Η σημασία του Ίβιτς, είναι και πέρα από τα μεταγραφικά

Ο Τάσος Τσατάλης για το τι δικαιούται να περιμένει η ΑΕΚ από την επιλογή στην θέση του τεχνικού διευθυντή

Πρέπει να ήμουν από τους τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος, που σε επίπεδο αρθρογραφίας εστίασα το πρόβλημα αποκλειστικά στον Καρντόσο. Δεν το κρύβω πως μέχρι και πολύ πρόσφατα, μου ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψω πως η επιλογή που έκανε η  ΑΕΚ ήταν τελικά τόσο αποτυχημένη.

Βεβαίως δεν αλλάζω γνώμη πως υπήρξαν πράγματα μέσα στην ομάδα που έκαναν τα αποτελέσματα της χειρότερα.

Και συνεχίζω να πιστεύω πως αν η ομάδα είχε τον μηχανισμό να παρακολουθήσει σωστά όλη την εξέλιξη της δουλειάς του προπονητή από το ξεκίνημα και να κάνει παρεμβάσεις άμεσα εκεί που έπρεπε, ίσως κάποια πράγματα να είχαν προληφθεί. Ή στην χειρότερη περίπτωση, από πολύ νωρίτερα να είχε υπάρξει προβληματισμός που θα οδηγούσε σε κάποιες κινήσεις.

Αυτό δεν έγινε όμως. Και χρειάστηκε να έρθουν τα πρώτα επίσημα και δυστυχώς και πολύ κρίσιμα ματς για να ξεσπάσει αυτό που ξέσπασε.

Ουδέν κακό αμιγές καλού βέβαια. Όλο αυτό έφερε αλλαγές που έχουν τις προϋποθέσεις να αποδειχθούν στην σωστή κατεύθυνση. Και είμαστε και στην αναμονή για την πιο σημαντική από αυτές, που είναι η επιλογή του επόμενου προπονητή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ιλια Ιβιτς, αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως εδώ δεν μιλάμε απλά και μόνο για τα μεταγραφικά. Ο σχεδιασμός είναι ένα κομμάτι. Στο οποίο ο Ίβιτς έχει εμπειρία, έχει ικανότητες που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Έχει επιτυχίες κι αποτυχίες, όπως όλοι.

Εκτός από τα μεταγραφικά όμως είναι κι άλλα πράγματα. Και κυρίως η παρουσία δίπλα στην ομάδα. Και η επίδραση που μπορεί να έχει. Ο Ίβιτς δεν είναι …μη συμμετοχικός. Το αντίθετο. Θέλει να είναι κοντά, να έχει ξεκάθαρη προσωπική άποψη και από χαρακτήρα δεν έχει κανένα ζήτημα να θέσει άμεσα τα θέματα που τον απασχολούν σε συνεργασία με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Και να τα λύσει.

Αυτό το έχουμε δει.

Όπως κι έχουμε δει τον Ίβιτς ως τεχνικό διευθυντή να είναι παρών και στις τρεις προετοιμασίες που έκανε η ΑΕΚ με εκείνον στο πόστο.

Για να πω την αλήθεια, το όποιο πρόβλημα υπήρξε στον τρόπο δουλειάς του Καρντόσο, όπως τώρα λένε οι περισσότεροι, δυσκολεύομαι να φανταστώ τον Ίβιτς να ήταν κοντά στην ομάδα, να μην το είχε αντιληφθεί και να μην είχε κινηθεί για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, πριν να είναι αργά.

Είπαμε, είναι και θέμα χαρακτήρα και προσέγγισης στο ποδόσφαιρο. Ο Ίβιτς έβγαλε με χαρακτηριστική ευκολία την στολή του ποδοσφαιριστή για να φορέσει το κοστούμι του τεχνικού διευθυντή. Μέσα σε λίγα 24ωρα πραγματικά, είχε ήδη το προφίλ που έχεις στο μυαλό σου, ακόμη και ως παρουσία, γι’ αυτή την θέση. Σα να ήταν έτοιμος από καιρό.

Επιπλέον, στο ποδόσφαιρο έχει παρουσιάσει πάντα έναν άκρως ανταγωνιστικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την ισχυρή του προσωπικότητα. Το ανταγωνιστικό πνεύμα η ΑΕΚ το ψάχνει όχι μόνο εντός γηπέδου, αλλά και έξω, δίπλα από αυτό. Το λέμε συνέχεια.

Η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη δίπλα από την ομάδα κάποιον μηχανισμό που να χαλαρώνει την πίεση. Αλλά μηχανισμό που να την αντιλαμβάνεται πρώτος απ’ όλους, να την μεταδίδει στην ομάδα με τον τρόπο που πρέπει και να φροντίζει από την πίεση να βγαίνουν καλά πράγματα.

ΥΓ1: Όσον αφορά τον προπονητή, υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν απόλυτα εξηγήσιμη και σε σημαντικό βαθμό λογική την προτεραιότητα που έχει δοθεί στον Πογέτ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν τελικά η δύσκολη ως τώρα διαπραγμάτευση δεν έχει αίσιο τέλος, νομίζω πως η παρουσία του Ίλια Ίβιτς θα παίξει θετικό ρόλο στο να γίνει μια επιλογή με βάση ρεαλιστικά ζητούμενα και κυρίως με βάση το πως είναι διαμορφωμένη αυτή την στιγμή η κατάσταση της ομάδας.

Χρόνος υπάρχει, αλλά όχι άπλετος. Και το λέω αυτό γιατί η διακοπή πρέπει να αξιοποιηθεί. Να θυμίσω εδώ πως σε αυτό το διάστημα θα μείνουν στα Σπάτα πολλοί παίκτες του βασικού κορμού

ΥΓ2: Τα δύο ματς που έρχονται, στα δικά μου μάτια έχουν τις ίδιες απαιτήσεις, άσχετα με τις διαφορές στο επίπεδο των αντιπάλων. Εννοώ πως η ΑΕΚ μοιάζει λογικό να τα αντιμετωπίσει κυρίως με την λογική της κάλυψης των αδυναμιών της και του πονταρίσματος μετά σε αυτά που μπορεί να βγάλει η δεδομένη ποιότητα μπροστά.

ΥΓ3: Την ομάδα και τις δυνατότητες και ατομικά των παικτών, είναι άδικο να τα κρίνουμε με βάση τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις, που διαμορφώθηκαν. Κι εκτός από άδικο πιστεύω θα αποδειχθεί και άστοχο.

Δείτε επίσης

Δωρεά στο κράτος η «Αγιά Σοφιά»

Ο Γιάννης Σαντοριναίος σε άρθρο εισήγησης καινοτόμων πρωτοβουλιών!