Ξέρεις τι έκανες (προ)πέρυσι το καλοκαίρι

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι πετυχημένες και αποτυχημένες καλοκαιρινές συνταγές

Πολλές φορές είχα γράψει πως η ΑΕΚ για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ακόμα καλύτερη, θα πρέπει να μην πέφτει στην παγίδα να ανατρέψει συνεχώς στην σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Διότι αν την κουβαλάει εκείνη τη σεζόν σαν ένα διαρκές μέτρο σύγκρισης, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα μετατραπεί σ’ ένα βαρίδι που θα την τραβάει προς τα πίσω. Ωστόσο η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά αυτή την προσέγγιση.

Ένας από τους βασικούς λόγους της αδυναμίας της φετινής ομάδας να είναι ανταγωνιστική και η αποτυχία να κερδίσει τους δυο τίτλους που διεκδίκησε, οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός πως όχι απλώς δεν ακολούθησε και έσκισε και πέταξε στα σκουπίδια την συνταγή που της έδωσε το πρωτάθλημα. Μαζί με σχεδόν όλα τα συστατικά της. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα πρόσωπα που άλλαξαν στο ρόστερ, παρόλο που και αυτό έπαιξε τον ρόλο του και έχει υπεραναλυθεί. Ούτε στον προπονητή.  Είναι συνολικά η δομή. Ακόμα και η βάση του σχεδιασμού.

Προφανώς κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Όμως αν στην ΑΕΚ βάλουν στο τραπέζι όλα όσα έγιναν από την αρχή μέχρι το τέλος της προπέρυσινης χρονιάς και από την αρχή μέχρι το τέλος της περυσινής, είναι βέβαιο πως θα βρουν αμέσως όλα όσα στην πρώτη περίπτωση πήγαν καλά και στην δεύτερη στραβά και ανάποδα. Αρχής γενομένης από την σύγκριση του καλοκαιριού του 2017, με το καλοκαίρι του 2018. Το πώς και πόσο διαφορετικά λειτούργησε η ΑΕΚ, είναι ίσως η άκρη του νήματος, από την οποία θα πρέπει να πιαστούν φέτος οι άνθρωποι της ομάδας για να οδηγήσουν ξανά την ομάδα σ’ ένα φινάλε όπως το περυσινό και σε καμία περίπτωση όπως το φετινό.

Ο Χιμένεθ ήταν από τους θιασώτες της άποψης, πως η πιο σημαντική δουλειά για μια πετυχημένη σεζόν, γίνεται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Και αυτός ήταν ο προσανατολισμός στο κτίσιμο που έκανε ο Ισπανός στο Κίελτσε. Ο Ουζουνίδης ήταν της φιλοσοφίας που η δουλειά είναι διαρκείας και κρατάει όλη τη σεζόν. Και αυτό ήταν το μοντέλο που εφάρμοσε στο κτίσιμο στην Πολωνία. Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι προπονητής και επομένως δεν μπορώ να κρίνω, ποιο από τα δυο μοντέλα είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Σίγουρα όμως εκ του αποτελέσματος,  δικαιώθηκε η προσέγγιση και το μοντέλο δουλειάς του Χιμένεθ. Η ΑΕΚ που προέκυψε από την προετοιμασία του καλοκαιριού του 2017, ήταν ανταγωνιστική και άντεξε σε φουλ ρυθμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι και τον Φλεβάρη. Η ΑΕΚ που προέκυψε από την περυσινή προετοιμασία, συμπεριφερόταν σαν σκασμένη ήδη από τον Δεκέμβρη.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Ο περυσινός μεταγραφικός σχεδιασμός, σ’ αντίθεση με τον προπέρσινο, δεν είχε λάθη μόνο ως προς τις επιλογές, αλλά ακόμα και ως προς τον χρόνο υλοποίηση του. Θυμίζω πως το καλοκαίρι του 2017, το ρόστερ της ΑΕΚ ήταν συμπληρωμένο κατά 80%, πριν ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Κίελτσε. Είχαν προστεθεί τέλη Αυγούστου μόνο ο Αραούχο και ο Κονέ. Το περυσινό καλοκαίρι η ΑΕΚ πήγε, δούλεψε και γύρισε από το Κίελτσε, έχοντας ανοικτές τις περισσότερες από τις μεταγραφικές εκκρεμότητες. Θυμίζω πως ο Πόνσε, ο Μπογέ και ο Άλεφ, αποκτήθηκαν όταν η ομάδα επέστρεψε από την Πολωνία, ο Σβάρνας ήρθε στα μέσα Αυγούστου, ο Γιαννιώτας στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου και ο χαφ και ο εξτρέμ δεν ήρθαν ποτέ.

Αυτή η διαφορά ακόμα και στον χρόνο υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού, έπαιξε τον ρόλο της στον τρόπο που κύλησε η σεζόν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, που είναι πολύ προφανής η σημασία του να μπορεί ένας προπονητής να κτίζει το αγωνιστικό οικοδόμημα, έχοντας στα χέρια του τα περισσότερα από τα υλικά. Έχει να κάνει και με το συνολικό δέσιμο της ομάδας. Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ επέστρεψε το καλοκαίρι του 2017 από το Κίελτσε, με αποδυτήρια δεμένα σαν γροθιά. Και ήρθαν να προστεθούν τέλος Αυγούστου ο Αραούχο, που μόλις πριν από τρεις μήνες είχε φύγει από την ομάδα αφού είχε ενσωματωθεί για τα καλά, αλλά και ο Κονέ που ήταν σαν να γύριζε σπίτι του. Όλο αυτό, είχε απήχηση στη σεζόν. Βγήκε στην ομάδα.

Αντίθετα οι παίκτες που ήρθαν με μεταγραφή το περυσινό μετά το πέρας του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ισχυρό δέσιμο μέσα στα αποδυτήρια. Ο Μπογέ, ο Άλεφ, ο Γιαννιώτας ακόμα και ο Πόνσε, δεν έβγαζαν όλο το δέσιμο και την τρέλα για την ομάδα, που είχε βγάλει, για παράδειγμα, ο Λιβάγια στην πρώτη του σεζόν. Και όσο και αν μοιάζει υπερβολικό, τελικά όλο αυτό επηρέασε και το δέσιμο συνολικά της ομάδας. Μην πάει δε το μυαλό σας στην παράμετρο του δανεικού. Διότι και ο Λιβάγια ή ο Αραούχο, δανεικοί ήρθαν πρόπερσι.

Φυσικά και δεν είναι διόλου εύκολο να κάνεις την μεταγραφή που θέλεις, όσο γρήγορα την θέλεις. Όποιος το λέει αυτό, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσει να ξεχωρίσει τις διαφορές του football manager από το αληθινό ποδόσφαιρο και γενικώς τις διαφορές των βιντεοπαιχνιδιών με την πραγματική ζωή. Υπάρχουν δυσκολίες και νόμοι (αυτής της καταραμένης) αγοράς, που σπρώχνουν μεταγραφικές υποθέσεις ακόμα και μέχρι και την τελευταία μέρα του Αυγούστου. Και για κάποιες πολύ σπέσιαλ περιπτώσεις, όπως πρόπερσι ήταν του Αραούχο, μπορεί να χρειαστεί (και πρέπει να το κάνεις) να περιμένεις όχι απλώς μέχρι και τις 31 Αυγούστου, αλλά μέχρι και τις 11.55 εκείνης της μέρας. Όμως για να μην τρελαθούμε, δεν είναι και ο κανόνας. Παικταράς όπως ο Λιβάγια, είχε κλείσει τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη ήταν στο Κίελτσε.

Η ουσία είναι, για να μην το ανοίγουμε πολύ, πως η ΑΕΚ εκτός από εύστοχες και ποδοσφαιρικά ορθολογικές μεταγραφικές επιλογές, εκτός από κλείσιμο των κενών που υπάρχουν στο ρόστερ, θα πρέπει να πάρει μαθήματα απ’ όσα δίδαξε το περυσινό και το προπέρσινο καλοκαίρι, σε σχέση με την κατάληξη της σεζόν. Και με βάση αυτά τα μαθήματα να πορευτεί και φέτος. Είπαμε, το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική.

Δείτε επίσης

Δείξε μου τους συνεργάτες σου…

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τους πρώην και τους επόμενους που πλαισιώνουν τους προπονητές της ΑΕΚ

22 Σχόλια

 1. Ψυχραιμία παιδιά. Ξενερώσαμε όλοι με το φετινό κάζο αλλά καλό είναι να κρίνουμε τη χρονιά που έφυγε όχι αυτή που έρχεται.. Ας δούμε κι ας κρίνουμε. η ισοπέδωση δεν ωφελεί.

 2. Μονόχνωτος

  Ή τι έτυχε…

 3. Που ειναι η ΑΕΚ ρε παιδια ;;

  Πειτε ξεκαθαρα οτι η ΑΕΚ δε μπορει να συναγωνιστει τους αλλους 2…
  Ειναι πιο τιμιο…

  Αποχη απο το γηπεδο μεχρι να ληξει η κοροιδια…

 4. εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το καλοκαίρι και καλοί παίχτες θα έρθουν και καλή ομάδα θα φτιάξουμε. Ο Μελ είναι μεν σπάγκος αλλά δεν είναι χαζός να αφήσει να ξεφύγει τόσο ο ανταγωνισμός, να ξενερώσει τελείως ο κόσμος και μετά τα οικονομικά της ομάδας να μην μαζεύονται με τίποτα.

 5. γιωργος παπαδοπουλος

  Μάλλον πρέπει να φύγει παρατώντας σύξυλο τα πάντα.. αυτό χρειάζονται μερικοί για να ξυπνήσουν… αλλά όταν κάποιος είναι ΑΜΠΑΛΟΣ και ταυτόχρονα ΚΛΙΝΙΚΑ ΗΛΙΘΙΟΣ τί να ξυπνήσει…

  • έχει ιστορία πάντως στο ν αφήνει σύξυλη την ΑΕΚ. Και θα φταίει ο κόσμος γι αυτό κι όχι ο παίρνων το καπελάκι μου και φεύγω.(έχοντας κερδίσει πρώτα).Δηλαδή από πέρσι δεν είναι σχεδόν παρατημένη σύξηλη η ομάδα? Στο κάτω κάτω με τόσο ευτυχισμένους ισολογισμούς όλο και κάποιος Σπανός θα βρεθεί για να παλεύουμε με τον Ατρόμητο την τρίτη θέση. Ομως δεν πρόκειται να πάει πουθενά , πιστεύεις στα σοβαρά ότι άλλαξε ο νόμος περι κατοχής μετοχών σε ΠΑΕ και της εταιρίας που διοργανώνει το στοίχημα, εδώ μπαίνει η ΑΕΚ στο κουπόνι και θα φύγουμε τώρα? Αλήθεια, με τις μετοχές τι γίνεται τώρα που άλλαξε ο νόμος και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο?

   • γιωργος παπαδοπουλος

    Φίλε Μπάμπη, έτσι είναι κι έτσι θα ξαναγίνει… εννοείται ότι θα ΞΑΝΑΒΓΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ.. αυτή τη φορά όμως θα φύγει κάπως καλύτερα και χωρίς πίεση όπως τότε που οδηγηθηκε βεβιασμενα στον Τροχανα… το θέμα είναι ότι όποιος και να βρεθεί, ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ ΑΥΤΟΣ.. αλλοιώς, νομίζω θυμάσαι τι γίνεται…μέχρι τώρα είδες πολλούς Σπανούς να έχουν περάσει από την ομάδα? μετά τον Μπάρλο ότι πήρες το πήρες με Μελισσανίδη και Γιδόπουλο και μιλάμε για ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ… έτσι λοιπόν, όποιος κάνει ΚΑΦΕΝΕΙΑΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Κ@#$ΟΥ μονο ως αστείος αμπαλος μπορει να αντιμετωπιστεί.. αν δεν ειναι πιτσιρικος βεβαια…. η ακομα γαυροτρολλ…

    • Ξεχνάς και τον γενερακη και τον καρρα

    • Φίλε έτσι όπως πάει φέτο το πράγμα στο τέλος όλοι θα κάνουν σχόλια που θα σε κάνουν να λες ή πιτσιρίκος είναι ή άμπαλλος ή γαυροτρόλ ή απλά θα έχει μια στάλα λογική κι αξιοπρέπεια λέω εγώ. Βασικά δε στέκει η απειλή περί φυγής του εθνάρχου, πουθενά δε θα πάει. Τώρα αν εσύ βολεύεσαι με την κοροιδία που παίζει από πέρσι το καλοκαίρι δικαιώμα σου, πρόβλημα σου αλλά αν κάποιος πρέπει να βγαίνει από τα ρούχα του είναι αυτός που βλέπει ακόμα ανθρώπους να υπερασπίζονται τον διοκητικό χωρίς μετοχές ηγέτη που διαχειρίζεται την ομάδα με λεφτά της ίδιας της ομάδας και τα έχει κάνει μαντάρα στον αγωνιστικό σχεδιασμό. Κι επειδή όλο και κάποιος θα πεταχτεί ναμιλήει για υποδομές κι εκεί μηδέν παίρνει, 6 χρόνια πέρασαν, που είναι ρε φίλε οι υποδομές? Ενα γήπεδο χτίζεται κι αυτό ακόμα δεν ξέρουμε σίγουρα θα ποιόν θα πληρώνει έσοδα. Αν υπήρχαν αυτές οι περίφημες υποδομές δε θα ήταν γεμάτη η εθνική κάτω των 17 με παιδάκια των δύο γαύρων. Πόσα πρέπει να καταπιούμε για ένα πρωτάθλημα σε 40 χρόνια? Μέχρι πέρσι έλεγα πως έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ο τρόπος που φτιάχτηκε η ομάδα, από το καλοκαίρι και μετά θα διδάσκεται το γκρέμισμα κι η απαξίωση μιας ομάδας! Αγανακτούσα κι εγώ με όσους τα έβλεπαν όλα μαύρα αλλά να που τελικά δεν υπάρχει μια μέρα που να μη διαβάζουμε κάτι που να μην είναι μαύρη μιζέρια από τα πεπραγμένα του πεφωτισμένου.

 6. ροστερ πρωταθλητισμου

  Το θεμα δεν ειναι αν ξερει τι εκανε το καλοκαιρι του 2017. Ολοι ξερουμε. Το θεμα ειναι αν τα εκανε βασει πλανου ωστε να μπορει να το επαναλαβει ή αν απλα της βγηκαν ολα με το φαρδος του αιωνα. Μεχρι στιγμης φαινεται οτι απλα το τοτε καλοκαιρι ειχαμε τυχη βουνο ακομα και στον σχεδιασμο και συγκυριακα εγινε η πετυχεσια.

  • Αλέξανδρος

   Ακριβώς αυτό.
   H συγκυρία εκείνη έγινε αφήγημα το οποίο κατέστρεψε την φετινή σεζόν και έπεται συνέχεια.
   Aντί να ευχαριστούμε τον καλό Θεό για την καλή μας τύχη και να «χτίσουμε» πάνω σε αυτή την επιτυχία, απο αλαζονεία διαλύσαμε τα πάντα και απο πάνω μας κουνούσαν και το δάχτυλο ορισμένοι.
   Ποιός ξεχνάει τα «σεβασμό στα παιδιά που πήραν το πρωτάθλημα» σε όσους «αντιδραστικούς» ζητούσαν μεταγραφές?
   Δηλαδή η Μπάγερν που παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα θα έπρεπε «απο σεβασμό» μέχρι σήμερα να παίζει με το Ρουμενίγκε, να μην αγοράσει άλλους παίκτες ασπούμε.

 7. Αν κάποιος δει με ψυχρή λογική τα πράγματα η εικόνα που βγάζει η ΠΑΕ προς τα έξω είναι ότι δεν υπάρχει σάλιο.Ο κόσμος μας έχει ξενερώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό,δεν πιστεύει ότι η ομάδα που θα στηθεί για του χρόνου θα ειναι στοιχειωδώς ανταγωνιστική.Η ποδοσφαιρική πιάτσα θεωρει ότι ηδη έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα και για το επόμενο πρωτάθλημα.Οι μπουκ δίνουν αποδόσεις 2 στον ΠΑΟΚ,2.5 στον γάβρο και 7.5 σε εμάς και η ως τώρα μεταγραφική μας συγκομιδή είναι οι Ντέλετιτς,Αθανασιάδης και Κορνέζος,επιεικως ψώνια από τη λαική μετά τις 2.30 το μεσημέρι.Ονόματα εμφανίζονται στο προσκήνιο όπως Αραούχο,Ματσις,Πονσε που αποσύρονται κακήν κακώς ως δύσκολες περιπτώσεις και που η συνεχής ανακύκλωση τους για επικοινωνιακούς λόγους μάλλον θλίψη προκαλεί στον κόσμο μας.Ούτε καν οργή.Μέσα σε αυτό το κλίμα έχουμε και τα καθημερινά επαναλαμβανόμενα άρθρα που δείχνουν και την αδυναμία των δημοσιογράφων να αρθρώσουν στοιχειώδη κριτική.Πάντοτε πρόθυμοι να φέρουν στο κάδρο των ευθυνών τον Μανόλο η τον Ουζουνίδη για να κρύψουν τον κύριο υπεύθυνο.Πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το κλίμα θα προχωρήσουμε μεχρι το τερμα

 8. ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ

  Με προπονητες σαν τον Ουζουνιδη τον Χιμενεθ και με τεχνικο διευθυντη τον Λυμπεροπουλο τιποτα δεν θα αλλαξει!!Η ομαδα θελει αλλαγες σε ολα τα επιπεδα με Μανταλους και Μπακασετες δεν πας πουθενα!!Αληθεια τον παικταρα Πετερσον δεν τον ακουω πια μαλλον θελει λεφτα και ο Μελισσανιδης δεν βαζει!!

 9. ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21

  και το νου σας,……
  ο Παοκ φετος θα ειναι ακομα πιο δυνατος…ακομη κι ο Ολυμπιακος…

  • Ο οσφπ σιγουρα. Και ο παοκ, αλλα αυτος αν περασει Τσ.Λ. δε θα παει τρενο οπως φετος. Οπως και να χει εμεις παλι 3οι θα βγουμε. Απλα λιγο πιο ανετα απο φετος. Αλλωστε δυσκολα θα μπουμε και ομιλους

   • νικος-αρρωστακι

    μα αν ο παοκ περασει στους ομιλους,απλως θα δεχεται ακομη καλυτερα σπρωξιματα απο τις παρακειμενες διαιτησιες..

 10. Να δούμε βέβαια και ποιους τεχνικούς διευθυντές είχε η ομάδα κάθε καλοκαίρι και πόσα χρήματα διέθεσε το μεγάλο αφεντικό.

 11. Μανος21ΑΕΚ1984

  Κώστα απλά είναι τα πράγματα ,πρέπει η διοίκηση να κάνει κάποια υπέρβαση στο μπάτζετ γιατί η ομάδα χρειάζεται ποιότητα…Δεν πρέπει να έρθουν παίχτες που να μην κάνουν διαφορά τύπου λαχεία…Υπάρχουν ελεύθεροι και πολύ καλοί σε όλες τις θέσεις…Μακρους χενρικσεν,γιαγιαλο στα χαφ…jason ελευθερος από λεβαντε δεξί εξτρέμ….ροντρικο δεξί μπακ lucas urban αμυντικός μαζί με βρανιες…πετερσον αρ.εξτρέμ…josip drmic επιθετικός…Και περιμένεις μέχρι τέλος για αραουχο πονσε…Αλλά αυτά όλα θέλουν το χέρι στην τσέπη και δυστυχώς δεν θα μπει και πάλι ….Μακάρι να μην επαληθευτούν τα λάθη…

 12. ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Ο ΜΠΑΟΚ ΚΑΙ Ο ΓΑΥΡΟΣ ΗΤΑΝ 60-70 % ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΑΠ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΑΚΟΜΗ 30% ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 15-20 ΕΚ. ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΗΓΕΤΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ)ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝ..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΟΛΑ ΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑ…ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

  • και τι σου λέει φίλε μου, ή μάλλον ποιος σου εγγυάται ότι την μεθεπόμενη χρονιά θα ρίξει χρήμα να έρθουν παίκτες????
   Επειδή θα έχει τελειώσει το γήπεδο??? Μήπως θα περιμένει κι ένα χρόνο να βγάλει από τα έσοδα του γηπέδου και να πάρει έναν-δυο παίκτες (παραπάνω μην περιμένεις) που θα είναι άνω του μετρίου, καλύτεροι από αυτούς που παίρνει τώρα δηλαδή….
   Εγώ δεν νομίζω πως στα προσεχή 5 χρόνια η ΑΕΚ με ηγέτη Μελισσανίδη θα πάρει παίκτη που θα κοστίζει πάνω από 1-1,5 εκατ.
   Εν τω μεταξύ οι άλλοι δυο ανταγωνιστές, οι γαύροι βορρά και Νότου δηλαδή θα έχουν ξεφύγει σε σχέση με μας αγωνιστικά…

 13. Εχουν μια βαση ολα αυτα αλλα η προπερσινη ομαδα πηρε 5 βαθμους λιγοτερους απ το φετινο οσφπ. Η ομαδα που θα φτιαχτει φετος θα πρεπει να ναι πολυ ανωτερη. Και σιγα μη γινει αυυο

 14. Πέρυσι το καλοκαίρι όταν διαβάζαμε πως οι προπονήσεις στο βασικό στάδιο προετοιμασίας δεν ήταν τόσο δυνατές και υπήρχαν αρκετά ρεπό,καταλαβαίναμε ότι η ομάδα θα πάθαινε ότι έπαθε ο γαύρος επί Χάσι.Γρήγορο φρεσκάρισμα της ομάδας που θα βοηθήσει στα προκριματικά αλλά τον Δεκέμβριο κλατάρισμα.Αν βέβαια μπήκε στην ιεραρχία ως σημαντικότερος στόχος η είσοδος στο τσάμπιονς λιγκ και με δεδομένο ότι θα τύχαινε τουλάχιστον ένας δύσκολος αντίπαλος στα προκριματικά,τότε έχει λογική η προετοιμασία που έγινε άσχετα αν δεν συμφωνώ.Απλά λέω είχε μια λογική.

  Τουλάχιστον με Χιμένεθ προπονητή και Μπασκόν γυμναστή,η μόνη εγγύηση είναι ότι θα γίνει εκπληκτική δουλειά στη φυσική κατάσταση.Όπως επίσης η ΑΕΚ θα είναι η πιο γυμνασμένη ομάδα με διαφορά μες την σεζόν στο Ελληνικό πρωτάθλημα.Αυτό που βλέπαμε την πρωταθληματική σεζον με Μανόλο όπως και παλιότερα με Σάντος.Εκεί που οι αντίπαλοι έσκαγαν μετά το ’60,η ομάδα μας όχι μόνο δεν κουραζόταν αλλά ανέβαζε ρυθμό.Χώρια όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που περνάει στην ομάδα ο Μανόλο,την νοοτροπία του αρνούμαι να χάσω κλπ.

  Είμαι της άποψης μεγαλύτερη σημασία έχει πρώτα τι παίχτες θα πάρεις και μετά πότε θα τους φέρεις στην ομάδα.Το ιδανικό θα ήταν να είναι πανέτοιμο όλο το ρόστερ με παιχταράδες από αρχές Ιουλίου κι ας μην υπήρχε καν σκέψη για άλλη μεταγραφή για το επόμενο δίμηνο.Κι ας μην είχαμε για τοσο μεγάλο διάστημα να περιμένουμε μεταγραφή εμείς οι οπαδοί.Μιας και τα καλοκαίρια η χαρά του οπαδού είναι οι μεταγραφές.Αφού δεν γίνεται όμως να έχεις πλήρες ρόστερ από αρχές Ιουλίου,ας έχεις τελειώσει άλλες υποθέσεις και να αφήσεις 2 το πολύ 3 περιπτώσεις για αργότερα.Κι όχι να λείπουν παίχτες από ίδιες θέσεις.Παράδειγμα αν περιμένεις ένα εξτρέμ κι ένα φορ διαφοράς,να έχεις ήδη στο ρόστερ ένα καλό εξτρέμ κι ένα καλό φορ.

  Ο Μαϊστόροβιτς εκτός από φοβερό προγραμματισμό είχε κι ένα άλλο πολύ καλό στοιχείο.Για κάθε θέση που έψαχνε παίχτη η ΑΕΚ,είχε 3-4 εναλλακτικές.Είχε δηλαδή καλή προεργασία χωρίς να εξαρτάται τόσο πολύ από συγκεκριμένο παίχτη.Όπως είχε και μια πλούσια ατζέντα με παίχτες που ακούγονταν πρώτη φορά στο μεταγραφικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ κι όχι με παίχτες που συνεχώς ανακυκλώνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *