Τελευταία Νέα

Μαθήματα νοοτροπίας

Ο Τάσος Καπετανάκος στο enwsi.gr βάζει κάτω τα… καλά που κάνει ο Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ βιώνει αυτή την περίοδο το καλό φεγγάρι της σεζόν. Μίας σεζόν που ξεκίνησε καταστροφικά, «σουλουπώθηκε» και σώθηκε αμέσως και από τον Δεκέμβριο πήρε τα πάνω της. Με τρεις διαφορετικούς προπονητές, με πολλά λάθη το περασμένο καλοκαίρι, αλλά με την… ευτυχία να πέσει τελικά πάνω στον Ιλια Ιβιτς και τον Μάσιμο Καρέρα. Ποδοσφαιρανθρώπους με εμπειρία και μάτι.

Και αν ο Σέρβος δουλεύει εκτός τεσσάρων γραμμών από τον Σεπτέμβριο, η δουλειά του Ιταλού το τελευταίο δίμηνο φαίνεται πολύ περισσότερο. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ κατάφερε να ανοίξει τώρα συζήτηση για την 2η θέση, είναι επιτυχία. Της ΑΕΚ που ανέβηκε ψηλά στο βουνό, του ΠΑΟΚ που «γκρεμοτσακίζεται» στα δύσκολα μονοπάτια.

Αυτά που… ξέκοψε ο Καρέρα

Με τον Καρέρα στην ΑΕΚ κόπηκαν πολλές κακές συνήθειες. Ότι αποφασίζει και λέει είναι… νόμος πια. Ότι εντολές δίνει με τους συνεργάτες του, πρέπει να εκτελούνται. Σε διαφορετική περίπτωση ο εκάστοτε παίκτης είναι εκτός προπόνησης, εκτός αποστολής ή στον πάγκο. Όπως και αν λέγεται. Και αυτό το έχει αποδείξει. Επίσης απαιτητικός είναι και με όσους συνεργάζεται. Ο Καρέρα επίσης δεν γουστάρει τις δικαιολογίες. Ναι, μπορεί να έχει απουσίες και κούραση να αντιμετωπίσει, όπως και ένα κακά δομημένο ρόστερ, αλλά με ότι «όπλα» έχει, πάει στον πόλεμο. Και τέλος. Είτε χάσει, είτε κερδίσει, δεν θα πει… μισή κουβέντα για όσους έλειπαν. Πρωταγωνιστές είναι αυτοί που παίζουν. Δεν έχουμε προλάβει 2,5 μήνες να τον ακούσουμε να λέει κάτι για το παρελθόν. Να τα ρίξει στις κακοτεχνίες του καλοκαιριού. Έβαλε μια γραμμή όταν ήρθε, άφησε τα πάντα πίσω και προχωρά. Τόσο πολύ που ξεχνάς ώρες-ώρες ότι υπήρχε παρελθόν φέτος και πριν τον Ιταλό. Δωρεάν μαθήματα νοοτροπίας για τον οργανισμό της ΑΕΚ και το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου όσα κάνει ο Καρέρα.

Βεβαίως αν δεν υπήρχε αυτό το… παρελθόν, δεν θα ήταν η ΑΕΚ στο -13 από την κορυφή και στο -8 από τη δεύτερη θέση. Αλλά και εμείς κάπου εδώ πρέπει να σταματήσουμε τις αναδρομές, πρέπει να δούμε αυτή η ομάδα τι κάνει, τι μπορεί να πετύχει.

Θέλει πολλούς ενεργούς παίκτες

Μετά τη Κυριακή η ΑΕΚ θα έχει να δώσει μέχρι τέλους μόνο μεγάλα ματς. Με αντιπάλους από το 1-6 της βαθμολογίας σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Άρα θα πρέπει να είναι έτοιμη σε κάθε ματς υψηλής έντασης και αυξημένων απαιτήσεων. Ο αριθμός των ενεργών παικτών πρέπει να είναι μεγάλος για να ανταποκριθεί η ΑΕΚ στο εκάστοτε σχέδιο του Καρέρα. Με 12-14 παίκτες δεν θα βγάλει τα επόμενα δύσκολα 12-13 ματς της χρονιάς. Η δουλειά στα Σπάτα πρέπει να είναι στοχευμένη, αν και εδώ που τα λέμε περισσότερο σε διαχείριση έχει να κάνει πια. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο «διάβασμα» το αντιπάλου και στην προετοιμασία πάνω σε αυτό, καθότι δεν υπάρχει χρόνος.

Και επειδή το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο και… καίει τον κόσμο, είναι νωρίς για να δούμε πως θα εξελιχθεί η σχέση Καρέρα-ΑΕΚ. Καλώς ή κακώς. Η ΑΕΚ πρέπει να σιγουρευτεί ότι με τον Ιταλό ξέρει τι θέλει, ξέρει τι μπορεί να δώσει και θα εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο. Επίσης και ο Καρέρα πρέπει να δει αν θέλει και αν η ΑΕΚ τον καλύπτει σε όλα τα επίπεδα. Και θεωρώ ότι δύσκολα θα κλείσει αυτό το θέμα πριν το Πάσχα.

Δείτε επίσης

Κρίμα που υπάρχει η UEFA και ο ΠΑΟΚ μπορεί να χρειαστεί να παίξει για να πάρει την 2η θέση

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για την αστεία πρόταση για αύξηση των ομάδων στην S.L κι άλλες ιστορίες