Ο Καρντόσο σκέφτεται όπως ο Σάντος

Ο Κώστας Τσίλης γύρισε από Πολωνία και κάνει σούμα της δουλειάς του Κίελτσε, αλλά και της δουλειάς που έρχεται

Πριν μπω στο ψαχνό, οφείλω να ομολογήσω πως μ’ έχει ψήσει ο Ιταλός. Παιδί της Τριγκόρια. Μ’ ένα χαμόγελο μέχρι και τα αφτιά μετά την υπογραφή του. Με τρέλα, για να μην το πω διαφορετικά, να παίξει ακόμα και στο φιλικό του Σαββάτου, πριν κάνει την πρώτη του προπόνηση με την ΑΕΚ. Θέλετε και άλλα για να ψηθείτε; Και είναι και το πρώτο καθαρόαιμο εξτρέμ που έρχεται, μετά τον Μπαρμπόσα. Να έρθει και ο Πορτογάλος και όλα θα είναι αυτό που λέγαμε κάποτε vamos bien. Πάμε τώρα και σ’ αυτά που έγιναν στην Πολωνία.

Τις βασικές αρχές, όλων όσων δούλεψε ο Καρντόσο, τις έχουμε αναλύσει. Θαρρώ λεπτομερώς. Ακούω και διαβάζω πολλούς να αναρωτιόνται, αν ο Καρντόσο δοκίμασε ένα άλλο σύστημα, στο διάστημα που η ομάδα ήταν στο Κίελτσε. Αν δούλεψε κάτι διαφορετικό, εκτός απ’ αυτό το 4-2-3-1, προκειμένου να έχει ένα εναλλακτικό πλάνο για τα παιχνίδια. Η απάντηση λοιπόν, είναι κατηγορηματικά «όχι». Δεν δούλεψε κάτι διαφορετικό. Και να γράψω και κάτι ακόμα. Ούτε στο διάστημα που απομένει μέχρι και το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι, θα δουλέψει κάτι άλλο στα Σπάτα. Και ο λόγος που γίνεται όλο αυτό, είναι απλούστατος και εξαιρετικά προφανής. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προκειμένου να μάθει η ΑΕΚ να παίζει με το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο. Και ότι γίνεται σε μια άσκηση ή σε μια θεωρία τακτικής ή σ’ ένα δίτερμα, θα πρέπει να δουλευτεί ξανά και ξανά και ξανά και πρέπει να γράψω πολλά ξανά μαζεμένα, για να δώσει ακριβώς την διάσταση αυτού που συμβαίνει.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στην Πολωνία δούλεψαν πολύ και σκληρά. Έκαναν καθημερινά διπλές προπονήσεις, που άγγιζαν σε διάρκεια τις δυο ώρες η κάθε μια. Για να καταλάβετε για τι ακριβώς συζητάμε, μόλις στην πρώτη εβδομάδα παραμονής φέτος στο Κίελτσε, οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν συμπληρώσει σχεδόν όσες προπονήσεις είχαν πέρυσι σ’ ολόκληρο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ζορίστηκαν πολύ και δούλεψαν πολύ οι παίκτες της ΑΕΚ. Ξέρετε τι είπε ο Καρντόσο μετά το φιλικό με την Νετάνια, για το αντικείμενο της δουλειάς τώρα που επέστρεψε η ομάδα στην Αθήνα; «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλα τα στοιχεία που δουλέψαμε και στην Πολωνία, διότι για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα σωστά μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει να τα δουλεύουμε ξανά και ξανά». Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Καρντόσο έβαλε τους ποδοσφαιριστές του σε δυνατές και μεγάλης διάρκειας προπονήσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα στα Σπάτα, στις 27 Ιουνίου. Από τότε οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν ένα ρεπό στις 30 Ιουνίου και ένα τώρα που επέστρεψαν από το Κίελτσε. Σ’ όλο το υπόλοιπο διάστημα, έχουν κάνει κυρίως διπλές προπονήσεις. Ακόμα και το πρωί, πριν από τα τρια από τα τέσσερα φιλικά, ο Καρντόσο είχε βάλει στους παίκτες του προπόνηση. Στο τέταρτο δεν μπορούσε να το κάνει, διότι ήταν έτσι κι αλλιώς πρωινό και το απόγευμα είχε ταξίδι για την Αθήνα. Πριν από το φιλικό με τη Νετάνια, που ήταν θεωρητικά και το πιο δυνατό απ’ όλα, οι παίκτες έκαναν πρωινή προπόνηση, η οποία κράτησε κοντά στη 1,5 ώρα.

