Ο Καρντόσο σκέφτεται όπως ο Σάντος

Ο Κώστας Τσίλης γύρισε από Πολωνία και κάνει σούμα της δουλειάς του Κίελτσε, αλλά και της δουλειάς που έρχεται

Πριν μπω στο ψαχνό, οφείλω να ομολογήσω πως μ’ έχει ψήσει ο Ιταλός. Παιδί της Τριγκόρια. Μ’ ένα χαμόγελο μέχρι και τα αφτιά μετά την υπογραφή του. Με τρέλα, για να μην το πω διαφορετικά, να παίξει ακόμα και στο φιλικό του Σαββάτου, πριν κάνει την πρώτη του προπόνηση με την ΑΕΚ. Θέλετε και άλλα για να ψηθείτε; Και είναι και το πρώτο καθαρόαιμο εξτρέμ που έρχεται, μετά τον Μπαρμπόσα. Να έρθει και ο Πορτογάλος και όλα θα είναι αυτό που λέγαμε κάποτε vamos bien. Πάμε τώρα και σ’ αυτά που έγιναν στην Πολωνία.

Τις βασικές αρχές, όλων όσων δούλεψε ο Καρντόσο, τις έχουμε αναλύσει. Θαρρώ λεπτομερώς. Ακούω και διαβάζω πολλούς να αναρωτιόνται, αν ο Καρντόσο δοκίμασε ένα άλλο σύστημα, στο διάστημα που η ομάδα ήταν στο Κίελτσε. Αν δούλεψε κάτι διαφορετικό, εκτός απ’ αυτό το 4-2-3-1, προκειμένου να έχει ένα εναλλακτικό πλάνο για τα παιχνίδια. Η απάντηση λοιπόν, είναι κατηγορηματικά «όχι». Δεν δούλεψε κάτι διαφορετικό. Και να γράψω και κάτι ακόμα. Ούτε στο διάστημα που απομένει μέχρι και το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι, θα δουλέψει κάτι άλλο στα Σπάτα. Και ο λόγος που γίνεται όλο αυτό, είναι απλούστατος και εξαιρετικά προφανής. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προκειμένου να μάθει η ΑΕΚ να παίζει με το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο. Και ότι γίνεται σε μια άσκηση ή σε μια θεωρία τακτικής ή σ’ ένα δίτερμα, θα πρέπει να δουλευτεί ξανά και ξανά και ξανά και πρέπει να γράψω πολλά ξανά μαζεμένα, για να δώσει ακριβώς την διάσταση αυτού που συμβαίνει.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στην Πολωνία δούλεψαν πολύ και σκληρά. Έκαναν καθημερινά διπλές προπονήσεις, που άγγιζαν σε διάρκεια τις δυο ώρες η κάθε μια. Για να καταλάβετε για τι ακριβώς συζητάμε, μόλις στην πρώτη εβδομάδα παραμονής φέτος στο Κίελτσε, οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν συμπληρώσει σχεδόν όσες προπονήσεις είχαν πέρυσι σ’ ολόκληρο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ζορίστηκαν πολύ και δούλεψαν πολύ οι παίκτες της ΑΕΚ. Ξέρετε τι είπε ο Καρντόσο μετά το φιλικό με την Νετάνια, για το αντικείμενο της δουλειάς τώρα που επέστρεψε η ομάδα στην Αθήνα; «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλα τα στοιχεία που δουλέψαμε και στην Πολωνία, διότι για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα σωστά μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει να τα δουλεύουμε ξανά και ξανά». Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Καρντόσο έβαλε τους ποδοσφαιριστές του σε δυνατές και μεγάλης διάρκειας προπονήσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα στα Σπάτα, στις 27 Ιουνίου. Από τότε οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν ένα ρεπό στις 30 Ιουνίου και ένα τώρα που επέστρεψαν από το Κίελτσε. Σ’ όλο το υπόλοιπο διάστημα, έχουν κάνει κυρίως διπλές προπονήσεις. Ακόμα και το πρωί, πριν από τα τρια από τα τέσσερα φιλικά, ο Καρντόσο είχε βάλει στους παίκτες του προπόνηση. Στο τέταρτο δεν μπορούσε να το κάνει, διότι ήταν έτσι κι αλλιώς πρωινό και το απόγευμα είχε ταξίδι για την Αθήνα. Πριν από το φιλικό με τη Νετάνια, που ήταν θεωρητικά και το πιο δυνατό απ’ όλα, οι παίκτες έκαναν πρωινή προπόνηση, η οποία κράτησε κοντά στη 1,5 ώρα.

Μ’ αυτή την τόσο σκληρή δουλειά που έχουν ρίξει οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, έχουν καταφέρει να φτάσουν μόλις στο 50% της ετοιμότητας. Μόλις στο 50% της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή του πλάνου. Αυτό λέει πολλά για να το βαθμό δυσκολίας, του στόχου που έχει μπει, ως προς την εφαρμογή του συγκεκριμένου αγωνιστικού μοντέλου. Και που προβλέπει και συγκεκριμένο σχηματισμό στο γήπεδο. Ο Καρντόσο θέλει οι παίκτες του όχι απλώς να βγάζουν κάτι πολύ συγκεκριμένο μέσα στο γήπεδο, αλλά να το βγάζουν καλά. Πολύ καλά και πολύ σωστά. Αλλιώς δεν θα έχει αποτέλεσμα. Και αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά, πάνω σε ίδια πράγματα, ξανά και ξανά και ξανά. Όλα όσα έκαναν στο Κίελτσε τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, θα κάνουν και τις μέρες που έρχονται στα Σπάτα. Μέχρι να μπορεί να βγαίνει σωστά η μπάλα, με πάσες από την άμυνα. Μέχρι το ένα αμυντικό χαφ να μπαίνει σωστά ανάμεσα στα στόπερ και το άλλο να ανοίγεται σωστά για να δίνει σκαλοπάτι. Μέχρι τα δυο εξτρέμ, να συγκλίνουν σωστά στον άξονα και μέχρι οι συνεργασίες με το δεκάρι και το φορ να βγαίνουν σωστά και αποτελεσματικά.

Υποθέτω πως στο μπλοκάκι του Καρντόσο, θα υπάρχουν και εναλλακτικά πλάνα. Αλλά μου φαίνεται μάλλον αστείο, να μην είναι άρτιο το βασικό πλάνο και να πιάσεις δουλειά στα εναλλακτικά. Υποθέτω και στον Πορτογάλο το ίδιο. Η ΑΕΚ πρέπει να μάθει ορισμένα βασικά και πρέπει να μάθει να τα κάνει με κλειστά μάτια, ακόμα και στον ύπνο της. Αυτό θέλει ο Καρντόσο. Όπως αυτό ήθελε και αυτό έκανε ο Σάντος το 2004. Σε διαφορετικό αγωνιστικό μοντέλο, με διαφορετικό ρόστερ. Έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψεις οι Πορτογάλοι. Ο Φερνάντο αυτό που έκανε εκείνο το καλοκαίρι του 2004, ήταν να μάθει στην ομάδα να κάνει τέσσερα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Όχι πέντε, ούτε έξι. Τέσσερα. Αλλά αυτά τα τέσσερα να τα κάνουν αυτόματα, άψογα, άρτια. Κάπως έτσι πήγε να πάρει εκείνο το πρωτάθλημα, αλλά ας όψεται ο Νατσούρας. Και μιας και θυμήθηκα εκείνο το καλοκαίρι και μιας κουβεντιάζουμε για φιλικά, τότε ο Σάντος, προσπαθώντας να μάθει πολύ καλά στους παίκτες αυτά τα συγκεκριμένα τέσσερα, είχε φάει μπόλικες και δυνατές σφαλιάρες. Αυτό για όσους ανησυχούν για το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν κέρδισε την Στάλ Στάλοβα Βόλα, στο φιλικό πρωινής γυμναστικής.

Τώρα ο Καρντόσο δεν θέλει να μάθει στους παίκτες του τέσσερα πράγματα. Θέλει περισσότερα και πιο περίπλοκα. Αλλά θέλει να τους μάθει να τα κάνουν άρτια, γι αυτό και θα δουλεύει πάνω σ’ αυτά, μέχρι τελικής πτώσεως. Εξάλλου μόλις τώρα μπαίνει στην εξίσωση ο Βέρντε και θα μπει (αν όλα πάνε καλά) και ο Ολιβέιρα. Παρεμπιπτόντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα χωρέσουν στην τετράδα της επίθεσης και ο Ζεράλδες και ο Λιβάγια και ο Μάνταλος, αλλά και οι δυο που έρχονται. Διότι οι τρεις πρώτοι, μ’ αυτά που έδειξαν στην προετοιμασία, εκτός ενδεκάδας δεν μένουν. Πιθανολογώ ούτε και ο τρελοναπολιτάνος με τον Πορτογάλο. Επομένως τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Εκτός αν ο Μάνταλος γίνει Σιμάο στην θέση του Σιμάο, σε σχέση με το αρχικό πλάνο του Καρντόσο, αλλά γι αυτά έχουμε καιρό. Πρώτα να φτάσει κοντά στο 100%, η δουλειά πάνω στο αγωνιστικό μοντέλο.

Δείτε επίσης

Το σταυροδρόμι του Μάνταλου

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το πιο κρίσιμο δίλημμα στην καριέρα του αρχηγού της ΑΕΚ