Οι τελευταίοι των Μοϊκανών!

Ο Ενωσίτης ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων για τους τρεις «ψηλούς» μιας άλλης εποχής

Γιώργος Αγιασωτέλης, Παναγιώτης Αριδάς, Βασίλης Λανές. Ενδεχομένως, για κάποιους νεότερους να μην λένε πολλά τα ονόματα τους. Για τους παλιότερους όμως, για εκείνους που γαλουχήθηκαν με την ιδέα της «Καλιμαρμαρωμένης Βασίλισσας» που έγραφε ο μυθικός ΦΚ στον «Δικέφαλο», είναι οι τρεις σωματοφύλακες μιας άλλης εποχής. Ρομαντικής, δύσκολης, μοναδικής. Χωρίς τίτλους, αλλά με μεγάλη προσφορά.

Παλιότερος όλων, ο Γιώργος Αγιασωτέλης. Περιστεριώτης, ψηλός με έφεση στο σκοράρισμα και στο ριμπάουντ, σε εποχή που τα γερά κορμιά ήταν είδος σε…έλλειψη στο ελληνικό μπάσκετ. Η ΑΕΚ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1981, με νωπές ακόμα τις δάφνες του κυπέλλου στη Γλυφάδα και όλοι ήλπιζαν πως είχε έρθει η ώρα της ανάστασης.

Συνέθεσε επί χρόνια το βασικό δίδυμο ψηλών με το Νίκο Αποστολίδη. Ηταν ήδη διεθνής με την ανδρών και συνέχισε να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ εκείνα τα χρόνια. Ωστόσο, δεν ήταν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Αλλωστε, η Ενωση δεν βρισκόταν στα καλύτερα της. Ο Αγιασωτέλης συνέβαλε καθοριστικά στην παραμονή μέσω των μπαράζ του 1986, ήταν μέλος της ιστορικής ομάδας που ονόμασε ο ΦΚ ως «Μοϊκανούς».

Ο Παναγιώτης Αριδάς δεν ήταν Ενωσίτης, αλλά αγάπησε και τίμησε την ομάδα. Ψηλός παλιάς κοπής, τον διέκρινε η μαχητικότητα, η δύναμη που αντιμετώπιζε τους αντίπαλους και η χαρακτηριστική ραβέρσα με την οποία σκόραρε κατά κόρον. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ και είχε δοθεί αντάλλαγμα στον Κορωναίο της Νήαρ Ηστ για να επανέλθει με μεταγραφή το καλοκαίρι του 1986, έχοντας κάνει εξαιρετική χρονιά στους Καισαριανιώτες που του άνοιξε την πόρτα της Εθνικής.

Ο Αριδάς έπαιξε στην ΑΕΚ μέχρι το 1991/92, παίρνοντας μέρος στους δυο τελικούς Κυπέλλου στο ΣΕΦ. Συνολικά, φόρεσε 173 φορές τη φανέλα της ΑΕΚ  σε επίσημα παιχνίδια, σκοράροντας 1047 πόντους.

Ο τελευταίος εκείνης της ομάδας, ήταν ο Βασίλης Λανές. Η ΑΕΚ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1988, σε εποχή που η λαίλαπα Κοσκωτά είχε σαρώσει τα πάντα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ο Λανές αγωνιζόταν στον Μίλωνα, είχε πάει σε αμερικάνικο κολέγιο και ήταν παίκτης που θεωρούνταν πολλά υποσχόμενος.

Η πολιτική του Ψωμιάδη που διέλυσε τα πάντα, δέσμευσε το μέλλον του Λανέ στην ΑΕΚ. Δεν μπόρεσε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά έμεινε ακόμα στη μνήμη η σφιγμένη γροθιά με την οποία πανηγύριζε κάθε καλάθι και βέβαια η τάπα στο ματς με τον ΠΑΟΚ που χάρισε μια τεράστια νίκη έπειτα από δύο παρατάσεις.

Ο Ενωσίτης

Δείτε επίσης

Το… θαύμα της «Αγιά Σοφιάς»!

Ο Ενωσίτης έχει λεπτομέρειες που θα συναρπάσουν από την τεχνολογική έκρηξη που περιλαμβάνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ!