Μάθε(τέ) μας μπάλα

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα συμβαίνουν στην πρώτη βαθμίδα των Ακαδημιών της ΑΕΚ

Για την μοναδικότητα της περίπτωσης Παυλή, δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Παρόλο που αν στα αποδυτήρια των Ακαδημιών της ΑΕΚ υπάρχουν φωτογραφίες τεράστιων σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, για να παίρνουν οι μικροί πρότυπα, στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας θα πρέπει να μπει η φωτογραφία του Παυλή. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους παίκτες της ΑΕΚ, όλα όσα έκανε ο Παυλής ως ποδοσφαιριστής.  Και να τους ζητείται να κάνουν μόλις το 1/10 απ’ αυτά που έκανε ο Μιχάλης. Θα είναι αρκετό.

Όμως εκείνο που θα ήθελε τώρα ο Παυλής, είναι να κριθεί αποκλειστικά και μόνο ως προπονητής της Κ12 της ΑΕΚ. Όχι ως Παυλής, αλλά ως προπονητής. Όπως και όταν έπαιζε μπάλα, ήθελε πάντα όλοι, από τον προπονητή μέχρι τους οπαδούς, να τον κρίνουν ακριβώς όπως όλους τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του ρόστερ. Ή και ακόμα πιο αυστηρά. Διότι και ο ίδιος ήταν ακραία αυστηρός με τον ποδοσφαιριστή Παυλή. Πάμε όμως στο τώρα. Στον προπονητή Παυλή.

Πήγε με τους πιτσιρικάδες του σ’ ένα τουρνουά που δεν είχε έμοιαζε σε τίποτα απ’ ότι έχει συναντήσει η ομάδα Κ12 της ΑΕΚ εν Ελλάδι. Είχε να αντιμετωπίσει ομάδες όπως αυτή της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έπαιζε ακριβώς το ίδιο σύστημα με την πρώτη ομάδα. Όχι συμπτωματικά, ούτε κατά λάθος. Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες των Ακαδημιών της Σίτι, εκπαιδεύονται να παίζουν με την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία, με το ίδιο σύστημα, που παίζει η πρώτη του Πεπ Γκουαρντιόλα. Πράγματα που ούτε ακουστά δεν τα έχουμε στην Ελλάδα.

Επίσης είχε να αντιμετωπίσει ομάδες, όπως ο Άγιαξ. Όλοι φυσικά γνωρίζουμε τι σημαίνει Ακαδημίες του Άγιαξ. Και είναι πολύ πιθανό τα ολλανδάκια της Κ12, να δουλεύουν υπό συνθήκες αρτιότερες και σε εγκαταστάσεις ακόμα καλύτερες, απ’ αυτές της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ. Όμως αυτούς τους πιτσιρικάδες του Άγιαξ, η ομάδα του Παυλή τους κέρδισε. Και τους κέρδισε όχι με όχι με κολοκοτρωνήσια εμφάνιση και με κλεφτοπόλεμο. Σ’ αυτές τις ηλικίες κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα, παρόλο που κάθε νίκη απέναντι σε μεγαθήρια έχει την δική της σημασία. Ωστόσο αυτή τη νίκη τα πιτσιρίκια της ΑΕΚ, την πήραν παίζοντας μπάλα. Παίζοντας ποδόσφαιρο. Σωστό ποδόσφαιρο.

Αυτό το ποδόσφαιρο που έπαιξαν τα παιδιά του Παυλή, το εκτίμησαν τόσο πολύ οι προπονητές ομάδων όπως η Μπριζ ή όπως η Σέλτικ, που ζήτησαν να κάνουν φιλικό με την ΑΕΚ, την τελευταία μέρα του τουρνουά και όταν είχαν όλες αυτές οι ομάδες αποκλειστεί. Και το σκεπτικό τόσο των Βέλγων όσο και των Σκωτσέζων, ήταν πως ήθελαν να παίξουν ένα φιλικό με μια ομάδα που δεν είχε ως φιλοσοφία να κλωτσάει και να πηγαίνει τα παιχνίδια στην δύναμη,  αλλά προσπαθούσε να παίξει σωστό ποδόσφαιρο. Κάτι που θα βοηθούσε την δουλειά που θέλουν να κάνουν με τους δικούς τους πιτσιρικάδες.

Το πρώτο λοιπόν που έχει διδάξει ο Παυλής στα 11χρονα και τα 12χρονα, που τώρα ξεκινάνε να κυνηγήσουν το όνειρο τους, είναι να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο. Και το μάθημα που πήραν τα αυτά πιτσιρίκια στο τουρνουά της Σμύρνης, ήταν πως όταν παίζεις σωστό ποδόσφαιρο, μπορείς να κερδίσεις ακόμα και ένα μεγαθήριο όπως είναι ο Άγιαξ. Διότι η πραγματικότητα είναι πως είτε αν κουβεντιάζουμε για την πρώτη ομάδα που απέκλεισε την Ρεάλ στο Τσου – Λου, είτε για την ομάδα Κ12, η διαφορά του Άγιαξ με την ΑΕΚ είναι χαώδης.

Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν, πως ο προπονητής που η ΑΕΚ έχει βάλει στο πρώτο ηλικιακό σκαλοπάτι των ακαδημιών της, αποδεδειγμένα διδάσκει τους πιτσιρικάδες το σωστό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να πετύχει ένας οποιοσδήποτε πολύ καλός σ’ αυτό που κάνει, προπονητής Ακαδημιών. Δεν είναι πολύ εύκολο να βρεις προπονητές πραγματικά καλούς και αυτό το ξέρουν καλά όσοι ασχολούνται με τα τμήματα υποδομών όλων των ομάδων. Όμως υπάρχουν. Στην περίπτωση μας, εκτός από εξαιρετική δουλειά, στο τουρνουά της Σμύρνης αποδείχθηκε πως ο Παυλής κάνει και κάτι άλλο. Μαθαίνει στα πιτσιρίκια να είναι ΑΕΚ, όπως πρέπει.

Και για να μπορέσει κάποιος να το κάνει αυτό, δεν αρκεί να είναι καλός προπονητής. Πρέπει να έχει την φιλοσοφία και την στάση ζωής απέναντι στην ομάδα και το ποδόσφαιρο, που έχει ο Παυλής. Τι έκαναν τα πιτσιρίκια της Κ12; Στο περιθώριο ενός πάρτι στο ξενοδοχείο που έμεναν οι αποστολές των ομάδων, άρχισαν όλα μαζί να τραγουδάνε συνθήματα για την ΑΕΚ. Και το έκαναν με τόσο πάθος, με τόση τρέλα, που παρέσυραν στο τραγούδι και το χοροπηδητό και κάποια από τα πιτσιρίκια της Μπεσικτάς. Αυτό τους έχει μάθει ο Παυλής. Να τραγουδάνε με πάθος για την ΑΕΚ και να μην έχουν τίποτα να χωρίσουν έξω από το γήπεδο, με κανέναν αντίπαλο. Και αυτό που μαθαίνουν τα πιτσιρίκια της Κ12 για την ομάδα και για το ποδόσφαιρο, καλό θα ήταν να μπορούν να το διδάξουν σ’ όλους μας. Διότι στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μπάλα που όλοι γουστάρουμε.

Σωστό ποδόσφαιρο, τρέλα για την ομάδα και τίποτε μα τίποτε άλλο. Αυτά που διδάσκει ο Παυλής στην Κ12 της ΑΕΚ και αυτά που μαθαίνουν οι πιτσιρικάδες, είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο. Προφανώς και το περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν όλα αυτά που μαθαίνουν οι μικροί της ΑΕΚ, είναι το πλέον ακατάλληλο. Προφανώς και στην ποδοσφαιρική διαδρομή που θα ακολουθήσουν όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες, πιθανότατα θα βρουν μπροστά τους εντελώς διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες. Όμως την δουλειά που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ, στην πρώτη ηλικιακή βαθμίδα εκκολαπτόμενων ποδοσφαιριστών, την κάνει όπως πρέπει και μ’ αυτόν που πρέπει. Ευτυχώς…

17 Σχόλια

 1. Αλέξανδρε επειδή εσύ το πας αλλού θα προσπαθήσω, με κάθε επιφύλαξη και σεβασμό στον αρθρογράφο, να εξηγήσω τι εννοεί ο Τσιλης. Υπάρχουν καλοί και κακοι παίκτες, παίχτες με ταλέντο και παίχτες χωρίς,οι ομάδες όμως είναι σύνολα και ο Μιχάλης αυτό που έκανε με αυταπαρνηση και κίνδυνο της υγείας του ήταν να μπαίνει στο γήπεδο και να δίνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ,οτι μπορούσε. Αυτό θέλουμε παίχτες που να ξέρουν που παίζουν, να νιώθουν ευλογημενοι και να δίνουν ότι μπορούν στην ομάδα. Ευχαριστώ

  • Αλέξανδρος

   Ευχαριστώ που απάντησες εκ μέρους του.
   Ο Τσίλης απλά ήθελε να γράψει κάτι αγαπησιάρικο και του βγήκε λίγο σε.. υπερβολή.
   Δεν πειράζει, μπορεί να συμβεί στον καθένα.
   **Για να ξέρουμε τι λέμε: όταν υπήρχε κίνδυνος της υγείας του Παυλή σταμάτησε τις προπονήσεις.
   Και η ίδια η ΑΕΚ δε θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο. Τον διατήρησε στο δυναμικό της ωστόσο, δίνοντάς του ενα συμβόλαιο τιμής ένεκεν παρόλο που δεν αγωνιζόταν.
   Εδω ήμασταν και τα θυμόμαστε.
   Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε μύθους εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν το έχει ανάγκη ούτε ο ίδιος.

   • Κώστας Τσίλης

    Αλέξανδρε τίποτα δεν θυμάσαι και η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Ελέος πια. Ούτε αγαπησιάρικο, ούτε μύθος. Τίποτα. Καταλαβαίνω πως δυσκολεύεσαι να καταλάβεις κάποια πράγματα, καταλαβαίνω πως δεν μπορείς να παραδεχθείς πως μπήκες να ρίξεις δηλητήριο σ’ ένα θέμα που δεν σήκωνε κάτι τέτοιο, αλλά άσε τις αναλύσεις για πράγματα που δεν γνωρίζεις πως έχουν γίνει.

    • Αλέξανδρος

     Εγω σου ζήτησα επιχειρήματα και στοιχεία, αλλά δεν τα βλέπω.
     Περιμένω λοιπόν να μου γράψεις τι είναι αυτό που δεν θυμάμαι.

  • Κώστας Τσίλης

   Βασίλη προφανώς και είσαι απολύτως ακριβής. Όμως ο λόγος δεν χρειάζονται να εξηγούνται τα αυτονόητα. Γι αυτό και δεν μπαίνω καν στην διαδικασία περαιτέρω εξηγήσεων. Άλλωστε το ξαναέγραψα. Το άρθρο δεν απευθύνεται σ’ όσους για όλα όσα αφορούν το ποδόσφαιρο (ενδεχομένως και όχι μόνο), έχουν μόνο δηλητήριο

 2. Σωστό, αλλά ελαφρώς βαρύγδουπο άρθρο.

 3. Αλέξανδρος

  Άλλο ένα άρθρο – Τσίλι Μπέργκερ. Απο τον τίτλο μόνο καταλαβαίνεις ποιός το έγραψε.
  Δεν ξέρουμε τι έργο γίνεται σ’αυτές τις ηλικίες, θα φανεί σε λίγα χρόνια που θα μεγαλώσουν τα παιδιά.
  Όμως για να είμαστε σοβαροί: ο Παυλής ως ποδοσφαιριστής δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ούτε φάνηκε πουθενά στην ΑΕΚ.
  Ποιά «όλα οσα έκανε», τι έκανε δηλαδή? επειδή δήλωνε πως θέλει να μοιάσει του Ντέμη και χτύπησε tattoo?
  Ένας παίκτης μέτριας τεχνικής που με πολύ δουλειά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν Αραβίδη της εποχής. Τίποτα περισσότερο.
  Στάθηκε άτυχος με το θέμα της υγείας του, και η ΑΕΚ (προς τιμήν της) τον διατήρησε στις τάξεις της.
  Ρεαλισμός και υπευθυνότητα. Οχι με το ζόρι να κατασκευάζουμε ινδάλματα, ήρωες και αρχηγούς απο το πουθενά.
  Δεν είμαστε όλοι 15-20 χρονών. Σοβαρότητα και αεβασμός στη νοημοσύνη μας.

  • ενταξει ρε φιλε δεν τον ειπε και Ντεμη. Για παιδακια που χαρηκαν μιλαει και επαιξαν και καποια καλα ματς.

   • Αλέξανδρος

    «..Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους παίκτες της ΑΕΚ, όλα όσα έκανε ο Παυλής ως ποδοσφαιριστής. Και να τους ζητείται να κάνουν μόλις το 1/10 απ’ αυτά που έκανε ο Μιχάλης. Θα είναι αρκετό..»
    Τι έκανε δηλαδή ο Παυλής ως ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ? Τέτοιες υπερβολές δε χρειάζονται για παιδιά που εκτιμά ο κόσμος της ΑΕΚ ούτως η άλλως.
    Κατα τα λοιπά εννοείται πως είναι καλό που επιτέλους οι ακαδημίες άρχισαν να εξερευνούν τον εξω κόσμο.

    • μάλλον του ξέφυγε ένα άνθρωπος δίπλα στο ποδοσφαιριστής αλλά δε θα τα χαλάσουμε για μια λέξη ή φράση όταν σε άλλα άρθρα ξεκινάμε τα ωχ αμάν από τον τίτλο!

     • Κώστας Τσίλης

      Εννοείται δεν μου ξέφυγε απολύτως τίποτα. Εννοώ τα πάντα απ’ όσα γράφτηκαν. Προφανώς και δεν έχει νόημα να επιχειρήσω να εξηγήσω τι ήταν και τι έκανε ο Παυλής. Ούτε να απαντήσω στις χαριτωμενιές περί τσιλι μπέργκερ. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το άρθρο, δεν απευθύνεται καθόλου σε ανθρώπους με τόσο δηλητήριο μέσα τους. Φυσικά ο καθένας έχει την άποψη του και μπορεί ελεύθερα να την εκφράζει.

      • Αλέξανδρος

       Για απαρίθμησέ μας λοιπόν οσα έκανε ο Παυλής ως ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ, μιας που αρκείσαι στο «να κάνουν τα παιδιά των ακαδημιών το 1/10 απο αυτά»

       • Κώστας Τσίλης

        Όχι τα παιδιά των Ακαδημιών, οι παίκτες της πρώτης ομάδας να κάνουν το 1/10 απ’ ότι έκανε ο Παυλής. Και στο έγραψα και πριν, δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να εξηγήσω και να αναλύσω. Κάτι που αποδεικνύεται ΚΑΙ από το γεγονός πως εσύ θέλεις αριθμούς και στατιστικά. Άστο σου λέω. Τσίλι μπέργκερ και συμπάθεια

        • Αλέξανδρος

         Εστω.. οι παίκτες της πρώτης ομάδας.
         Τι έκανε ο Παυλής στην ΑΕΚ που αρκεί να κάνουν το 1/10?
         Επιχειρήματα δε βλέπω.
         Απο σάλτσες χορτάσαμε.

        • Αλέξανδρος

         Εννοείται πως δεν αναφέρομαι σε αριθμούς και στατιστικά.
         Ας το διευκρινίσω, μιας που απ’οτι κατάλαβα χρειάζεται.
         Πες μας λοιπόν που διακρίθηκε ο Παυλής ως ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ.
         Πότε και με ποιό τρόπο.

        • Νικόλαος Β

         Λυπηθείτε μας και λίγο. Η ομάδα θέλει παικταράδες επιπέδου Τσάρτα, Ντέμη κτλ. Αν μου έλεγες να πετύχουν το 1/10 του Τσάρτα, Ντέμη, Μαύρου, Μπάγιεβιτς κτλ θα έλεγα πως λες λίγα. Αλλά το 1/10 του Παυλή;;;;;; Τι ήταν ο Παυλής ο Μαραντόνα; Θα αγόραζε ο οπαδός της ΑΕΚ φανέλα Παυλή ή Τσάρτα, Ντέμη κτλ; Ο Πόνσε μας κάνει ή δεν είναι ούτε το 1/10 του Παυλή και γι αυτό δε μπαίνουμε στον κόπο (και τα έξοδα) να τον κρατήσουμε; Θα μας πει η διοίκηση της ομάδας τι στόχους έχουμε για την επόμενη χρονιά; Θα λέμε πάμε για πρωτάθλημα χωρίς να κάνουμε ουσιαστική ενίσχυση;

 4. Επιτελους ενα αρθρο που εχει μονο ωραια πραγματα να πει. Οι πιο ωραιες γραμμες στο σαιτ που διαβασα ποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *