Με τέτοια τραγική σεζόν, έπρεπε να πλακώνονται και στα διπλά στην προπόνηση

Ο Τάσος Τσατάλης για τα απαράδεκτα που είδαμε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και τον επιμερισμό ευθυνών

Δεν χωράνε εύκολες δικαιολογίες για το ματς της Κυριακής στο ΟΑΚΑ. Ναι, υπήρξε έλλειψη διάθεσης, ναι υπήρξε προβληματικό στήσιμο και διαχείριση του ματς από τον πάγκο. Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα για μένα, ειδικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι άλλο.

Η ήττα από την Λάρισα ήταν μια πολύ κακή ήττα, για πολλούς λόγους. Για να σταθώ στους ψυχολογικούς, δεν είναι δυνατό η ΑΕΚ, σε βάρος της οποίας ο ιδιοκτήτης του αντιπάλου εδώ και δυο τρία χρόνια ασχημονεί φραστικά συστηματικά, να κατεβαίνει έτσι σε αυτό το ματς. Δεν είναι δυνατό να τελειώνεις την σεζόν χωρίς να έχεις βάλει γκολ στην ΑΕΛ του Αλέξη Κούγια. Με μια ισοπαλία με τραγική εμφάνιση και μια ήττα μέσα στο ΟΑΚΑ, με την οποία μάλιστα ο αντίπαλος πανηγύρισε και παραμονή.

Αν κρίνω από το κλίμα που υπήρχε μετά το παιχνίδι γύρω από την ομάδα κι έβγαζε αυτό που λέω, πως δηλαδή ήταν μια πολύ κακή ήττα, τότε υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το γεγονός πως δεν πέρασε στο ποδοσφαιρικό τμήμα πως αυτό ήταν ένα ματς που έπρεπε η ΑΕΚ να κερδίσει οπωσδήποτε και να μη δώσει κανένα δικαίωμα. Ούτε να την ειρωνευτούν, αλλά ούτε και στους καφενόβιους να αρχίσουν τα ηλίθια σενάρια.

Όταν δεν έχεις ως μηχανισμός την δυνατότητα να το περάσεις αυτό σε προπονητή και παίκτες, υπάρχει πρόβλημα. Πολύ περισσότερο, όταν ως μηχανισμός δεν μπορείς να περάσεις στους παίκτες πως μετά από όσα έχει περάσει φέτος ο κόσμος από τις εμφανίσεις τους, είναι εξοργιστικό να θεωρούν πως μπορούν να κατέβουν σε οποιοδήποτε ματς και να μη σκιστούν να παίξουν όσο καλύτερα μπορούν και να κερδίσουν.

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητο να σκιστούν στα τελευταία ματς στο πρωτάθλημα; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να κλείνουν αυτό το τραγικό πρωτάθλημα με την εικόνα την χθεσινή κι αυτή στο μεγαλύτερο μέρος του ματς με την Λαμία; Με την εικόνα τους στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, οι παίκτες της ΑΕΚ έπρεπε να βγαίνουν αυτοί την περίοδο αρπαγμένοι μεταξύ τους κι από τα διπλά στην προπόνηση. Όχι αυτή η εικόνα που βλέπουμε.

Για την διαχείριση από τον πάγκο, δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Υπάρχουν στιγμές που όσο κι αν ψάξεις να βρεις μια λογική σε κάποιες επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ, αυτό είναι αδύνατο, οπότε δεν βγαίνει τίποτε και να το συζητάς. Το ξέρουμε από πρόπερσι, από πέρσι, από την πρώτη φορά που ήρθε, το είδαμε και φέτος πλέον.

Βεβαίως το πρόβλημα της ΑΕΚ, είναι πως επιτρέπει δομικά να κρίνονται πολλά από μια δυο κακές επιλογές του προπονητή. Μια λάθος αλλαγή, μια κακή επιλογή στην ενδεκάδα ή στην διάταξη στο ξεκίνημα, κανονικά σε ομάδες στο επίπεδο ανταγωνισμού που βρίσκεται η ΑΕΚ και με αντιπάλους σαν την Λάρισα, θα έπρεπε να παίζουν πολύ λιγότερο σημαντικό ρόλο.

Για μια ΑΕΚ όπως την θέλουμε κι όπως πρέπει να είναι, δεν μπορεί να έχει σημασία απέναντι στην Λάρισα, αν θα κατέβει με 3-5-2 ή 4-2-3-1 ή αν θα είναι αριστερό μπακ χαφ ο τάδε, αντί του δείνα.

Θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να τα υπερβαίνει αυτά βάσει του υλικού της και μετά να συζητάμε για μια εμφάνιση που ναι μεν συνολικά θα έχει προκαλέσει προβληματισμό, αλλά με την ομάδα εύκολα ή δύσκολα βασισμένη σε αυτά που πρέπει να κάνουν την διαφορά απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους, να έχει κερδίσει. Αυτό δηλαδή που έκανε σε πολλά ματς φέτος ο ΠΑΟΚ.

