Να πετάξει το… μπαλάκι του άγχους στους Τούρκους!

Ο ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ στο προσωπικό του blog ενόψει της πρώτης κομβικής μάχης με την Τραμπζονσπόρ

Ήταν πολύ όμορφη η ιδέα του Ανδρέα Δημάτου να μας… ξυπνήσει σήμερα με μια μαγική φωτογραφία της «Αγιά Σοφιάς» την ώρα που ξημερώνει! Πραγματικά, ήταν κάτι που σε έκανε να αγαλλιάζει η ψυχή σου και να ξεκινάς υπέροχα τη μέρα σου! Και που μάς… ανάγκασε να διαφοροποιήσουμε τα αρχικά μας σχέδια και να πάμε να πιούμε τον πρωινό μας καφέ στην πιο όμορφη πόλη. Στην πόλη της ΑΕΚ. Στη Νέα Φιλαδέλφεια! Και φυσικά να κάνουμε και τον απαραίτητο κύκλο-βόλτα γύρω από το ομορφότερο γήπεδο του κόσμου! Που πλησιάζει…

Πιο γρήγορα βέβαια πλησιάζει το κομβικό πρώτο παιχνίδι με την Τραμπζονσπόρ. Εκεί όπου θα κριθούν οι πιθανότητες με τις οποίες θα πάει ο δικέφαλος στον Πόντο. Στην Τραπεζούντα! Καλές οι αναλύσεις και οπωσδήποτε χρήσιμα τα συμπεράσματα για την αντίπαλο της ΑΕΚ. Ωστόσο, ας μου επιτραπεί να θεωρώ ότι η πρόκριση εξαρτάται από την ομάδα του Καρντόσο.

Με εμφάνιση και απόδοση όπως αυτή κόντρα στην Κραϊόβα πριν από λίγες ημέρες στο άδειο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ πολύ απλά θα ηττηθεί και θα αποκλειστεί από το πρώτο ματς. Αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Το ΟΑΚΑ θα είναι πάλι κεκλεισμένων, αλλά αυτή τη φορά θα γίνει το πρώτο ματς και όχι η ρεβάνς. Αυτή η διαφορά μεγαλώνει τον συντελεστή δυσκολίας για την ΑΕΚ γιατί την υποχρεώνει επί της ουσίας να νικήσει σε ένα ματς που μόνο στα τυπικά θα είναι εντός έδρας.

Το πρώτο που πρέπει να καταφέρει η ΑΕΚ είναι να νικήσει ώστε να πάει στην Τραπεζούντα για δύο αποτελέσματα. Να έχει δηλαδή «δική της» και την ισοπαλία. Αν νικήσει χωρίς να δεχτεί τέρμα, θα είναι το ιδανικό. Κι ας είναι με 1-0. Γιατί δεδομένα θα δεχτεί πίεση στη ρεβάνς και στην «καυτή» έδρα των Τούρκων, οπότε θα θέλει ένα γκολ για να τους «παγώσει» και για να θέλει μετά η Τραμπζονσπόρ τρία τέρματα.

Θεωρίες, θα πείτε. Όντως. Αλλά νομίζω ότι σε μια διπλή αναμέτρηση που οι πιθανότητες για τις δύο ομάδες είναι στο 50-50 και όπου φαβορί είναι οριακά οι Τούρκοι επειδή μόνο και μόνο η ΑΕΚ δεν θα έχει κόσμο στην έδρα της, η πρόκριση θα κριθεί στο όριο. Και για την «Ένωση» θα είναι σημαντικό να συνεχίσει να έχει 50% πιθανότητες πρόκρισης και μετά την πρώτη αναμέτρηση. Να στείλει δηλαδή το… μπαλάκι του άγχους στην Τραμπζονσπόρ.

Από εκεί και πέρα, το περιβάλλον της ΑΕΚ βρίσκει πάντα λόγους για να εγκλωβίζεται σε συζητήσεις χωρίς καμία ουσία. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε, έχουν προκύψει λογικά ανησυχία και προβληματισμός για την μη ετοιμότητα της ομάδας ενόψει των δύο κρίσιμων παιχνιδιών με την Τραμπζονσπόρ.

Και γράφω «λογικά» γιατί με αυτό που… άντεξαν να δούνε τα ματάκια μας στη ρεβάνς με την Κραϊόβα, το να μην ανησυχούσαμε και να μην προβληματιζόμασταν, θα ήταν εντελώς παράλογο.

Στο πλαίσιο όμως αυτό, εγκλωβίζεται το περιβάλλον της ΑΕΚ στο τι θα συμβεί αν ο μη γένοιτο, η ομάδα δεν περάσει τους Τούρκους και δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συνέχεια. Και μπαίνει στην όλη κουβέντα το αν θα τεθεί θέμα προπονητή και αναφέρεται από το ότι «δεν θα επέλθει και η καταστροφή» μέχρι και ότι… «δεν τρέχει τίποτα» αν η «Ένωση» αποκλειστεί.

Προφανώς και δεν θα επέλθει η καταστροφή. Τη βιώσαμε την καταστροφή το 2012 και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Και προφανώς η βιωσιμότητα της ομάδας δεν εξαρτάται από μια ευρωπαϊκή πρόκριση ή μη.

Αλλά εξίσου προφανώς δεν γίνεται να μην τρέξει τίποτα σε περίπτωση που η ΑΕΚ δεν μπει στους ομίλους. Και θα συνιστά αποτυχία κάτι τέτοιο, όπως αντιστοίχως συνιστούσαν επιτυχία, οι προκρίσεις σε ευρωπαϊκούς ομίλους την προηγούμενη διετία.

Η ΑΕΚ την τελευταία εξαετία είναι επιτέλους μια κανονική ΑΕΚ. Και η κανονική ΑΕΚ διεκδικεί εγχώριους τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Όταν κατακτά τους στόχους της, αποτελεί επιτυχία, όταν δεν τους κατακτά, συνιστά αποτυχία. Αποτυχία αγωνιστική, που επειδή είναι κανονική ΑΕΚ, μπορεί να την ξεπερνά και σίγουρα να μην έρχεται η καταστροφή.

Δείτε επίσης

Δωρεά στο κράτος η «Αγιά Σοφιά»

Ο Γιάννης Σαντοριναίος σε άρθρο εισήγησης καινοτόμων πρωτοβουλιών!