ΥΓ: Ο Τάσος

Ο Κώστας Τσίλης γράφει ένα υστερόγραφο για τον Μπακασέτα

Η πραγματικότητα είναι, πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο «βλέπει» σε παίκτες μόνο επίθετα. Επίθετα που φυσικά και είναι συνδεδεμένα αριθμούς. Για πολλούς λόγους, που δεν είναι καν της στιγμής να αναλύσουμε, τα μικρά ονόματα σπανίζουν. Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, αυτό είναι μια επιλογή των ίδιων των ποδοσφαιριστών, που παίζουν με τους κανόνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο Μπακασέτας ανήκει στις εξαιρέσεις. Ήρθε στην ΑΕΚ ως Τάσος και φεύγει ως Τάσος. Και φυσικά θα συνεχίσει να είναι ο Τάσος. Συνειδητή επιλογή.

Αν βέβαια ήταν Μπακασέτας και όχι Τάσος, θα έτρεχε το καλοκαίρι του 2016 πίσω από τα εκατομμύρια που του κουνούσαν και ο ΟΣΦΠ και ο ΠΑΟΚ μετά από εκείνη την εντυπωσιακή σεζόν που είχε κάνει. Αν ήταν Μπακασέτας και όχι Τάσος, δεν θα πίεζε την ΑΕΚ να δώσει χρήματα στον Πανιώνιο για την μεταγραφή του, παρόλο που του είχαν κάνει τη ζωή πατίνι, αλλά θα περίμενε τον Γενάρη να φύγει ελεύθερος. Και αν βεβαίως ήταν Μπακασέτας και όχι Τάσος, θα είχε φροντίσει να μάθουν όλοι πως ως παιδάκι τον έπαιρνε ο νονός του από το χέρι και δεν έχανε ματς της ΑΕΚ. Θα έριχνε και ένα καβάλημα στην εξέδρα μετά από ένα γκολ και θα το έδενε το γλυκό. Αλλά είναι ο Τάσος και όχι ο Μπακασέτας.

Το «πειραματόζωο» Τάσος

Ο Τάσος από το πρώτο καλοκαίρι που ήρθε στην ΑΕΚ και μάλιστα ως το πιο καυτό μεταγραφικό όνομα από την ελληνική αγορά, χρειάστηκε να αλλάξει θέση μέσα στο γήπεδο. Να πάρει ρόλο που δεν τον είχε ούτε στην μπάλα που έπαιζε στο γυμνάσιο. Το έκανε χωρίς να παραπονεθεί ούτε το βράδυ στον καθρέφτη του. Ο Τάσος το δούλεψε για να προσαρμοστεί και κυρίως να ανταποκριθεί σ’ αυτόν το νέο ρόλο. Όχι για πάρτη του. Για να βοηθήσει την ομάδα.  Ο Τάσος απορρόφησε όλους τους κραδασμούς από την καραμούζα της εξέδρας που είχε ως στόχο το αγωνιστικό πείραμα (όταν αυτό δεν πετύχαινε), αλλά έπεφτε όλη πάνω στο «πειραματόζωο».

Ο Τάσος έβαζε πρώτα και πάνω απ’ όλα την ομάδα. Ο Τάσος έγινε ότι «αντί» χρειαζόταν κάθε φορά η ομάδα, για να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στο γήπεδο. Ο αντί – Μάνταλος πρόπερσι, για να μπορέσει η ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο αντί – Λάζαρος στην αρχή της περυσινής σεζόν, για να δώσει στην ΑΕΚ γκολ που της έλλειπαν. Στην Βουδαπέστη το γκολ που άνοιξε τον δρόμο για τους ομίλους του Τσου – Λου, με τον Ολυμπιακό το γκολ που έσωσε την παρτίδα ενός ντέρμπι.

Ο Τάσος μέσα σε μια σεζόν, έπαιξε συνολικά σε πέντε διαφορετικές θέσεις. Ίσως και να αποτελεί ρεκόρ. Προφανώς και κανένας παίκτης στο πλανήτη δεν μπορεί να παίξει σε πέντε θέσεις. Και όσοι παίζουν σε πέντε θέσεις, δεν μπορούν να είναι καλοί σε καμία. Ίσως το ρεκόρ του Τάσου, είναι πως δεν υπάρχει ούτε μια φορά, ούτε ένα ματς, ούτε σε μια από τις πέντε διαφορετικές θέσεις, που να μην έδωσε και την ψυχή του για να είναι καλός.  Αλλά είπαμε, είναι ο Τάσος. Αν ήταν ο Μπακασέτας μπορεί να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, ο οποιοσδήποτε Μπακασέτας, δηλαδή ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, το πρώτο που θα κοίταζε να διασφαλίσει, είναι το καλό ποδοσφαιρικό του προφίλ. Και θα έβρισκε τον τρόπο να μην το τσαλακώσει αυτό το προφίλ, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε πολλούς και διαφορετικούς αγωνιστικούς ρόλους. Ενδεχομένως αυτός είναι και ο σωστός τρόπος, για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Αλλά είπαμε, είναι ο Τάσος. Και βλέπει το ποδόσφαιρο λίγο διαφορετικά. Την ΑΕΚ λίγο διαφορετικά. Κυρίως την ΑΕΚ.

Διότι εκεί που πηγαίνει τώρα, ο Τάσος φυσικά και θα παραμείνει Τάσος. Αυτό δεν αλλάζει. Όμως θα είναι λίγο περισσότερο… Μπακασέτας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Διότι πλέον δεν θα παίζει στην ΑΕΚ. Αλλά όσο θα παραμένει Τάσος, δουλευταράς, συνεπής, ταπεινός, πειθαρχημένος, αποτελεσματικός στο γήπεδο, το ποδόσφαιρο θα τον δικαιώνει. Όποια φανέλα και αν φορά. Όσο για την ΑΕΚ, είναι δεδομένο πως δεν θα φέρει (γενικώς όχι για το κενό που θα αφήσει ο «Μπάκα»)από την μεταγραφική αγορά έναν… Τάσο. Θα φέρει σίγουρα… Μπακασέτα. Και εκτός από το να είναι καλός και ποιοτικός παίκτης, θα ελπίζει απλώς να είναι έστω και λίγο… Τάσος.

Δική του επιθυμία να φύγει

Βεβαίως κάπου εδώ θα πρέπει να έχουμε κάτι πολύ καθαρό. Το γεγονός πως ο Μπακασέτας φεύγει, οφείλεται κυρίως στην δική του επιθυμία να φύγει. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, κανένας Καρντόσο δεν έκανε καμία εισήγηση, πως δεν υπολογίζει τον παίκτη. Το ακριβώς αντίθετο, έστω και αν αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως βασική ενδεκάδα. Επίσης, ακριβώς επειδή ο Μπακασέτας είναι ο Τάσος, σίγουρα το κίνητρο για να φύγει, δεν ήταν για το καλύτερο συμβόλαιο των Τούρκων. Ξεκάθαρο. Επομένως η ΑΕΚ ως οργανισμός, θα πρέπει να βρει τους λόγους που ένας παίκτης σαν τον Τάσο, έφτασε στην πόρτα της εξόδου. Έναν απ’ αυτούς τον βρήκα σ’ ένα σχόλιο εδώ στο σάιτ, κάτω από το ρεπορτάζ για τον Μπακασέτα και την Αλάνιασπορ. «Να φύγει, να ξεβρομίσουν επιτέλους τα αποδυτήρια». Αυτά.

Πάντως επειδή διαχρονικά ισχύει πως οι παλιές αγάπες όταν δεν πάνε στον παράδεισο, λοξοδρομούν πάλι πίσω στην ΑΕΚ, είναι δεδομένο πως με τον Τάσο, στα ίδια μέρα θα ξαναβρεθούμε. Κρατάμε εκείνα τα δυο γκολ σ’ εκείνο το άγιο απόγευμα που η ΑΕΚ «κλείδωσε» το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια και προχωράμε. Διότι η μπάλα (πρέπει να) κυλά προς τα μπροστά.

Δείτε επίσης

Υπάρχει το «όλοι οι καλοί χωράνε»;

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στην κουβέντα και στο γήπεδο, τον Αραούχο, τον Λιβάγια και τον Ολιβέιρα