Τώρα, αν ο Χιμένεθ είναι ο προπονητής που πρέπει να έχει αυτή η ΑΕΚ ή αν είναι απλά ο προπονητής που μπορεί να έχει για διάφορους λόγους, δεν είναι δικό μου πρόβλημα να το λύσω. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω, είναι να τον κρίνω με βάση αυτό που θεωρώ πως μπορεί να δώσει. Κι όχι με κάτι παραπάνω. Για να μην τον αδικώ.

Γιατί δεν φταίει αυτός, αν η ΑΕΚ ενδεχομένως χρειάζεται κάτι άλλο, αλλά για κάποιο λόγο έχει πείσει τον εαυτό της τον ίδιο, πως είναι πάνω από τις δυνατότητες της να τον βρει.

Δεν έχω κανένα θέμα, να κάνω αυτοκριτική για πρόσφατες τοποθετήσεις μου κι αναφέρομαι εδώ στον Τσόσιτς. Οι δύο εμφανίσεις που έκανε πριν το ματς στην Λαμία, με έκαναν να θεωρώ πως έχει μπει στον δρόμο της επιστροφής σε αυτό το επίπεδο που προσωπικά θεωρώ πως μπορεί να φτάσει, αλλά οι δύο τελευταίες σαφώς και με υποχρεώνουν να σκεφτώ ξανά αυτή την εκτίμηση.

Συνολικά τα στόπερ στα οποία βασίζεται αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ συνεχώς δείχνουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Άσχετα με το αν αυτό που βλέπουμε είναι για όλους αντιπροσωπευτικό ή όχι, όλοι δείχνουν ως τώρα, πως μόνο ως παρτενέρ και συμπληρωματικοί ενός εξαιρετικού, αξιόπιστου κεντρικού αμυντικού με προσωπικότητα, μπορούν να σταθούν.

Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, με την αποδοτικότητα του διδύμου που έχει στο κέντρο της άμυνας, πιστεύω πως και με λιγότερα πράγματα στη μεσαία γραμμή και μπροστά, πάλι θα είχε τον πρώτο λόγο.

Για να είμαστε ρεαλιστές, με αυτή την εικόνα στο κέντρο άμυνας, οι ελπίδες της ΑΕΚ να είναι ανταγωνιστική εφόσον φτάσει στον τελικό, μειώνονται αισθητά.

Κι αυτό γιατί η αδυναμία στον αέρα ειδικά, σε συνδυασμό με την έλλειψη παικτών από άλλες θέσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα στα στημένα τουλάχιστον, η ποδοσφαιρική λογική πως θα δώσεις σε κάποιες περιπτώσεις την ευκαιρία που ξέρει να εκμεταλλεύεται ο ΠΑΟΚ. Κι εκεί μόνο με τύχη θα την γλιτώσεις.

Είναι κομβικό, γιατί μπορεί να σου ακυρώσει με «κρύο» τρόπο, όλη την προσπάθεια που θα κάνεις στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού.

Αν η ΑΕΚ το καλοκαίρι δεν δώσει βάση, εκτός της ποιότητας και της προσωπικότητας και στην σωματοδομή και στο ύψος των παικτών που θα προστεθούν στην άμυνα κι όχι μόνο κι αυτό επειδή το επιβάλλει ο ανταγωνισμός, τότε θα έχει κι άλλα σημαντικά προβλήματα του χρόνου.

Κακά τα ψέματα. Οι δύο της βασικοί αντίπαλοι, έχουν συγκεκριμένους παίκτες ηγέτες, που τραβούν όλη την ομάδα. Παίκτες σημεία αναφοράς. Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κάποιον τέτοιον. Πρέπει ή να τους δημιουργήσει ( ή να τους …άνα-δημιουργήσει, γιατί 1-2 από τους υπάρχοντες μπορούν), ή να τους αποκτήσει. Με παίκτες που κρύβονται και χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους, δεν πάει μπροστά ομάδα σαν την ΑΕΚ.

ΥΓ1: Ο ενδεχόμενος τελικός κυπέλλου, σημασία πλέον έχει μόνο για λόγους ιστορικούς. Δεν αποτελεί απάντηση σε κανένα από τα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν την ΑΕΚ.

Αποτελεί μόνο μια ιστορική απαίτηση το να πάρει το κύπελλο η ΑΕΚ. Όπως θα αποτελούσε ακόμη κι αν η ΑΕΚ ήταν σε χειρότερη κατάσταση αγωνιστικά, από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Φυσικά ως κίνητρο αυτό αρκεί και δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Αλλά σε ένα ματς δεν αποδεικνύεται τίποτε. Είναι μία υποχρέωση όλων να σκιστούν για να δώσουν μια χαρά στον κόσμο, απέναντι σε μια ομάδα καλύτερη. Το ό,τι είναι καλύτερος ο ΠΑΟΚ και δεν αμφισβητείται, αλλά και δεν αποτελεί δικαιολογία για ενδεχόμενη απώλεια. Η ΑΕΚ πρέπει να πάρει το κύπελλο πάση θυσία. Αν το πάρει, ο ΠΑΟΚ θα παραμένει ποδοσφαιρικά στην απόσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή από την Ένωση και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση αυτής της απόστασης, θα παραμένει ο στόχος

Δείτε επίσης

Δέκα και… νύχτωσε!

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, ασχολείται με τα play offs…