Ο Καρντόσο θέλει να φτιάχνει χώρους κι όχι να τους ψάχνει στην κόντρα

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει την διαφορά για την αγωνιστική ταυτότητα που θα προσπαθήσει να καθιερώσει ο Πορτογάλος τεχνικός

Από το να αναζητάμε συνεχώς το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό, κάτι που δεν έχει και τόσο σημασία, καλύτερα είναι να πούμε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Μπόρεσε η ΑΕΚ να έχει κάνει μια τέτοια προεργασία αυτή την φορά, ειδικά για την αγορά της Πορτογαλίας, που να διευκολύνει πολύ την συνεργασία με τον προπονητή, στο πολύ βασικό πρώτο στάδιο του σχεδιασμού, με τον Καρντόσο στο τιμόνι της ομάδας.

Έτσι, υπάρχουν παίκτες που η ομάδα ήξερε καλά ήδη και κάνουν στον προπονητή (π.χ Μαρτίνς αλλά και Παουλίνιο) και παίκτες που έφερε στο επίκεντρο ο ίδιος ο προπονητής.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι της ομάδας έχουν τον πρώτο λόγο στις επαφές, υπάρχουν άλλες που επαφές του ίδιου του προπονητή, είναι πιο χρήσιμες.

Δεν συμβαίνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από τα παραπάνω.

Επίσης καλό είναι να μη χάνουμε πολύ χρόνο στους υπολογισμούς και τις προβλέψεις για τον πήχη στο οικονομικό. Γιατί αυτά θα φανούν στην πράξη. Και η πράξη, πολύ πιθανό να δείξει πως και σε αυτό το κομμάτι, οι υπολογισμοί από πριν και τα θέσφατα, ίσως δεν είναι και τόσο βάσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Καρντόσο όλα πλέον δείχνουν πως έρχεται στην ΑΕΚ για να διαμορφώσει ένα ρόστερ με βάση τα χαρακτηριστικά που θέλει ο ίδιος για να παίξει το ποδόσφαιρο που έχει στο μυαλό του.

Σε αυτή την διαδικασία, υπάρχουν ποδοσφαιριστές στο νυν δυναμικό που του κάνουν ή τουλάχιστον θεωρεί πως ενδεχομένως να του κάνουν και θα το φιξάρει στην προετοιμασία.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν του κάνουν και είτε ο ρόλος τους θα είναι κυρίως να υποστηρίξουν αλλαγές στο παιχνίδι της ομάδας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε αντίπαλο, Κάποιοι ενδεχομένως να μην έχουν και καθόλου χώρο στα πλάνα του.

Σίγουρα υπολογίζει σε πέντε πάνω κάτω προσθήκες ενδεκάδας, που θα του επιτρέψουν να δουλέψει αυτό που έχει στο μυαλό του.

Ο Καρντόσο θεωρεί και το έχει πει στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας, πως η ΑΕΚ δεν πρέπει να δώσει βάρος στην αναζήτηση παικτών που να έχουν ανάγκη να βρουν τον ανοιχτό χώρο.

Για τον νέο τεχνικό της Ένωσης, το ζητούμενο είναι να έχει τους παίκτες που στον μέσο όρο των αγώνων της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα, θα του επιτρέψουν να βγάλει το παιχνίδι με το οποίο θα βρίσκει τις απαντήσεις για τις συνηθισμένες κλειστές άμυνες.

Θέλει παίκτες που να δημιουργούν τον χώρο για τον εαυτό τους και τους συμπαίκτες τους.

Κι αυτό γενικά θα καθορίσει και την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Η ΑΕΚ πήρε έναν προπονητή που θέλει να φτιάξει ομάδα που θα προσπαθεί να δημιουργεί χώρους κι όχι να τους ψάχνει στην κόντρα. Πολύ πιο δύσκολο να το πετύχεις, σε σχέση με το ψάξιμο στην κόντρα.

Και πιο απαιτητικό όσον αφορά την δουλειά του προπονητή και πιο απαιτητικό για το επίπεδο των παικτών που χρειάζεσαι. Άρα και πιο απαιτητικό για τον σχεδιασμό της ομάδας. Κι από οικονομικής πλευράς φυσικά.

Αλλά αν τα βάλεις κάτω και σκεφτείς από ποια ματς έμεινε πίσω στην βαθμολογία η ΑΕΚ και από ποια ματς κινδύνεψε να μη πάρει το πρωτάθλημα του 2018, μάλλον είναι απαραίτητο πλέον.

Φυσικά θα υπάρξει χώρος και για ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να ανταποκριθούν όταν σε άλλα ματς τα ζητούμενα μπορεί να είναι αναγκαστικά διαφορετικά. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Όπως θα είναι ο έξτρα γύρος στο πρωτάθλημα με τα πολλά ντέρμπι ή πιθανότατα τα play offs του Europa League, αν η ΑΕΚ έχει μια νορμάλ κλήρωση στον τρίτο γύρο που θα της δίνει καθαρά τον πρώτο λόγο.

Αλλά το κριτήριο για την ομάδα και το στυλ των παικτών που θέλει, είναι τα ματς που πρέπει να παίρνεις οπωσδήποτε για να είσαι διεκδικητής.

Και κάτι ακόμη. Δίνει πολύ σημασία και στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Η οποία θα αρχίσει να δουλεύεται αρκετά νωρίς, με γνώμονα πλέον τις απαιτήσεις που θα δημιουργεί ο έξτρα γύρος στο πρωτάθλημα.

Χώρος για βιαστικές εκτιμήσεις, αυτή την περίοδο δεν πρέπει να υπάρχει πολύς γύρω από την ΑΕΚ. Μιλάμε για αλλαγή μεγάλη στην αγωνιστική φιλοσοφία και στα ζητούμενα. Με οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό, για τις δυσκολίες που θα κληθεί να διαχειριστεί ο σύλλογος στην πορεία. Και με όλα τα ρίσκα μιας μετάβασης, σε κάποιους τομείς σχεδόν ριζοσπαστικής.

Η ετοιμότητα του συλλόγου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις αυτής της μετάβασης, είναι πιο σημαντική από το τι λέμε εμείς, τι σχολιάζουν και τι σκέφτονται οι οπαδοί.

Για μας τώρα καλύτερα είναι να καταγράφουμε τα ζητούμενα, τα θέλω, τους στόχους. Και ακόμη καλύτερα να σημειώνουμε πως το πιο βασικό από όλα είναι η ετοιμότητα απορρόφησης των όποιων κραδασμών, μιας απαιτητικής μετάβασης. Αν δεν υπάρχει αυτή η ετοιμότητα, η μετάβαση δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Δείτε επίσης

«Βαρύ» το χαστούκι της FIFA κι ας κάνει σα να μη το καταλαβαίνει ο Αυγενάκης

Ο Τάσος Τσατάλης εξηγεί γιατί η επιστολή της FIFA στην ΕΠΟ εκθέτει τον υφυπουργό Αθλητισμού και κυρίως γιατί δείχνει πως στόχος του είναι αποκλειστικά η δημιουργία κρίσης