Λίγο φως στο βάθος του τούνελ, μετά από καιρό, έριξε ο Καρέρα

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για την ΑΕΚ του σήμερα

Το πρώτο αδιαπραγμάτευτο δεδομένο, είναι πως η ΑΕΚ βιώνει μια απαράδεκτη δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία, με το να έχει μείνει 13 βαθμούς μακριά από την κορυφή, από το ξεκίνημα του νέου έτους. Αυτό δεν αλλάζει, δεν θα αλλάξει με τίποτα και σημαίνει μόνο υποχρεώσεις για όσους διαχειρίζονται τις τύχες αυτής της ομάδας.

Η ζωή βέβαια δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Η ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να βελτιωθεί, πρέπει να βγει από την παρατεταμένη αγωνιστική κρίση. Που πάνω απ’ όλα, μας έχει εξαντλήσει όλους ψυχολογικά. Μας έχει φθείρει, μας έχει κάνει εδώ κι ένα χρόνο να αντιμετωπίζουμε την ενασχόληση μας με την ομάδα, με το αγωνιστικό, σαν μια ταλαιπωρία χωρίς σταματημό.

Λίγο φως στο τούνελ

Από αυτή την άποψη λοιπόν, το ματς της Τούμπας, σήμανε μεν μια ακόμη κακή ήττα, αλλά ταυτόχρονα μετά από καιρό, άφησε κι ένα δείγμα πάνω στο οποίο μπορείς να σταθείς, για να αρχίσεις να βλέπεις λίγο φως στο τούνελ.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η παρουσία της ομάδας τακτικά, το γεγονός πως δεν την …πέθανε το γκολ που δέχθηκε (το αντικανονικό βέβαια) και τελικά το ότι έχασε το ματς, επειδή δεν βρήκε γκολ σε δύο εκπληκτικές ευκαιρίες.

Η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε φοβική όπως έχω ακούσει κατά κόρο. Αντίθετα, ο προπονητής της κατάφερε να πάρει το καλύτερο που μπορούσε να δώσει η ομάδα στην συγκεκριμένη περίοδο, σε ένα παιχνίδι τέτοιων απαιτήσεων.

Είναι εκπληκτικό να μιλούν για φοβική ΑΕΚ, όσοι την ίδια στιγμή την παρουσιάζουν να απέχει …έτη φωτός από τους δύο προπορευόμενους και ειδικά δικοί της οπαδοί, που το ρόστερ το παρουσιάζουν σχεδόν άχρηστο.

Φοβική δεν ήταν η ΑΕΚ. Είχε σχέδιο βασισμένο σε καλό μέτρημα των δικών της ορίων αυτή την στιγμή και διάβασμα του αντιπάλου. Έχτισε ψυχολογία και βρήκε αυτοπεποίθηση (στοιχεία που …την πονάνε πολύ φέτος) μέσα από την επιτυχία στην τήρηση του τακτικού πλάνου, σε σημείο που έβγαλε απροσδόκητη για όλους μας αντίδραση, μετά το άδικο γκολ που δέχθηκε.

Από εκεί και πέρα, όταν τέτοια ματς παίζονται στο όριο, θα παίξει ρόλο περισσότερο το μειονέκτημα που έχεις σε συγκεκριμένες θέσεις, από πλευράς προσωπικότητας, ακόμη και στοιχείων όπως ο αποτελεσματικός έλεγχος της μπάλας. Η ΑΕΚ είναι πιο επιρρεπής στο λάθος σε σχέση με τον αντίπαλο της την περασμένη Κυριακή κι όταν ένα ματς είναι σε λίγες φάσεις και γενικά κλειστό, αυτό πάντα θα μετρήσει περισσότερο.

Η φάση του γκολ για παράδειγμα, εκτός από την διαιτητική «πιστολιά», έχει ένα σημαντικό λάθος του Σιμόες στην κάλυψη του Μπίσεσβαρ πριν προλάβει να περάσει δεξιά στον Λημνιό, έχει τον Χουλτ να χάνει τον Έλληνα εξτρέμ μετά κι έχει τον Σιμόες να κάνει ένα πέναλτι, που ειλικρινά όσες φορές και να δω την φάση, δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόταν.

Και στο ματς με τον ΟΣΦΠ στο Φάληρο, να ανατρέξεις, αυτό θα δεις και πάλι. Όσα στοιχεία υπεροχής ενδεχομένως και να είχε να προλάβει να βγάλει ο αντίπαλος, που δεν ήταν και τόσο κραυγαλέα, η ΑΕΚ βρίσκεται πίσω στο σκορ, από αντίστοιχα κραυγαλέα προσωπικά λάθη. Βεβαίως όταν εσύ είσαι ο συνήθης ύποπτος για λάθος, δεν είναι τυχαίο. Είναι γιατί σου λείπει κάτι σε ατομικό επίπεδο.

Η προσέγγιση Καρέρα

Λέω όμως και πάλι, πως η εικόνα της ομάδας έδωσε μια σοβαρή ένδειξη πως υπάρχει κάποιος στον πάγκο, που μπορεί να διορθώσει σιγά – σιγά την κατάσταση. Με την φιλοσοφία που έχει και την οποία δεν θα την κρίνω τώρα, αλλά θα την κρίνω αν κι όταν έχει την ευκαιρία να δουλέψει με μια ομάδα πιο ολοκληρωμένη και ισορροπημένη. Αν μείνει δηλαδή στην ΑΕΚ και μετά από την τρέχουσα και την επόμενη μεταγραφική περίοδο, διαθέτει ένα ρόστερ διορθωμένο αποτελεσματικά ως προς τα σημεία που του χαλάνε προς το παρόν την ισορροπία, τότε θα δούμε αν ο Καρέρα έχει αυτή ή την άλλη προσέγγιση.

Προς το παρόν αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν μπορεί να πάρει το 100% από αυτούς που έχει, αν μπορεί να τους περάσει το όποιο πλάνο του σε κάποιο ματς, αν μπορεί να τους πείσει πως τους δείχνει τον σωστό δρόμο και να ανταποκριθούν ανάλογα στο γήπεδο. Και το ματς στην Τούμπα, ήταν ένα δείγμα θετικό, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Η ΑΕΚ μετά την καλοκαιρινή ζημιά, θα μπορούσε να είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, πιο κοντά στην κορυφή, αν για μεγάλο διάστημα δεν άφηνε το πράγμα στην ουσία στην τύχη του. Αυτό συνέβη για περισσότερο από τρεις μήνες και δεν θέλω να πω κάτι άλλο, γιατί δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε και τις καρδιές μας πλέον.

Άλλωστε όλοι καλές προθέσεις είχαν, δεν είδαν ανοιχτή πόρτα και μπήκαν. Το θέμα ήταν η απόφαση που αποδείχθηκε λάθος. Κι έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, σε μια σεζόν που ακόμη και όπως είναι η ΑΕΚ αυτή την στιγμή, θα έπρεπε να είναι μέσα στην μάχη του τίτλου.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως, γιατί θα μπορούσε να μην είχε διορθωθεί το λάθος ούτε όταν διορθώθηκε.

To μεταγραφικό στοίχημα

Αν και είναι δύσκολο το μεταγραφικό στοίχημα για την ΑΕΚ τον Γενάρη, έχουμε μια πρώτη κίνηση που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το σκεπτικό της ομάδας πλέον, αλλά και την ικανότητα να το κάνει πράξη. Ο Ίβιτς έφερε στην ΑΕΚ έναν ποδοσφαιριστή με χαρακτηριστικά που της έλειπαν και θέλω να πιστεύω πως θα αποδειχθεί κι ότι γενικά η συμφωνία, θα είναι ρεαλιστική, έτσι ώστε να μείνει ο Σιμάνσκι, εφόσον δικαιώσει τις προσδοκίες.

Θα χρειαστεί πολύ δουλειά, αλλά και τύχη, για να γίνουν μια δυο τέτοιες κινήσεις ακόμη και για τις θέσεις για τις οποίες έχει ζητήσει κάτι ο προπονητής. Ό,τι αποκομίσει τον Γενάρη μεταγραφικά η ΑΕΚ θα είναι καλό, αρκεί να έχει και ορίζοντα για την συνέχεια. Ο Σιμάνσκι έχει.

Πάντως για να λέμε την αλήθεια και πρακτικά με κριτήριο τις άμεσες ανάγκες, χρειάζονται κάποιες επιλογές ακόμη. Οι τιμωρίες και ελάχιστα μόνο προβλήματα με όχι και τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, δημιουργούν μια εικόνα στην αποστολή που βγήκε για την Τρίπολη, η οποία δείχνει αυτές τις ανάγκες.

Το κύπελλο και τα πολλά ντέρμπι που θα δώσει η ΑΕΚ σε κάθε περίπτωση και στις δύο διοργανώσεις, εφόσον περάσει τον Αστέρα, έτσι κι αλλιώς δεν αφήνουν περιθώριο, άσχετα με την διαφορά από την κορυφή.

Δείτε επίσης

Οι αχάριστοι και οι θρασύτατοι

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr γι ΄αυτά που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, πέρα από τις μεγάλες χαρές της Κυριακής