Μια κίνηση την χωρίζει από την πληρότητα

Ο Τάσος Τσατάλης για την αξία των φιλικών, τα μηνύματα για τα ματς με τους «μικρομεσαίους» και την αξία της απόκτησης στόπερ που να παίζει και «6άρι»

Η αίσθηση του να βλέπεις μια ομάδα σαν την ΑΕΚ που την έχουμε συνηθίσει κάπως συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια, να προσπαθεί και να βγάζει κάτι διαφορετικό στο γήπεδο, είναι ωραία. Πιο σημαντικό είναι να βλέπεις πως η φιλοσοφία, το παιχνίδι που δουλεύει ο προπονητής, αντανακλά σε όλους τους παίκτες που μπαίνουν στο γήπεδο. Μέχρι τον τελευταίο πιτσιρικά.

Βλέπεις δηλαδή πως προσπαθούν για το ίδιο πράγμα. Άλλος μπορεί περισσότερο, άλλος λιγότερο, άλλος καθόλου, έχει να κάνει με την ποιότητα αυτό βέβαια και τις δυνατότητες του καθενός. Αυτό είδαμε και στην Λαμία. Σε ένα ματς που είχε ενδιαφέρον στο πρώτο 45λεπτο. Και το γκολ ήταν μια φάση που δεν έχεις συνηθίσει από την ΑΕΚ. Αλλά κι άλλες επιθέσεις εξελίχθηκαν με περίπου ανάλογο τρόπο. Και σε ατομικό επίπεδο, από την πρώτη παρουσία στο γήπεδο του Βέρντε, έγινε ξεκάθαρο γιατί επέμεινε σε αυτόν ο Καρντόσο. Και για τα ατομικά στοιχεία και για τον τρόπο που κολλάει σε αυτό που θέλει να παίξει η ομάδα.

Τι ήθελε από τα φιλικά

Από κει και πέρα, πάνω στα καθιερωμένα των τελευταίων χρόνων, η ΑΕΚ πήγε και φέτος σε φιλικά πιο χαμηλής ταχύτητας. Φέτος τουλάχιστον είχε μια λογική περισσότερη, γιατί η ομάδα δουλεύει κάτι καινούργιο και πρώτιστα πρέπει να το εμπεδώσει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, έχουν φανεί πράγματα και σε επίπεδο συνόλου και ατομικά. Αλλά μένει να πιστοποιηθούν σε πραγματικές και πιο απαιτητικές συνθήκες.

Από το χθεσινό ματς το ενδιαφέρον ήταν στο γεγονός πως αντιμετώπισε η ΑΕΚ μια ομάδα που την έπαιξε πολύ κλειστά από την αρχή. Η Λαμία είναι πίσω σε επίπεδο προετοιμασίας, έχει σοβαρές εκκρεμότητες με το ρόστερ της, όπως είναι τώρα βρίσκεται σε ένα στάδιο μάλλον ενδιάμεσο ανάμεσα σε Super League1 και Super League 2.

Αλλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ΑΕΚ, τον ξέρει καλά η ομάδα του Χάβου, ξέρει να τον υπηρετήσει ο κορμός της, οπότε ήταν ένα τεστ όχι αμελητέο από αυτή την άποψη. Αλλά μέχρι εκεί. Επιθετικά η Λαμία ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, τέτοιο που πέρασε ένα απόλυτα ήρεμο βράδυ, δίδυμο στόπερ που το αποτελούσαν οι Λόπες και Σβάρνας. Και πέρσι βέβαια η ΑΕΚ πριν από την Σέλτικ, ένα δύσκολο πραγματικά φιλικό έπαιξε, με την Γαλατά στην Αθήνα, όπως φέτος θα παίξει με την Μπασακσεχίρ. Και απέναντι στους Σκοτσέζους μια χαρά έτοιμη παρουσιάστηκε. Με κόρμό βέβαια από την προηγούμενη σεζόν, έστω και με σημαντικές απουσίες. Αλλά επαναλαμβάνω, πως φέτος είχε περισσότερη σημασία να δοκιμάσει η ομάδα αυτά που δουλεύει στο επιθετικό της παιχνίδι.

Για να συνοψίσουμε, με ένα φιλικό να μένει για να ολοκληρωθούν οι εντυπώσεις από το διάστημα της προετοιμασίας, σε επίπεδο ρόστερ, σαφέστατα αυτό που χωρίζει την ΑΕΚ από την πληρότητα, είναι ένα ακόμη στόπερ. Δεν μπορεί πλέον να το αρνηθεί δημόσια ούτε ο Καρντόσο, που ως τώρα προσπάθησε να κρατήσει λίγο τις ισορροπίες μπροστά στα μικρόφωνα. Γι’ αυτό που θέλει να παίξει η ΑΕΚ, για τα ερωτηματικά που υπάρχουν ως προς τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα έχουν οι βασικές επιλογές στον άξονα, η ασφάλεια στην πίσω γραμμή είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ. Συγχωρείστε με για τα κεφαλία, αλλά πρέπει να είσαι σαφές.

Αυτό σημαίνει: ασφάλεια

Ασφάλεια σημαίνει, δεν παθαίνω πατατράκ με τα συνηθισμενα προβλήματα του Τσιγκρίνσκι. Δεν ζω και πεθαίνω με την αγωνία αυτή. Περιορίζω στο ελάχιστο τους κινδύνους που πάντα υπάρχουν από το απρόβλεπτο του Βράνιες και προσθέτω και σε ύψος, αλλά ενδεχομένως και σε δυνατότητα να καλυφθώ και στο «6» αν χρειαστεί κάποιες φορές, με τον παίκτη που θα πάρω. Για πιο ειδικές συνθήκες. Είναι προφανές.

Κατά τα άλλα, δικαιούσαι να είσαι αισιόδοξος πως με τους παίκτες που βλέπουμε, σε συνδυασμό και με αυτούς που δεν βλέπουμε στα δύο τελευταία φιλικά, αλλά και με τον τρόπο παιχνιδιού που δουλεύει η ομάδα, φέτος θα είναι μια χρονιά που βαθμοί απέναντι σε μικρομεσαίους, θα χάνονται πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες.

Γιατί η βάση του πρωταθλητισμού είναι αυτή. Τα υπόλοιπα θα κριθούν στις λεπτομέρειες, αν έχεις εξασφαλίσει αυτό. Και οι λεπτομέρειες θα κριθούν, από το να κάνεις τις συμπληρωματικές κινήσεις που απαιτούνται.

ΥΓ: Ο Μπογέ μου αρέσει πολύ. Θα ήθελα να τον έχω σαν ένα επιθετικό πολυεργαλείο, ένα παίκτη με προοπτική επίσης μεγάλη λόγω ηλικίας. Εφόσον αποκτηθεί με μια καλή οψιόν. Αλλά αν μου βάλεις το μαχαίρι στον λαιμό ανάμεσα σε ψηλό, αθλητικό στόπερ που να μπορεί να παίξει και «6άρι» και στον Αργεντινό, αυτή την στιγμή χωρίς καμιά αμφιβολία θα πάω στο στόπερ. Πρώτα το στόπερ και να είμαστε καλά και βλέπουμε ως τις 31 Αυγούστου.

Δείτε επίσης

Ο ΠΑΟΚ είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα αντιπαλότητας με τον ΟΣΦΠ

Ο Τάσος Τσατάλης για την προσπάθεια που γίνεται να ασκηθεί πίεση στην ΑΕΚ, από πλευρές που αλλάζουν θέσεις και απόψεις σαν τα πουκάμισα

29 Σχόλια

 1. Όσοι λέτε για στόπερ που παίζει και εξαρι μην το συνεχίζετε παρακαλώ. Θέλουμε στόπερ που παίζει στόπερ. Και εξαρι που να μπορεί να την δώσει σωστά και να πουληθεί Γαλανό η Σιμοες. Απλά πράγματα.

 2. ποιός είσαι ρε?

  Η έννοια της πληρότητας είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας στο ποδόσφαιρο, αφού όλες οι επαγγελματικές ομάδες έχουν ξέρω γω 30 συμβόλαια. Οπότε όλες έχουν πληρότητα σε όλες τους τις γραμμές.
  Το κρίσιμο λοιπόν είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Και επειδή μιλάμε για ΑΕΚ, το ΟΛΟ θέμα είναι να υπερτερείς σε ποιότητα έναντι των ανταγωνιστών σου.
  Για σέντερ μπακ τα γνωστά, αλλά και στο κέντρο, εάν δεν γίνει μεταγραφή και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αν δεν αποδώσει ο Κρίστισιτς, απέχουμε από τους άλλους δύο.
  Υπάρχει χρόνος και ας γίνει επιτέλους μια χρονιά το 100% που πρέπει να γίνει.

 3. 1. Μία κίνηση είναι αρκετή, αρκεί ο Κριστισιτς να είναι καλά. Στόπερ.
  2. Όχι συμπλήρωμα, αλλά αν είνσι δυνατό βασικός που να μείνει και την επόμενη χρονιά.
  3. Του χρόνου πιθανό να ψάχνουμε για 2+ στόπερ.
  4. Καλό θα ήταν να δίναμε τα ρέστα για το στόπερ και να ασχοληθούμε με Μπογέ (νομίζω ότι θα πάει καλά στα χέρια του Καρντόσο) αν ελαφρύνει το ρόστερ.
  5. Δεν έχουμε όσο χρόνο πιστεύουμε για το μπακ. Θα ήτα καλό να μπορεί να βοηθήσει στα πλει οφ του Γιουρόπα ( μην ξεχνάμε ότι είμαστε στους ανίσχυρους).

 4. πιστεύω πως τα ίδια λέγαμε και πέρσι… Κρατάμε μικρό καλάθι, και περιμένουμε να δούμε έως που θα φτάσει η ομάδα.
  Τουλάχιστον ο Καρντόσο φαίνεται πως θέλει να μην γυρνάει η μπάλα στο τέρμα, -μας είχαν βγάλει τα μάτια πέρσι με αυτό Σιμόες και Σία-και να παίξουμε επιτέλους και λίγο μπάλα… να βλέπουμε αυτοματισμούς….
  Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τις γιόμες του τέρματος και των υπολοίπων Μάνταλων μπροστά

 5. Γιώργος 66

  Η πληροτητα θα ερθει αν αποκτηθει πρωτα πρωτα ενα σεντερ μπακ του στιλ Βρανιες-Λαμπροπουλου σε μαγαλυτερο ‘μεγεθος’ αν ειναι δυνατον..
  Επρεπε ομως ηδη να εχει αποκτηθει καθαρο εξαρι αλλης τελειως σωματοδομης.
  Με δεδομενο οτι δεν θα παιζει ο Καρντοσο με 2 καθαρα εξαρια, εκει εχουμε μια αχρειαστη πληθώρα ιδιων περιπου παικτων.
  Θα παιζει ενας απο Σαμπα -Σιμοες (μαλλιασε η γλωσσα μου να λεω οτι δεν επρεπε να μεινει και μ αυτα τα λεφτα κιολας) , και Γαλανό (αφου δεν καταφερνουν να τον ‘σπρώξουν’)
  Ο ενας τέσπα απο τους 3 θα επρεπε να ειναι τυπου Γιοχανσον , Βερνμπλουμ , Σακχοφ κτλ.
  Και αναλογα με τον αντιπαλο να πλαισιωνει το κεντρο με εναν απο τα 2 -σχεδον- οχταρακια, Κριστισιτς-Σιμάο., εφοσων ετσι θα παιζει ο νεος κοουτς και ετσι φυσικα ειναι το σωστο.

 6. Σε φιλικό με μια ομάδα εντελώς ανέτοιμη και την ΑΕΚ να παίζει χωρίς 7-8 βασικούς ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορείς να βγάλεις. Απ΄ ότι διάβασα η φιλοσοφία του προπονητή είναι το passing game και αυτό δεν το είδαμε. Αντίθετα είδαμε την ομάδα μας αργή, με προβλήματα στην επίθεση τα οποία πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθούν μια που φαίνεται ότι ο Καρντόσο δουλεύει, και προσπαθεί να περάσει κάποια πράγματα. Σε κάθε περίπτωση αρχίζουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και θα γίνει μια κανονική κριτική. Πρώτα ο Θεός, εδώ θα είμαστε.
  Παρεπιπτόντως 4 θλάσεις κι ακόμα δεν αρχίσαμε ? Γνωρίζει κανείς σχετικά ?

  • Τζου, Υγεία πάνω απ΄΄ολα.

   4 θλάσεις. Μόλλον τους είχε αδούλευτους ο προηγούμενος. Ή (πράγμα που δεν πιστεύω), ο γυμναστής είναι της εποχής Γκμόχ.

 7. φανατικος κουτοχορτοφαγος ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

  Τζου 28 Οκτωβριου αν ολες αυτες τις ασυναρτησιες και τα εκτος τοπου και χρονου που γραφεις εδω μεσα τα γραφεις …φιλικα [!], τοτε εγω ειμαι ο Νηλ Αμστρονγκ κι ετοιμαζομαι να παω στη Σεληνη ! Εχω κανει κι εγω αγορι μου σκληρες κριτικες στο παρελθον και θα τις ξανακανω με την πρωτη ευκαιρια [οχι πως θα εχει σημασια ] αλλα εσυ παιδακι μου εχεις αφησει πισω σου τη Γη κι εχεις γινει βασιλιας στη Ζωνη του Λυκοφωτος ! Αν δε σ αρεσει τιποτα στην ΑΕΚαρα μας δικαιωμα σου, αλλα κανε μας τη χαρη τωρα με τις κυνικοτητες και τις αφελειες και τους βαλεδες και τις τριχες που γραφεις… Αντε στο καλο παληκαρι μου και καλημερα.

 8. Δηλαδη στα εξτρεμ ειμαστε κομπλε? Εφυγαν μπακασετας και μπογιε και ηρθε ο βερντε λογικη 2σε 1.
  Ειμαστε ανταγωνιστικοι του παοκ στην συγκεκριμενη θεση?Εαν φυγει ο γιακουμακης θα χρειαστει και
  τριτο κανονικο σεντερ φορ γιατι ο μπογε που γραφεται ουτε για αστειο ειναι τετοιος.Σιγουρα υπαρχει
  θεμα και με τα σεντερ μπακ και εδω λογικη 2σε 1 βρανιες στη θεση τσοσιτς -λαμπροπουλου.

 9. Αλέξανδρος

  Να θυμίσουμε τι μας έγραφαν κάποιοι αστραπόγιαννοι πριν απο ενα μήνα?
  «Ο Χιμένεθ έφυγε γιατί ζητούσε παίκτες!!» για τον πιο «βολικό» προπονητή της δεκαετίας.
  «Ο Καρντόσο ήρθε γιατί δε σκοπεύει να πάρει παίκτες!!» και τελικά έκλεισαν σχεδόν ολα τα κενά.
  😂😂😂😂😂😂😂

  • Αλέξανδρος

   **μετά τον Σκόκο να και το κόλλημα με τον Κουρμπέλη. Εδω και 3 χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι κάποιοι ονειρεύονται Κουρμπέλη.
   Ρε τι ζούμε σ’αυτήν την ομάδα..

   • Αυτο με τον Κουρμπελη δεν μπορω να καταλαβω απο που προκύπτει και ολοι θελουν Κουρμπελη…..Λες και ο ιδιος ζει και αναπνεει να ερθει στην ΑΕΚ…
    Εν τω μεταξυ πιο πολλα θα ζηταει ο ΠΑΟ για Κουρμπελη παρα η Ριβερ για Σκοκο!
    Ουτε αυτο δεν σκεφτονται…οτι δηλαδη θες κατι εκατομμύρια για να στον δωσει ο ΠΑΟ…!

    • Αλέξανδρος

     Στο μεταξύ με τα μισά λεφτά (ούτε τα μισά δηλαδή) φέραμε Βέρντε και Ολιβέιρα.
     Αυτές οι μεταγραφές πρέπει να γίνουν οδηγός για την ΑΕΚ του μέλλοντος.
     Καλός παίκτης ο Κουρμπέλης αλλά νισάφι..

 10. coach εξέδρας

  Η ομάδα θέλει ΒΑΣΙΚΟ στόπερ, όχι απλά ένα ακόμη στόπερ. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Ο Βράνιες είναι δανεικός, ο Τσιγκρίνσκι, χωρίς παρεξήγηση, είναι γυάλινος και στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του, ο Σβάρνας δεν είναι επιπέδου πρωταθληματικής ΑΕΚ, και μένει μόνο ο Οικονόμου, ο οποίος προσωπικά μου αρέσει, αρκεί να παίζει με ένα αξιόπιστο στόπερ δίπλα του, που να καλύπτει τις αδυναμίες του (όπως ο Βράνιες).

  Θα πρέπει να ξεφορτωθούμε Τσόσιτς-Μοράν (δηλαδή συμβόλαια που κοστίζουν 700-800.000 στην ΠΑΕ), και να δώσουμε ένα καλό συμβόλαιο 450-500 σε ένα παίκτη με αξία και προοπτική. Διαθέσιμοι παίκτες υπάρχουν. Η ομάδα πλέον έχει αλλάξει στάτους, είναι υγιής οικονομικά, ανεβαίνει συνεχώς στο ευρωπαικό ranking και σε λίγο με νέο ιδιόκτητο γήπεδο. Μπορεί να προσελκύσει παίκτες αξίας.

 11. Μιχαλης21

  Η ομάδα πρέπει να πάρει ένα στόπερ καλύτερο από τους ήδη υπάρχοντες.
  Οι ομάδες του Καρντοσο μέχρι τώρα μπαζουν πολύ στην άμυνα. Το δείχνουν και τα στατιστικά.
  Ο ίδιος πρέπει να δώσει βάση σε αυτό. Η ομάδα δειχνει ωραία επιθετικά αλλά δεν δείχνει ικανή να ρίξει 4αρες. Αντιτετως τα κενά που έδειξε στην άμυνα με πιο έμπειρες ομάδες θα τα πληρώσει σίγουρα. Προς το παρον η ομάδα δεν δειχνει βαρετή αντιθέτως αλλά δεν βγάζει και σιγουριά στην άμυνα. Όσο για τις τελικές που δημιουργούμε είναι πάρα πλανητικό. Με μικρές ομάδες η Αεκ εκανε πάντα δηψηφιο αριθμό. Αν προσέξει η ομάδα την άμυνα σίγουρα θα είμαστε πρωταθλητές

 12. Με μια κίνηση (σοβαρό στόπερ) είμαστε σε καλό δρόμο. Η «πληρότητα» είναι μεγάλη κουβέντα
  και θέλει και 2ο εξτρέμ τύπου Βέρντε και χάφαρο στο κέντρο, μη σου πω και 2ο ποιοτικό φορ.

 13. ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21

  Με το ηδη υπαρχον ροστερ και εναν τυπου Μολεδο παμε για το νταμπλ σαν ΦΑΒΟΡΙ ….
  Ο ΚΑΡΔΟΖΟ το ξερει πολυ καλα το παιγνιδι…….

  • Τζου 28η Οκτωβρίου

   Το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος. Χρειάζεται ενδεκάδα και πάγκο. Επίσης χρειάζεται κυνικοτητα, πράγμα που κατακταται με τον χρόνο. Λείπουν και τα τρία. Λείπουν αριστερό, δεξί μπακ, σεντερ μπακ, 8ρι επιπέδου, ένας ακραίος και ένα φορ. Εκτός να πορευτει με μανταλο ακραίο που είναι αργός και χωρίς επιστροφές, Σιμαο στο 8 που δεν κόβει ούτε με βαλέ, έναν κανονικό φορ που έρχεται από προβληματική σεζόν, έναν που δεν ήθελε καν στο ροστερ της 3η ομάδα της Πορτογαλίας, έναν μέτριο τακτικά ακραίο, προβληματικά σεντερ μπακ από άποψη υγείας (και εγκεφάλου ο ένας τους) και ένα Σιμοες με την μπάλα που όλοι ξέρουμε. Αυτό που βγάζει ο οργανισμός, είναι αφέλεια. Φιλικά το λέω.

 14. Τζου 28η Οκτωβρίου

  Τα πιστεύετε ειλικρινά αυτά που γράφετε; με το σύστημα Καρντοσο, η χρονιά θα κλείσει με τρεις τεσσαρες και δύο τουλάχιστον εντός έδρας ήττες.

 15. ΑΕΚομανης

  Ρε αρρωστια με τον Κουρμπελη καποιοι.ΔΕΝ φευγει απο τον παο για άλλη Ελληνικη ομαδα λεμε.Τελεια.Αλλα ακομα κι αν εφευγε, εκτος απο πανάκριβος, κατ’εμε(και κραξτε με οσο θελετε) δεν είναι του επιπεδου που θεωρουν πολλοι.Με τα πακετα που θα χρειαζοταν για την αποκτηση του μπορει να βρεθει παικτης που να μας κανει να τρίβουμε τα ματια μας.Κι αν δικαιως αναρωτηθείτε ποιος θα τον βρει, θα σας πω ο Καρντοσο.Αν με ψίχουλα εφερε Σιμαο(απ’οτι εχει δειξει τουλάχιστον),με πακετο τι θα φερει?

 16. ενας στοπερ σε στυλ βαρελα η σεμεδο και ο μπογε

 17. Κουρμπέλης 6αρι και στοπερ μαζί! + μπογέ και κλείσαμε

 18. ΣΤΟΠΕΡ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ !! ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΚ !!! ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΣΤΟΠΕΡΑΡΑ . ΤΕΛΟΣ.

 19. Μανος21ΑΕΚ1984

  Τάσο συμφωνώ το στόπερ που θα πάρει πρέπει να προορίζεται για βασικός…και να παίζει 6αρι….Για μένα πρέπει να κάνει κίνηση για κουρμπελη τα συνδυάζει και τα δύο αυτά….Και ο μπογιε να έρθει στην θεση του γιακουμακη…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *