Εδώ δεν περνάνε τα φράγκα

Ο Κώστας Τσίλης χαζεύει αυτό που γίνεται στην εθνική Κροατίας και γράφει για το φαινόμενο Λιβάγια και το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο

Καταρχήν θεωρώ πως εκεί στην Λας Πάλμας θα πρέπει να βρουν εκείνον που πέρυσι το καλοκαίρι έβαλε οψιόν ύψους μόλις 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στην συμφωνία με την ΑΕΚ για την αγορά του Λιβάγια και να τον πείσουν με ευγενικό τρόπο πως πρέπει να αφήσει για πάντα τον χώρο του ποδοσφαίρου και να γίνει ψαράς. Κατά δεύτερον θα πρέπει να βρεθούν οι γάτοι που για την μεταγραφή του Κροάτη είχαν κάνει σχόλια τύπου «μας έπιασε κορόιδο η Λας Πάλμας και μας φόρτωσε τον προβληματικό Λιβάδια» και να τους απαγορευτεί δια βίου η είσοδος σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Διότι έτσι κι αλλιώς δεν καταλαβαίνουν τι βλέπουν.

Ας προσπαθήσουμε λίγο να συλλάβουμε όλο αυτό που γίνεται. Ο Λιβάγια είναι η επιλογή του Ντάλιτς, για να καλυφθεί το κενό που άφησε ο Μάντζουκιτς στην γραμμή κρούσης της εθνικής Κροατίας. Στην δευτεραθλήτρια κόσμου, για να καλύψει το κενό ενός επιθετικού που παίζει στην Γιουβέντους. Αυτό συμβαίνει στην ζωή του Λιβάγια αυτές τις τελευταίες μέρες. Μικρό πράγμα; Όχι δα. Είναι τεράστια υπόθεση. Πρώτα για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και μετά για την ΑΕΚ. Θα μου πείτε τώρα, αυτό περίμενες ρε μυρωδιά για να καταλάβεις πόσο παικταράς είναι ο Λιβάγια ή πόσο μεγάλη (ποδοσφαιρική) περιουσία έχει η ΑΕΚ στα χέρια της. Προφανώς και όχι, παρόλο που όλα έχουν την δική τους ξεχωριστή βαρύτητα.

Όμως θέλω να σταθώ λίγο στην λέξη «περιουσία», διότι είναι κλειδί. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχει γίνει πλέον χρηματιστήριο. Χωρίς καν εισαγωγικά. Τραγικό μου φαίνεται, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μετά απ’ όλα όσα κάνει ο Λιβάγια, η μετοχή του στο (ποδοσφαιρικό) χρηματιστήριο έχει εκτοξευτεί. Αν πριν από δυο – τρεις εβδομάδες, η κουβέντα ήταν πως τα οκτώ με δέκα εκατομμύρια είναι λίγο γι αυτό τον ποδοσφαιριστή, τώρα μόνο για τα διπλά μπορούμε να συζητάμε. Και μέχρι τον Γενάρη, που είναι και η επόμενη μεταγραφική περίοδος, ενδεχομένως να συζητάμε για τα τριπλά και τα τετραπλά. Θα ήταν σίγουρο αν δεν είχε και αυτή την βαριά τιμωρία στο Champions League.

Επομένως αν ήταν άλλος ποδοσφαιριστής στην θέση του Λιβάγια, δεν θα έδινα πολλές πιθανότητες ούτε καν να βγάλει τη σεζόν στην ΑΕΚ. Θα το θεωρούσα δεδομένο, πως θα ήταν ζήτημα μικρού χρόνου να σκάσει μια τόσο δελεαστική πρόταση από το εξωτερικό, που θα ήταν αδύνατον να απορριφθεί. Αν μάλιστα επρόκειτο για μια περίπτωση Λάζαρου, μπορεί και να είχε ήδη βάλει υπογραφή στην καινούργια του ομάδα και να έψαχνε να βρει νομικά τερτίπια για να αποδείξει πως το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ΑΕΚ, δεν είχε ισχύ. Ή αν ήταν ο Βράνιες, μπορεί να είχε αρχίσει ήδη αποχή από τις προπονήσεις, για να πιέσει είτε να του δώσουν μεταγραφή, είτε ακόμα καλύτερο συμβόλαιο. Όμως ο Λιβάγια είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Και αυτό θα πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους κυρίως οι Ευρωπαίοι που θα επιχειρήσουν να ρίξουν λεφτά στα πόδια του Κροάτη για να τον δελεάσουν. Διότι στην περίπτωση του Λιβάγια, δεν είναι τα φράγκα αυτά που θα παίξουν μπάλα.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε και για να μην πάει αλλού η κουβέντα. Ο Λιβάγια ήταν, είναι και παραμένει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που ζει την οικογένεια του απ’ αυτή την δουλειά. Επίσης δεν ήταν ΑΕΚ από μικρό παιδί, ούτε μεγάλωσε με την αφίσα του Μαύρου. Παρόλα αυτά, στην ΑΕΚ βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Κάτι που ο ίδιος το είχε μεγάλη ανάγκη. Ήταν δηλαδή πρώτος ο ίδιος ο Λιβάγια, που αισθανόταν πως σπαταλούσε το ταλέντο του σε ομάδες που είτε δεν του ταίριαζαν, είτε δεν τις ταίριαζε. Εξ ου και αυτό που του έβγαινε ήταν, αντί για την τεράστια μπαλαδοσύνη του, ένας προβληματικός χαρακτήρας. Σκεφτείτε πως στην ΑΕΚ, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, υπάρχει μόνο το περιστατικό με την αποβολή του μετά το ματς με την Βίντι. Και εκεί όχι για προσωπική του μανούρα. Μπήκε σαν ταύρος για να υπερασπιστεί τον Χουλτ που έτρωγε μπουνιά στο στομάχι και τον Τσόσιτς που άκουγε σχολιανά στα σέρβικα από τον Λάζοβιτς. Και είναι και αυτό ενδεικτικό για το πώς αισθάνεται ο Λιβάγια.

Στην ΑΕΚ βρήκε ηρεμία, βρήκε σταθερότητα (λέξη που ίδιος χρησιμοποίησε), βρήκε σεβασμό (επίσης λέξη που ο ίδιος χρησιμοποίησε), βρήκε τον πραγματικό αγωνιστικό του εαυτό. Αυτό που έψαχνε βρήκε. Το κατάλαβε πρώτος και πολύ γρήγορα ο ίδιος ο Λιβάγια και γι αυτό θυμίζω πως υπέγραψε αυτό το τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ, πριν καν φτάσουμε πέρυσι στα μισά της σεζόν και παραπάνω από ένα εξάμηνο πριν φτάσει η στιγμή για ενεργοποίηση της οψιόν από την Λας Πάλμας. Όλο αυτό λοιπόν που έχει βρει εδώ ο Κροάτης, δεν θα το αφήσει εύκολα. Και δεν μπορεί εύκολα να δελεαστεί με τα λεφτά. Εξάλλου η Ιθάκη του καθενός, είναι κάτι που δεν αγοράζεται με χρήματα. Μην ξεχνάτε πως ο Λιβάγια σε προηγούμενες ομάδες του, είχε πιο υψηλά συμβόλαια απ’ ότι στην ΑΕΚ. Επίσης είναι δύσκολο να τσιμπήσει ο Κροάτης από το δέλεαρ ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Έχετε στο μυαλό σας, πως ήδη έχει παίξει καμπιονάτο και μάλιστα έχει φορέσει μια βαριά φανέλα όπως αυτή της Ίντερ και μάλιστα στα 18 του.

Επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν υποστηρίζω πως ο Λιβάγια θα μείνει για πάντα και θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ΑΕΚ. Στις εποχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου άλλωστε, αυτές τις επιλογές τις πήρε μαζί του φεύγοντας ο Τότι. Όμως είναι βέβαιο, πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο να φύγει ο Λιβάγια από την ΑΕΚ. Και σίγουρα όταν αυτό συμβεί, δεν θα είναι τα φράγκα που θα έχουν παίξει τον πρώτο λόγο. Παρόλο που είναι βέβαιο, πως όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να φύγει ο Κροάτης, θα φροντίσει να επιστρέψει στα ταμεία της ΑΕΚ σε (εκατομμύρια) ευρώ, όλο αυτό που πήρε σε αγάπη, σε σιγουριά, σε ηρεμία. Όπως παλαιότερα είχε κάνει φεύγοντας και ο Σκόκο. Και ας μην πρόλαβε ο Αργεντινός, λόγω κατάστασης στην ομάδα, να μην ζήσει ούτε τα μισά απ’ όσα έχει ζήσει ο Λιβάγια.

8 Σχόλια

 1. Kαι κάπως έτσι ήρθε το τάληρο από την Ισπανία και έζησαν αυτοι καλα και εμείς καλύτερα και εις ανώτερα

 2. Η ΑΕΚ σκεφτεται περισσοτερο την πωληση Λιβαγια απο τον ιδιο. Ο ιδιος ευχαριστιεται εδω τη μπαλα και δεν καιγεται. Αντιθετα η ΑΕΚ θα θελε να τον πουλησει με ενα πολυ υψηλο ποσο. Αλλωστε αν δε γινει αυτο αμεσα, θα πρεπει οπωσδήποτε να του κανει ενα υψηλοτερο συμβολαιο.
  Οσο για τη χρηματιστηριακη του αξια, μην τρελλαθουμε κιολας. Αν επαιζε στο Τσαμπιονς Λιγκ και εβγαζε ματια , ναι θα μπορουσε να πωληθει με πολυ υψηλο ποσο. Αλλαδε θα γινει αυυο απλα επειδη κληθηκε στην εθνικη του. Θα πρεπει να κανει και εκει πολυ καλες εμφανισεις. Δεν αρκει η κληση.

 3. όπως τα λες, είναι πλέον χρηματιστήριο. Η μετοχή Λιβάγια ξεκίνησε καλά από Ιντερ (τοπ-20 μαγαζί παγκοσμίως) αλλά δεν έπιασε ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Ισπανία και ούτε καν στη Ρωσία. Με μας έπιασε και ξανανέβηκε αφού ωρίμασε και ο ίδιος στα 25 του πλέον. Αν συνεχίζει όπως τώρα και μείνει ως τα 30-32 από την ΑΕΚ μπορεί να πάρει ακόμα 8-10 εκατομμύρια (με ανανεώσεις/αυξήσεις/μπόνους). Άρα για να φύγει τώρα πρέπει να βρεθεί ομάδα που να του δίνει αυτά τα λεφτά σε ένα κλειστό τριετές συμβόλαιο ώστε να ποντάρει να βγάλει κι άλλα με τα επόμενα 1-2 συμβόλαια του. Σε ομάδα του τοπ-20 δύσκολα να ξαναπάει εκτός και αν κάνει παπάδες στα 2 παιχνίδια του Τσου-Λου που θα προλάβει να παίξει οπότε μένουν μόνο οι μικρομεσαίες ομάδες της Αγγλίας που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν συμβόλαια με 3 εκατομμύρια ετήσια αμοιβή.
  Ένα ακόμα πλεονέκτημα για την ΑΕΚ είναι ότι εδώ ο Λιβάγια είναι και θα παραμείνει βασιλιάς χωρίς να κινδυνεύει να ξαναγίνει γυρολόγος κάτι που θα μετρήσει για όταν τελειώσει την καριέρα του.

 4. Θυμάμαι όταν είχε πρωτοέρθει πόσο καιρό έκανε(μήνες)να σκάσει έστω και λίγο το χειλάκι του.Στην αρχή της προετοιμασίας στην Πολωνία πέρυσι,είμαι βέβαιος ότι αισθανόταν ότι έχει έρθει σε κατσαπλιάδες και ότι σαν να έκανε κάτι χωρίς τη θέλησή του.Όμως σημαντικό έως κομβικό ρόλο θα έλεγα ότι έπαιξε,πλην του σπουδαίου οικογενειακού κλίματος της ΑΕΚ,η σύζυγος και η κορούλα του που περνούσαν θαυμάσια στην Αθήνα και αυτό το μετέδιδαν στον Μάρκο.Μετά όλα πήραν το δρόμο τους και η αγάπη που πήρε και συνεχίζει να δέχεται απ’όλους τους ΑΕΚτζήδες είναι αυτό που τον αγγίζει,συναισθηματικός όντας άνθρωπος.

  Προσωπικά θα ήθελα μετά από 1-2 χρόνια να πάρει μεταγραφή σε πολύ μεγάλο ευρωπαικό κλαμπ,δείγμα του ότι θα’χει ιαθεί ως ποδοσφαιριστής και ως χαρακτήρας αλλά θα συνεχίσει να’ναι φιλόδοξος και ορεξάτος για δουλειά.Γιατί κακά τα ψέματα η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός τέτοιων παικταράδων αλλά ο ενδιάμεσος σταθμός που φροντίζει για την αναγέννηση προβληματικών χαρακτήρων και την επιστροφή των στο δρόμο των επιτυχιών. Εάν τέτοιοι παίκτες αντιληφθούν ότι τερμάτισαν τις φιλοδοξίες τους και ότι θ’αράξουν εκεί που τους αγαπούν,τότε υπάρχει κίνδυνος παρανόησης αυτής της αγάπης εκατέροθεν με ολέθρια αποτελέσματα πρωτίστως για τον οργανισμό ΑΕΚ(και οικονομικά).

  Υ.Γ Όλα ξεκίνησαν από εκείνο το μαγικό άγγιγμα της μπάλα-πάσα στο εντός με την ΤΣΣΚΑ,ερωτική σχέση με τη στρογγυλή θεά…

 5. Καταρχήν Κώστα όπως χαρακτηρίζεις ψαρά τον τύπο από Λας Παλμας αντίστοιχα πρέπει να χαρακτηρίσεις αυτόν στην ΑΕΚ που εισηγήθηκε 3.5 χρόνια συμβολαίου στον Μοραν….Όπως επίσης εκείνον που έφερε Αινταρεβιτς, ο οποίος μάλιστα απολύθηκε προσφάτως….
  Το πρώτο μισό του κειμένου είναι μια επεξήγηση της ποδοσφαιρικής λογικής περί Λιβαγια και το δεύτερο μια ρομαντική άποψη που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την σημερινή πραγματικότητα του ποδοσφαίρου.
  Το θεωρώ αδιανόητο να έρθει πρόταση από καλή ομάδα της Premier και να προτιμάει την Ελλάδα ο παίκτης….Όσο καλά και να νιώθει, στα 25 του δύσκολα δεν φεύγει.

  • Κώστας Τσίλης

   Νομίζω πως αλλοιώνεις ολίγον τον νόημα του δεύτερου μισού του κειμένου με την απλοποίηση του ρομαντικού. Προφανώς και μια δελεαστική πρόταση, μπορεί να δελεάσει οποιονδήποτε. Αλλά για κάθε παίκτη, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, ορίζεται διαφορετικά το δελεαστικό.

 6. ΓΙΩΡΓΟΣ Μ

  καλημερα,Κωστα μιας και επιασες τη λεξη χρηματιστηριο και το πριν 3 χρονια σλογκαν η ΑΕΚ μπαινει στο χρηματιστηριο του Λονδινου , τι γινεται? εσβησε? δεν το γραφω ειρωνικα να μαθω θελω, μπορει να εχω χασει επεισοδια !

  • Κώστας Τσίλης

   Καλησπέρα Γιώργο. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν το έχω ψάξει. Ενδεχομένως λόγω αποστροφής στα απανταχού χρηματιστήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *