Τελευταία Νέα

Πουλάς και αγοράζεις, όταν και όσο πρέπει

Στην ΑΕΚ αρχίζουν να βάζουν την ιστορία των αγοραπωλησιών σε πρώτο πλάνο και ο Σταύρος Καζαντζόγλου δίνει τους νόμους της αγοράς

Το θέμα δεν είναι νέο. Οι παλιότεροι θα θυμόνται, πως όταν κάποτε ήταν να πωληθεί ο Μανωλάς, πήγε να πέσει η Νέα Φιλαδέλφεια. Η πώληση του Τσιάρτα στη Σεβίλλη από τον Τροχανά, ήταν ακόμα μια βαθιά πληγή στη σχέση του τότε μεγαλομετόχου με τους οπαδούς. Αργότερα, ο κόσμος κράτησε τον Νικολαϊδη πριν φύγει για την Αντερλεχτ. Και πριν από λίγα χρόνια, ο Αδαμίδης έχασε τη μπάλα από τις πιέσεις που δέχτηκε στις ανίερες κουβέντες για πώληση του Σκόκο στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό.
Τα χρόνια περνούν, οι συνθήκες αλλάζουν, οι ομάδες προχωρούν σε άλλο επίπεδο. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν περιλαμβάνει σημαίες όπως ο Μανωλάς, που φορούν τη φανέλα μιας ομάδας σε όλη την καριέρα του. Τα θέλγητρα είναι πολλά, ο ανταγωνισμός υψηλός, τα δικαιώματα των παικτών γίνονται ολοένα και περισσότερα. Ο σύλλογος οφείλει να προσαρμόζεται, να αγοράζει, να πουλά, να ανανεώνει, να δανείζει όταν και όσο πρέπει.
Σας θυμίζω πως από πέρυσι έχει ξεκινήσει σπέκουλα για διάφορα. Πόσα λεφτά δίνει η ΑΕΚ στις μεταγραφές, ποιο είναι το μπάτζετ της; Μηδενικό απαντώ. Η ΑΕΚ δεν έχει μπάτζετ, γιατί κινείται με βάση τα όρια των εσόδων της και τις ανάγκες της ομάδας. Οι παίκτες που είχαν ζητηθεί, οι θέσεις που είχαν εντοπιστεί κενά, καλύφθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Στο τέλος της σεζόν γίνεται ταμείο και κρίνεις το πρόσημο μίας μεταγραφής.
Σας θυμίζω πως αυτό το καλοκαίρι η ΑΕΚ απέκτησε παίκτες λαχεία όπως ο Σιμόες, αδιαμφισβήτητης αξίας όπως ο Τζεμπούρ ή ο Μπουονανότε, με σημαντική καριέρα όπως ο Ντίντακ και ο Βάργκας, λύσεις που ήθελαν πολλοί όπως ο Γκάλο. Ακόμα και ο Αρθο που πολλοί βάλθηκαν να απαξιώσουν έχοντας ένα ματς όλο κι όλο, έχει δικαίωμα να κριθεί σε βάθος χρόνου από την απόδοση που θα έχει.
Συμπέρασμα; Η ΑΕΚ αγοράζει όποιον θέλει, όποιον κριθεί απαραίτητος από τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι δεδομένο πως με τα έσοδα που υπήρχαν φέτος, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταγραφές εκατομμυρίων. Αλλά δεν βλέπω και καμία ομάδα – ελληνική ειδικά – αν δεν έχει εμίρηδες ή άλλες πηγές εσόδων, να σκορπά χρήματα σε ομάδες. Ολοι κινούνται έξυπνα για να παίρνουν παίκτες ως ελεύθερους ή με μικρό ποσό κοντά στη λήξη των συμβολαίων τους.
Κατά την άποψη μου η ΑΕΚ ορθότατα έκλεισε ερμητικά την πόρτα σε όποιον ορέγεται τον Σιμόες, τον Γιόχανσον, τον Μάνταλο, κάθε παίκτη της ομάδας. Γιατί όσα λεφτά και αν προσφέρουν τώρα, του χρόνου θα δίνουν περισσότερα. Την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ θα παίζει Ευρώπη, σίγουρα στο Γουρόπα Λιγκ, ενδεχομένως και στο Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό ανεβάζει αυτόματα την τιμή κάθε παίκτη στην αγορά.
Οι πωλήσεις δεν είναι ταμπού. Αλλά θα πρέπει να γίνονται όταν πρέπει, με τα ανταλλάγματα να είναι σημαντικά για την ομάδα, ώστε να υπάρχει άμεση δυνατότητα αναπλήρωσης του κενού. Ο σύλλογος πρέπει να μπει σε αυτήν τη λογική. Στον χώρο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όσο σκληρό και μη ρομαντικά κι αν φαίνεται, ο καθένας έχει την τιμή του.
Η ίδια λογική αφορά και τις ανανεώσεις ή τους δανεισμούς. Η ΑΕΚ δεν θα τροφοδοτεί άλλες ομάδες, πληρώνοντας εκείνοι τους παίκτες. Δεν θα καλεί για ανανέωση κανέναν ποδοσφαιριστή, επειδή απλά έκανε μια σειρά καλών παιχνιδιών ή υπάρχει πίεση από ΜΜΕ που συμμετέχουν σε τέτοιες ιστορίες. Ο καθένας θα παίρνει αυτό που αξίζει, με βασικό γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και μόνο. Τελεία και παύλα.

Δείτε επίσης

Η ΑΕΚ τώρα παίζει άμυνα, μετά ξεκινά επίθεση!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αναδεικνύει γιατί η ΑΕΚ έχει ηρεμία στην εποχή της κρίσης και πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο ποδόσφαιρο