Αυτόν η ΑΕΚ, τον είχε ανάγκη

Ο Κώστας Τσίλης, μετά το πρώτο φιλικό, γράφει λίγο για Καρντόσο και πολύ για Βράνιες

Από το πρώτο φιλικό, συμπεράσματα δεν τολμάς να βγάλεις. Δεν χρειάζεται να αναλύσω τους λόγους. Θυμίζω απλώς το πρώτο φιλικό που είχε παίξει η ΑΕΚ με την Αρμίνια Μπίλεφεντ, επί εποχής Δώνη. Μπαλάρα. Τρίβαμε τα μάτια μας. Δεν χρειάζεται να θυμίσω όλα όσα έγιναν, όταν ξεκίνησαν τα επίσημα ματς. Θα θυμίσω ωστόσο, την απογοητευτική εικόνα σ’ όλα τα υπόλοιπα φιλικά εκείνου του καλοκαιριού. Φρέσκα κουλούρια όμως. Πάμε στα δικά μας.

Αναρωτιόμουν αν υπήρχε προπονητής που να έχει μεγαλύτερη τσίτα και ένταση στο κοουτσάρισμα από τον Χιμένεθ. Διαπίστωσα εκ του σύνεγγυς στο πρώτο φετινό φιλικό της ΑΕΚ, πως τελικά υπάρχει. Ο Καρντόσο που ήταν 90λεπτα πάνω στην γραμμή του πλαγίου και που καμιά δεκαριά φορές μπήκε και μέσα στο γήπεδο για να δώσει οδηγίες, κοουτσάρει με δέκα φορές πιο μεγάλη ένταση από τον Χιμένεθ. Αλλά αυτή την ένταση και αυτή την ενέργεια, έχει τρόπο να την περνάει και τους παίκτες μέσα στο γήπεδο. Και όλα αυτά, απλώς σ’ ένα φιλικό, που ήταν και το πρώτο. Πάμε και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Η ΑΕΚ του Καρντόσο, θα επιδιώξει να κάνει στο γήπεδο πράγματα, υψηλού ρίσκου. Αν της βγουν θα παίξει μπαλάρα, αν δεν της βγουν θα βρεθεί μπροστά σε πολλούς κινδύνους. Ομάδα που για κανέναν λόγο, ακόμα και αν έχει την θηλιά της πίεσης από τον αντίπαλο στο λαιμό, δεν βγάζει με γιόμες την μπάλα από την περιοχή της αλλά μόνο με πάσες, μπορεί να κτίσει εξαιρετικές επιθέσεις. Αλλά και μπορεί να χάσει την μπάλα εκεί που αν την χάσεις, τρέχεις και δεν φτάνεις. Ομάδα που πρεσάρει σκυλίσια και αδιάκοπα τον αντίπαλο, μπορεί να κλέψει μπάλα και να βρει άμυνα ανοικτή και σε ανισορροπία. Αλλά μπορεί να βρεθεί και η ίδια σε ανισορροπία και επίσης να τρέχει και να μην φτάνει.

Για να δουλέψει λοιπόν σωστά όλο αυτό, χρειάζεται καταρχάς πολλή δουλειά ακόμα, όπως είπε και ο Καρντόσο. Κατά δεύτερο λόγο, χρειάζεται έναν αμυντικό όπως είναι ο Βράνιες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχα και εξακολουθώ να διατηρώ τεράστιες επιφυλάξεις, για τις αντιδράσεις του Βόσνιου. Ένας παίκτης με τόσο δαιδαλώδεις διαδρόμους στο μυαλό, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις τις σκέψεις του και κατόπιν τις πράξεις του. Όμως η αλήθεια είναι, πως αγωνιστικά η ΑΕΚ τον είχε απόλυτη ανάγκη τον Βράνιες. Ειδικά για το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο.

Ο Βράνιες έχει τα αγωνιστικά και τα σωματικά προσόντα, να είναι ο άνθρωπος που θα είναι εκεί για να σώσει καταστάσεις, αν η ομάδα βρεθεί να τρέχει και να μην φτάνει. Είτε διότι δεν λειτούργησε σωστά το πάσινγκ γκειμ (που λέμε και στο Λιμανάκι Αίγινας), είτε διότι δεν έγινε σωστά και με αλληλοκάλυψη το πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του αντιπάλου. Ήδη στο πρώτο φιλικό, ο Βράνιες χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να πατήσει γκάζι και να καλύψει κενά. Ή να απογειωθεί για να κόψει μπαλιά που πήγαινε να βγει στην πλάτη της άμυνας.

Δεν είναι και μικρό πράγμα, σ’ ένα τέτοιο αγωνιστικό μοντέλο σαν αυτό του Καρντόσο, να έχεις μια τέτοια εγγύηση. Και δεν είναι διόλου τυχαίο, πως Πορτογάλος τεχνικός μπήκε δυο μέτρα μέσα στο γήπεδο, για να χειροκροτήσει μια ενέργεια του Βράνιες στο φιλικό. Δεν το έκανε μ’ άλλον παίκτη. Τις άλλες φορές έφτασε μέχρι μέσα στο γήπεδο, για να ρίξει καραμούζα για να ένα λάθος.

Επίσης ο Βράνιες κάνει ήδη κάτι, που πέρυσι έλλειπε πολύ από την ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ. Απελευθερώνει τους άλλους τρεις, της αμυντικής τετράδας. Τα δυο ακραία μπακ, κάνουν πολύ πιο εύκολα τα ανεβάσματά τους από την πλευρά, όταν έχουν πίσω τους την ταχύτητα και την ασφάλεια του Βράνιες. Και αυτά τα ανεβάσματα ο Καρντόσο τα θέλει και τα ζητάει συνεχώς. Επίσης η παρουσία του Βράνιες, επιτρέπει στον Οικονόμου να συμμετέχει πολύ ενεργά στο κτίσιμο των επιθέσεων από τα μετόπισθεν. Κάτι το οποίο επίσης ζητάει συνεχώς ο Καρντόσο. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι κάτι που ο Οικονόμου μπορεί να κάνει εξαιρετικά. Επίσης για να είμαστε δίκαιη, πλέον ο Οικονόμου έχει δίπλα του έναν στόπερ, που τον συμπληρώνει και όχι τον κουτουλάει σε αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Γενικώς, δεν ξέρω τι ψάρια θα πιάσουν οι άλλες έξι μεταγραφές που έχουν ήδη γίνει. Ούτε οι δυο (ή περισσότερες) που σίγουρα θα ακολουθήσουν. Εκείνο που φάνηκε από το πρώτο φιλικό, είναι πως ο Βράνιες ήταν μια μεταγραφή που η ΑΕΚ την είχε απόλυτη ανάγκη. Και ας μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως ο Βόσνιος παραμένει ένα ενεργό ηφαίστειο, που ουδείς μπορεί να προβλέψει το πότε και αν θα εκραγεί. Κάποια ρίσκα όμως, προφανώς και αξίζει τον κόπο να τα πάρεις.

 

 

Δείτε επίσης

Ο Καρέρα δεν βλέπει κανέναν

Ο Κώστας Τσίλης δεν γράφει για τα αποτελέσματα που παίρνει ο Ιταλός αλλά για το πως τα παίρνει