Η λύσσα για τον Χιμένεθ, ο Ανέστης και η Βιέννη

Ο Τάσος Τσατάλης για όλα τα ζητήματα των τελευταίων 24ωρων γύρω από την ΑΕΚ

Η … από Θεσσαλονίκη κυρίως λύσσα, για έφεση στην ποινή του Χιμένεθ, έπιασε τόπο καθώς φαίνεται. Δυο μέρες πριν λήξει η προθεσμία για το δικαίωμα άσκησης έφεσης, ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, αποφάσισε να την κάνει.

Μου κάνει εντύπωση, γιατί από πλευράς ΠΑΟΚ είχαμε μάθε από την επομένη της πρώτης απόφασης, ότι είναι σίγουρο πως θα γίνει η έφεση. Πως δηλαδή χρειάστηκε να φτάσουμε δυο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία και παραμονή της αναχώρησης της ΑΕΚ για Αυστρία, για να γίνει η έφεση;

Το δε σκεπτικό, δεν ήταν τίποτε περίπλοκο. Ήταν ακριβώς αυτό που είχαν πει κάποια συγκεκριμένα σάιτ, τότε. Όταν ανακοινώθηκε η πρώτη απόφαση. Οπότε προς τι η καθυστέρηση;

Η ιστορία μου θυμίζει λίγο τους «Απαράδεκτους», με τα …παιδικά τραύματα του Σπύρου Παπαδόπουλου, όταν πανηγύριζε γιατί πίστευε πως είχε πετύχει κάτι σημαντικό, είχε βάλει γκολ ας πούμε στο μονό, και του έλεγε ο μακαρίτης ο Μπονάτσος «και τι νομίζεις ότι έκανες ρε…».

Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις βέβαια, εδώ μιλάω για επικοινωνιακή πίεση. Αυτού του είδους πιέσεις μόνο μπορούν να ασκηθούν πλέον, όπως είναι τα πράγματα. Έγινε μια επικοινωνιακή εκστρατεία, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η πρώτη ποινή.

Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, μέσα στο οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να μην ασκηθεί έφεση. Και η πλάκα είναι πως αυτό έγινε περισσότερο από πλευράς ΠΑΟΚ. Από τον ΟΣΦΠ έγραψαν τα δικά τους όταν ανακοινώθηκε η απόφαση και δεν επανήλθαν.

Όχι πως είναι αστείο το θέμα. Το έγραψα και νωρίτερα σήμερα, πως ο Χιμένεθ μετά την Λεωφόρο και μέχρι την απολογία του, ήταν σε άσχημη ψυχολογία. Φανερά επηρεασμένος από το πρωτοφανές της θέσης που βρέθηκε, στην ως τώρα καριέρα του. Και με την Ριέκα δεν ήταν καλά.

Τώρα τον βάζουν στην ίδια διαδικασία, λίγο πριν φύγει η ομάδα για Βιέννη. Ελπίζω να το διαχειριστεί κι επειδή και στην ομάδα ξέρουν πόσο επηρεασμένος ήταν τότε, θα πρέπει να τον βοηθήσουν να το διαχειριστεί.

Έτσι κι αλλιώς, κάτι περισσότερο από εντυπώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακαμφθεί το σκεπτικό της πρώτης απόφασης. Όχι πως δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι δύσκολο.

Αλλά λίγος περισσότερος σεβασμός στην προσπάθεια της ΑΕΚ που αν πετύχει βοηθάει και γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο ( συγκινήθηκα τώρα…), δεν θα έβλαπτε. Άφησαν 11 μέρες για να φτάσουμε εδώ.

Από εκεί και πέρα, στην αποστολή για την Αυστρία είναι ο Ανέστης. Λογικό, από την στιγμή που να καθόταν ο Ντούνης στον πάγκο θα αποτελούσε μεγάλο ρίσκο. Όταν παίρνεις και το ρίσκο να πας σε αυτό το ματς, με γκολκίπερ που δεν έχει παίξει ξανά Ευρώπη.

Αλλά καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα με τον Ανέστη.

Ο Μανόλο το σκεπτικό του με τέτοιες περιπτώσεις, το έχει παρουσιάσει δημόσια ο ίδιος, με αφορμή Βάργκας και Πατίτο, οπότε να πούμε κάτι παραπάνω εμείς, περιττό είναι.

Και – δεν το λέω τυχαία- η διαχείριση του Γιόχανσον από όταν θα έμπαινε Γενάρης, δεν θα ήταν αυτή που υπήρξε μέχρι να τραυματιστεί. Είχε ήδη ζητήσει αμυντικό χαφ, πριν τραυματιστεί ο Σουηδός.

Με τον Ανέστη όμως, για τον οποίο σαφώς είναι ενημερωμένος από την διοίκηση για την πορεία των συζητήσεων, λόγω της θέσης, θα το σκεφτόταν δέκα φορές περισσότερο. Από την στιγμή που κάνει την συγκεκριμένη διαχείριση, πάει να πει πως δεν νιώθει ότι ρισκάρει πολύ. Κι αυτό έχει σημασία.

Όπως σημασία έχει σε σχέση με την εικόνα για την πορεία των συζητήσεων και κάποια ποσά που έχουν αρχίσει να βγαίνουν, να γνωρίζουμε ότι εδώ δεν μιλάμε για το αν η ΑΕΚ διαπραγματεύεται για έναν παίκτη που εφόσον υπογράψει θα είναι σίγουρα βασικός.

Έχει γίνει μια αποτίμηση. Σωστή ή λάθος, αυτή είναι. Η οποία λέει πως κρατάμε τον Ανέστη, αν αυτό γίνεται με τόσα χρήματα. Κι αυτό επίσης κάτι σημαίνει.

Γιατί στην ΑΕΚ έδωσαν για παράδειγμα όσα ζητούσε ο Μάνταλος κι έκλεισε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Γιατί με την επιστροφή του – με το καλό- υπολογίζεται πάλι σαν σημείο αναφοράς. Αυτή είναι η προοπτική. Οι διαφορές είναι εμφανείς.

Αυτό που δεν περίμενα και δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχθώ, είναι πως θα είχαμε εξελίξεις στην θέση του γκολκίπερ, πριν κλείσουν τα ευρωπαϊκά ματς, λόγω του ότι δεν είναι δηλωμένος ο Μπάρκας. Περίμενα και το είπα και την Παρασκευή στο ραδιόφωνο, πως στην Λιβαδειά θα έπαιζε πάλι ο Ανέστης, για να παίξει και στην Αυστρία. Αλλά τελικά αποδείχθηκε, πως στην αξιολόγηση της κατάστασης από πλευράς Μανόλο, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Με αυτά κι αυτά και μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στην Λιβαδειά, η ΑΕΚ πάει για να παίξει ένα από τα πιο σημαντικά της ματς εδώ και χρόνια.

Το έχω γράψει πολλές φορές, θα το γράψω πάλι. Ο χαρακτηρισμός φαβορί από την στιγμή που δεν τελείωσες την πρόκριση νικώντας στην Αθήνα, είτε την Αούστρια, είτε την Ριέκα, δεν υπάρχει πλέον. Κι απλά βολεύει τους Αυστριακούς να τον αποδίδουν στην ΑΕΚ.

Από την στιγμή που πας να παίξει πρόκριση στην έδρα του άλλου διεκδικητή της, δεν είσαι φαβορί. Εκτός αν είσαι κάποιο σπουδαίο ευρωπαϊκό μέγεθος και πας να παίξεις με την Αούστρια στην Βιέννη.

Απλά ( τι απλά δηλαδή…) η ΑΕΚ με την εικόνα της στον όμιλο ως τώρα, με την πρόκριση επί της Μπριζ, αυτό που έμοιαζε και ήταν από την αρχή υπέρβαση, το έχει κάνει περίπου υποχρέωση. Κι εδώ είναι ο κίνδυνος.

Θα είναι μεγάλο πλήγμα αν δεν πάρει την πρόκριση, από πολλές πλευρές, αλλά δεν θα πρέπει να δεχτεί η ΑΕΚ συνολικά, να διαταραχθεί το κλίμα εντός και γύρω της, από την απώλεια ενός στόχου, που στο ξεκίνημα της σεζόν δεν υπήρχε. Στόχος και μάλιστα δύσκολος, ήταν η συμμετοχή στον όμιλο.

Αν μετά ήρθε μια βατή κλήρωση, αν ήρθαν αποτελέσματα και εμφανίσεις που έδειξαν ότι μπορείς να προκριθείς, είναι άλλη ιστορία. Αυτό που δημιούργησε μόνος σου, δεν πρέπει να επιτρέψεις να γίνει βάρος που θα σε πλακώσει.

Φεύγω με το καλό για την Βιέννη, «σφιγμένος» είναι αλήθεια, γιατί … με τρώνε οι ευκαιρίες που χάθηκαν εδώ με Αούστρια και Ριέκα. Με τρώει ακόμη και το ότι μετά από τόσα που έγιναν, φτάσαμε στην … τραβηγμένη ακύρωση ενός γκολ του Αραούχο και στην φοβερή ευκαιρία με το δοκάρι του ίδιου παίκτη στο τελευταίο λεπτό με τους Κροάτες, για να μην έρθει η πρόκριση σε εκείνο το ματς.

Για κάποιον… μπολιασμένο με τα βιώματα που έχει προσφέρει … πλουσιοπάροχα η ΑΕΚ δεκαετίες τώρα, όλα αυτά μοιάζουν πάρα πολλά, για να περάσουν έτσι.

Από την άλλη, βλέπεις μια ομάδα που σε πείθει. Βλέπεις παικταράδες, βλέπεις χαρακτήρα. Και λες, δεν μπορεί να μη μετρήσουν κι αυτά ρε γαμώ το… Δεν μπορεί.

20 Σχόλια

 1. Θα τα τακτοποίησει όλα ο Λυμπερόπουλος που τρέχουνε να τον βρούνε όλοι οι μεγάλοι μάνατζερ !

 2. Στο θέμα του Ανέστη έχει γίνει μεγάλο λάθος. Μπορεί να μην είναι αυτό που θέλουμε όμως είναι το καλύτερο που έχουμε. Τι φοβάται ο Χιμένεθ ότι δεν θα τα δώσει όλα, τέρμα παίζει και ψάχνει μεταγραφή έξω, είναι λογικό να θέλει να κάνει εμφανίσεις τύπου Μίλαν. Είναι μεγάλο ρίσκο να βάλεις Τσιντωτα που δεν τον έχουμε δει σε πίεση. Στην Τρίπολη ότι πήγε μέσα έγραψε ενώ στην Λειβαδια απλά δεν πήγε τίποτα μέσα. ….
  Ελπίζω να μη μας βγει σε κακό. …..

  • Αλέξανδρος

   Αν ισχύει αυτό που έγραψε πιο κάτω ο σύντροφος Γιώργος, τότε άργησαν κιόλας να τον πετάξουν εκτός 11άδας.
   Το μέλλον θα δείξει ποιός θα δικαιωθεί

 3. η προκριση μπηκε σε ρουλετα από την στιγμη που είχαμε 30 λεπτα μετα την ισοφαριση με την ριεκα αλλα η ομαδα σαν να φρεναρε σαν να ηταν ικανοκοιημενη από την ισοπαλια…….δεν εβγαλε ενταση….ευχομαι να πανε όλα καλα με την αουστρια

 4. ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ……Ο ΛΥΜΠΕ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΓΩΝ,ΠΕΡΙΟΔΟΣ…..οσο για τον ανεστη δεν καταλληλη στιγμη αλλα δεν είναι και ο τερματοφύλακας που αρμοζει στην αεκ…….

 5. Ο Ανέστης κλείνει στο γαύρο αυτό είναι το θεμα

 6. Γιωργος 66

  Ειναι πολυ κριμα να χαθει αυτη η προκριση για παρα πολλους λογους.
  Ειναι αδικο , ειναι απαραδεκτο, ειναι ανόητο να αποκλειστουμε σε εναν ομιλο με σαφεστατα 2 κατωτερες ομαδες.
  Αργο, βασανιστικο χαρακιρι ηταν ολη η πορεια μεχρι να φτασουμε στα νυχια του παμπονηρου Φινκ.
  Ο οποιος παιζει αριστα επικοινωνιακα το παιχνιδι της προετοιμασιας.
  Ειναι κριμα ενω ειμαστε 7 ματς αήττητοι να χασουμε τελευταιο.
  Με το που περασαμε εμφατικά την Μπρυζ, η χρονιά στην Ευρωπη χρησθηκε πετυχημενη.
  Θετικο το προσημο στην επανοδο μας στα σαλόνια, οποια κι αν ηταν η συνεχεια.
  Στη κληρωση ομως σταθηκαμε τυχεροι. Και η κατασταση των 2 αυτων ομαδων , στα ματς του ομιλου , τη δικαιωσε αυτην την αρχικη εκτιμηση.
  Πιθανη ηττα αυριο, ειναι οπως και να το κανουμε αποτυχια.
  Η ΑΕΚΑΡΑ και σαν Ευρωπαικο μεγεθος και σαν αγωνιστικη κατασταση τις ξεπερνουσε αυτες τις 2.
  Ομως τωρα παμε για τελικο στη Βιεννη.
  Οτι λαθη εγιναν εγιναν.
  Παμε για την νικη -προκριση.
  Το χρωστανε αυτο οι παικτες κι ο προπονητης στους εαυτους τους πρωτα, γιατι τους αδικησαν μονοι τους και τον λαο μας που θα χαρει και θα κλαψει αν προκριθουμε
  ΕΝΩΣΑΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ Μαρτιο. Με αυτες τις προκρισεις κερδισεις νεους οπαδους
  Παμε γερα

 7. Τα βιώματα μας με την ΑΕΚ τόσα χρόνια όντως μας κάνουν επιφυλακτικούς. Απλά μετά από τόσα χρόνια που βλέπω μπάλα το αυριανό παιχνίδι δεν το φοβάμαι. Η ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερη από την Αούστρια και αυτό φάνηκε και στο πρώτο ματς. Εκεί ήρθαμε ισοπαλία για τρεις λόγους οι οποίοι αύριο δεν θα ισχύσουν: 1) λόγω ελλείψεων και ροτάσιον έπαιξε βασικός ο Αιντάρεβιτς, 2) η άμυνα λόγω των πολλών απουσιών δεν είχε ακόμη δέσει, 3) οι Λιβάγια – Αραούχο και δεν είχαν βρει ρυθμό και δεν επαίξαν όλο το ματς μαζί. Την Πέμπτη θα δούμε την κανονική ΑΕΚ, έχω το προαίσθημα ότι ο Γαλανόπουλος θα βαλει το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ και η ομάδα θα έχει ευκαιρία προς το τέλος του αγώνα να κάνει συντήρηση δυνάμεων ενόψει το αγώνα με την Κέρκυρα.

 8. Τον αγαπάμε τον Χιμένεθ…
  Τώρα τελευταία αρχίσαμε να απαπάμε πολύ και τον Ουφάνο…
  Ολόκληρη την Οικογένεια της ΑΕΚ την αγαπάμε,
  είναι η δικιά μας Οικογένεια, το δικό μας Σπίτι…
  Σε Ολα τα πρόσφατα Προβλήματα, μία είναι η Λύση,
  η Ενότητα του Λαού μας…
  Ενότητα παντού και σε Ολα…

 9. οτι και να κανουν δεν μας ενδιαφερει.απλα θα φτιαξουμε ενα scarecrow θα βαλουμε τη φατσα του χιμενεθ απανωκαι θα το βαλουμε στο παγκο.θα ενσωματοσουμε ενα ταμπλετ και οι παικτες θα παιρνουν οδηγιες……
  δευτερη λυση……τιμωρησανε το προπονητη χιμενεθ?
  αν τον βαλουμε στο γηπεδο με αλλη ιδιοτητα?πχ φωτογραφος της ομαδας?

 10. 2πισης, τελειωνει και το συμβολαιο του Τσιγκρινσκι το καλοκαιρι. Θα δουμε και αυτον σιγα σιγα να μενει εκτος αν δε συμφωνησει συντομα για νεο συμβολαιο?

 11. Αλέξανδρος

  Για να πάρει αυτή την απόφαση το τεχνικό team, πάει να πει πως κάτι παραπάνω βλέπουν και νιώθουν καλά με Τσιντώτα στο τέρμα.
  Θα δούμε αν θα τους δικαιώσει.

 12. Ρς Τασο ο Πατιτο δεν αποδειχθηκε οτι τελικα ειχε συμβολαιο 2 ετων? Αν το συμβολαιο του τελείωνε τον περασμένο Ιουνιο, υπηρχε περιπτωση να τον κρατουσαν με τοσο υψηλο συμβολαιο?

 13. Aνωνυμος 2

  Αφού λοιπόν είναι έτσι γιατί τα χώνουν στον Μαρινάκη;

 14. ΤΙΓΡΗ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΝ ΝΤΑΒΑΡΙΤΣ… Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΠΑΝΟ ΥΠΕΡ οσφπ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ…..

 15. KANOYN ΥΠΟΥΛΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΒΑΝΤΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ…..ΕΧΩ ΚΑΛΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ…ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΑΣΥΝΗ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *