Κακή δεν είναι η «ανακύκλωση», αλλά να μη πάρεις στο τέλος αυτούς που πρέπει

Ο Τάσος Τσατάλης για τα ονόματα που έχουν απασχολήσει την ΑΕΚ και σε άλλες μεταγραφικές περιόδους και τα αρνητικά σχόλια

Τις τελευταίες μέρες, βλέπω να γίνεται λόγος για την ανακύκλωση ονομάτων στα μεταγραφικά της ΑΕΚ. Η κουβέντα έχει γενικά αρνητική χροιά. Κι αναφέρεται είτε σε μας τους ρεπόρτερ που βάζουμε αυτά τα ονόματα, είτε στους υπεύθυνους της ομάδας, που κατηγορούνται πως γυρνάνε στα ίδια και τα ίδια, επειδή δεν βρίσκουν εναλλακτικές.

Δεν υπάρχει κάτι κακό, ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Ούτε ο ρεπόρτερ που έχει μια πληροφορία, πως είναι στην ατζέντα ένα όνομα που έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν, αποτελεί πρόβλημα, αλλά ούτε και το συγκεκριμένο όνομα να είναι στην ατζέντα των υπεύθυνων του σχεδιασμού. Είτε επειδή δεν έφυγε ποτέ, είτε επειδή επανέρχεται για κάποιο λόγο. Πολύ περισσότερο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.

Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που η ΑΕΚ επιχείρησε να τους πάρει σε προηγούμενες περιόδους και δεν τα κατάφερε, για τους οποίους οι άνθρωποι της ομάδας είναι πεισμένοι πως θα αποτελούσαν σπουδαίες κινήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνουν στην άκρη όλα τα υπόλοιπα, για να περιμένουν αν θα γίνει κάτι με αυτούς. Κάθε άλλο…

Πάρτε το παράδειγμα του Πόνσε. Ήταν βασικός στόχος το καλοκαίρι του 2017. Δεν την χάλασε την ΑΕΚ που τον απέκτησε τελικά το καλοκαίρι του 2018. Δεν την χάλασε που όταν δόθηκε η ευκαιρία επανήλθε. Και φυσικά δεν θα την χάλαγε αν μπορούσε να πάρει φέτος τον Ματσίς για παράδειγμα. Ή αν κατάφερνε να φέρει πίσω τον Βράνιες.

Η «ανακύκλωση» λοιπόν δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα, είναι αν δεν μπορέσεις στο τέλος να πάρεις κάποιους από αυτούς που είσαι πεισμένος πως χρειάζεσαι. Άσχετα αν τους ήθελες πρόπερσι και πέρσι ή αν τους ανακάλυψες φέτος.

Τώρα για την περίοδο που διανύουμε, νομίζω πως τα ονόματα πάνω στα οποία πέφτουμε πάνω, στο καθημερινό ρεπορτάζ, μπορεί στο τέλος να σχηματίζουν μαζί με άλλα την λίστα υποψήφιων στόχων της ΑΕΚ, αλλά προς το παρόν δεν πιστεύω ότι έχει προκύψει κάποιο που να υπάρχουν στοιχεία πως αποτελεί νούμερο ένα στόχο στην θέση του.

Η διαδικασία μέσω της οποίας μπαίνουν κατά κανόνα τα μεταγραφικά της ΑΕΚ στην τελικά ευθεία τα τελευταία χρόνια, δεν νομίζω πως έχει κινηθεί ακόμη. Κι ούτε έχει ζητηθεί από τον Δημήτρη Μελισσανίδη η τελική υπόδειξη των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη, για τις θέσεις που η ομάδα ψάχνεται να ενισχυθεί. Άρα και οι ίδιοι αξιοποιούν τον χρόνο που έχουν ακόμη, για να φτάσουν στις αποφάσεις για την σειρά των προτεραιοτήτων.

Επιλογές υπάρχουν πάντως. Άλλο θέμα τι διαχείριση χρειάζονται και αν στο τέλος θα αποδειχθεί πως είναι μέσα στο πλαίσιο που κινείται η ομάδα ή όχι. Αυτό θα το δούμε στο τέλος. Αλλά υπάρχουν και συνεχίζουν να προκύπτουν.

Η φετινή μεταγραφική περίοδος, νομίζω θα είναι πιο ομαλή στην ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν θα είναι όσο χρειάζεται παραγωγική, αφού αυτό κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά πιο ομαλή θα είναι σίγουρα. Το έχω αναφέρει ξανά εδώ, πέρσι η πολύ ενεργή συμμετοχή του τεχνικού τιμ, μπέρδεψε αρκετά τα πράγματα.

Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό. Κάποιες φορές έλλειψε και η αποφασιστικότητα, κάτι που θα βοηθούσε αν αλλάξει φέτος. Μεταγραφές σε μεγάλη ομάδα και προσπάθεια ταυτόχρονα … να ελαφρύνεσαι κι από το βάρος των ευθυνών για την συμμετοχή στις οριστικές αποφάσεις, δεν πάνε μαζί.

Ωστόσο το γεγονός πως ο Μανόλο Χιμένεθ που θεωρώ πως θα είναι στο τιμόνι της ΑΕΚ και του χρόνου, δεν είναι ο προπονητής που επιδιώκει συνεχή ενασχόληση με τα μεταγραφικά – εκτός αν έχει υπόψη μια συγκεκριμένη περίπτωση που έχει βρει ο ίδιος και τον καλύπτει- νομίζω θα βοηθήσει να πάνε πιο ομαλά τα πράγματα.

ΥΓ: Ξέρω πως έχω φάει αρκετό κράξιμο για την έκφραση πίστης στον Τσόσιτς, που τόνισα πολύ τελευταία. Και μετά το ματς με την Λαμία, δέχτηκα πολλά μηνύματα. Από την άλλη, όπως βλέπουμε με το συμβόλαιο του, η ομάδα ποντάρει πολύ σε αυτόν κι όπως βγάζει το ρεπορτάζ, το ίδιο πολύ ποντάρει σε αυτόν και ο Χιμένεθ. Αυτό, χωρίς καμιά πρόθεση να υποτιμήσω τις αρνητικές για την εκτίμηση που έκανα απόψεις, μου αρκεί.

Απλά να επισημάνω, πως τον Τσόσιτς τον θεωρώ μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ, με την προϋπόθεση να έχει το περιθώριο να βγάλει το 100% από τα δυνατά του στοιχεία. Κι όχι να επωμίζεται τη βασική ευθύνη και για απαιτήσεις που δεν ταιριάζουν τόσο στο αγωνιστικό του προφίλ.

Αν ο σχεδιασμός στην ΑΕΚ, καταφέρει να βρει τον παίκτη που θα αποτελέσει τον ιδανικό παρτενέρ για τον Σέρβο, εκτός από τον Τσιγκρίνσκι που ξέρουμε πως δεν είναι σίγουρη επιλογή για πολλά ματς, είμαι 1000% σίγουρος πως του χρόνου τέτοιο καιρό, η κουβέντα για τον Τσόσιτς θα είναι τελείως διαφορετική.

Και κάτι ακόμη. Οι στόχοι που είχε η καλοκαιρινή προετοιμασία της ΑΕΚ, λόγω του Champions League, δεν βοήθησαν τον Τσόσιτς σε αυτά που είχε ανάγκη, έτσι όπως παρουσιάστηκε το καλοκαίρι, μετά την δύσκολη περσινή σεζόν που είχε. Η φετινή όμως, θα είναι μια διαφορετική υπόθεση. Και λόγω του Χιμένεθ, που τον πιστεύει πολύ και ξέρει που πρέπει να κεντράρει στην δουλειά που θα κάνει μαζί του.

Δείτε επίσης

«Βαρύ» το χαστούκι της FIFA κι ας κάνει σα να μη το καταλαβαίνει ο Αυγενάκης

Ο Τάσος Τσατάλης εξηγεί γιατί η επιστολή της FIFA στην ΕΠΟ εκθέτει τον υφυπουργό Αθλητισμού και κυρίως γιατί δείχνει πως στόχος του είναι αποκλειστικά η δημιουργία κρίσης