Ετσι ξεμπλέκει η ΑΕΚ

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό, που έσφιξε από νωρίς γύρω από την ΑΕΚ

Μπλέξαμε. Δεν λέω κάτι νέο. Πριν βγει το καλοκαιράκι, ζόρισε πολύ το πράγμα. Δεν έχει νόημα να συζητάμε καν, εάν συνιστά αποτυχία ο διαφαινόμενος ευρωπαϊκός αποκλεισμός. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για τίποτε λιγότερο από πρωτάθλημα και κύπελλο, όπως έθεσε ως στόχους ο Μελισσανίδης.

Το καταλαβαίνει ο καθένας, βλέποντας την εικόνα της ΑΕΚ στα τρία πρώτα παιχνίδια της, ότι δεν πάει καλά το πράγμα. Αν και κάποιοι ίσως να μην το αντιλαμβάνονται, το πρωταρχικό ζήτημα αφορά την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Υπάρχουν πολλά που συνθέτουν το παζλ της προβληματικής εικόνας, αλλά το θέμα ξεκινά από τα αγωνιστικά προβλήματα.

Ο Καρντόσο μου δείχνει πιο μπερδεμένος απ’ όλους. Στις πράξεις και τα λόγια του. Αυτήν την περίοδο, πονούν περισσότερο οι πράξεις. Εμφανίστηκε ως εκείνος που θα έκανε τη μετάβαση της ΑΕΚ σε ένα ποδόσφαιρο πιο θεαματικό και ελκυστικό. Στα πρώτα ματς, ότι καλό εμφανίζεται δημιουργικά βασικά από την ατομική ποιότητα που υπάρχει σε παίκτες της ΑΕΚ.

Αλλά δυσκολεύομαι να δω ομάδα με μικρές αποστάσεις στις γραμμές, καλύψεις, συντονισμένο τρόπο λειτουργίας σε άμυνα και επίθεση. Είναι σαφές, ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει πάνω στο πλάνο που θέλει ο Πορτογάλος, αλλά δεν έχει και κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Στα μάτια μου είναι φανερά, πως η ομάδα στερείται έμπνευσης και σωστής ψυχολογικής προετοιμασίας. Είναι κωμικά όσα λέγονται περί σχίσματος και κλικών στα αποδυτήρια. Αρκεί να συνειδητοποιήσει κάποιος, πως ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ σε αυτά τα ματς είναι ο Λιβάγια, που σύμφωνα με τη θεωρία του…σκότους, δεν είναι ευχαριστημένος στην ομάδα.

Ο Καρντόσο βαρύνεται και με λάθος επιλογές παικτών και με ελλειμματικό διάβασμα του αντιπάλου. Ισως να μην έχει την πείρα που χρειάζεται ένας «ηλεκτρικός» πάγκος, όπως είναι αυτός της ΑΕΚ. Αλλά τα μεγάλα καράβια, έχουν και μεγάλες φουρτούνες. Ειδάλλως, θα ήταν καϊκάκια που δεν θα ξεμυτούσαν από τον Σαρωνικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήχησαν καλά στα αυτιά μου, όσα είπε ο Καρντόσο στη Nova. Απαντες γνωρίζουν πόσα έχει τραβήξει η ΑΕΚ: την κηλίδα του υποβιβασμού, τα χρόνια χωρίς τίτλο, την απόσταση της περυσινής σεζόν. Αλλά επειδή στην ΑΕΚ τα γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό επένδυσαν πάνω στη δουλειά του Καρντόσο και τον προίκισαν με τις σημαντικότερες προσθήκες των τελευταίων ετών, σχεδόν εν λευκώ.

Αρα, διαπιστώσεις που ενδεχομένως σε κάποιους να φαντάζουν ως δικαιολογίες, δεν μπορεί να μπαίνουν στην κουβέντα. Όπως επίσης, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα κάτι πολύ καλό. Στην ΑΕΚ το ζητούμενο είναι τα αποτελέσματα και αυτά πρέπει να έρθουν άμεσα. Ηδη, ξοδεύτηκε το κανονάκι της Ευρώπης.

Το θέμα σε μια ομάδα με τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, είναι πρώτιστα να παίρνει αποτελέσματα. Ακόμα και εάν στραβώνει ένα παιχνίδι και δεν έρχεται η επιβολή επί του αντιπάλου χάρη στην ποιότητα και τη διαφορά δουλειάς, να προκύπτει από το πάθος, την ατομική κλάση, τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που ενυπάρχουν μέσα στο υλικό της ΑΕΚ.

Βέβαια, όπως προείπα, αυτά είναι λόγια. Που γίνονται αέρας και περνούν. Το θέμα είναι τα αποτελέσματα, η εικόνα της ομάδας. Αυτή ήταν που χτύπησε «καμπανάκι» ακόμα και μετά τη νίκη στη Ρουμανία. Δεν ήταν μόνο τα 15’ κακής απόδοσης που είπε ο Καρντόσο, αλλά το σύνολο της εικόνας. Η ΑΕΚ θέλει άμεσα να πάρει τα πάνω της, να δείξει πως η χρονιά δεν πάει στο βρόντο.

Εύλογα, στην ΑΕΚ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Από τη μια, φαίνεται πως η ομάδα χρειάζεται άμεσα βελτίωση για να μη χάσει τα πάντα. Από την άλλη, είναι αντιποδοσφαιρικό να κρίνεις ένα ολόκληρο πρότζεκτ από τρία – έστω πολύ κακά – παιχνίδια. Ειδικά, αφού είναι πρότζεκτ που το πιστεύουν πολύ.

Η απάντηση για τη συνέχεια θα δοθεί από τον Καρντόσο και τους παίκτες του μέσα στο γήπεδο. Εάν δείξουν έμπρακτα, πως μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Υπάρχουν τρία ματς στη σειρά, όπου η ΑΕΚ θέλει δύο νίκες εντός συνόρων και μια τουλάχιστον αξιοπρεπή εμφάνιση στην Τουρκία.

Η ΑΕΚ οφείλει να αποφασίσει τι θέλει και πως θα φτάσει σε αυτό. Να σταθεί στον καθρέπτη και να κρίνει ποια ομάδα θέλει και πόσο είναι διατεθειμένη να ρισκάρει για να φτάσει στο στόχο της. Να εξηγήσει στον Καρντόσο ποια είναι τα ζητούμενα και να του καταστήσει σαφές, ότι απαιτούνται άμεσα αποτελέσματα. Τότε, θα έχει ξεμπλέξει με όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα.

Δείτε επίσης

Οι…γάιδαροι και η ανάγκη της ΑΕΚ

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου θυμάται παιδικές παροιμίες με τους γνωστούς γραφικούς και κοιτάζει όσα συμβαίνουν εντός των Σπάτων