Μ’ αυτή την τόσο σκληρή δουλειά που έχουν ρίξει οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, έχουν καταφέρει να φτάσουν μόλις στο 50% της ετοιμότητας. Μόλις στο 50% της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή του πλάνου. Αυτό λέει πολλά για να το βαθμό δυσκολίας, του στόχου που έχει μπει, ως προς την εφαρμογή του συγκεκριμένου αγωνιστικού μοντέλου. Και που προβλέπει και συγκεκριμένο σχηματισμό στο γήπεδο. Ο Καρντόσο θέλει οι παίκτες του όχι απλώς να βγάζουν κάτι πολύ συγκεκριμένο μέσα στο γήπεδο, αλλά να το βγάζουν καλά. Πολύ καλά και πολύ σωστά. Αλλιώς δεν θα έχει αποτέλεσμα. Και αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά, πάνω σε ίδια πράγματα, ξανά και ξανά και ξανά. Όλα όσα έκαναν στο Κίελτσε τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, θα κάνουν και τις μέρες που έρχονται στα Σπάτα. Μέχρι να μπορεί να βγαίνει σωστά η μπάλα, με πάσες από την άμυνα. Μέχρι το ένα αμυντικό χαφ να μπαίνει σωστά ανάμεσα στα στόπερ και το άλλο να ανοίγεται σωστά για να δίνει σκαλοπάτι. Μέχρι τα δυο εξτρέμ, να συγκλίνουν σωστά στον άξονα και μέχρι οι συνεργασίες με το δεκάρι και το φορ να βγαίνουν σωστά και αποτελεσματικά.

Υποθέτω πως στο μπλοκάκι του Καρντόσο, θα υπάρχουν και εναλλακτικά πλάνα. Αλλά μου φαίνεται μάλλον αστείο, να μην είναι άρτιο το βασικό πλάνο και να πιάσεις δουλειά στα εναλλακτικά. Υποθέτω και στον Πορτογάλο το ίδιο. Η ΑΕΚ πρέπει να μάθει ορισμένα βασικά και πρέπει να μάθει να τα κάνει με κλειστά μάτια, ακόμα και στον ύπνο της. Αυτό θέλει ο Καρντόσο. Όπως αυτό ήθελε και αυτό έκανε ο Σάντος το 2004. Σε διαφορετικό αγωνιστικό μοντέλο, με διαφορετικό ρόστερ. Έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψεις οι Πορτογάλοι. Ο Φερνάντο αυτό που έκανε εκείνο το καλοκαίρι του 2004, ήταν να μάθει στην ομάδα να κάνει τέσσερα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Όχι πέντε, ούτε έξι. Τέσσερα. Αλλά αυτά τα τέσσερα να τα κάνουν αυτόματα, άψογα, άρτια. Κάπως έτσι πήγε να πάρει εκείνο το πρωτάθλημα, αλλά ας όψεται ο Νατσούρας. Και μιας και θυμήθηκα εκείνο το καλοκαίρι και μιας κουβεντιάζουμε για φιλικά, τότε ο Σάντος, προσπαθώντας να μάθει πολύ καλά στους παίκτες αυτά τα συγκεκριμένα τέσσερα, είχε φάει μπόλικες και δυνατές σφαλιάρες. Αυτό για όσους ανησυχούν για το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν κέρδισε την Στάλ Στάλοβα Βόλα, στο φιλικό πρωινής γυμναστικής.

Τώρα ο Καρντόσο δεν θέλει να μάθει στους παίκτες του τέσσερα πράγματα. Θέλει περισσότερα και πιο περίπλοκα. Αλλά θέλει να τους μάθει να τα κάνουν άρτια, γι αυτό και θα δουλεύει πάνω σ’ αυτά, μέχρι τελικής πτώσεως. Εξάλλου μόλις τώρα μπαίνει στην εξίσωση ο Βέρντε και θα μπει (αν όλα πάνε καλά) και ο Ολιβέιρα. Παρεμπιπτόντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα χωρέσουν στην τετράδα της επίθεσης και ο Ζεράλδες και ο Λιβάγια και ο Μάνταλος, αλλά και οι δυο που έρχονται. Διότι οι τρεις πρώτοι, μ’ αυτά που έδειξαν στην προετοιμασία, εκτός ενδεκάδας δεν μένουν. Πιθανολογώ ούτε και ο τρελοναπολιτάνος με τον Πορτογάλο. Επομένως τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Εκτός αν ο Μάνταλος γίνει Σιμάο στην θέση του Σιμάο, σε σχέση με το αρχικό πλάνο του Καρντόσο, αλλά γι αυτά έχουμε καιρό. Πρώτα να φτάσει κοντά στο 100%, η δουλειά πάνω στο αγωνιστικό μοντέλο.

Δείτε επίσης

Τέρμα πια στις αυταπάτες

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει μια διαφορετική κουβέντα, με αφορμή το κουτσουρεμένο σύστημα VAR

24 Σχόλια

 1. Κώστας ΑΕΚ

  Η ΑΕΚ έχει πολλές λύσεις στην επίθεση αρκεί να δέσουν όλοι αυτοί και να ταιριάξουν αλλά θεωρώ ότι υστερεί από κέντρο και πίσω (εκτός Βρανιες). Δεν έχει ογκόλιθο στην άμυνα και ένα άτρωτο κέντρο. Σε ντέρμπι εκτός και στα ματς του Europa υπάρχουν σίγουρα διαστήματα που θα είμαστε άμυνα και εκεί πρέπει να βρούμε ατομικές λύσεις ή έστω να τρώει σίδερα όλη η ομάδα (επί Χιμένεθ στο πρωτάθλημα + Europa οι παίκτες έπαιζαν όλοι ως μια γροθιά, τρομερό δέσιμο). Εκτός από τον γαυρο πριν μια 5ετια, δε θυμάμαι ελληνική ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, να βάζει πολλά γκολ και να τα πάει καλά. Ο γαυρος βέβαια είχε και μια ολόκληρη παράγκα από πίσω + ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από Ευρώπη και πωλήσεις. Όλα τα αποτελέσματα που έχουν πάρει διαχρονικά οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη είναι από άμυνα, όχι από επίθεση. Μακάρι ο Καρντοσο να το έχει αυτό στο νου του, πως η ομάδα θα πρέπει πρώτα να κοιτάει το 0 στην άμυνα και μετά να βάλει 3-4 γκολ. Δεν εννοώ φυσικά να είναι πίσω από τη γραμμή όλοι οι παίκτες αλλά ένα 11-0-0 και φουλ επίθεση είναι ένα σύστημα με ρίσκο που θέλει χρόνο για να αφομοιωθεί και τρομερή ποιότητα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει παιχτεί τέτοιο ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ από την επιστροφή στη super league. Μία καλή μεταγραφή στην άμυνα (βρίσκεται και ελεύθερος) + μια μεταγραφή στο κέντρο είναι επιβεβλημενες, με ταυτόχρονη αποχώρηση κάποιων παικτών.

 2. Αλέξανδρος

  You can’t teach an old dog new tricks λέει ο Άγγλος.
  Για να δούμε..

 3. εχει μεσα εδω πολλους προπονηταραδες .. αρκει να ειναι γυμνασμενοι και θα λυθουν αρκετα θεματα οχι οπως περυσι που τους εκαψε ο αχρηστος τους αφησε αγυμναστους και με κακη ψυχολογια οταν αρχισαν οι σφαλιαρες.. ακομα και ο μανολο δεν τους συνεφερε ενω το ειχε κανει την δευτερη φορα που ειχε ερθει μετα τον μοραιας .. πειραματα τυπου μαρινακου ποτε ξανα

 4. O Kαρντόσο δουλεύει μεθοδικά και το πιθανότερο είναι ότι η ΑΕΚ θα παρουσιαστεί καλύτερη σε φυσική κατάσταση και υψηλή ένταση από πέρυσι.

  Κάποιοι πέφτουν στη συχνή λούμπα περί του αν μπορεί να παιχθεί τέτοιο ποδόσφαιρο.
  Ασφαλώς μπορεί να συμβεί διότι απλούστατα μιλάμε για την ομάδα με τον τρίτο και με διαφορά προϋπολογισμό στο αργό ελληνικό πρωτάθλημα που έχει και κάποιες ποιοτικές ενέσεις.

  Το θέμα είναι κατά πόσο καλός καθοδηγητής είναι ο Καρντόσο που θα φανεί στην πορεία. Μέχρι τότε όμως η διαρκής επανάληψη σε πλήρη ένταση οδηγεί σε αυτοματισμούς και άνοδο της αγωνιστικής εικόνας σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πολύ καλή φυσική κατάσταση που δύναται να ανανεώνει τις επιθέσεις της ομάδος.

 5. Άμα πάρουμε και Μπογιέ, θα έχουμε τις καλύτερες μεσοεπιθετικές λύσεις στο πρωτάθλημα.

  • Μιχαλης21

   Δεν ειναι ασχημη ιδεα, η επιστροφη Μπογιε. Αν εχει ορεξη για δουλεια και με τον αναταγωνισμο που θα βρει φετος, με παρομοιους καλους ποιοτικα παιχτες, στο χερι του ειναι να εχει χρονο συμμετοχης.
   Εξαλλου 2η χρονια κακη ενας ξενος, δυσκολα να εχει, σιγουρα καλυτερος θα ειναι.

 6. Ειλικρινή απορία επειδή δεν έχω υπάρξει επαγγελματίας αθλητής: Γιατί ένας εικοσάρης που είναι κλεισμένος σε ένα προπονητικό κέντρο να περνάει μόνο 4 ώρες στο γήπεδο (με διπλές δίωρες προπονήσεις όπως λέει το άρθρο) και όχι τουλάχιστον 8 ώρες;
  Όταν ήμουν πιτσιρικάς και έπαιζα μπάσκετ με θυμάμαι να παρακαλάω να μην νυχτώσει για να μην φύγω από το γήπεδο. Καταλαβαίνω ότι άλλο πράγμα τα 15 και άλλο τα 25 και φυσικά άλλο ο επαγγελματικός αθλητισμός αλλά από την άλλη αφού η καψούρα σου έχει γίνει επάγγελμα και το σώμα σου είναι στα καλύτερά του γιατί να μην το πας στο τέρμα;

  • Αφενός, όσο φτάνεις στα 30 τόσο αυξάνονται και οι σωματικές σου αντοχές. Ενας 30άρης έχει καλύτερη αντοχή από έναν 20άρη, 25άρη. Αφετέρου, δεν μπορεί να υπάρξει προπονηση άνω των 4 ωρών, κλατάρει το μυικό σύστημα. Οι αθλητές δεν παίζουν μπάλα αλάνας, όπως εσύ. Κάνουν έντονη σωματική άσκηση, κροσφιτ και ασκήσεις τακτικής.

  • ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21

   Γιατί θα καούν οι μύες με ότι αυτό συνεπαγεται

   • ΓΙΩΡΓΟΣ Μ

    τιποτα δεν καιγεται οταν υπαρχουν εργοφυσιολογοι και καταλληλη διατροφη και ‘συμπληρωματα»που τα περνουν ουτως η αλλως

   • ΓΙΩΡΓΟΣ Μ

    και το μεγαλητερο προβλημα ειναι η ποιοτητα στις ασκησεις αποκαταστασης για τους μυες

 7. Εμένα η προσπάθεια του Καρντόσο με το υλικό που διαθέτει η ΑΕΚ (συμπεριλαμβανομένων του σέντερ φορ και του εξτρεμ που έρχονται οσονούπω), μου μοιάζει με την προσπάθεια που καταβάλει ένας μέτριος μαθητής Γ’ Λυκείου να μπεί στα χωράφια της Διαφορικής Γεωμετρίας (μάθημα που διδάσκεται στους τεταρτοετείς φοιτητές στις Μαθηματικές σχολές).

 8. ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΡΣΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ,ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!!!
  ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΟΡΩ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΤΣΙ ΤΣΑΜΠΑ!
  ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ, ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ!

  • Tην χασαμε τσαμπα γιατι δεν ενισχυθηκαμε και γιατι υπερεκτιμησαμε τις δυναμεις μας.

 9. 1. Όσοι είναι πάνω από 40 πιθανόν να θυμούνται πως έτσι τελειομανής ήταν και ο Μπαγιεβιτς. Εκατό φορές έβαζε τους παίκτες να κάνουν την ίδια άσκηση στην προπόνηση μέχρι να δει ότι την κάνουν άψογα. Γι αυτό βεβαίως και η ομαδαρα των 90ς είχε τους καλύτερους αυτοματισμούς που έχουμε δει σε ελληνική ομάδα.

  2. Για το ψηλό παιχνίδι, συμφωνώ απόλυτα. Ένας Μολεδο λείπει για να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό, αμυντικά και επιθετικά.

  3. Πέραν του βραζιλιάνου, θα ήθελα και Ραντογια αντί Σιμοες ή του Γαλανοπουλου, τον Αραουχο αντί του Λιβάγια ή
  του Μανταλου και δεύτερο εξτρέμ τον Καρταμπια ή τον Τρεχο. Αν μπορούσαμε να πουλήσουμε δύο τρεις από τους Μπάρκα, Λιβάγια, Μανταλο, Γαλανόπουλο θα παίρναμε αυτούς τους 4 παιχταράδες, θα φτιάχναμε ομαδαρα και θα είμασταν το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Όπως είμαστε τώρα και με δεδομένο πως ο νέος προπονητής θέλει χρόνο ώστε να μάθει σωστά στην ομάδα αυτό που θέλει, δυστυχώς πάλι τρίτοι θα είμαστε.

  • Ο Ραντόγια έκλεισε με 1,6 εκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία, ακόμα και να του έδινες 1,8 δεν ερχόταν.
   Ο Αραούχο βγάζει συνέχεια θέμα τραυματισμών και πέρυσι είχε σε 18 αγώνες μόλις 3 τεμάχια στην Σεγκούντα.
   Ο Λιβάγια κάνει τη διαφορά, ακόμα και πέρυσι που ήταν σε μέτρια κατάσταση και βαρύς, πόσο μάλλον φέτος που η εκγύμναση της ομάδας φαίνεται να είναι καλύτερη.

   Η ΑΕΚ ήδη βάζει πλώρη για τη δεύτερη θέση.

 10. Εφόσον αναφέρεται ο Σάντος -αν βεβαίως θυμάμαι καλά γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια- θα πω ότι το σύστημα που επιθυμούσε να παίξει με το ρόστερ που είχε η ομάδα δεν του «έβγαινε» και δεν δίστασε να μήν επιμείνει αλλά να «γυρίσει» στον «παλαιομοδίτικο» ρόμβο (με σφικτή άμυνα βεβαίως). Το «καλύτερο» σύστημα δεν είναι απαραίτητα αυτό που επιθυμεί ο προπονητής αλλά αυτό το οποίο μπορεί να παίξει καλύτερα η ομάδα με τους παίκτες που διαθέτει.

  • Μιχαλης21

   Πολυ σωστα, και το θεμα ειναι να το καταλαβει νωρις, αν ειναι να παει σε PLAN B, πριν πεφτουν οι «σφαλιαρες» …

 11. Καλύτερα να πονοκεφαλιάζει ο προπονητής για το πως θα τους χωρέσει όλους τους καλούς παρά να κοιτάζει στον πάγκο με απόγνωση όταν θέλει να κάνει αλλάγή, πρέπει να έχουμε και δυνατό πάγκο, που δεν είχαμε φέτος, αν πράγματι θέλουμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Άλλωστε αν μπούμε και ομίλους μιλάμε για 45 παιχνίδια το ελάχιστο μαζί με το κύπελλο, όλοι θα παίξουν καμιά 30αρια παιχνίδια σαν βασικοί με το rotation, μια χαρά για να υπάρχει και φρεσκάδα. Το θέμα είναι ότι οι μελλονυικές μας κινήσεις πρέπει να διορθώνουν σιγά σιγά με το μέγαλο πρόβλημα που έχουμε στο ψηλό παιχνίδι δεν έχει να κάνει μόνο με τους προπονητές, δεν μπορεί όλοι όσοι έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια να μην έχουν καλά συστήματα στο ψηλό παιχνίδι. Και ο Σάντος αν δεν είχε στην ομάδα τότε τον Κατσούρ και τον Μπρούνο δεν θα ήτανε τόσο δυνατή στα στημένα, πρέπει να δώσουμε βάση στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους και στη σωματοδωμή των παιχτών και τα αθλητικά τους στοιχεία γιατί κατά 50% πλέον το ποδόσφαιρο παίζεται σ’ αυτά τα στάνταρντ.

 12. Μανος21ΑΕΚ1984

  Κώστα Η ομάδα μας χρειάζεται κουρμπελη ραντογια και πετερσον και άσε τους γαυρους μετά να έρχονται…..απλά με μία υπέρβαση κάνεις ομαδάρα…μακάρι να γίνει…Αυτός ο ραντογια ελεύθερος είναι ακόμα…

 13. Έναν Γκαμάρα θέλουμε Κώστα στην άμυνα και θα είμαστε καλά. Ειδικά μετά τα δείγματα του Παουλίνιο, θέλουμε οπωσδήποτε έναν δημιουργικό αμυντικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *