Τι θα πει καλός προπονητής;

Ο Κώστας Τσίλης μπαίνει στην κουβέντα που έχει ανοίξει για τον πάγκο της ΑΕΚ και βάζει παραμέτρους

Το πιάνω με την σειρά. Η ΑΕΚ αυτή την στιγμή χρειάζεται ένα (ποιοτικό) ηλεκτροσόκ μήπως συνέλθει.

Και ίσως μόνο ένα να μην είναι αρκετό. Αλλά ας ξεκινήσει από το ένα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από τον προπονητή. Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι μεγάλη κουβέντα για να την πιάσουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό το ηλεκτροσόκ, το πρώτο δηλαδή διότι δεδομένα θα χρειαστεί στην πορεία κι άλλα, μπορεί να έρθει μόνο από προπονητή.

Και όλο αυτό, φυσικά και δεν έχει να κάνει με τον Κωστένογλου. Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε δίκαιοι και βάλουμε κάτω την τραγική εικόνα του παιχνιδιού με τον Άρη, ελάχιστα είναι αυτά που μπορείς να καταλογίσεις στον προπονητή. Ας πούμε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Αλμπάνη αντί του Ντέλετιτς, αλλά μέχρι εκεί. Μήπως είχε άλλα στόπερ και δεν τα έβαλε; Μήπως είχε άλλα χαφ και δεν τα χρησιμοποίησε; Μήπως είχε άλλο αριστερό μπακ;

Ο Νίκος Κωστένογλου, ξεκάθαρα πράγματα, ήρθε ως στρατιώτης της ΑΕΚ, να βοηθήσει την ομάδα να βγάλει μια μεταβατική περίοδο, μέχρι να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει. Δηλαδή να επιλέξει έναν προπονητή με σταθερό πλάνο. Απλώς τα αποτελέσματα, μέχρι τώρα, δεν έχουν βοηθήσει ώστε αυτή η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει ολόκληρη τη σεζόν και ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μικρότερη. Αυτή είναι η ουσία. Και η ΑΕΚ μέσα στην εξαιρετικά ζόρικη κατάσταση που περνάει, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο δύσκολα θα το έβρισκε οποιαδήποτε ομάδα του πλανήτη. Έχει έναν προπονητή, που παρότι ξέρει πως είναι ειλημμένη η απόφαση να υπάρξει άμεσα διάδοχος, συνειδητά θα δίνει το 100% μέχρι και το τελευταίο λεπτό που θα έχει τα ηνία της ομάδας. Αυτός είναι ο Κωστένογλου. Πάμε παρακάτω.

Ο Ιλια Ίβιτς ξέρει την ΑΕΚ και έχει διαβάσει και τα λάθη που έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι αυτό και δεν θέλει να μπει στην διαδικασία να φέρει τώρα έναν προπονητή, τον οποίο θα κινδυνέψει να χρειαστεί να τον φάει τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη ή ακόμα και οριακά θα φτάσει μ’ αυτόν μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά μετά θα πρέπει να τον αλλάξει. Αυτό το έχει κάνει η ΑΕΚ και το έχει πληρώσει. Και αυτό δεν θα είναι ηλεκτροσόκ αλλά σκέτο σοκ. Επομένως είναι λογικό ο Ίβιτς να μην μπορεί ούτε να πάρει εύκολα μια απόφαση για προπονητή, ούτε να μπορεί να τον φέρει… χθες.

Προληπτικός δεν είμαι και με τα μεταφυσικά δεν τα έχω και πολύ καλά. Αλλά μ’ όσα έχουν δει τα ματάκια μου στην ΑΕΚ, ορισμένες φορές το πράγμα το βλέπω και λίγο αλλιώς. Δεν ρίχνω δηλαδή και πολύ  άδικο σ’ αυτούς που το είδαν λίγο περίεργα το γεγονός πως οι δυο από τους τρεις προπονητές που συζητάει ο Ίβιτς δεν έχουν και πολύ μαλλί για να λούσουν αλλά έχουν μεγάλο μέτωπο για να πλύνουν. Δεν περάσαμε ως κλαμπ και λίγα από Κετσπάγια, Μοράις και Καρντόσο. Και ακόμα και πιο πίσω να πάω, ο Φερέρ που δεν ήταν εντελώς ξεσκέπαστος και είχε λίγο μαλλί, έφτιαξε μεν καλή ομάδα, αλλά άφησε την δουλειά στη μέση. Η πραγματικότητα είναι, πως η ΑΕΚ τα τελευταία 30 χρόνια, πρωτάθλημα έχει πάρει με προπονητές που είχαν μαλλί και μάλιστα με χωρίστρα. Τελεία και παύλα.

Στα σοβαρά τώρα, δεν ξέρω τι ψάρια μπορούν να πιάσουν οι προπονητές που έχουν ήδη ακουστεί πως συζητάει ο Ίβιτς. Δεν ξέρω καν αν αυτοί είναι τα πρώτα φαβορί ή υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που παίζουν ακόμα πιο δυνατά, αλλά τα ονόματα τους δεν έχουν κυκλοφορήσει. Το ερώτημα πάντα είναι τι θα εννοούμε όταν λέμε καλός προπονητής. Δεν θεωρώ πως ο Ουζουνίδης δεν ήταν καλός προπονητής. Αλλά δεν κόλλησε με την ΑΕΚ. Ενδεχομένως και να μην τον βοήθησε και η ίδια η ΑΕΚ να κολλήσει. Όλα παίζουν ρόλο. Διότι ενδεχομένως να δικαιούται ο Ουζουνίδης να υποστηρίξει, πως αν είχε την μεταχείριση του Καρντόσο, μπορεί όλα να είχαν κυλήσει διαφορετικά.

Προφανώς έχει σημασία στην επιλογή που θα κάνει η ΑΕΚ, ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια που ορίζουν τον καλό προπονητή. Όπως για παράδειγμα το βιογραφικό και οι συστάσεις. Αλλά για να σου προκύψει το αποτέλεσμα του καλού προπονητή, θα πρέπει να φέρεις και κάποιον που θα ταιριάξει στην ομάδα. Όπως για παράδειγμα ταίριαξε ο Χιμένεθ, που δεν ήταν επιπέδου Σάντος ή Φερέρ. Αλλά κατέκτησε ότι δεν κατέφεραν ούτε ο Πορτογάλος, ούτε ο Ισπανός. Επίσης για να προκύψει καλός, οποιοσδήποτε προπονητής, όποιο όνομα και να έχει, θα πρέπει να στηριχθεί. Στην πράξη, όχι στην θεωρία. Και δεν χρειάζεται καν να αναλύσω τι σημαίνει η λέξη «στήριξη». Είναι πολύ απλό.

Επίσης αυτό το «καλός προπονητής», δεδομένα περνάει και μέσα από την προσωπικότητα. Για παράδειγμα, καλό το χιούμορ που κάνουμε για την κόμμωση (που δεν έχει) ο Μάρκο Νίκολιτς, αλλά υπάρχει και κάτι που είναι σοβαρό. Ο Σέρβος είχε κατηγορηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μαύρο παίκτη αντίπαλης ομάδας, όταν ήταν στον πάγκο της Ολύμπια Λουμπλιάνας. Δεν ξέρω αν ισχύει και αν όντως σκέφτεται και δεν θέλω επουδενί και να τον αδικήσω. Μάλιστα ψάχνοντας λίγο το παρελθόν του, βρήκα και ένα περιστατικό που υπήρξε ρατσιστική επίθεση σ’ έναν μαύρο επιθετικό της Παρτιζάν από οπαδούς της Ραντ και ο Νίκολιτς είχε απαιτήσει αυστηρή τιμωρία.

Αν πάντως όντως ο Σέρβος έχει ρατσιστικές αντιδράσεις, προφανώς και δεν έχει θέση στην ΑΕΚ. Γενικώς οι ρατσιστές δεν έχουν θέση στην κοινωνία των ανθρώπων. Αλλά ακόμα και αν συζητάμε απλώς για μια αντίδραση ή για μια τάση, ένας τέτοιος προπονητής, δεν μπορεί ποτέ να έχει το παραμικρό αίσθημα δικαιοσύνης. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ θα πρέπει να το ψάξει πολύ το συγκεκριμένο ζήτημα, αν πρόκειται να προκρίνει την λύση του συγκεκριμένου προπονητή. Το επαναλαμβάνω διότι έχει τεράστια σημασία. Το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει αυτή την στιγμή στον πάγκο της τον Κωστένογλου, της δίνει την τρομερή πολυτέλεια, να πάρει τον χρόνο να ψάξει σωστά και να εξετάσει προσεκτικά, την επόμενη επιλογή της σε προπονητή. Για να μην λαθέψει αλλά ενδεχομένως και για να περιμένει να φέρει τον προπονητή που πραγματικά θέλει. Αν δηλαδή η ΑΕΚ έχει βρει ιδανική επιλογή, αξίζει τον κόπο να την περιμένει ακόμα λίγο.

 

 

Δείτε επίσης

Στο τέλος της μέρας, μένει μόνο η νίκη

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Καρέρα, λίγο πριν το ντεμπούτο του Ιταλού στην Ξάνθη