Κάθε χρόνο η ΑΕΚ την πατάει εκεί με τον ίδιο τρόπο

Ο Τάσος Τσατάλης περιμένει το βράδυ της Κυριακής για να μετρηθεί η έκταση της ζημιάς και θυμάται πως η Ένωση την πατάει τρία χρόνια με τον ίδιο τρόπο

Τα ματς σαν αυτό που τελικά η ΑΕΚ την πάτησε για τρίτη συνεχόμενη σεζόν στην Λάρισα, είναι σε διαφορετικά στάνταρ από αυτά που παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτό ορίζεται από τον πρωτόγνωρο, ακόμη και για Ελλάδα αγωνιστικό χώρο. Δεν μπορείς να ξεφύγεις, το ματς πρέπει να το σχεδιάσεις και να το διεκδικήσεις με βάση αυτό το δεδομένο.

Ο ΟΣΦΠ κέρδισε φέτος στο όριο σε ένα κακό ματς, ο ΠΑΟΚ δυο σεζόν δεν κερδίζει επίσης. Τα σημειώνω αυτά, για να μην λέμε πως είναι κανένα μοναδικό φαινόμενο η δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ όμως αντιμετωπίζει κι έξτρα δυσκολίες εκεί, που συνεχώς αποδεικνύεται πως δεν μπορεί νς τις διαχειριστεί. Όλα τα τελευταία χρόνια τσιμπάει συνολικά, εντός κι εκτός ποδοσφαίρου στο κλίμα που δημιουργεί η διοίκηση της συγκεκριμένης ομάδας και η εικόνα είναι η ίδια. Νευρική η ΑΕΚ από το ξεκίνημα κι αυτό δεν αλλάζει σε όλη την διάρκεια των αγώνων.

Αυτό που κάνει η διοίκηση του Κούγια στα ματς με την ΑΕΚ, δεν έχει καμιά σχέση με την ομάδα της Λάρισας, δεν το ακολουθεί καν το κοινό της Λάρισας και στο γήπεδο πάνε κυρίως άνθρωποι που θέλουν να δουν την ΑΕΚ να παθαίνει ζημιά. Είναι ένα τσίρκο στην κυριολεξία, κάθε χρόνο με νέους πρωταγωνιστές. Φέτος στο πρόσωπο του Ουάρντα, βρήκαν και τον ιδανικό.

Αλλά όχι μόνο αυτός, όλοι συμμετέχουν. Με τις ίδιες συμπεριφορές. Με τα εντυπωσιακά πεσίματα, με τις προκλήσεις για κάρτες. Το μενού είναι το ίδιο. Και πάντα …το τρώει η ΑΕΚ.

Δυστυχώς η ΑΕΚ επιτρέπει πάντα να διαμορφώσουν αυτοί τις συνθήκες των αγώνων, δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από αυτό.

Ακόμη και στα καλύτερα της, όπως πρόπερσι, όταν το αντίστοιχο 0-0 ήταν το αποτέλεσμα που παραλίγο να την πετάξει εκτός πρωταθλήματος όσο κανένα άλλο, την σεζόν που τελικά πήρε τον τίτλο.

Θυμίζω πως την ζημιά εκεί η ΑΕΚ την διόρθωσε με την τεράστια νίκη στο Καραϊσκάκη, δυο αγωνιστικές μετά. Το βράδυ του αγώνα στην Λάρισα, μας είχε βρει όλους να μιλάμε για το πρωτάθλημα που χάθηκε …

Το λέω πάλι, με όλες αυτές τις προϋποθέσεις, δεν είναι εύκολο, ακριβώς όπως το είπε ο Κωστένογλου, να ξεφύγεις από συνθήκες που ευνοούν τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Το ίδιο έγινε και απόψε.

Όσο μπορείς να μιλήσεις για ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ τακτικά πόνταρε σε ένα δίδυμο Σιμόες – Γαλανόπουλου στο κέντρο, που εκτίμησε το τεχνικό τιμ υποθέτω, πως θα έδινε πλεονέκτημα σε παράγοντες που έρχονται στο προσκήνιο σε αυτές τις συνθήκες. Δεν έγινε αυτό.

Η Ένωση δεν βρήκε εκεί την ενέργεια που περίμενε, δεν βρήκε κλεψίματα που θα της έδιναν πολλές ευκαιρίες για πιο γρήγορες επιθέσεις στην κόντρα. Αντίθετα, τα περισσότερα στοιχεία που έδωσαν πλεονέκτημα, τα βρήκε στον ίδιο χώρο ο αντίπαλος.

Στο δεύτερο ημίχρονο όλοι αυτοί οι παράγοντες που αναφέρουμε μαζί, οδήγησαν στο να χαθεί τελείως η μπάλα. Για να λέμε την αλήθεια χάθηκε η μπάλα. Σε τέτοιο βαθμό που μάλλον οδήγησε σε αμηχανία στην διαχείριση του ματς.

Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη αντίδραση και μάλιστα μετά τα μέσα του δεύτερου μέρους, έρχεται λόγω αναγκαστικής αλλαγής. Ενώ και μετά, πάλι μπέρδεμα και θολούρα έβγαινε. Ωστόσο για μένα ήταν φυσικό, αφού την ΑΕΚ την είχε «καταπιεί» η συγκεκριμένη μορφή, του συγκεκριμένου αγώνα, από το ξεκίνημα. Και είχε «καταπιεί» τους πάντες. Θυμίζω ξανά, όχι για να δικαιολογήσω τον οποιονδήποτε, αλλά γιατί έτσι είναι, πως στις ίδιες συνθήκες, ήταν ίδια τα συμπτώματα της διαχείρισης κι από Χιμένεθ κι από Ουζουνίδη.

Στις στιγμές, η ΑΕΚ στάθηκε και άτυχη και τυχερή μαζί. Τυχερή στις φάσεις που η Λάρισα πλησίασε στο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, άτυχη στο δοκάρι και στην φάση που διώχνει ο Μόρας στην γραμμή. Αλλά υπήρχε και μια φάση, αυτή με Λιβάγια και Ολιβέιρα στο τέλος του πρώτου μέρους, που νομίζω πως αν για ένα – δύο δευτερόλεπτα ο Κροάτης δεν φλέρταρε με την ιδέα να σουτάρει ο ίδιος και είχε περάσει πιο έγκαιρα και καλύτερα την μπάλα στον Πορτογάλο, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την πιο προφανή ευκαιρία του ματς, βγαλμένη από ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς στα περισσότερα κόρνερ της Λάρισας, ήταν για να βάζεις πάλι τα κλάματα. Κι εδώ ερχόμαστε στην κατηγορία των πραγμάτων που κυνηγάνε αυτή την ομάδα ως αποτέλεσμα μιας περιόδου από τον Μάιο του 2018, ως και το τέλος του φετινού καλοκαιριού, που αποφασιστικής σημασία ποδοσφαιρικά στοιχεία για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, έχουν αγνοηθεί.

Διαιτησία. Η μη αποβολή του Κάτσε στο 14′ σε συνδυασμό με την μη χρήση του VAR στη συγκεκριμένη φάση, αλλά και η μη αποβολή του με δεύτερη κάρτα στην επανάληψη, ειδικά σε τέτοιο ματς είναι καθοριστικά στοιχεία. Δεν είναι ίδιο παιχνίδι με την Λάρισα να παίζει με δέκα από το 14΄. Κι όποιος μιλήσει για τον Βράνιες, από τις φάσεις που ο απαράδεκτος Ουάρντα προσπαθεί να εκμαιεύσει δεύτερη κάρτα, είναι ζήτημα αν υπάρχει …μισή που να μπορείς να ανοίξεις σοβαρή συζήτηση.

Πιστεύω πως ο Ζαχαριάδης στην Λάρισα και ο Σκουλάς στην Ριζούπολη, δεν βρέθηκαν τυχαία στο VAR σε αυτή την αγωνιστική. Είναι προφανές πως η ΚΕΔ έριξε μεγάλο βάρος στο να μην έχουν παράπονα μετά τα ματς η Λάρισα και η Ξάνθη. Τις οποίες δεν ξέρω τι μπορεί να τις συνδέει, αλλά σίγουρα και οι δύο έκαναν επιθετικές τοποθετήσεις για την διαιτησία μέσα στην εβδομάδα. Βέβαια ενδεχομένως δεν είναι μόνο αυτό που τις συνδέει …

Η ΑΕΚ πήγε στην Λάρισα ως στοχοποιημένη, με την προσπάθεια να γίνει η τρίχα τριχιά, για μια περίπτωση, των διαμαρτυριών στο ημίχρονο, που εμπίπτουν στις πιο ελαφριές προβλέψεις του πειθαρχικού κώδικα. Και σωστά κρίθηκαν έτσι. Αντί να πάει παραπονούμενη από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που πέτυχε τρία κανονικά γκολ και μέτρησαν τα δύο, έφτασε στην Λάρισα περίπου απολογούμενη …

Η έκταση της ζημιάς, θα φανεί το βράδυ της Κυριακής. Στο χειρότερο σενάριο, που δεν είναι απίθανο, θα είναι πολύ σοβαρή. Ενδεχομένως να είναι καθοριστική και για την συνέχεια, με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη τόσο κοντά. Έπαιζε αυτό το ενδεχόμενο ενόψει της 6ης αγωνιστικής. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να περιμένει τα ματς των άλλων δύο εξασφαλισμένη και με την ελπίδα για κάτι ακόμη καλύτερο. Αντίθετα, περιμένει με την αγωνία μην έρθει το χειρότερο.

Δείτε επίσης

Δεν είναι περίοδος για να μιλάμε για το νυν δυναμικό

Ο Τάσος Τσατάλης θυμίζει πως δεν είμαστε ...σε «off season», αλλά ενόψει του πιο κρίσιμου κομματιού της σεζόν