίκτες που θα του δείξουν πως μπορεί να ποντάρει πάνω τους κι άλλοι που ίσως όχι. Από αυτό που είπε ο προπονητής στην πρώτη της προετοιμασίας, καταλαβαίνω πως θέλει να κρατάει τις επιλογές του ανοιχτές. Κι αυτό είναι το σωστό.

Όσο λιγότεροι οι συμβιβασμοί που θα χρειαστεί να κάνει στην τελική σύνθεση του ρόστερ, τόσο πιο υγιείς οι βάσεις για την νέα προσπάθεια που γίνεται στην ΑΕΚ. Κι εκφράζεται με την επιλογή του. Άρα, υπομονή κι όχι εύκολα συμπεράσματα.

Θεοποιούν… τον Αμπελ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στον ΠΑΟΚ, κυριάρχησαν τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα. Εξελίξεις απροσδόκητες και μάλλον χωρίς προηγούμενο σε ομάδα που υπήρξε τόσο πετυχημένη την σεζόν που τελείωσε.

Για τον Λουτσέσκου μάλλον είναι απλά τα πράγματα. Άρχισε να του μπαίνει ο Γκεόργκι, που προφανώς έχει πιστέψει ότι είναι πλέον ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιρικός manager. Ο Ρουμάνος βρήκε το «μαξιλαράκι» της Αλ Χιλάλ, έκανε μια κουβέντα με τον μεγάλο Σαββίδη για να του ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τσακώθηκαν, έφυγε. Προφανώς χωρίς το «μαξιλαράκι» να ήταν περισσότερο συμβιβαστικός, αλλά σημασία είχε πως αυτό υπήρχε.

Το θέμα είναι πως στον ΠΑΟΚ θέλουν να δείξουν πως είναι σε θέση σε χρόνο «dt» να βρουν λύσεις που να μπορούν να πουλήσουν κι επικοινωνιακά και θα έχει ενδιαφέρον, τι θα προκύψει από αυτή την πρεμούρα. Συγκεκριμένα για την περίπτωση του Πορτογάλου Άμπελ Φερέιρα, που την στιγμή που γράφω το blog, φαίνεται να προχωράει για αντικαταστάτης του Λουτσέσκου, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Πρόκειται για έναν από τους προπονητές αυτής της τελευταίας γενιάς στην Πορτογαλία, που έχουν κατά κάποιο τρόπο αρχίσει να δημιουργούν «σχολή». Από αυτούς που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, να συνδέονται αρκετά εύκολα με ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών ομάδων και βέβαια ένας από αυτούς είναι και ο Μιγκέλ Καρντόσο. Παρουσιάζεται ωστόσο ως κάτι ανώτερο ακόμη κι από τους συναδέλφους του στην Πόρτο, την Μπενφίκα και την Σπόρτινγκ. Η αλήθεια είναι πως μέχρι να προκύψει αυτό με τον ΠΑΟΚ, ο Φερέιρα, ετοιμαζόταν για την τρίτη του σεζόν με την Μπράγκα. Τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο. Την πήρε 5η την σεζόν 2016-2017, την έβγαλε δύο σερί σεζόν 4η, όπως είχε συμβεί και το 2014-2015 και το 2015-2016. Στα «συν» του, πως αύξησε την συγκομιδή των πόντων της ομάδας, σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες σεζόν. Έμεινε στην 4η θέση βέβαια, αλλά την έφερε πιο κοντά – όχι πολύ βέβαια, αλλά περισσότερο από τα τρία προηγούμενα χρόνια- στους τρεις πρώτους στην βαθμολογία.

Τέλος πάντων, το σίγουρο είναι πως αν δεν πάει στον ΠΑΟΚ θα μείνει στην Μπράγκα για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Για να ξέρουμε και τι λέμε. Είναι δηλαδή στην κατηγορία των προπονητών, που έρχονται στην Ελλάδα, από την ιβηρική χώρα. Το σημειώνω κι αυτό, γιατί αναφέρεται πως θα πάρει συμβόλαιο 2 εκατομμύρια τον χρόνο!

Κοιτάξτε, τίποτα δεν αποκλείω πάνω στην πρεμούρα που υπάρχει. Αλλά προπονητής που να έχει πραγματικό κασέ 2 εκατομμύρια, πλέον στην Ελλάδα δεν έρχεται. Δύσκολα πλέον έρχονται ακόμη και του 1 εκατομμυρίου. Εδώ και μια τριετία τουλάχιστον, οι προπονητές των τριών ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, σε μέσο όρο έχουν συμβόλαια 600-700 χιλιάρικα. Κι όταν λέω μέσο όρο δεν εννοώ πως ο ένας έχει με 300 χιλιάρικα κι ο άλλος με 1 εκατομμύριο. Όχι. Εννοώ πως περίπου τόσα κοστίζουν οι προπονητές τους και για τους τρεις.

Με τόσα ή όχι πολλά περισσότερα, έρχεται κανονικά να δουλέψει στην Ελλάδα και ο όποιος προπονητής της 4ης στην Πορτογαλία, Μπράγκα. Είναι ανέκδοτο τα 2 εκατομμύρια, πολύ περισσότερο αν ισχύουν. Αλλά εδώ υπήρξε σχόλιο, δημοσιογράφου μάλιστα, που έλεγε πως τον Φερέιρα θα τον έπαιρνε η Μπαρτσελόνα, αν έδιωχνε τον Βαλβέρδε. Δυο δρόμοι υπήρχαν τελικά για τον προπονητή της Μπράγκα αν έφευγε. Μπαρτσελόνα ή ΠΑΟΚ …

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα