Συγγνώμη, αλλά η ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα

Ο Κώστας Τσίλης μπαίνει στην προπονητολογία από άλλη… πόρτα

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Για να είμαι ειλικρινής αυτόν τον Μιγκέλ Καρντόσο δεν τον είχα ξανακούσει. Το συγκεκριμένο όνομα, μου φέρνει πάντα στο μυαλό εκείνο το δοκάρι στο ΟΑΚΑ στον ημιτελικό με τον ΟΣΦΠ και με κάνει ακόμα να πετάγομαι ιδρωμένος. Τον προπονητή Καρντόσο δεν τον ήξερα. Μικρή σημασία έχει αυτό. Ούτε τον Σάντος τον ήξερα και θα παραμένει στο διηνεκές η αδυναμία μου. Και ας έπαιζε, κατά τους «ειδικούς», το πιο αμυντικογενές ποδόσφαίρο του κόσμου.

Στο θέμα προπονητή, υπάρχουν δυο αυτονόητα. Το πρώτο είναι πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να το είχε τρέξει όπως το τρέχει τώρα, αφού αυτή ήταν η απόφαση της, πριν από δέκα μέρες. Όταν δηλαδή είχε γίνει η συνάντηση με τον Χιμένεθ. Δεν μας κάνεις, δικαίωμα μας, δεν θα προχωρήσουμε μαζί, τέλος. Το δεύτερο αυτονόητο είναι πως η επιλογή Καρντόσο, θα πρέπει να στηριχθεί και με τις ανάλογες κινήσεις και όχι να αφεθεί στην τύχη της. Και τα δυο αυτά θαρρώ πως είναι αυτονόητα, επομένως δεν χρίζουν ανάλυσης. Πάμε παρακάτω.

Όποιοι θεωρούν πως είναι Μελισσανιδικοί ή Χιμενεθικοί ή Μανταλικοί και αντιΜανταλικοί και μέσα απ’ αυτό προσδιορίζουν και την σχέση τους με την ΑΕΚ, ας θυμηθούν ή αν δεν το έχουν ζήσει ας ενημερωθούν, πόσες πληγές άνοιξε η ιστορία Μπάγεβιτς. Πόσο πολύ πόνεσε και υπέφερε ο οργανισμός της ομάδας απ’ αυτές τις πληγές και για πόσα χρόνια. Και όσο η ΑΕΚ υπέφερε απ’ αυτή την ιστορία, ο αντίπαλος έπαιρνε πρωταθλήματα. Μάλιστα κάποια εξ αυτών τα έπαιρνε και με τον Μπάγεβιτς.

Όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία, από την οποία δεν είμαι σίγουρος καν πως ακόμα και τώρα έχει βγει οριστικά η ομάδα και αν έχουν κλείσει όλες οι πληγές, σήμανε το τέλος της αθωότητας. Ήταν το μεγαλύτερο μάθημα, πως η ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Μάθημα που κόστισε ακριβά σ’ όλους εντός, εκτός και επί τα αυτά μέρη του οργανισμού της ομάδας. Μάθημα που το διδάχθηκαν οι γενιές ΑΕΚτζήδων που το έζησαν και πρέπει να το διδαχθούν αυτές που ακολουθούν.

Στο dna του κόσμου της ΑΕΚ είναι να δένεται με πρόσωπα. Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν, μπορεί να έπρεπε να κοπεί μαχαίρι μετά το 1996, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΑΕΚ δένεται με πρόσωπα και πρόσωπα δένονται με την ΑΕΚ. Γι αυτό και ο κόσμος πάντα περιμένει επιστροφές προσώπων που αγαπήθηκαν και γι αυτό και συνήθως επιστρέφουν πρόσωπα που αγαπήθηκαν. Είτε είναι ποδοσφαιριστές, είτε είναι προπονητές, είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι.

Όμως υπάρχει κάτι απολύτως ξεκάθαρο. Η ΑΕΚ στάθηκε όρθια και συνέχισε την ένδοξη διαδρομή της στον χρόνο, ακόμα και όταν παρήλθαν εποχές με πρόσωπα που συνέδεσαν το όνομα τους με σπουδαία πράγματα και που λατρεύτηκαν. Είτε μιλάμε για παράγοντες, είτε μιλάμε για προπονητές, είτε για ποδοσφαιριστές. Κανείς, ποτέ και τίποτα, δεν ήταν πάνω από την ΑΕΚ. Και όσοι κατά καιρούς νόμιζαν πως ήταν κάτι σπουδαιότερο από την ΑΕΚ, έφαγαν το κεφάλι τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής Σέρα Φέρερ. Επί των ημερών του έπαιξε η ΑΕΚ σούπερ μπάλα. Αλλά όταν με την συμπεριφορές του κοίταξε την ΑΕΚ αφ’ υψηλού, τον πήρε και αυτόν και την ομάδα η μπάλα.

Η ΑΕΚ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ούτε ο Μελισσανίδης, ούτε ο Χιμένεθ, ούτε ο Πόνσε, ούτε ο Σκόκο. Κανείς δεν πηγαίνει στο γήπεδο γι αυτούς. Και όποιος το κάνει, μάλλον κάτι έχει μπερδέψει μέσα του. Από την άλλη μεριά, όποιος φοράει την φόρμα της ΑΕΚ και την φανέλα της ΑΕΚ, την συγκεκριμένη στιγμή, είναι η ίδια η ΑΕΚ. Και πρέπει να έχει την ανάλογη αντιμετώπιση και στήριξη. Όποιος δεν το κάνει, επίσης μάλλον κάτι έχει μπερδέψει μέσα του.

Είναι κωμικό να πούμε πως ο Χιμένεθ έγινε ξαφνικά ο χειρότερος προπονητής του κόσμου, επειδή η ΑΕΚ επέλεξε να μην συνεχίσει μαζί του. Είναι επίσης αστείο να σκεφτούμε πως η ΑΕΚ δεν συνεχίζει με τον Χιμένεθ, επειδή ο Ισπανός ζήτησε να αποκτηθούν δυο εξτρέμ. Λες και ο Καρντόσο για να έρθει, αντί για παίκτες, έχει ζητήσει κεφτεδάκια σαν τον Αλέφαντο. Και ο Μήτσι έχει βάλει ήδη το τηγάνι στα Σπάτα και τηγανίζει.

Η ΑΕΚ έκανε μια επιλογή. Δεν είναι μια safe επιλογή. Θα είχε πολύ μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη ησυχία, αν κρατούσε τον Χιμένεθ. Ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν την δικαίωναν. Τώρα οι απαιτήσεις για να δικαιωθεί για την επιλογή της, είναι πολύ περισσότερες. Αφήνοντας εκτός την εντελώς ξεχωριστή περίπτωση Δέλλα, λόγω των συνθηκών, η ΑΕΚ για τέταρτη φορά από το 2013 επιλέγει προπονητή με βάση το βιογραφικό του και το πλάνο του. Διότι ο Μοράις ήταν ξεκάθαρα λύση ανάγκης και ο Χιμένεθ ήρθε ως καμικάζι να μαζέψει το μπάχαλο που είχε προκαλέσει εκείνη η λύση ανάγκης. Στις άλλες τρεις φορές που επέλεξε με βάση πλάνο, δεν πέτυχε. Για διαφορετικούς λόγους δεν της βγήκε ούτε ο Πογέτ, ούτε ο Κετσπάγια, ούτε ο Ουζουνίδης. Παρόλα αυτά, επιμένω πως θα ήταν κωμικό οποιοδήποτε κράξιμο σ’ αυτές τις επιλογές, πριν καν αναλάβουν και δείξουν έργο μέσα στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ, θα κριθεί γι αυτή την επιλογή της. Μέσα στο γήπεδο. Ο Καρντόσο θα κριθεί. Επίσης μέσα στο γήπεδο και από τα πεπραγμένα του. Κάποιος θα σκεφτεί πως απέτυχε στη Νάντ και την Θέλτα. Δυο πράγματα. Έχει την σημασία του πως τον επέλεξαν για τον πάγκο ομάδες όπως η Ναντ και η Θέλτα. Επίσης αν είχε πετύχει είτε στη Νάντ, είτε στην Θέλτα, δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε ως φευγαλέα σκέψη από το μυαλό της ΑΕΚ να κτυπήσει την πόρτα του. Δεν θα επαναλάβω τα αυτονόητα για μεταγραφές και ενίσχυση βάσει του αγωνιστικού μοντέλου που θέλει να παίξει ο Πορτογάλος και όχι κινήσεις στα κουτουρού. Θα επαναλάβω πως όταν ο Καρντόσο ανακοινωθεί, θα φορά την φόρμα της ΑΕΚ. Μπορεί να αποδείξει πως είναι σούπερ και ο Σπαλέτι των φτωχών και να μείνει τρια χρόνια. Μπορεί να αποδείξει πως είναι ο Πορτογάλος Κετσπάγια και να φύγει πριν κάνει παρέλαση. Μέχρι τότε όμως, θα είναι προπονητής της ΑΕΚ. Τελεία και παύλα.

Δείτε επίσης

Ουδείς με καπαρωμένη θέση, αλλά…

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει κουβέντα για βασική ενδεκάδα, για Λιβάγια και Ζεράλδες και για διαχείριση από τον Καρντόσο

17 Σχόλια

 1. γιωργος παπαδοπουλος

  Εμείς οι μεγαλύτεροι κύριε Τσίλη θυμόμαστε την υπόθεση Μπάγεβιτς και τη σχέση του τωρινού προέδρου με αυτήν (ο κόσμος τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι)..οπότε το παράδειγμα είναι μάλλον ατυχές, καθώς ήταν κάτι πολύ παραπάνω από προσωπολατρεία… Είμαι ο πρώτος που δέχεται ότι ο τωρινός πρόεδρος είναι η μοναδική λύση για την ομάδα σ αυτο το περιβαλλον, αλλά μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα με το μασσάζ που λένε χαριτωμένα και οι αμπαλοι αδελφοί μας… 🙂

  • Κώστας Τσίλης

   Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω το σχόλιο. Ποιό είναι το παράδειγμα που έδωσα και είναι ατυχές; Επίσης που διαβάσατε μέσα στο κείμενο για μοναδική λύση Μελισσανίδη;

   • γιωργος παπαδοπουλος

    Εννοούσα τον Μπάγεβιτς ως παράδειγμα επιζήμιας προσωπολατρείας. Δεν έφταιγε η προσωπολατρεία και ο διχασμός για όσα υπεφερε η ομαδα τα επομενα χρονια, αλλά όλα αυτά που ήταν πίσω από την ιστορία αυτή και ποτέ δεν έγιναν επισήμως γνωστά παρότι βούηξε ο κόσμος τότε… αν και προσφατα ειχαμε μερικα hints…

    Δεν το διαβασα στο κείμενο, είναι δική μου άποψη, μαζι με την αποψη οτι, δυστυχως, η μονη διαχρονικη αληθεια ειναι οτι αν δεν εχεις αφεντικο που να χειριστει τα εξωγηπεδικα αποτελεσματικα εισαι χαμενος απο χερι οσον αφορα το θεμα τιτλοι και έσοδα… τετοιος για την ωρα ειναι μονο ο Μελισσανιδης οπως ΠΙΚΡΑ εχουμε διαπιστωσει… αυτο το προσθεσα σε συναρτηση με το παραπάνω… (spoiler 🙂 )

 2. Μικρασιάτης

  Βεβαίως και πάνω από όλα είναι η ΑΕΚ. Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Δεν σημαίνει όμως ότι θα αβανταρουμε παίχτες και διάφορους υπεύθυνους όταν κάνουν λάθη και είναι εις βάρος της ΑΕΚ. Ο κόσμος δεν είναι δεμένος με τα διάφορα μεγάλα όνομα που πέρασαν στην ΑΕΚ. Είναι δεμένος με τις επιτυχίες που έκαναν αυτά τα μεγάλα ονόματα. Προσοχή σε αυτό.

 3. Παμε καλα? συγκρινεις τον Σαντος που ειχε παραστασεις πρωταθλητισμου απο την Πορτο με αυτον τον τυχαρπαστο που εχει προπονησει σαν πρωτος προπονητησ μονο 2 ομαδες χωρις να εχει επιδειξει εργο?? Ειναι ιεροσυλια η οποιαδηποτε συγκριση με τον Σαντος!! Επειδη λοιπον βαρεθηκαμε τα πειραματα και τις πρακτικες ψιλικατζιδικου ετσι και εμεις δεν θα παταμε στο γηπεδο, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Αρκετα μασ βγηκαν τα ματια την περασμενη χρονια με τις επιλογες του προεδρου ευτυχως δεν μας εβγαλαν και τον καρκινο!!! Μου αρεσει που παραδεχτηκε πως εκανε λαθη και υποτιθεται θα τα διορθωσει αλλα δεν διορθωνεις το λαθος με ενα ακομα λαθος!!!

  • Κώστας Τσίλης

   Ρε Νίκο ήμαρτον που θα έλεγε και μια ψυχή. Διάβασες το κείμενο και κατάλαβες πως συγκρίνω τον Καρντόσο με τον Σάντος;;;;;;;;

   • Οταν αναφερεις στο αρθρο σου πως τον Σαντος δεν τον ηξερες οπως αυτον εδω που δεν ξερει καλα καλα πως ειναι να εισαι πρωτος προπονητης τοτε εγω το βλεπω σαν συγκριση!!! Καμια σχεση το βιογραφικο του Σαντος με αυτο του Καρντοσο οποτε ατυχες το παραδειγμα σου πως δεν τον ηξερες πριν ερθει!! Το οτι εσυ δεν τον ειχες ακουσει τον Σαντος πριν ειναι αλλο καπελο, τουλαχιστον αυτος ειχε να επιδειξει εργο ενω ο Νεος Μουρινιο που μας εφερε ο προεδρος τι εχει να επιδειξει? του εκαναν και 2ετες συμβολαιο μην μας τον παρει η Μπαρτσελονα!!!
    Θα γελασουν και τα τουβλα της Αγια Σοφιας με αυτα που θα δουμε του χρονου στο οακα!!! Προπονητης απο τα LIDL και παιχτες μετριου ποιοτητας γιατι οπως ειπε και ο προεδρος θα δινει λιγο λιγοτερα απ’οτι βγαζει η ομαδα οποτε με τα εσοδα που εχουμε μιας και μεγαλο μερος των εσοδων απο το τσου λου θα παει στο γηπεδο μην περιμενετε να δειτε κανα παιχτη ποιοτητας που να κανει την διαφορα!!!! Μια μετριοτητα και φετος θα παλευουμε με τον Ατρομητο και τον Αρη μιαW και θα ανεβασουν το μπατζετ αυτοι φετος για την τριτη θεση και αν την παρουμε και αυτην!!!

    • Κώστας Τσίλης

     Ήμουν εξαιρετικά σαφής. ΕΓΩ δεν τον ήξερα τον Σάντος, όπως ΕΓΩ δεν τον ήξερα και αυτόν. Κανένα βιογραφικό δεν μπήκα στην διαδικασία να συγκρίνω. Επίσης, κάτι που πάλι αφορά εμένα και δεν το γενικεύω διότι ο καθένας μπορεί να κάνει να λέει ότι θέλει, δεν πρόκειται να κρίνω κανέναν προπονητή πριν τον δω στο γήπεδο. Απ’ αυτά που έχω διαβάσει για την δουλειά που έχει κάνει ο Καρντόσο αυτά τα δυο χρόνια, μου φαίνεται ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αλλά αυτό πάλι αφορά εμένα. Εσύ μπορεί να το βλέπεις διαφορετικά

 4. Συμφωνω απολυτα Κωστα. Η ΑΕΚ πανω απο ολους.

 5. Δημήτρης

  Εμένα πάντως μου άρεσε όταν πήραμε όλα τα ντέρμπι και φύγαμε αήττητοι απο την Ευρωπαϊκή μας πορεία. μου άρεσε όταν έβλεπα τους αγώνες μας και έλεγα δεν τρώμε γκόλ ποτέ..γιατί αλλάξανε όλα αυτά; Ορθώς έχει το πλάνο του ο πρόεδρος και την πολιτική του κουμάντο στην τσέπη του δεν θα κάνω αλλά μη ρισκάρεις.. Δεν βγαίνει πάντα σε καλό και βλέπεις ότι δεν σου έχει βγεί ποτέ δε καλό..

 6. Αν συνεχισει η ΑΕΚ να βαδιζει τον δρομο της ανοργανωσιας και της προχειροτητας, αυτο το συγγνωμη η ΑΕΚ ειναι πανω απο προσωπα πρεπει να το πειτε για τον προεδρο-τεχνικο διευθυντη πρωτα πρωτα. Τωρα για το αν Χιμενεθ εφυγε επειδη ζητησε 2 εξτρεμ ή οχι πρεπει να ακουσουμε τον ιδιο. Ολοι ζητανε, το θεμα ειναι ποιος εχει την αξιοπρεπεια να μεινει ανεργος αν ο προεδρος-τεχνικος διευθυντης δεν του παρει τα καταλληλα εργαλεια. Ο φτωχος Μαρινος π.χ. ζητησε δημοσια 2 και ελαβε 3 αλλα οχι παικτες. Για να δουμε και τον καινουργιο στον οποιο βεβαιως εναποθετουμε τις ελπιδες μας για καλυτερη ομαδα με 4 δεκαρια, 1 περιπου εξτρεμ και δεξι μπακ για ολη την πλευρα τον Μπακακη. Δε θα τα βάφουμε μαυρα για καθε Χιμενεθ. Με τη μαυριλα ομως ομως ολων των αλλων επιλογων να πεταμε τη σκουφια μας απο χαρα?

 7. 1. ο Καρντόσο είναι άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδος και βεβαίως από τα μικρά προπονητικά ονόματα στην ευρώπη
  2. Για να συμφωνήσει με τη διοίκηση της ΑΕΚ, σημαίνει ότι είναι συμβατός με το πλάνο «τρείς το λάδι, δύο το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο», ή αλλιώς «10 βγάζω, 9 ξοδεύω», ή αλλιώς με την μπακαλίστικη οικονομική πολιτική που έχει καθιερωθεί στην ΠΑΕ από την τρέχουσα διοίκηση.
  3. Κρίνοντας, επίσης, από τις έως τώρα μεταγραφικές κινήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν α) το ρηθέν από τον διαχειριστή της ΠΑΕ, ότι παίρνουμε μέτριους παίκτες και τους μετατρέπουμε σε καλούς, β) ότι αναφέρω ακριβώς παραπάνω περί οικονομικής πολιτικής της ΠΑΕ και συμβατότητας του νέου προπονητή με αυτήν, μπορεί κάποιος να συμπεράνει για το τι μέλλει γενέσθαι.

 8. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΜΑΣΑΖ …!!!

 9. Φαντασου πλανο φατσα μανταλου και αμεσως μετα πλανο φατσα καρντοσο… Απο τη σκυλα στη χαρυβδη

 10. βασιλης21

  Το οτι ΜΙΑ φορα ΜΟΝΟ ο Μανολο προπονησε αυτος την ομαδα το καλοκαιρι οπως ηθελε και πηραμε πρωταθλημα και καναμε αητητη πορεια στην ευρωπη θα βγει να το πει κανεις;;; Δηλαδη δεν αξιζε αλλη μια ευκαιρια;;

 11. Κωστα οταν καποιοι δημοσιογραφοι της ΑΕΚ εχουν κολλησει τη ρετσινια οτι βαζουν προσωπα (συγκεκριμενα προσωπο) πανω απο την ΑΕΚ μεσω των γραπτων τους και των λεγομενων και τις πραξεις τους οπως στο ραδιο κλεινοντας καταμουτρα κοσμο που εχουν αντιθετη αποψη απο αυτους τοτε ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΟΔΩΣ στη δουλεια τους. Δεν χρειαζεται να αναφερθουμε σε ονοματα λιγο πολυ ολοι τα ξερουμε. Αυτα. Καλο βραδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *