Ώρα να δουλέψει τα διαμάντια της

Ώρα να δουλέψει τα διαμάντια της
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Ο Μανόλο έφυγε από την ΑΕΚ ως απολύτως επιτυΧιμένεθ. Και ας μην το πήρε το κύπελλο. Προπονητής που έφερε στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από επιτυχημένος. Τελεία και παύλα. Από την άλλη μεριά, ο τρόπος που προσέγγισε ο Ουζουνίδης τον τρόπο που θα κτίσει τη δική του ΑΕΚ, πάνω στην ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο, έβγαλε και μαγκιά, εκτός από τεράστια αυτοπεποίθηση.

Χωρίς να επιχειρήσει να αποδομήσει τον Χιμένεθ, (που δεν θα ήταν άλλωστε ούτε σωστό, ούτε δίκαιο, ούτε καν εφικτό), δεν δίστασε να μιλήσει για την ΑΕΚ που θέλει ο ίδιος να φτιάξει. Όχι με γενικότητες και με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένα αγωνιστικά στοιχεία. Παίρνοντας ως βάση και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της περσινής ομάδας. Τα πλεονεκτήματα θα τα κρατήσει και το παραδέχθηκε. Τις αδυναμίες είτε θα τις διορθώσει, είτε θα τις πετάξει εντελώς.

Ξεκάθαρα πράγματα, τα οποία δείχνουν, μεταξύ άλλων, πως ο Ουζουνίδης ξέρει ήδη ακριβώς τον δρόμο που θα βαδίσει. Τον έχει χαράξει ήδη. Κάτι εξαιρετικά σπάνιο και εξόχως σημαντικό, για έναν προπονητή που μόλις έχει κλείσει μια εβδομάδα στη νέα του ομάδα. Αυτό βεβαίως είναι και το (πρώτο) μεγάλο κέρδος της ΑΕΚ με την υπόθεση Ουζουνίδη. Ούτε αγωνίες, ούτε χάσιμο χρόνου, ούτε βιαστικές επιλογές υπό πίεση τύπου Κετσπάγια με τα γνωστά αποτελέσματα. Σκεφτείτε πως όσο χρόνο θα χρειαζόταν ένας ξένος προπονητής για να έρθει στην Ελλάδα και να τελειώσει τα διαδικαστικά της συμφωνίας με την ΑΕΚ, χρειάστηκε ο Ουζουνίδης για να κάνει τον σχεδιασμό για την ομάδα που θέλει.

Προφανώς ο Μαρίνος έχει πράγματα να κρατήσει από την περσινή ΑΕΚ. Πολλά και σημαντικά. Από την αγωνιστική νοοτροπία νικητή που έβγαζε σ’ όλα τα ματς, μέχρι και την αμυντική λειτουργία. Υπάρχουν και κάποια άλλα όμως, που θα πρέπει να αλλάξει. Όπως το βραχυκύκλωμα στις κλειστές άμυνες. Ή όπως το γεγονός πως παρότι το ρόστερ διέθετε πολλούς, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα, εξαιρετικούς εκτελεστές στημένων, η ΑΕΚ δεν μπορούσε όχι να πάρει γκολ από κόρνερ, αλλά ούτε καν απειλήσει. Όλα αυτά φυσικά τα έχει ήδη στο μυαλό του για να τα δουλέψει ο Ουζουνίδης. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που είναι σημαντικό και για το οποίο φαίνεται πως και η ΑΕΚ και ο Μαρίνος έχουν ήδη μεριμνήσει.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει δουλειά, με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχει η ΑΕΚ στο ρόστερ της. Και για να μην γίνουν παρεξηγήσεις, δεν εννοώ αυτούς που έχουν έρθει από την Κ20, όπως ο Γιούσης ή ο Αντωνίου. Προφανώς η ΑΕΚ θα πρέπει να τους αξιοποιήσει και αυτούς και να δουλέψει και μ’ αυτούς. Όμως πρώτη προτεραιότητα έχει η αξιοποιήσει και η… επεξεργασία «διαμαντιών» όπως ο Γαλανόπουλος και ο Γιακουμάκης. Ποδοσφαιριστές με τεράστια προσόντα και ταλέντο, που δεν είναι μεν στα ξεκινήματα τους, αλλά χρειάζονται ειδική… μεταχείριση, προκειμένου να γίνουν αυτό που μπορούν και επιτάσσουν οι δυνατότητες τους.

Ο πραγματικότητα είναι πως έστω και αν και οι δυο παίκτες προσέφεραν σημαντικά πράγματα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μέσα στη σεζόν δεν δουλεύτηκαν όσα θα έπρεπε. Μην ξεχνάτε πως ο Γαλανόπουλος είναι 21 χρονών από τα σπλάχνα της ΑΕΚ και ο Γιακουμάκης είναι στα 23 και ήρθε από τον Πλατανιά. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως μπορούν αμφότεροι να γίνουν το next big thing της Ένωσης. Για περισσότερους από έναν λόγους. Όμως αυτό δεν θα προκύψει ούτε από μόνο του, ούτε μόνο από το ταλέντο τους. Χρειάζεται έξτρα δουλειά μαζί τους, παράλληλα με το κανονικό πρόγραμμα της προπόνησης.

Για να μην είμαστε άδικοι, αυτή δεν ήταν δουλειά του Χιμένεθ. Ούτε είναι δουλειά του Ουζουνίδη. Ωστόσο στο τιμ του Μαρίνου, προστέθηκε ο Παναγιωτάρας, για να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρω αν ήταν ιδέα και πρωτοβουλία του Ουζουνίδη αυτή η προσθήκη. Μικρή σημασία. Στον Μαρίνο πιστώνεται έτσι κι αλλιώς. Διότι θα είναι άλλωστε αυτός, που θα έχει πολύ πιο έτοιμο και δουλεμένο τον Γαλανόπουλο ως εξάρι και τον Γιακουμάκη για φορ περιοχής. Και για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από την δουλειά στις Ακαδημίες, ο Παναγιωτάρας είναι ο ιδανικότερος γι αυτόν τον ρόλο.

Είναι επί της ουσίας πρόβλημα για την ΑΕΚ, το γεγονός πως ο Γαλανόπουλος δεν έχει ανάλογη του ταλέντου του, αγωνιστική πρόοδο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν έγινε έξτρα δουλειά μαζί του. Μάλιστα για την ακρίβεια, πέρασε μια ακόμα χρονιά, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν ο Γαλανόπουλος είναι οκτάρι ή εξάρι. Ο Μαρίνος ξέρει ποιος από τους δυο ρόλους ταιριάζει περισσότερο στον Γαλανό. Και θα έχει και συνεργάτη για να του κάνει την έξτρα δουλειά που απαιτείται για να δουλευτεί αυτό το ποδοσφαιρικό «διαμάντι» που λέγεται Γαλανόπουλος.

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιακουμάκη. Με την πρωτιά στους Έλληνες σκόρερ στο πρωτάθλημα με τον Πλατανιά και με την γκολαρά μισό – πρωτάθλημα που έβαλε στο Καραϊσκάκη, έδειξε τι και πόσα μπορεί να κάνει. Χρειαζόταν όμως και βοήθεια έξτρα δουλειάς που δεν την είχε, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να την έχει. Τώρα αυτό αλλάζει. Το αλλάζει η ΑΕΚ, το αλλάζει ο Ουζουνίδης. Μπορεί αυτή η λεπτομέρεια, μπροστά σε μια καλή μεταγραφή φορ ή εξτρέμ, να μοιάζει σπουδή σε πέταγμα αετού μέσα σε αεροδρόμιο με τζάμπο. Όμως θα επιμείνω πως αυτό το πρότζεκτ της ΑΕΚ, το πρωταθληματικού πρότζεκτ, είχε, έχει και θα έχει πάντα ως βάση του, την πρόοδο (και την συμμετοχή) των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Και θα με θυμηθείτε και την σεζόν που έρχεται.

Πίσω από τους Μάνταλους, τους Μπακασέτες, τους Μπακάκηδες, τους Μπάρκες, θα πρέπει να έρθουν οι Γιακουμάκης και οι Γαλανόπουλοι. Και μετά οι Γιούσηδες και οι Αντωνίου. Έτσι πάει το πράγμα. Όχι όμως από μόνο του. Αλλά με δουλειά. Διότι τα ποδοσφαιρικά διαμάντια, θέλουν επεξεργασία. Και κάτι τελευταίο. Μια διευκρίνηση που γι αυτούς που καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, δεν είναι απαραίτητη. Αλλά μπορεί να εμφανιστούν τα… τζιμάνια που νομίζουν πως η άποψη τους θα γίνει πλειοψηφικό ρεύμα αν τη γράψουν με δέκα διαφορετικά ψευδώνυμα και να σπεκουλάρουν μπερδεύοντας πράγματα που δεν μπερδεύονται και συνδέοντας πράγματα που δεν συνδέονται. Διευκρινίζω λοιπόν γι αυτούς με τα πολλά προσωπεία και την πολλή γκρίνια. Άλλο πράγμα η μεταγραφική ενίσχυση, άλλο πράγμα η αξιοποίηση του εξαιρετικού υλικού. Παράλληλες ενέργειες. Συνεννοηθήκαμε;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X