Για το σήμερα και το άμεσο μέλλον, ήταν σίγουρα η πιο λογική επιλογή

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr, για τα στοιχεία που καθιστούν ορθολογική την απόφαση να συνεχίσει η ΑΕΚ με Κωστένογλου

Ανάλογα με την ζημιά που έπαθε η ΑΕΚ αν σκεφτεί κανείς πως κατέρρευσε απόλυτα ένα ποδοσφαιρικό project στο οποίο επενδύθηκαν πολλά, υλικά και μη, η κατάσταση μια χαρά είναι σήμερα.

Ναι, είναι μια χαρά. Σήμερα. Δεν ξέρω γι΄αύριο ή για μεθαύριο, αλλά σήμερα είναι καλή. Άλλωστε, όταν έχει γίνει τέτοια ανατροπή, θέλεις καιρό για να αρχίσεις πάλι να βλέπεις πιο μακριά. Το σήμερα και το πολύ άμεσο μέλλον, έχουν περισσότερη σημασία.

Ανατροπή συναισθημάτων

Με την εμφάνιση και το παραλίγο θαύμα στην Τραπεζούντα, με την εμφάνιση, το αποτέλεσμα και τον επικό τρόπο που ήρθε στην Τρίπολη, η ΑΕΚ έζησε μια εντυπωσιακή ανατροπή συναισθημάτων.

Αυτά τα συναισθήματα που έβγαλε το ματς στην Τουρκία, οδήγησαν σε έναν απίστευτο ξεσηκωμό ενόψει Τρίπολης. Τον έζησε και η ομάδα στο πετσί της.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που η καθαρή ποδοσφαιρική λογική, πρέπει να μπαίνει στην άκρη. Αν σκεφτεί κανείς πως στην ΑΕΚ έχει γίνει αυτό και σε άλλες στιγμές, πιο νορμάλ, ειδικά σε αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενο.

Αλλά ποιος μπορεί στ΄αλήθεια να πει τι απαιτούσε η ποδοσφαιρική λογική στην παρούσα φάση; Μήπως τελικά αυτό που έγινε και η επιλογή να μείνει ο Κωστένογλου στον πάγκο, είχε περισσότερη ποδοσφαιρική λογική από τις εναλλακτικές που υπήρχαν;

Άντεχε η ΑΕΚ σε αυτή την φάση, να ανοίξει την πόρτα σε ένα νέο project, που σε κάθε περίπτωση θα σήμαινε η έλευση ενός νέου ξένου τεχνικού;

Και ποιος θα ήταν αυτός και με πιο σκεπτικό θα ερχόταν; Όταν υπάρχει ένα ρόστερ δομημένο σε μια πολύ ιδιόρρυθμη λογική, αυτή που ακολούθησε ο σχεδιασμός με τον Καρντόσο. Όταν δεν υπήρχε πλέον περιθώριο για αλλαγές σημαντικές σε αυτό το ρόστερ.

Θα ερχόταν κάποιος που θα πληρωνόταν πολύ καλά και κυρίως θα ερχόταν γι’ αυτό. Γιατί θα πληρωνόταν καλά και θα ήταν εξασφαλισμένος.

Και ήταν αυτή η περίοδος να επιλέξει να δώσει η ΑΕΚ ένα μεγάλο συμβόλαιο σε προπονητή; Όταν υπήρχαν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, που καθιστούν μακράν πιθανότερο το ενδεχόμενο οι πρώτοι μήνες να ήταν πολύ δύσκολοι; Και θα άντεχε κάποιος αν οι πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι; Με κληρονομιά την περσινή σεζόν και στο καπάκι, όσα έγιναν με τον Καρντόσο;

Πολύ σοβαρά ερωτηματικά για να τα προσπεράσεις. Κι ακόμη κι αν δεν τα σκέφτηκαν όλα αυτά που αναφέρω εδώ σήμερα όσοι πήραν την απόφαση να συνεχίσει έτσι η ΑΕΚ, το γεγονός πως ως προϋποθέσεις υπήρχαν κι έστω και τώρα μπορεί να τις σκεφτεί κανείς, έχει σημασία.

Κακά τα ψέματα, πλέον η ΑΕΚ δεν είχε ανάγκη να βάλει σε προτεραιότητα ζητήματα προπονητικής φιλοσοφίας κι αναζήτησης συγκεκριμένης αγωνιστικής ταυτότητας, μέσα από την επιλογή του νέου προπονητή.

Με βάση την μεγάλη ανατροπή συναισθημάτων σε Τραπεζούντα και Τρίπολη, πήγε σε μια επιλογή που σήμερα, επαναλαμβάνω σήμερα, μοιάζει περισσότερο λογική από οτιδήποτε άλλο μπορεί να έμπαινε στον πειρασμό να δοκίμαζε.

Διαχείριση απαιτούν περισσότερο οι στιγμές

Ο Κωστένογλου διαχειρίστηκε κάποιες από τις πιο δύσκολες, έχεις βάσιμους λόγους να αισιοδοξείς πως με λίγη βοήθεια, που πλέον υπάρχει στο πρόσωπο του Ίβιτς, μπορεί να διαχειριστεί κι άλλες. Και σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον ερχόταν από το εξωτερικό, έχει κι ένα άλλο «συν». Δεν μπήκε στην φωτιά λόγω οικονομικής εξασφάλισης. Μπήκε με την δίψα να αποδείξει πράγματα, να πετύχει μαζί με την ομάδα. Προτιμότερο κι αυτό για την ΑΕΚ νομίζω, στην παρούσα φάση.

Το κλίμα, παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν, είναι γενικά θετικό. Υπάρχει μια εικόνα συσπείρωσης, οικείες μορφές κυριαρχούν στα Σπάτα.

Ακόμη και στην δημοσιογραφική διαχείριση, το γεγονός πως πλέον για την ΑΕΚ δουλεύουν πρόσωπα που έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό της περιβάλλον χρόνια τώρα, σε πρώτη φάση θα βοηθήσει μάλλον σε επίπεδα κριτικής. Το βλέπουμε ήδη νομίζω. Μακροπρόθεσμα βέβαια αυτό δεν είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει το ίδιο θετικά, αλλά για το σήμερα και το άμεσο μέλλον, είναι θετικό.

Και βέβαια τα αποδυτήρια. Στην παρούσα φάση αυτό που συμβαίνει φαίνεται πως το είχαν ανάγκη. Επαναλαμβάνω, στην παρούσα φάση. Το σταδιακό πέρασμα στην κανονικότητα με τον Κωστένογλου προπονητή, φυσικά θα τεστάρει πράγματα και σε αυτόν τον τομέα, αλλά τώρα τα πράγματα δείχνουν καλά.

Και τι έχει ανάγκη η ΑΕΚ για να σταθεί γερά στα πόδια της; Τρείς νίκες σερί τώρα. Με Λαμία στο ΟΑΚΑ, με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και μετά με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ πάλι. Έχει κανείς αμφιβολία πως αν γίνει αυτό, η σεζόν έχει μπει για τα καλά στον σωστό δρόμο και πολύ δύσκολα δεν θα είναι η Ένωση ανταγωνιστική ως το τέλος;

Θεωρεί κανείς πως με οποιονδήποτε άλλο νέο προπονητή, από το εξωτερικό, ακόμη και με τον Πογέτ, θα είχε η ΑΕΚ περισσότερες πιθανότητες να πάρει αυτά τα ματς, απ’ ότι έχει με τον Κωστένογλου και την δυναμική που δημιούργησαν τα δύο προηγούμενα παιχνίδια;

Δείτε επίσης

Δεν ξέρουν πως είναι να το παίρνεις μέσα στο γήπεδο

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το φετινό πρωτάθλημα και πως αναμένεται να εξελιχθεί