Η πορεία της ΑΕΚ προς το μέλλον!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για τις εκλογές και το σχεδιασμό της ΑΕΚ ενόψει της νέας χρονιάς

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των καιρών στον οργανισμό ΑΕΚ – κατά τη δική μου γνώμη – είναι ο αποπροσανατολισμός. Υπάρχουν καταστάσεις, όπως αυτή που καταγράφεται αυτήν την εποχή, όπου χάνεται χρόνος και δυνάμεις σε θέματα ήσσονος σημασίας, ενώ θα έπρεπε να απασχολούν κομβικά ζητήματα. Δείτε μόνο όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες: η ΑΕΚ έχει τεράστια ανοιχτά θέματα (στρατηγική στις μεταγραφές, επιλογές παικτών που θα κάνουν τη διαφορά, εκλογές) και εμείς πολλές φορές αναλωνόμαστε σε θέματα δευτερευούσης σημασίας.

Στη δική μου οπτική, με βάση και με όσα συνέβησαν κατά την τελευταία πενταετία, το θέμα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι εξόχως σημαντικό. Μπορεί το γήπεδο να έχει φτάσει σε σημείο που δύσκολα μπορεί να προκαλέσει πλέον προβλήματα ακόμα και ένας φανατικός πολέμιος του – όπως αποδείχθηκε ο Βασιλόπουλος – αλλά δεν πρέπει να περάσουν λάθος μηνύματα. Συγκριτικά με τη – λανθασμένη κατά τη γνώμη μου – επιλογή του παρελθόντος να διασπείρει δυνάμεις, αυτήν τη φορά η ΑΕΚ συστρατεύτηκε πίσω από τον Γιάννη Βούρο.

Ενωσίτης, ικανός, προβεβλημένος, με γνώση των όρων του πολιτικού παιχνιδιού. Με ψηφοδέλτιο που είναι γεμάτο από στελέχη που έχουν άμεση επαφή με την ΑΕΚ. Το ζήτημα είναι να έχουν μάθει όλοι από τα λάθη τους και να δείξουν τη δυναμική που έχει η ΑΕΚ στην περιοχή. Μπορεί να άλλαξε σημαντικά στο πέρασμα των ετών η ανθρωπογεωγραφία της πόλης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ό,τι η ΑΕΚ έχει χάσει την επιρροή της. Ειδικά από τη στιγμή, που άπαντες αντιλαμβάνονται των ευεργετικών συνεπειών που θα έχει η επιστροφή της.

Το θέμα είναι αρκούντως σημαντικό. Μπορεί η ΑΕΚ να πέτυχε στην κεντρική πολιτική σκηνή να κρατά ίσες αποστάσεις απ’ όλους – χαρακτηριστική απόδειξη η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων όλων των χώρων στη μεγαλειώδη εκδήλωση της Κυριακής για τη Γενοκτονία των Ποντίων – αλλά εντός των τειχών τα πράγματα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρα. Αυτά, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, γιατί παρατηρώ πως αρκετοί δεν έχουν καθαρά στο μυαλό τους πόσα διακυβεύονται την Κυριακή. Το γήπεδο και όσα περιλαμβάνει, είναι ζητήματα υψίστης σημασίας.

Με όσα λέω, δεν πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Απλά, ορίζω προτεραιότητες. Οι μεταγραφές και συνολικά ο σχηματισμός της νέας ομάδας, είναι εξόχως σημαντικό. Δεν μπορώ να πω, ότι όσα βλέπω τις τελευταίες ημέρες ενθουσιάζουν. Καταγράφεται στασιμότητα, η ΑΕΚ κινείται για κάποιες περιπτώσεις που είχε εντοπίσει από παλιότερα (δεν είναι κακό αυτό), θεωρητικά έχει λύσεις για κάθε μία από τις μεταγραφές που ψάχνει προτού αναχωρήσει η ομάδα για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Ετσι και αλλιώς, όποιον παίκτη και αν κλείσει τώρα, μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για τις ικανότητες του. Κριτής θα είναι το γήπεδο. Κλισέ, αλλά απόλυτα πραγματικό. Δεν βιάζομαι να κρίνω, γιατί δεν έχω ξεκάθαρο το σχέδιο της ΑΕΚ. Δηλαδή, ποια ομάδα θέλει να φτιάξει, πως θέλει να παίζει, με ποιον τρόπο θα φτάσει σε αυτό. Εκεί για εμένα είναι το μείζον σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

Ελεγε χθες σωστά (παραδόξως) ο Τσίλης, ότι είναι σημαντικό για την ΑΕΚ να επαναλάβει το πρότζεκτ του 2017. Ισχύει. Τόσο σε ό,τι αφορά την ταχύτητα στις κινήσεις, όσο και την ποιότητα των παικτών που αποκτήθηκαν. Ακόμα και εκείνοι που δεν έπιασαν – σας θυμίζω τον Τρίστασον – ήταν παίκτες με προδιαγραφές, που έρχονταν να καλύψουν κενά στο ρόστερ και χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν.

Προφανέστατα, η δουλειά δεν μπορεί να γίνει τώρα. Θεωρητικά, η ΑΕΚ πρέπει να έχει κάνει προεργασία και η ΑΕΚ να είναι έτοιμη. Αυτό που περιμένω να κατανοήσω, είναι το στρατηγικό πλάνο πάνω στο οποίο βαδίζει η ΑΕΚ. Αυτό που ήταν ξεκάθαρο το 2017 και άρχισε να θολώνει επικίνδυνα από πέρυσι. Όχι γιατί ήρθαν κακοί παίκτες ή δεν δόθηκαν χρήματα – ο Μπογέ για παράδειγμα, είχε σχεδόν τριπλάσιο συμβόλαιο από τον Χριστοδουλόπουλο – αλλά γιατί η ΑΕΚ βαρούσε στα κουτουρού.

Νόμος του ποδοσφαίρου είναι πως όσα χρήματα και αν δαπανάς για κάθε ποδοσφαιριστή, εάν αυτός δεν «κολλήσει» στην ομάδα, δεν ταιριάξει με τους υπόλοιπους, δεν βρει το χώρο του μέσα στο σύνολο, τότε είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Τα παραδείγματα από το διεθνές ποδόσφαιρο είναι άπειρα και με ομάδες που τα χρήματα που δαπανεί η ΑΕΚ στις μεταγραφές, τα έχουν για τις αμοιβές μιας εβδομάδας.

Αυτό που περιμένω είναι να αποκρυσταλλωθούν όσα είπε ο Μελισσανίδης προς τους παίκτες και όσα λέγονται έπειτα για τις κινήσεις. Θυμίζω, πως εκείνο το πρωινό στα Σπάτα ο Μελισσανίδης προανήγγειλε αλλαγές, ενώ μετά – κατά την κουβέντα με τον Χιμένεθ – επιχείρησαν να χαράξουν το πλάνο της επόμενης μέρας. Μέχρι τώρα, υπάρχουν πολλά κενά και καμία κίνηση που να δίνει στίγμα για τη συνέχεια.

Πριν φτάσω να κρίνω την αξία κάθε μεταγραφής, περιμένω από την ΑΕΚ να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο δρόμος της ανάκαμψης. Να δώσω παραδείγματα. Με την πιθανή απόκτηση Βράνιες, η ΑΕΚ φτάνει στα πέντε στόπερ και υπάρχει κουβέντα για ακόμα έναν. Ποιος θα κοπεί, αφού άπαντες έχουν συμβόλαιο. Ποια χαρακτηριστικά θα αναζητηθούν, ώστε να μη γίνει ξανά η κόμπλα που συνέβη με το βάφτισμα του Οικονόμου ως αντί-Βράνιες;

Υπάρχουν και πιο σύνθετα. Στη μεσαία γραμμή, θεωρητικά η ΑΕΚ έψαχνε εξάρι, με σωματικά προσόντα, ύψος και εμπειρία. Συζητά για οκτάρι. Ψηλό μεν, αλλά οκτάρι. Πριν αποφασίσει ποιον θα πάρει, πρέπει να απαντήσει εσωτερικά: ο Γαλανόπουλος για ποιον ρόλο προορίζεται; Ο Κρίστισιτς πως θα αξιοποιηθεί; Ο Σαμπανάτζοβιτς μπορεί να υπολογίζεται, έστω ως λύση προοπτικής άμεσα;

Τα ίδια για την επίθεση. Πολλές φορές θέτονταν το δίλημμα Αραούχο ή Πόνσε. Πριν δούμε ποιον και αν μπορεί να αποκτήσει η ΑΕΚ, πρέπει να έχει αποφασιστεί με ποιον τρόπο θέλει να παίξει. Διότι πολύ απλά, μιλάμε για δύο επιθετικούς με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους. Τις ίδιες αναζητήσεις θα μπορούσα να θέσω για πολλά ακόμα ζητήματα, αλλά πιστεύω πως σύντομα – μέσα από τις πράξεις της – η ΑΕΚ θα δείξει πως θέλει να είναι τη νέα σεζόν.

Δείτε επίσης

Η ΑΕΚ μπαίνει με φόρα για να φτιάξει το μέλλον της

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου μπαίνει σε ρυθμούς αγώνων και επισημαίνει όσα κρύβει η πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό