Διλήμματα και υποχρεώσεις

Ο Τάσος Καπετανάκος blogάρει στο enwsi.gr για όσα πρέπει να κάνει η ΑΕΚ για να πείσει τον Μάσιμο Καρέρα

Η ΑΕΚ φαίνεται να βρήκε έναν προπονητή που της κάνει. Έναν με τον οποίο παίρνει αποτελέσματα, βελτιώνεται, βάζει σε καλούπια τους δύσκολους χαρακτήρες και αυτοί δείχνουν την ποιότητα τους. Αρα κάνουν τη διαφορά στο χορτάρι.

Έναν προπονητή που έχει τον τρόπο του, να βγάζει τον… βούρδουλα και να φέρνει στην ΑΕΚ αυτό που θέλει. Ποδοσφαιρικά το δείγμα τριών μηνών είναι μικρό. Για την ΑΕΚ φαντάζει αρκετό. Διότι όσα έχει βιώσει με τους ξένους προπονητές την έχουν αναγκάσει μόλις βρει κάτι καλό να πιάνεται πάνω του όλος ο οργανισμός. Ετσι και τώρα

Ο Μάσιμο Καρέρα δεν είναι λαϊκιστής. Δεν πουλά καν τον εαυτό του προς τα έξω. Δεν είναι Μανόλο Χιμένεθ. Και δύσκολα θα γίνει Μανόλο Χιμένεθ επικοινωνιακά. Δείχνει να μην το έχει ανάγκη. Δεν… βλέπει κανέναν έξω από τις τέσσερις γραμμές. Η δουλειά του είναι εκεί, από εκεί κρίνεται. Δεν επικαλείται δικαιολογίες, χαλάει την πιάτσα μιλώντας ρεαλιστικά. Δεν κάνει πίσω ούτε στα δύσκολα, παρότι παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση. Ακόμη και λίγο πριν τα πλέι οφ η προπόνηση του Σαββάτου είναι ενδεικτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο και το επίπεδο που πρέπει να δουλεύουν οι παίκτες.

Ο Καρέρα δεν βιάζεται και το δείχνει

Το ζήτημα για μένα παραμένει να πείσει η ΑΕΚ τον Καρέρα για το project, για τα εφόδια που θα έχει εντός και εκτός γηπέδου από το καλοκαίρι. Ο Ιταλός δεν βιάζεται. Αν βιαζόταν θα είχε συμφωνήσει με τον Μελισσανίδη τον Φλεβάρη και με τον Ιβιτς χθες βράδυ. Κάθε άλλο. Μετρά τα δεδομένα, εκτιμά την κατάσταση και πάντα περιμένει κάτι καλό από την Ιταλία. Στην πατρίδα του οι προπονητές θεωρούν την παρουσία τους στο Καμπιονάτο ως επίτευγμα. Και ο Καρέρα δεν δείχνει να διαφέρει. Αν ήθελε να τελειώσει άμεσα με την ΑΕΚ, θα είχε δώσει ήδη τα χέρια με τη διοίκηση για δύο χρόνια. Δεν το έκανε. Μπορεί να μην λέει και πολλά αυτό για το τελικό αποτέλεσμα. Σίγουρα ότι παίρνει χρόνο.

Έχει στόχους μπροστά του ο Ιταλός και μάλιστα τελευταία έγιναν ακόμη πιο δυνατοί. Είναι 11-12 ματς φωτιά προσεχώς. Η ΑΕΚ πρέπει να πάει στον τελικό διότι είναι καλύτερη ομάδα από τον Αρη. Πρέπει να πάει στον τελικό να το πάρει, διότι δεν… γίνεται τέταρτος χαμένος τελικός. Πρέπει να πάει στα πλέι οφ να πάει για τη 2η θέση, διότι η ευκαιρία που παρουσιάστηκε από τη δίκαια (και μικρή) τιμωρία του ΠΑΟΚ είναι έγκλημα να μην την εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ. Μπήκαν τρία «πρέπει» μπροστά και ο Ιταλός θα κυνηγήσει τα πάντα. Με τον τρόπο του. Για να κάνει τη διαφορά.

Η ΑΕΚ απέναντι στον Καρέρα

Από εκεί και πέρα, πάμε στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ προφανώς και έχει πειστεί ότι ο Καρέρα της κάνει. Εδώ δεν υπάρχει δίλημμα. Ειδάλλως δεν θα έκανε συνάντηση ο Μελισσανίδης και ο Ιβιτς μαζί του. Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να πειστεί ο Καρέρα να μείνει εδώ. Τουλάχιστον και για του χρόνου, αν γίνεται και για την μεθεπόμενη χρονιά. Υποχρέωση της ΑΕΚ είναι, εφόσον μελέτησε τα δεδομένα και κατέληξε ότι ο Ιταλός είναι ο… εκλεκτός της, να του δώσει ότι χρειάζεται. Σε επίπεδο παικτών, παροχών κλπ.

Το πρώτο βήμα είναι ότι ο Ιβιτς κοιτά προπονητικά στην Ολλανδία, άρα και πιο δυνατά φιλικά το καλοκαίρι. Μην τα υποτιμάτε καθόλου αυτά. Ακόμη και οι ποδοσφαιριστές είχαν ξενερώσει με αυτούς που έπαιζαν πέρυσι το καλοκαίρι στο Κίελτσε, που ποτέ δεν τους… τράβηξε ως μέρος. Όλα μετράνε πια στο ποδόσφαιρο και δεν πρέπει να αφήνεις τίποτε στην τύχη.

Υποχρέωση λοιπόν του Μελισσανίδη και του Ιβιτς να βρουν τον τρόπο να ικανοποιήσουν τον Καρέρα. Βεβαίως και η ζωή δεν… τελειώνει στον Καρέρα, αλλά η ΑΕΚ έχει εμφανίσει σπάνια δυσκολία να βρίσκει καλούς ξένους προπονητές. Ακόμη και ο Μανόλο βρέθηκε στο διάβα της δύο φορές, διότι είχε εμφανιστεί στο κλαμπ το 2010. Και με όσα έζησε με τα.. ανέκδοτα Καρντόσο-Μοράις δεν είναι να αφήνεις τις καλές περιπτώσεις.

Η ΑΕΚ λοιπόν έχει πολλές υποχρεώσεις απέναντι στο να πείσει τον Καρέρα. Εύκολο δεν είναι. Ο Καρέρα με όσα έχει δείξει στα Σπάτα είναι απαιτητικός και αυστηρός. Και όλοι δουλεύουν όπως θέλει και απαιτεί. Άρα μας κάνει.

Δείτε επίσης

Δέκα και… νύχτωσε!

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, ασχολείται με τα play offs…