Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να δούμε αν το καλοκαίρι, άφησε και κάτι καλό

Ο Τάσος Τσατάλης για την διαδικασία που μπαίνει η ΑΕΚ με την δουλειά που ξεκίνησε μέσα στην διακοπή

Γράφτηκε κι έγραψα και ο ίδιος τις προηγούμενες μέρες, για το θέμα των παικτών που στοίχισαν αρκετά χρήματα το καλοκαίρι και για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Είναι ένα θέμα αυτό, που το «κουβαλάει» η ΑΕΚ, από την αποτυχία του καλοκαιρινού project.

Και είναι ένα δύσκολο θέμα. Γιατί από την μία έχεις παίκτες που δεν σου έχουν προσφέρει σχεδόν τίποτα μέχρι τώρα, οι οποίοι έχουν στοιχίσει βαριά – βαριά 5 εκατομμύρια. Από την άλλη, αυτοί οι παίκτες, ήταν επιλογές ενός σχεδιασμού που κρίθηκε από την ίδια την ομάδα αποτυχημένος και που οι πρωταγωνιστές του, δεν βρίσκονται πια στην ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια από την μία πλευρά να μην παίρνει τίποτε από μια τέτοια επένδυση. Από την άλλη όχι μόνο ο Νίκος Κωστένογλου, αλλά οποιοσδήποτε άλλος προπονητής θα μπορούσε να είχε αναλάβει στην θέση του, δεν θα ήταν αφύσικο ακόμη και να έκρινε πως κάποιοι δεν ταιριάζουν σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί πως ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα. Και καταλαβαίνει κανείς εύκολα, πως το να τονίζεται η ανάγκη της αξιοποίησης αυτών των παικτών, μπορεί να προσθέτει σε πίεση, με την οποία ο προπονητής να μη νιώθει καλά.

Η ΑΕΚ πρέπει να πάρει πολλά από περισσότερους

Είναι σημαντική δυσκολία για έναν προπονητή που δεν έχει επιλέξει εκείνος κάποιους παίκτες, ούτε το ποδοσφαιρικό μοντέλο βάσει του οποίου επιλέχθηκαν. Και οι δυσκολίες δεν είναι λίγες. Είδαμε ήδη πως ο Νίκος Κωστένογλου ένιωσε καλύτερα, με μια προσέγγιση στην οποία οι περισσότεροι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές δεν βρίσκουν θέση. Άρα εύλογα σκέφτεται κάποιος, πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, να κληθεί να βρει τον τρόπο που θα τους αξιοποιήσει και παράλληλα να είναι και ο ίδιος σίγουρος για την τακτική του επιλογή. Ωστόσο, στην ζυγαριά η ανάγκη της ομάδας να πάρει όσο το δυνατό περισσότερα απ’ όσο το δυνατό περισσότερους και να μην απαξιώσει με συνοπτικές διαδικασίες σημαντικά της περιουσιακά στοιχεία, βαραίνει μάλλον περισσότερο.

Και ίσως είναι κι ένας λόγος που στην παρούσα φάση, η ΑΕΚ δεν πήγε σε κάποια επιλογή που θα σήμαινε και νέο εντελώς πλάνο. Ο Κωστένογλου επιλέχθηκε και ως γνώστης γενικά της ΑΕΚ, κομμάτι της, «μύστης» των εσωτερικών της χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων. Αλλά επιλέχθηκε και ως γνώστης της ομάδας που έχει τώρα η ΑΕΚ, ως άνθρωπος που παρακολούθησε απ’ όσο πιο κοντά μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος που δεν είναι μέλος του τεχνικού τιμ, τις εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι.

Και ένα σημαντικό μέρος του σκεπτικού που οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσει η ΑΕΚ με τον Κωστένογλου, σίγουρα είχε να κάνει και με την προσδοκία να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, για να μην πάει τελείως περίπατο όλος ο σχεδιασμός που έγινε το καλοκαίρι. Έτσι κι αλλιώς η μετάβαση από την πρώτη περίοδο που έπαιξε μεγάλο ρόλο το ένστικτο αυτοσυντήρησης, επιβίωσης, άρα κατ’ επέκταση και η ψυχολοία, έκλεισε.

Κωστένογλου, ώρα για… κανονικός προπονητής μακράς πνοής

Κι όπως ήταν από την αρχή αναμενόμενο, μπήκαμε στην φάση που και ο Κωστένογλου, καλείται να λειτουργήσει ως κανονικός προπονητής μακράς πνοής. Χωρίς να παύει να ισχύει οποιοδήποτε από τα ελαφρυντικά είχε κι έχει από την αρχή. Μέρος αυτού είναι και η προσπάθεια πλέον να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει το ρόστερ, να προσαρμοστεί η ταυτότητα της ομάδας στα χαρακτηριστικά αυτού του ρόστερ. Δεν είναι επειδή το γράφει ο τάδε αρθρογράφος ή το πιστεύει ο δείνα οπαδός. Έτσι είναι και έτσι θα συνέβαινε μετά από κάποια φάση, σε κάθε περίπτωση. Από κει και πέρα, το γήπεδο είναι ο καθρέφτης. Δεδομένα με περισσότερη ευελιξία στην τακτική προσέγγιση, κάποια στιγμή θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δείξουν αν και τι μπορούν να κάνουν. Κι εκεί θα φανεί εν τέλει αν ο καλοκαιρινός σχεδιασμός, αφήνει και κάτι θετικό πίσω του για την ομάδα.

ΥΓ: Όταν ο ΠΑΟΚ αντιδράει για κάτι το οποίο αποδίδει στον ΟΣΦΠ, ξαφνικά έρχεται ένας τύπος που εκπροσωπεί και θεσμικά την ομάδα της Θεσσαλονίκης κι εμπλέκει σε αυτό και την ΑΕΚ. Από το πουθενά.

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τι δουλειά έχει η ΑΕΚ στο μέτωπο που πάνε να ανοίξουν με αφορμή την κίνηση που έγινε από τον υφυπουργό Αυγενάκη, κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει. Και καταφέρνουν, μέσα σε λίγες ώρες, εκτός από το φάσμα του ΟΣΦΠ που έτσι κι αλλιώς είναι εναντίον τους, σε ένα θέμα αρκετά προφανές για την κρίση του οποιουδήποτε με λίγο μυαλό και εικόνα για την κατάσταση, να έχουν βάλει απέναντι και το κοινό της ΑΕΚ.

Και το συνεχίζουν, αυτή είναι η πλάκα. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Απλά.

Δείτε επίσης

Δέκα και… νύχτωσε!

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, ασχολείται με τα play offs…