Επίδειξη δύναμης

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου ερμηνεύει τις τελευταίες μεταγραφικές εξελίξεις στην ΑΕΚ

Εχοντας περάσει πια πολλά χρόνια στο ρεπορτάζ, ξέρω πως η πιο περίεργη περίοδος για να κάνεις αναλύσεις και να επιχειρείς να καταγράψεις το μέλλον, είναι αυτή των μεταγραφών. Τότε που υπάρχει πάντα ένας ενθουσιασμός, ειδικά όταν εμφανίζονται μεγάλα μεταγραφικά ονόματα ή παίκτες από…εξωτικές χώρες που εξάπτουν τη φαντασία του οπαδού. Οι μεταγραφές είναι το όπιο των φιλάθλων και σχεδόν όλοι είναι ευτυχισμένοι το καλοκαίρι.

Το σημαντικό που διαφοροποιεί την ΑΕΚ από κάθε άλλη ομάδα αυτήν την εποχή, είναι ο μεθοδικός και συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο κινείται στην αγορά. Αν και η κλασική εσωστρέφεια και το κλίμα που διαμορφώνεται από διάφορες πλευρές είναι φουλ αρνητικό, είναι φανερό πως στην Ενωση έχουν ξεκάθαρο πλάνο, ξέρουν τι θέλουν και πως θα το πάρουν. Γι’ αυτό ήδη είναι σχεδόν κλεισμένοι δύο διεθνείς παίκτες και κλείνει η συμφωνία με έναν παίκτη τοπ επιπέδου όπως ο Τσιγκρίνσκι.

Αν και πάντα το πρωτεύον είναι τι κάνεις εσύ, ρίχτε μια ματιά γύρω: ο Ολυμπιακός ταλανίζεται για να πάρει κάποιους δανεικούς και να κλείσει τα κενά του και περιμένει να πουλήσει για να πάρει κάποιους παίκτες. Ο Παναθηναϊκός ζει το δράμα με τον Στραματσόνι, βλέπει ως τούρμπο τον Κιβρακίδη και μιλά με κάθε βετεράνο Ιταλό. Και στον ΠΑΟΚ, ζουν την εποχή Μίχελ και ψωνίζουν κάθε περίεργο που εμφανίζεται τύπου Λέοβατς, Τσίμιροτ και κάτι 30+ Βραζιλιάνους.

Η ΑΕΚ πήρε από τον Ολυμπιακό τον Μπακασέτα, η ΑΕΚ πήρε μέσα από τα χέρια όλων τον Μπάρκα, η ΑΕΚ είναι έτοιμη να ικανοποιήσει την πρώτη μεταγραφική επιθυμία του Τιμούρ για τη θέση του τερματοφύλακα, η ΑΕΚ πάει να πάρει έναν παίκτη όπως ο Τσιγκρίνσκι που έφτασε μέχρι την πόρτα της Μπαρτσελόνα. Και το σημαντικό δεν είναι μόνο πως παίρνει εκείνους που θέλει και που θέλουν οι άλλοι. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως βαδίζει στο πλάνο της.

Γιατί ξέρετε, εκεί κρίνονται οι μεταγραφές μιας ομάδας. Όχι στα πρωτοσέλιδα, τους πηχυαίους τίτλους, τις υποδοχές στα αεροδρόμια. Μερικές φορές είναι καλά και αυτά, ώστε να ανεβαίνει η ψυχολογία. Αλλά είναι νωπές οι συγκρίσεις με τις υποδοχές των Σιμόες και Εσιέν και την αντιστρόφως ανάλογη προσφορά των δύο παικτών στη διάρκεια της χρονιάς. Το θέμα είναι να έχεις παρακολουθήσει έναν παίκτη, να είσαι βέβαιος γι’ αυτόν, να κρίνεις πως είναι αυτό που θέλεις και να προχωράς.

Παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που μπορεί να διακρίνει κάποιος στην ΑΕΚ και τη λειτουργία της, ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως κάνει επίδειξη δύναμης. Όλα δείχνουν πως μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας θα έχουν προχωρήσει οι 5-6 βασικές μεταγραφικές προτεραιότητες που τέθηκαν από τον προπονητή και τους υπεύθυνους του σχεδιασμού. Και αυτό είναι μια απάντηση στον πανικό που υπήρξε για τις 2-3 μέρες αργοπορίας στο θέμα του προπονητή. Μια ομάδα που έχει δομή, όπως η ΑΕΚ, μπορεί να θέτει τους βασικούς άξονες, να δουλεύει, να προετοιμάζεται, ώστε να ενεργοποιήσει έπειτα σύμφωνα με τα θέλω του προπονητή.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και ουδείς κρίθηκε επιτυχημένος μόνο με τις καλοκαιρινές μεταγραφές, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, ακόμα και ο πλέον κακεντρεχής και δύσπιστος δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως η ΑΕΚ κάνει αυτό που θέλει και πρέπει. Με προσεκτικά βήματα, σαρώνει στην ελληνική αγορά, παίρνει παίκτες υψηλού επιπέδου και κλείνει ήδη τα δύο βασικά κενά που είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια της περυσινής σεζόν.

Υ.Γ.: Για να ευλογήσω και λίγο τα γένια μας, το απόλυτο της ενημέρωσης, το έχετε μέσω του enwsi.gr και της σκληρής δουλειάς που γίνεται απ’ όλα τα παιδιά.

Υ.Γ.1: Η φωτογραφία που δανείστηκα από ομάδα Ενωσιτών στο διαδίκτυο, δείχνει τον ενθουσιασμό που προκαλούν αυτές οι κινήσεις. Και αυτό είναι πολύ θετικό συναίσθημα για την πορεία.

Δείτε επίσης

Μάχη… με ανεμόμυλους το γήπεδο, αλλά τελικά η ΑΕΚ την κέρδισε λόγω Μελισσανίδη

Ο Τάσος Τσατάλης για το ανέφικτο που έγινε εφικτό, αλλά και την βοήθεια των οργανωμένων της Ένωσης για να μη φύγει ποτέ η ομάδα από την Φιλαδέλφεια