Σε τέσσερα ματς μπορείς να σώσεις κάτι ή να διαλύσεις τελείως την σεζόν

Ο Τάσος Τσατάλης για την κατάσταση και τα ζητούμενα στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ, ενόψει τεσσάρων ματς που έρχονται μέχρι την διακοπή κι αμέσως μετά από αυτή

Στο ποδόσφαιρο έχουμε στο προσκήνιο τα πειθαρχικά παραπτώματα. Στο μπάσκετ η ομάδα επίσης πολλά προβλήματα, τουλάχιστον από πλευράς αποτελεσμάτων. Έμενε το χαντμπολάκι που ο Παπασταμάτης τα έδωσε όλα για να πάρει το πρωτάθλημα φέτος, ξαφνικά κι εκεί θέμα. Λόγω …Ερντογάν.

Δεν ξέρω τι να πω.. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει πλέον γύρω από αυτή την ομάδα και πως στο καλό καταφέρνει λίγο πριν μπει ο Νοέμβριος, να έχει παντού προβλήματα. Σε αγωνιστικό επίπεδο.

Όταν και στα τρία αθλήματα, είναι διοικητικά στην καλύτερη εποχή που έχει βρεθεί εδώ και χρόνια. Εντάξει στο Χάντμπολ μιλάμε για γκαντεμιά. Για θέμα από το πουθενά, που ήρθε κεραμίδα και πως να το διαχειριστείς. Για να μη τα βάζω όλα στο ίδιο καζάνι.

Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, σίγουρα όλα έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις λάθος αποφάσεων, λάθος επιλογών και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, σε κάποια φάση, πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η ιστορία.

Μαζεμένες λάθος επιλογές

Στο ποδόσφαιρο εδώ κι ένα χρόνο, πλησιάζει η μέρα που έχει αγώνα η ΑΕΚ και σκέφτεσαι αν υπάρχει τρόπος να πατήσεις ένα κουμπί και να πας απευθείας στο μετά. Όποιο κι αν είναι αυτό. Τουλάχιστον να μη δεις το θέαμα.

Κι εδώ θέλω να σταθώ.

Έχουν γίνει όλα όσα έχουν γίνει. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, θα τα πούμε ξανά προφανώς. Είναι σαφέστατο πως το αποτέλεσμα της συσσώρευσης τόσων πολλών λάθος επιλογών, εδώ και κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, δεν θα διορθωθεί γρήγορα και δεν θα διορθωθεί με δυο τρεις κινήσεις. Μπορεί να βελτιωθεί έτσι βέβαια, αλλά η ΑΕΚ καλείται να περάσει σε άλλο επίπεδο αγωνιστικά. Κι αυτό θα πάρει καιρό.

Αυτό στο οποίο επιμένω και θα επιμένω μέχρι να με βγάλει σίγουρα λάθος το γήπεδο, είναι η ΑΕΚ να ξεκινήσει την διαδικασία ανασύνταξης, κοιτώντας πρώτα εντός της, για τα στοιχεία που πιθανώς να μπορεί να εκμεταλλευθεί καλύτερα και δεν το έχει κάνει ακόμη..

Έτσι κι αλλιώς, αναγκαστικά για τους επόμενους δύο μήνες, στο υλικό που έχει θα στηριχθεί. Και ο Γενάρης μπορεί να δώσει κάποιες διεξόδους, αλλά σίγουρα δεν θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

Λυπάμαι γιατί κατακρίνουμε παίκτες που στην πραγματικότητα δεν έχουμε δει ακόμη. Γιατί η διαχείριση που τους έχει γίνει μέσα στην βαθιά κρίση που μπήκε η ΑΕΚ, μετά το βράδυ του αγώνα με την Ξάνθη, δεν είναι διαχείριση ποδοσφαιριστών που προσπαθείς να ενσωματώσεις. Αυτή είναι η αλήθεια.

Μπορεί να είναι όλοι άχρηστοι, δεν ξέρω. Αλλά ξέρω σίγουρα πως αυτό δεν γίνεται να έχει κριθεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Γιατί στην ΑΕΚ αυτό συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην πραγματικότητα.

Η ομάδα θα χρειαστεί σίγουρα νέα πράγματα και στα πολύ δύσκολα ματς που έρχονται άμεσα και είναι κρίσιμα.

Έχει γίνει πολύ προβλέψιμη, έχει πάρει για τα καλά στα τρία τελευταία παιχνίδια της ένα χαρακτήρα αρτηριοσκληρωτικό πάλι, που έδειξε για ένα διάστημα σε Τρίπολη και Αγρίνιο κυρίως, να τον έχει ξεπεράσει.

Νομίζω πως αυτό έχει γίνει από την στιγμή που καθιερώθηκε πάλι το δίδυμο του Σιμόες με τον Γαλανόπουλο και κόπηκε η όποια διαδικασία επανένταξης του Κρίστιτσιτς. Που είχε αρχίσει στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, να βγάζει τους πρώτους καρπούς. Όχι ακόμη στον βαθμό που περιμένεις για τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αλλά και πάλι …δεν τον κόβεις σε αυτό το σημείο. Εντελώς μάλιστα. Τρία σερί ματς εκτός ενδεκάδας, για να κερδίσεις τι; Δεν κέρδισες απολύτως τίποτε.

Λέω λοιπόν και πάλι πως νέα πράγματα σίγουρα θα χρειαστούν και πρέπει να ανακαλυφθούν. Παίκτες που ακόμη δεν ξέρουμε πως αξιοποιούνται καλύτερα, υπάρχουν. Στοιχεία ενδιαφέροντα έχουν. Ο Σιμάο για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε «X Factor» στο Καραϊσκάκης.

Έχει αδυναμίες ανασταλτικά. Αυτό σημαίνει πως για να πάρεις από τα πολύ δυνατά του στοιχεία, πρέπει να βρεις τον κατάλληλο συνδυασμό για να τον βολέψεις. Λύση δεν είναι να τον αποκλείσεις. Ειδικά όταν ψάχνεις τα στοιχεία που μπορεί να δώσει αυτός ή ακόμη και ο Ζεράλδες.

Για τον Βέρντε; Θέλετε να δεχθώ, πως έχει το κόστος που έχει και είναι χειρότερος του Ντέλετιτς; Να το δεχτώ. Αλλά να το δεχτώ με βάση αυτό που θα έχω δει στο γήπεδο.

Κρίσιμα τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια

Τα ματς που έρχονται, τα επόμενα τέσσερα, είναι πολύ καθοριστικά. Εδώ θα κριθεί αν η σεζόν θα πάει …αύτανδρη όπως η περσινή και θα φτάσουμε Γιορτές με καμιά 15αριά βαθμούς από την κορυφή ή αν με κάποιο τρόπο θα μείνει κοντά η ΑΕΚ. Είναι μπροστά το ΟΣΦΠ – ΠΑΟΚ, έχουν ένα δυο ματς επικίνδυνα και οι άλλοι δύο, ποτέ δεν ξέρεις,.

Με φοβίζει το ενδεχόμενο μετά την εξέλιξη με τον Βράνιες, η ΑΕΚ να γίνει ακόμη περισσότερο φοβική, άρα κι ακόμη περισσότερο αντιπαραγωγική. Και με φοβίζει, όχι γιατί δεν μπορεί μια συνταγή επιτυχίας να βρεθεί μέσα από συντηρητική προσέγγιση, αλλά γιατί έχει αποδειχθεί πως στην ΑΕΚ δεν βγαίνει.

Περιμένω αντίδραση, περιμένω ιδέες, περιμένω στάθμισμα και διαχείριση προς όφελος της ομάδας, κάθε διαθέσιμης επιλογής που μπορεί να δώσει κάτι. Μέσα από αυτό, υπάρχει για το επόμενο δίμηνο και η μοναδική δυνατότητα να δώσεις λίγο κίνητρο στον κόσμο, να του δώσει λίγο ενδιαφέρον.

Κάτι τελευταίο για τον Βράνιες. Μου είναι λίγο δύσκολο να δω την ΑΕΚ να τα βγάζει πέρα με τις διαθέσιμες επιλογές που έχει, με Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκό τυπικά φιλοξενούμενη, Άρη στο ΟΑΚΑ και μετά στο πολύ δύσκολο ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Αυτά πιάνει ο ένας μήνας, εφόσον υπάρξει κι επίσημα ως απόφαση της ΠΑΕ.

Ελπίζω πως μαζί με την εύλογη επιλογή της αυστηρής τιμωρίας μετά την άρνηση του να κατεβάσει την απαράδεκτη ανάρτηση, υπάρχει κι ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πως θα την βγάλει καθαρή η ομάδα σε αυτά τα ματς, με λίγες και εκτός του Τσιγκρίνσκι και σχετικά αμφιλεγόμενες επιλογές. Γεννιέται ένα μεγάλο αγωνιστικό ερωτηματικό, που αν η ομάδα δεν μπορεί να το απαντήσει, μπορεί να διαλύσει εντελώς την σεζόν της.

Δείτε επίσης

Μάχη… με ανεμόμυλους το γήπεδο, αλλά τελικά η ΑΕΚ την κέρδισε λόγω Μελισσανίδη

Ο Τάσος Τσατάλης για το ανέφικτο που έγινε εφικτό, αλλά και την βοήθεια των οργανωμένων της Ένωσης για να μη φύγει ποτέ η ομάδα από την Φιλαδέλφεια