Η φανέλα είναι βαριά!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου λίγο πριν τη ρεβάνς της ΑΕΚ για το ευρωπαϊκό μέταλλο αυτής της ομάδας

Αχαρο θα είναι. Ευρωπαϊκή βραδιά, έστω και με κάποιους άσημους Ρουμάνους, έχει μισή λάμψη δίχως την παρουσία κόσμου στις εξέδρες. Αλλά και πάλι, είναι μια ευρωπαϊκή εμφάνιση. Από αυτές, που έκαναν τη φανέλα της ΑΕΚ βαριά και ιδιαίτερα σημαντική στον ευρωπαϊκό χάρτη από την πρώτη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA.

Δεν κρύβω, ότι επειδή στο δικό μου μυαλό παίζει πάντα κομβικό ρόλο η εγχώρια κατάκτηση τίτλων – και είναι κάτι που έλειψε πολύ από την ΑΕΚ στη σύγχρονη εποχή – υπήρχαν στιγμές που έβαζα σε δεύτερη μοίρα την Ευρώπη. Αλλά για να είμαι δίκαιος, όσο και αν αλλάζει την ιστορία σου ένας τίτλος, άλλο τόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή καταξίωση.

Η λογική σειρά των πραγμάτων είναι αυτή που υπήρξε στην ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μια ομάδα που δημιουργεί την αυτοκρατορία της εντός συνόρων, ψάχνει και βρίσκει σταδιακά την ευρωπαϊκή καταξίωση. Η Ενωση των τριών διαδοχικών πρωταθλημάτων, κατάφερε να φτάσει – πρώτη ελληνική ομάδα – στους ομίλους του Champions League.

Ωστόσο, το παρελθόν δείχνει πως πολλές φορές υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος, ότι η υπερομάδα του Μπάρλου κατέκτησε πρώτα την Ευρώπη και έπειτα τα πρωτεία εντός συνόρων. Άλλες εποχές, άλλες διαδικασίες, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια σε μεγάλο βαθμό.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η ευρωπαϊκή καταξίωση και η κατάκτηση ευρωπαϊκών διακρίσεων, είναι εκείνη που τελικά αλλάζει το στάτους μια ομάδας. Αναλογιστείτε, ότι ο Ολυμπιακός αποτέλεσε το…αγαπημένο θέαμα της Ευρώπης επί χρόνια με τις περιπέτειες του. Εφαγε πολλά στραπάτσα, κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα εντός Ελλάδας, αλλά τελικά κατάφερε να είναι υπολογίσιμο μέγεθος στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ετσι είναι τα πράγματα. Η ΑΕΚ του Μπάρλου δοξάστηκε στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς έφτασε στην κορύφωση της μέσω του Champions League. Οι τελευταίες εκλάμψεις της ΑΕΚ, ήταν πάντα μέσω της Ευρώπης: η τεράστια ομάδα του Μπάγεβιτς με την αήττητη πορεία στο Champions League, η νίκη επί της Μίλαν, ο αποκλεισμός της Λεβερκούζεν.

Οσα πέτυχε καταστρέφοντας τα πάντα ο Ολυμπιακός, όσα πασχίζει να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ τα είχε δεδομένα εδώ και δεκαετίες. Συζητάμε για τη μοναδική ελληνική ομάδα που είχε καταφέρει να φτάσει στην οκτάδα και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πρόκειται για το μόνο σύλλογο που ακόμα και στα χειρότερα του, έκλεινε την ευρωπαϊκή παρουσία με νίκη.

Μη λησμονεί ουδείς επίσης, ότι η ΑΕΚ είναι η ομάδα που παραμένει αήττητη στο Europa League από εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ με τη Σεντ Ετιέν. Κατάφερε να αποκλείσει δίχως να ηττηθεί, ομάδες όπως η Μίλαν, η Μπριζ και πολλές ακόμα. Να κερδίσει μέσα από την Ευρώπη, αυτοπεποίθηση και πίστη για όσα κέρδισε στη συνέχεια και μέσα στην Ελλάδα.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου άλλαξαν τα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μπλέξαμε με εθνικές και ειδικές βαθμολογίες, όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει…άλματα προς τα πίσω, είναι αναγκαίο η ΑΕΚ να κρατήσει ξανά ψηλά τη σημαία και να δείξει πόσο βαριά είναι η φανέλα της.

Ηδη, μετρά στη συνείδηση όλων. Μου έλεγε φίλος που ασχολείται επαγγελματικά με το στοίχημα, ότι η ΑΕΚ φαντάζει ως το μεγάλο σιγουράκι του τριημέρου. Αυτό είναι ακόμα μια κατάκτηση για την ΑΕΚ. Ειδικά, από τη στιγμή που αυτή η εκτίμηση γίνεται από ανθρώπους που ρίχνουν λεφτά στη διαδικασία και μετρούν τα δεδομένα απαλλαγμένοι από συναισθηματισμούς.

Δείτε επίσης

Αυτήν τη φορά, η ΑΕΚ πρέπει μόνο να κερδίσει

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου σχολιάζει τις εξελίξεις με τον Ολιβέιρα και τις μελλοντικές προσθαφαιρέσεις της ΑΕΚ